FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=11832)
czas.. podroze... jaka epoka?
hmm tak sie zastanawialem.. do jakich czasow byscie sie przeniesli jesli mielibyscie mozliwosc? w jakich czasach oprocz terazniejszych chcielibyscie zyc?
imho fajna epoka bylo sredniowiecze.. jakos takos.. wielokrotnie idac starowka gdanska sie zastanawialem jak to musialo wygladac/funkcjonowac w przeszlosci.. jak musieli ludzie wygladac itp.. to naprawde musialo byc zajefajnie wtedy ;D kij z chorobami itp... teraz tez sa przeciez co z tego ze ciezko bylo? ale nie wiedzieli ludzie ze kiedys bedzie lepiej... poprostu tak jakos chyba bym sie przeniosl do sredniowiecza, a wy?:}
Wczesne sredniowiecze, Norwegia, Wiginkowie... Zawsze chcialem zostac duzym, dlugo wlosym wiginkiem, z toporem co latal po wioskach i mordowa wszystko co mu w lape wpadlo. Interesuje sie ich kultura, historia, i ogolnie...
quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
Zawsze chcialem zostac duzym, dlugo wlosym wiginkiem, z toporem co latal po wioskach i mordowa wszystko co mu w lape wpadlo.
Sredniowiecze sux !! Ludzie kompali sie raz na miesiac ogolnie smierdzialo wszedzie( bardziej niz w koszu) , nosilo sie na sobie z tone ciuchow.... mozna by wymieniac. A i pewnie bylbym jakims chlopem :/
Obecne czasy sa najlepsze
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
Napewno nie �redniowiecze Za g�upia epoka. Sam nie wiem. Zawsze by�o beznadziejne i teraz tez nie jest idealnie, a przysz�o�� nie zapowiada si� ciekawe.
Jak dla mnie nie wczesniej ni� wiek 19
wszystko przed rewolucja francuska, ktora zburzyla mily lad swiata i stworzyla czasy dzisiejsze, gdzie czlowiek rodzac sie jest wolny i nie przypisany do zadnej z rol spolecznych, gdzie sam musi ciagle walczyc o swoje miejsce na swiecie. w sredniowieczu rodziles sie chlopem, to byles chlopem, rodziles sie arystokrata to byles arystokrata.
to byla opcja nr jeden. opcja nr dwa to offcorz feudalna japonia. tylko tam to juz konkretnie kasta samurajska, bo inaczej to przegwizd.
kiedys to sie cos przynajmniej dzialo, a ludzie to nie byli cioty komputerowe co nic tylko przed kompem siedza. :/
lata 70? hmmm kto wie, wietnam te sprawy :>
dlaczego XXIII wiek? bo wtedy lacza w polsce stanieja i bedzie taki klimacik jak w Gattace
Przeszlosc jest brudna i smierdzaca.. najchetniej widzialabym sie w sredniowiecznej Polsce bo wtedy ludzie sie kapali, ale pozniejsze czasy to horror gdy jakis madry czlek wymyslil ze woda szkodzi zdrowiu..
No ale ogolnie czemu w przeszlosc? W przeszlosci wiem co sie dzialo.. a poza tym jakis bol zeba czy cos to do kowala by trzeba bylo leciec... ojojoj :> Chyba wolalabym zobaczyc przyszlosc.. co sie stanie, co z czego wyniknie...
Ja bym chcial do 18wiecznej arabii saudyjskiej [mieli juz wtedy prad? zeby bylo gdzie kompa podpiac...] Zebym byl sultanem [moze byc sultan polski :E] i zebym mial mily harem i mnostwo slodyczy etc :EEEEEE
I zebym mial swoj latajacy dywan, wielki czarny turban, fajne luzackie arabskie wdzianko i suprfajny zakrzywiony miecz :E:E:E MUAHAHAHAAaaa
I'm with stupid
||
||
\/
Saari nie napisalem ze nie mozna w przyszlosc wiec droga wolna
i co sie tak ludzie czepilisice sredniowiecza.. imho fajna epoka a wam nie musi sie podobac.. ]
hmm...
wiec tak
lata oko�o wieku 1 do 10 to ****nia :> Dzicz, byd�o (mowie o ludziach ), chamstwo o w ogole. Nic ciekawego
10-14 - mroki �redniowiecze - nie bez powodu taka nazwa. Zacofanie, tepota itp. Wychyl sie, a cie spal�, powiedz co�, a cie spal�, nie daj na tace, a cie spal�. IMO ****nia jakich ma�o ;D do tego brud i smrod.
Kolejne epoki tj. renesans troche lepiej. Nie pal� ju� tak ludzi, mo�a mnie� czasem sprzeczne pogl�dy, ludzie troche my�l� (IMO te czasy te� s� fajne). Dalej to troszke lepiej, ale nie na d�ugo. juz 17-19w. to kolejna beznadzieja (no chyba, �e nalezy si� do 31337'y :> ). 20w sporo wojen. 21. niefajnie sie zaczyna i nie widze powod�w zeby mia�o by� lepiej
Czyli generalnie do doopy![]()
O wiem kiedy chcialabym sie przeniesc... do czasow zanim pierwsza maupa zlazla z drzewa / bog stworzyl pierwszego czlowieka... wtedy bym miala wszystko jasne jak to bylo :>
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 05:41.