FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=1168)

Posted by DEiMOss on 20-09-2001 05:55:

Ksionszki

Wiem, wiem... temat juz poruszany, ale nie chce mi sie odkopywac starych topicow, jak juz mowilem... wygodny jestem
Nie naleze do tych "czytataych", na razie tylko dwie knigi przeczytalem, nie liczac tych z dziecinstwa
Hobbit - J.R.R. Tolkien [aktualnie szukam "Trylogii"]
Na Brzegu Rzeki Piedry Usiadlam I Plakalam... - Paulo Coelho
Teraz poczalem czytac...
Worek Kosci - Stephena Kinga, uhh, kocham tego goscia, a dokladniej styl w jakim pisze, niestety nie mialem okazji miec w lapkach jego dziel, wiec nie jestem hardcore`owcem, dopiero zaczynam. Nastepne powiesci juz sie szykuja w ksiegarni
Czas na meritum tego posta - cos dla znawcow Sapkowskiego. Kupilem Krew Elfow i zastanawiam sie czy dobrze zaczynam, czy jest "cos" przed Saga O Wiedzminie jakis wstep w postaci osobnej ksiazki [jak Hobbit w przypadku Wladcy Pierscieni]? TNX...

Posted by Mantis on 20-09-2001 06:08:

Przed Saga o Wiedzminie jest Ostatnie Zyczenie i Miecz Przeznaczenia.

Posted by bizonek on 20-09-2001 06:11:

Ja jestem w trakcie czytania Hobbita w takie �adnej seksownej og�adce z napisem "Lektura szkolna" i obrazkiem na miare dziecka z 6 klasy podstawowki. ;>
Na razie fantasy nie czyta�em, ale w moim dorobku jest du�o ksi��ek: Alfred Szklarski: Seria przyg�d o Tomku Wilmowskim( nawet fajna seria), Tom Clancy: "T�cza sze��" ( przeczyta�em dlatego �e gra mi si� strasznie spodoba�a i od tego si� zacze�o ), "Stan zagro�enia", "Polowanie Na 'Czerwony Pa�dziernik'", "D�ug honorowy", "Dekret" ( na razie najlepsza jego ksi��ka razem z "D�ugiem honorowym" poniewa� obydwie stanowi� ca�o��), "Kardyna� z Kremla", i jestem �wie�o po lekturze ksi��ki R.J. Pinero "Perseusz".
DEiMOss: Podobno ksi��ki Sapkowskiego s� trudne do strawienia.

Posted by DEiMOss on 20-09-2001 06:26:

quote:
Napisane oryginalnie przez Mantis
Przed Saga o Wiedzminie jest Ostatnie Zyczenie i Miecz Przeznaczenia.

Napewno tylko tyle? Chce byc na 100% pewny

quote:
Napisane oryginalnie przez bisonek
Ja jestem w trakcie czytania Hobbita w takie �adnej seksownej og�adce z napisem "Lektura szkolna" i obrazkiem na miare dziecka z 6 klasy podstawowki. ;>
Na razie fantasy nie czyta�em, ale w moim dorobku jest du�o ksi��ek: Alfred Szklarski: Seria przyg�d o Tomku Wilmowskim( nawet fajna seria), Tom Clancy: "T�cza sze��" ( przeczyta�em dlatego �e gra mi si� strasznie spodoba�a i od tego si� zacze�o ), "Stan zagro�enia", "Polowanie Na 'Czerwony Pa�dziernik'", "D�ug honorowy", "Dekret" ( na razie najlepsza jego ksi��ka razem z "D�ugiem honorowym" poniewa� obydwie stanowi� ca�o��), "Kardyna� z Kremla", i jestem �wie�o po lekturze ksi��ki R.J. Pinero "Perseusz".
DEiMOss: Podobno ksi��ki Sapkowskiego s� trudne do strawienia.

Jak juz mowilem, nie jestem "czytaty", wiec nie znam sie dobrze na ksiazkach, ale Hobbit jest wykurwisty! Toma Clancy musze zasmakowac, ale po Kingu. A co do strawnosci Sapkowskiego, hmm, niechaj sam ocenie

Posted by killertowa on 20-09-2001 10:58:

quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss

Napewno tylko tyle? Chce byc na 100% pewny

No to mo�esz by� ju� 100% pewien. Nic wcze�niej nie by�o publikowanego. To znaczy by�o, np. w Fantastyce, ale to te same odpowiadania.
Jest jeszcze jedna ksi��ka, kt�ra ukaza�a si� po sadze pod tytu�em "co� si� ko�czy co� zaczyna", zawieraj�ca pierwsze opowiadania Sapkowskiego, kt�re pisa� m.in. na r�ne konkursy i nie pod swoim nazwiskiem (hyba, nie pami�tam dok�adnie - kurde skleroza nie boli, ale czyta�em to ju� par� miech�w temu ). Zawiera ona m.in. opowiadania, z kt�rych wywodzi si� Wied�min i takie, kt�re s� czyst� sf a nie fantasy.
Polecam ci r�wnie� "Gr� Endera" Orsona Scota Carda. Bardzo, bardzo super. Troch� przypomnia klimat rozgrywek gier fpp w trybie team, ale to tylko moje subiektywne odczucie.

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by CE3RDE on 20-09-2001 12:00:

A czytaliscie ksiazki z serii "Pan Samochodzik"? wedlug mnie sa poprostu wypasione...

"Jak tu �y� w mie�cie, kt�re jest z tego znane, �e wszystko, co si� dzieje z g�ry jest ukartowane Tam, gdzie dominuj� poszlaki, a nie fakty i �eby co� osi�gn�� ***** musisz mie� kontakty. Prawdziwe �ycie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak by�o, b�dzie, musi by�- umiesz z tym �y�?" WWO

Posted by SweepeR on 20-09-2001 12:48:

Ja sie wlasnie zabieram za klasyke. Zaczalem czytac Williama Shakespeara. Zaczynam Hamleta, pozniej pojdzie Makbet, Krol Lir, Romeo i Julia i co tam jeszcze sie nawinie.

Polecam takze ksiazke Umberto Eco - "Wahadlo Foucaulta", Mika Waltari - "Egipcjanin Sinuhe", Jostein Gaarder - "Swiat Zofii" (nie sugerujcie sie tytulem, to jest wspaniala ksiazka o historii filozofii, ktora daje wiele do myslenia).

PS. A IMO Sapkowski jest niezle przereklamowany. Jest wielu lepszych autorow... I mi sie szczerze mowiac saga az tak bardzo nie podobala... Nioe mowie, ze byla zla, ale czytalem lepsze ksiazki. Ot chociazby Elaine Cunningham - "Cien Elfa" (z serii Forgotten Realms which r0x!).

Posted by bizonek on 20-09-2001 13:13:

quote:

[...]
Jak juz mowilem, nie jestem "czytaty", wiec nie znam sie dobrze na ksiazkach, ale Hobbit jest wykurwisty! [...]

Wiem ze jest fajny. �adnie i szybko sie czyta. :>
quote:

[...]
Toma Clancy musze zasmakowac, ale po Kingu. A co do strawnosci Sapkowskiego, hmm, niechaj sam ocenie

Przed Kingiem. :>

Posted by [FPP]Saari on 20-09-2001 13:52:

Muaahahahhaha fajny temacik, moge wypisac wszystkie ksiazki jakie przeczytalam i dac recenzje? Ale bym sobie postow nabila

Co do Tolkiena i Hobbita - sa zajebiste ale do tego tez trzeba dorosnac ( np. przyznam sie w 6 klasie podstawowej nie docenilam tej ksiazki, a teraz uwazam, ze jest zajebista tak samo jak i cala Trylogia )

A inne ksiazki i autorzy ktorych bardzo polecam :

Terry Pratchett - Wszystkie jego ksiazki po prostu wymiataja, zwlaszcza seria o Swiecie Dysku - sa to idealne parodie ksiazek typu fantasy Osobiscie polecam tytuly - "Kosiarz" "Mort" i "Trzy Wiedzmy" .. bardzo fajna jest takze "Pomniejsze Bostwa" aczkolwiek ta ksiazka jest mniej smieszna od pozostalych a bardziej refleksyjna...

Philip K Dick - Genialny autor ksiazek Science Fiction... potrafi stworzyc wspanialy klimat grozy polecam - "Labirynt Smierci", "Ubika" oraz opowiadanie "Kolonia" (wymiata)
Fajny jest takze "Czlowiek z Wysokiego Zamku" ale jest to ksiazka bardzo zamotana i w sumie do konca bardzo trudno ja zrozumiec

Z typowych fantasy polecam goraco "Zielonego Jezdzca" Kristen Britain , serie Dragon Lance - zwlaszcza pierwsze czesci oraz "Drugie pokolenie" , Raymodna E. Feista "Adepta Magii" oraz "Mistrza Magii"

Oczywiscie zetknelam sie takze z ksiazkowa seria "Gwiezdnych Wojen" ( czy przeczytanie wszystkiego co tylko wyszlo mozna nazwac zetknieciem sie? ) ... Ze wszystkich ksiazek z tej serri goraco ...bardzo goraco polecam Trylogie Thrawna - Tymothego Zahna

No i na koniec jeszcze dodam "Piesn Lowcy" Tada Williamsa - od razu uprzedzam .. tego autora czytalam jeszcze dwie ksiazki "Smoczy Tron" oraz "Kamien Rozstania" i musze stwierdzic ze nie dalam rady dojsc do konca bo mnie to po prostu znudzilo

To na razie tyle ..jak sobie jescio cos przypomne to wam tu napisze

Posted by ZimZum on 20-09-2001 15:27:

ja tam uwielbiam Stanislawa Lema.
Koles pisze w tak wypasny sposob ksiazki, ze mozna spasc z krzesla ze smiechu.
Przeczytajcie sobie Cyberiade, Dzienniki Gwiazdowe.
Nie polecam nieznajacym Lema - Okamgnienie, Bomba Megabitowa.
Sa to jego ostatnie publikacje nawiazujace do poprzednich ksiazek

Posted by ZimZum on 20-09-2001 15:31:

quote:
Napisane oryginalnie przez Saari

Philip K Dick - Genialny autor ksiazek Science Fiction... potrafi stworzyc wspanialy klimat grozy polecam - "Labirynt Smierci", "Ubika" oraz opowiadanie "Kolonia" (wymiata)
Fajny jest takze "Czlowiek z Wysokiego Zamku" ale jest to ksiazka bardzo zamotana i w sumie do konca bardzo trudno ja zrozumiec

Z dicka czytalem tylko Ubika i niebardzo mi sie podobal. Jak dla mnie tracil lipa.
Ale moment z drzwiami byl wypasny(to chyba byl Ubik)
"Nigdy nie bylem zaskarzony przez drzwi, chyba jakos to przezyje "

Posted by giBBeR on 20-09-2001 15:47:

A mi si� Ubik podoba�... Nawet bardzo...
Co do Dicka to Cz�owiek z wysokiego zamku faktycznie jest zakr�cony, ale przyjemnie mi sie go czyta�o. Hmm... Ksi��ki ksi��kami, ale te� czyta�em fajne wiersze. W tamtym roku szkolnym (BLE!!!) czyta�em DIES IRAE - jeden z najciekawszych wierszy. Wlasnie dzieki temu, �e mi sie spodoba� i zacz�m si� nim interesowa�, mia�em na koniec z polaka 4 (!!!) - najlepsza ocena w klasie. Wiersz porusza tresci religijne i jest napisany naprawde ciekawie.

Posted by bizonek on 20-09-2001 16:52:

A kto czyta� "Rok 1984" Orwella ? To jest wypasiona ksi��ke, ukazujace pa�stwo, w kt�rym ka�dy obywatel jest pod obserwacj�.
Terry Pratchett Te� pisze wypasione ksi�zki. :>
A mo�e kto� czyta� "Diune" F. Herberta ? :>

Posted by giBBeR on 20-09-2001 19:37:

Diuna wyda�a mi si� zbyt nudna i jej nie przeczyta�em...

Posted by [FPP]Saari on 20-09-2001 19:54:

quote:
Napisane oryginalnie przez CE3RDE
A czytaliscie ksiazki z serii "Pan Samochodzik"? wedlug mnie sa poprostu wypasione...

Wlasnie Wlasnie "Pan Samochodzik" byl super
Najbardziej podobala mi sie ksiega strachow ... niezla przygoda mnie przez nia spotkala ale duzo by opowiadac

Posted by Neo on 20-09-2001 20:27:

z autorow ktorych czytam [czytalem]:
1. Tolkien [abslolutnie rzadzi ; jak ktos chce to mam pierwszy tom LOTR'a po polsku w *.pdf
2.Sapkowski- takie tam...nie umywa sie do no.1
3.Verne- calkiem fajny, teraz wydaje mi sie ze to ksiazki troche dla dzieci [nie do konca]
4. W.Wharton- zajebisty tylko wszystko pisze 'na jedno kopyto'
Jak sobie jeszcze cos przypomne to tu dorzuce...

Posted by DEiMOss on 21-09-2001 04:53:

Hehe, Stefek King obchodzi dzisiaj 54 urodziny Oby zyl drugie tyle...

Posted by on 21-09-2001 06:02:

heh king jest dla mnie zbyt plynny ale pewnei dlatego ze nie czytalem wiecej niz (1?) jego ksiazke
Przede wszystkim Dick jest najlepszy mam 3 zbiory opowiadan i przeczytalem chyba z 5 jego ksiazek.... z tych cotu wymienialiscie to tylko Ubika....
To co kocham u filipa qtasa to zaj3biste zwroty akcji przy zakonczeniach to praktycznie tylko na to czekam czytajac jego ksiazke....
wezmy np. opowiadanie (qrva nie pamietam jak sie nazywal ten stforek) noo chodzi oto w tym opowiadaniu ze przylatuje stateczek z zaloga do jkiejs tam koloniii na jakiejstam planecie (nie! nie alieny - znaja sie Ci ludzie itd. niewazne) i kupuja (chyba za 5$) spasione zwierze.....
Po jakims czasie odkrywaja ze ono gada i kapitan sie z nim zaprzyjaznia.... ale ludzie sa glodni i wqrvieni bo jka naprzyklad gostek chcial zastrzelic to zwierze to ten go 'zamrozil' (w czasie) noi ok scena:
kapitan gada ze stforiem o odyseuczu a tu wpada 3 gosci (kuhasz z tylu ) i chca zrobic swini kuku a ona na to czy potrafilby ten facet ja zabic patrzac jej w oczy? a on -tak i bum!

Posted by on 21-09-2001 06:08:

ciag dalszy

noi potem scenka koncowa:
aqll przy stole wpierdalaja swinie a ten co zabil chyba najbardziej ochoczo - kapitan nawet nie chce tknac miesa a niekturzy ledwo ruszyli i wstali od stolu.
A ten sqrwiel coto go zabil i sie tera obzera zuca jeszcze beszczelnie 'jedz to tylko masa organiczna pierwiastek zywy dawno z niej ulecial' a tamten paczy (kapitan) na tego (sqrviela) wqrviony a ten (zabujca):

no to dokonczmy: 'jak juz wspominalem podroz odyseusza jest dla mnie odwolaniem do proby jednostki odlaczenia sie od grupy'... (czy jkos tak)

wszyscy skumali?
i czy to nie jest G-R-E-A-T?!
ofkoz to tylko 's�abe' opowiadanie - jedno z setek-mo�e-tysi�cy kt�re napisa�........ PHILIP K DICK

aha i czytelem jeszcze Przez Ciemne zwierciadlo ale tylko z 60 stron bo brat wrocil z nim do warszawy :/

A codo tolkiena hemm ja go nei lubie jest moim zdaniem zbyt wazeliniarski all po maselku sie toczy - jak w potterze ale to pewnie dlatego ze przeczytalem tylko Hobbita- wg. znawcow tolkiena 'najslabsza' jego ksiazke - powinienem zaczytac na start wladce pierscieni czy cos a shit i tak misie juz nie chce po hobbicie

Posted by on 21-09-2001 06:14:

aha i prosze o streszczenie (max. 10 zdan) czlowieka z wysokiego zamku....

a trak przy okazji: kto to powiedzial ze Ubik nie jest zakrecony?!

Posted by Yazoo on 21-09-2001 18:25:

Re: Ksionszki

quote:

Stephena Kinga, uhh, kocham tego goscia, a dokladniej styl w jakim pisze, niestety nie mialem okazji miec w lapkach jego dziel, wiec nie jestem hardcore`owcem, dopiero zaczynam. Nastepne powiesci juz sie szykuja w ksiegarni

fucktycznie, ksiazki kinga sa swietne tzn. ja moge powiedziec ze KSIAZKA kinga jest swietna, bo narazie przeczytalem tylko To. Tak To, nie tamto, tylko "TO" . calkiem fajne :>

Posted by bizonek on 21-09-2001 18:53:

Kto� czyta� "Imie r�y"Umberto Eco?

Posted by Mantis on 21-09-2001 19:42:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]SweepeR
Ja sie wlasnie zabieram za klasyke. Zaczalem czytac Williama Shakespeara. Zaczynam Hamleta, pozniej pojdzie Makbet, Krol Lir, Romeo i Julia i co tam jeszcze sie nawinie.

Polecam takze ksiazke Umberto Eco - "Wahadlo Foucaulta", Mika Waltari - "Egipcjanin Sinuhe", Jostein Gaarder - "Swiat Zofii" (nie sugerujcie sie tytulem, to jest wspaniala ksiazka o historii filozofii, ktora daje wiele do myslenia).

PS. A IMO Sapkowski jest niezle przereklamowany. Jest wielu lepszych autorow... I mi sie szczerze mowiac saga az tak bardzo nie podobala... Nioe mowie, ze byla zla, ale czytalem lepsze ksiazki. Ot chociazby Elaine Cunningham - "Cien Elfa" (z serii Forgotten Realms which r0x!).

A sam uzywasz obrazka Raistlina z Dragonlance kekeke

Posted by Mantis on 21-09-2001 19:43:

quote:
Napisane oryginalnie przez bisonek
Kto� czyta� "Imie r�y"Umberto Eco?

Ja czytalem - niestety po obejrzeniu filmu dopiero ale ksiazka jest miodzio

Posted by Mantis on 21-09-2001 19:52:

quote:
Napisane oryginalnie przez Neo
z autorow ktorych czytam [czytalem]:
1. Tolkien [abslolutnie rzadzi ; jak ktos chce to mam pierwszy tom LOTR'a po polsku w *.pdf
2.Sapkowski- takie tam...nie umywa sie do no.1
3.Verne- calkiem fajny, teraz wydaje mi sie ze to ksiazki troche dla dzieci [nie do konca]
4. W.Wharton- zajebisty tylko wszystko pisze 'na jedno kopyto'
Jak sobie jeszcze cos przypomne to tu dorzuce...

To widze ze malo czytales , ja nawet 1/3 autorow nie pamietam przez ostatnie 16 lat sporo sie przeczytalo (dla niewtajemniczonych czytam od 5 roku zycia ) i nie da rady zapamietac co i kogo wszystko bylo . A co do oceny ksiazek to kazdy ma swoj gust albo sobie wyrabia i co mu sie bardziej podoba to sie co jakis czas zmienia.
Ale o Tolkienie i jego dzielach sie nie powinno mowic jakie sa bo w czasie kiedy powstawaly byly pionierski w swoim gatunku a okazaly sie byc ponadczasowe i pozostaja klasyka gatunku i wzorem dla innych autorow .

Posted by alienzero on 21-09-2001 21:09:

Tolkien rzadzi, nie ma watpliwosci...
ja najpierw przeczytalem tryglogie... ona jest taka bardziej ''dorosla''... w sensie histori... w Hobbicie Tolkien chyba widac ze dop zaczynal i nie myslal jeszcze o tak powaznej powiesci... przy Hobbicie caly prawie czas sie brechtalem zajebioza smieszny byl... i tez mialem taka smieszna okladke bisonek

tera sie czaje na Silmarillion ale qrde nigdzie tego nie ma... HELP!

teraz czytam se ''Mistrza i Malgorzate''... ogolnie jest fajne tylko ze przeczytalem polowe, tzn 1 czesc i narazie nic nie czaje konkretnie... tzn jakis zarys jest ale tak to nic nie wiadomo co i dlaczego i hoooj go wie jak to sie skonczy... dlatego jest zhajebioza...

a po opiniach Sweepera juz na polce czeka ''Wahadlo...''

no a jeszcze rok temu na widok ksiazki ktora musze przeczytac wyobrazalem sobie godziny meki i nudow...

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Posted by [FPP]Saari on 21-09-2001 21:26:

quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod
aha i prosze o streszczenie (max. 10 zdan) czlowieka z wysokiego zamku....

Hmmm .. nie wiem czy to sie da strescic W sumie ksiazka jest strasznie zakrecona, ma bardzo wielu bohaterow i ogolnie rzecz biorac jak dla mnie jest nie do streszczenia - polecam przeczytac samemu

Moge Ci jedynie nakreslic klimacik jezeli chcesz :

Glowne zalozenie ksiazki - II wojne swiatowa wygrali Niemcy oraz Japonia. Akcja rozgrywa sie w podbitej przez Japonczykow i dosc zniszczonej Ameryce ( Japonczycy maja ciekawe hobby - zbieraja resztki kultury ameryk. jak na przyklad komiksy z batmanem czy zegarki z myszka miki ). W ksiezce pokazane jest zycie takich amerykancow i japoncow w takim wlasnie swiecie. I co najciekawsze zeby nie bylo tak prosto sw.pamieci Philip K Dick umiescil w ksiazce faceta ktory napisal ksiazke o tym jakby wygladal swiat gdyby wygrali .. no chyba wiemy kto Oczywiscie ksiazka jest na liscie ksiazek zakazanych ale i tak wiekszosc bohaterow ja posiada... No a wiecej prosze sobie samemu poczytac

Posted by on 21-09-2001 21:35:

quote:
Napisane oryginalnie przez Mantis

Ja czytalem - niestety po obejrzeniu filmu dopiero ale ksiazka jest miodzio

Ja tylko kawa�ek filmu ogl�da�em ale ogoolnie spox bo mama p�aka�a

Posted by on 21-09-2001 21:38:

quote:
Napisane oryginalnie przez 1_Al!EN_0

tera sie czaje na Silmarillion ale qrde nigdzie tego nie ma... HELP!

Jesoo Silmarilion jest strasznie ci�kostrawna cho�do teraz pami�tam niekt�re cz�ci....
Jak przeczytasz CA�� to masz u mnie big-respect!

aha i thx dla Saari 4 ministreszczenie - chyba sobie to po�ycze jak znajde jakas jeszcze wypozyczalnie w rzeszowie (ko�o drabinianki ) dze jeszcze nie 'wisze' ksiazek

Posted by alienzero on 21-09-2001 22:46:

wierze w siebie i fanatyzm...
moglem juz Sila kupic ale byl w takim byczym wydaniu wielkosci atlasu a ja chce taki co by mi sie w rekach zmiescil mam trylogie w formacie ok. 10x15 cm... to jest wygodne

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:48.