FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=91)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=11753)

Posted by dżery on 26-11-2003 07:20:

Question LCD do FPP

Chciałbym prosić graczy o zdanie w kwestii używania monitora LCD do szybkich gier (np. DF:BHD ). Może ktoś używa takowego sprzętu, jeśli tak to mnie interesują kwestie typu:
- całk. czas reakcji piksela i smużenie jakie macie przy tym,
- kolory, np. czy na ciemnych planszach nie macie problemu z odcieniami szarości i z kolorem czarnym w szczególności,
- wejście DVI, czy warto z tego korzystać

Oprócz tego takie kwestie jak ogólna jakość wykonania i serwisu, jakość obrazu (czy z czasem nie wychodzą na wierzch jakieś "brudy"), i oczywiście poziom zadowolenia z używania

Zachęcam do dzielenia się opiniami. Wdzięczny będę za wszelkie uwagi na ten temat.

Posted by on 26-11-2003 07:59:

Ja mogę tylko rzucić kilka uwag z doświadczeń z monitorem Philips 150S3 w pracy . Teoretycznie większych smużeń nie było a nie jest to monitor wysokiej klasy. Inna sprawa że Delta nie jest tak "upchana" grafiką jak np. Quake czy MOHAA. Z wejścia DVI chyba zawsze warto korzystać.
Co do jakości obrazu to w przypadku tego modelu występuje "przegięcie" z kolorami czyli są zbyt jaskarawe i jasne a no i oczywiście może się zdarzyć że trafią się martwe pixele.
A jeśli już kupować to chyba z górnej półki ale cena jest wtedy przytłaczająca.

Posted by lame on 26-11-2003 08:41:

Grałem tylko trochę na jakimś paściu, ale żadnych problemów w postaci smużeń itp nie doświadczyłem, tyle że nie można używać rozdzielczości niższej, niż sugerowana - bo wtedy zaczyna się jazda. No i pogasić światła w pokoju, musowo.

quote:
Radzioo(PL) napisał...

Myślę, że ciężko porównywać grę directXową, jaką BHD jest niewątpliwie z openGLowym silnikiem q3 na którym chodzi też MOH. Zresztą o 3000% większa konfigurowalność tych ostatnich sprawia, że da się grać właściwie na każdym sprzęcie.

Posted by on 26-11-2003 09:29:

quote:
Napisane oryginalnie przez lame
Grałem tylko trochę na jakimś paściu, ale żadnych problemów w postaci smużeń itp nie doświadczyłem, tyle że nie można używać rozdzielczości niższej, niż sugerowana - bo wtedy zaczyna się jazda. No i pogasić światła w pokoju, musowo.

Myślę, że ciężko porównywać grę directXową, jaką BHD jest niewątpliwie z openGLowym silnikiem q3 na którym chodzi też MOH. Zresztą o 3000% większa konfigurowalność tych ostatnich sprawia, że da się grać właściwie na każdym sprzęcie.

nie chodziło mi o silnik graficzny a raczej "wizuala" gier. W BHD wszystko jest raczej stonowane a taki Q3 wręcz pęcznieje od przeróżnych wybuchów, wodotrysków oraz wyrafinowanych pomieszczeń, w BHH 60 % grafy to niebo

Posted by boski *PL* on 26-11-2003 14:27:

na Belinea 101920 - 19" i Samsung 191T - 19"
gra sie bardzo przyjemnie, brak smuzenia i tzw. "przebarwien"

polecam wszystkim, ktorzy nosza sie z zamiarem kupna tych wyswietlaczy.

Posted by on 26-11-2003 14:32:

quote:
Napisane oryginalnie przez boski *PL*
na Belinea 101920 - 19" i Samsung 191T - 19"
gra sie bardzo przyjemnie, brak smuzenia i tzw. "przebarwien"

polecam wszystkim, ktorzy nosza sie z zamiarem kupna tych wyswietlaczy.

Szczególnie te 19" .... ile takie cacko kosztuje ? Z 5000 pln ?

Posted by boski *PL* on 26-11-2003 14:36:

quote:
Napisane oryginalnie przez Radzioo(PL)
Szczególnie te 19" .... ile takie cacko kosztuje ? Z 5000 pln ?

Belinea - 3100 brutto, Samsung 3800

Posted by lame on 26-11-2003 14:40:

quote:
Belinea - 3100 brutto, Samsung 3800

*lama obrabowała bank i teraz trzyma monitor pod więzienną pryczą*

Informuję, że zbliżają się moje imieniny...

Posted by boski *PL* on 26-11-2003 14:42:

quote:

i chcesz aby zrobic Ci zdjecie z tej okazji??

Posted by on 26-11-2003 14:43:

quote:

Robimy zrzutkę na monitor dla Lamy a 3 kawałki za monitor to chyba minimalnie za dużo

Posted by boski *PL* on 26-11-2003 15:01:

quote:
Robimy zrzutkę na monitor dla Lamy a 3 kawałki za monitor to chyba minimalnie za dużo

proponuje aby kupil sobie dobry CRT 17"/19" cali za niewiele ponad 1000zl

Posted by lame on 26-11-2003 15:18:

quote:
i chcesz aby zrobic Ci zdjecie z tej okazji??

Na Moście, żebym miał pamiątkę jak już dostanę perna... perman... no, dożywotniego bana

quote:

Połowę sumy mogę pokryć sam

quote:
proponuje aby kupil sobie dobry CRT 17"/19" cali za niewiele ponad 1000zl

Kupiłby chętnie (np. Philips109P, jak trafisz model z idealną geometrią, mmmmm... mniam ). Natomiast moja słaba sytuacja lokalowa zmusza mnie do kupna panelka, pewnie będzie to 17" usiane martwymi pikslami jak przedszkolacy ospą

------------
sorry że odpowiadam hurtem, ale jakoś tak wyszło

Posted by boski *PL* on 26-11-2003 15:24:

quote:

lokalowa zmusza mnie do kupna panelka, pewnie będzie to 17" usiane martwymi pikslami jak przedszkolacy ospą

proponuje http://sklep.benchmark.pl/pelny_3476.html
mozesz jak poszukasz znalezc taniej o jakies 100-150
jest fajny, zalatwialem go znajomemu ostatnio

Posted by [FPP]ZonK on 26-11-2003 15:25:

to ok ja juz drukuje pieniadze na drukarce... dorzuce sie do przezentu
ps. nie wiedzialem ze Lama ma w jakis dzien imieniny

Edytowane przez [kosz]Krowa dnia 01-03-1337 o godz. 13:37

Posted by lame on 26-11-2003 16:30:

Dzięki Boski, co prawda szukam czegoś do 1700 zł, no ale gwiazdka, imieniny, zaległy dzień dziecka...

Św. Lama - od tych co *killed itself* i *was in a wrong place*
I chętnie zobaczyłbym tę drukarkę...

Posted by Rufus on 26-11-2003 17:01:

za 1700 mozna kupic juz dobra 19 crt , panele lcd kusza wygladem i jakoscia obrazu, masz ciezki orzech do zgryzienia, ja osobiscie gram na 19 sony i chyba poczekam jeszcze troche az rynek paneli lcd jeszcze sie troche unormuje.nalezy jednak pamietac ,ze zwykle monitor kupuje sie na troche wiecej niz inne podzespoly.

pozdrowienia

Posted by lame on 26-11-2003 17:05:

quote:
Napisane oryginalnie przez Rufus
za 1700 mozna kupic juz dobra 19 crt , panele lcd kusza wygladem i jakoscia obrazu, masz ciezki orzech do zgryzienia, ja osobiscie gram na 19 sony i chyba poczekam jeszcze troche az rynek paneli lcd jeszcze sie troche unormuje.nalezy jednak pamietac ,ze zwykle monitor kupuje sie na troche wiecej niz inne podzespoly.

pozdrowienia

Wiem Z tym, że mieszkam w trzech miejscach na raz i komp będzie musiał siłą rzeczy podróżować ze mną. Wożenie 19"CRT bez własnego auta to słaby pomysł.

Posted by dżery on 26-11-2003 18:42:

Kolega ma NEC 1701 (17', 16ms, bez DVI), panel sprawował się bombowo, podczas szybkich gier nie widziałem żadnych popularnych wad LCD, w windowsie też wszystko w porządku, żadnych martwych pikseli. Niestety idylla trwała krótko, po jakimś miesiącu zaczęły przebijać lampy podświetlające i na ciemnym tle było widoczne coś w rodzaju wielkiego X na całym ekranie, nie było to bardzo widoczne ale jednak. Serwis wypiął się na kumpla i stwierdzili że wszystko jest w porządku, kumpel walczy z nimi cały czas, ale nie wiadomo jak to się skończy

Posted by Rufus on 26-11-2003 19:07:

Talking

no wlasnie najwiekszy minus 19 crt to waga powyzej 20 kg,jak masz go tachac tu i tam to chyba juz wybrales.

Posted by boski *PL* on 27-11-2003 01:30:

quote:
no wlasnie najwiekszy minus 19 crt to waga powyzej 20 kg,jak masz go tachac tu i tam to chyba juz wybrales.

no to proponuje aby kupil laptopa dobrego z matryca 17', wazyl mu bedzie kolo 4kg i bedzie zadowolony
po GPRS'ie lub z wi-fi bedzie mogl ciac w delte nawet z lotniska lub autobusu czy lawki w parku, zalezy gdzie zlapie siec
bedzie calkowicie niezalezny od miejsca w ktorym sie znajduje...

Posted by on 27-11-2003 05:28:

quote:
no to proponuje aby kupil laptopa dobrego z matryca 17', wazyl mu bedzie kolo 4kg i bedzie zadowolony
po GPRS'ie lub z wi-fi bedzie mogl ciac w delte nawet z lotniska lub autobusu czy lawki w parku, zalezy gdzie zlapie siec
bedzie calkowicie niezalezny od miejsca w ktorym sie znajduje...

W jakim kraju ?

Posted by lame on 27-11-2003 09:02:

quote:
(...)mogl ciac w delte nawet z lotniska(...)

Lotniska? LOL Czemu akurat z lotniska?

quote:
W jakim kraju ?

W raju

Posted by boski *PL* on 27-11-2003 13:45:

quote:
Lotniska? ...w jakim kraju?

boszzz... tak mi sie napisalo ale jesli juz to na warszawskim i krakowskim lotnisku masz net wi-fi... no i na starym miescie tez jest.

Posted by on 28-11-2003 20:51:

quote:

Ja jakos w ogle nie lubie lcd. W domu mam 19 crt, ale przynosilem nie raz do domu z pracy 17 lcd i jakos mi sie to nie podoba. Denerwuje mnie fakt, ze z roznych katow inaczej widze obraz. Musze siedziec idealnie przed monitorem, zeby wszystko bylo OK.

Posted by lame on 28-11-2003 22:14:

...i najlepiej bez światła :|

Posted by on 29-11-2003 07:21:

quote:
Napisane oryginalnie przez sileo
(...)Musze siedziec idealnie przed monitorem, zeby wszystko bylo OK.

No właśnie a jak człowiek się przed pociskami uchyla to mu się obraz zamazuje

Posted by on 29-11-2003 12:26:

quote:
...i najlepiej bez światła :|

Qrde ja tez gram przy zgaszonym swietle i juz wypalilem papierosem 2 dziury w wykladzinie (nie pytajcie o reakcje zony ) i zalalem klawiature piwem :>>

Posted by lame on 29-11-2003 12:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez sileo
Qrde ja tez gram przy zgaszonym swietle i juz wypalilem papierosem 2 dziury w wykladzinie (nie pytajcie o reakcje zony ) i zalalem klawiature piwem :>>

Polecam talerz kalibru do zupy, pozwala bezpiecznie palić i strzepywać popiół bez patrzenia a ryzyko pudła jest raczej niewielkie. U mnie działa

Posted by on 30-11-2003 10:25:

Gorzej jak w ferworze walki z impetem przywalisz w kant talerza ... hełm na głowie złożony z talerza, popiołu i żarzących się niedopałków to bardzo ciekawa perspektywa

Posted by rodrigez on 30-11-2003 10:56:

Smile

quote:
Gorzej jak w ferworze walki z impetem przywalisz w kant talerza ... hełm na głowie złożony z talerza, popiołu i żarzących się niedopałków to bardzo ciekawa perspektywa

a jak bardzo przypomina prawdziwe pole walki-ogien,popiol,dym, tylko ten talerz nie bardzo pasuje, bo kto slyszal by karmic szweja w trakcie potyczki,no chyba ze...olowiem

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 07:53.