FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=1)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=11875)

Posted by locote on 08-12-2003 17:30:

Strafe Jumping

Siemanko mam pare pytanek odnosnie strafe'ow :o
Zaczalem sie uczyc owej techniki i jakies postepy juz mam ale ofkoz chcialbym lepiej Przeszedlem juz pare razy OPC1, xcm cos tam, na csu1_7a przechodze pady w pierwszym pokoju STrafe pads. Tylko ze umiem skakac tylko w 1 sposob - przy dotknieciu pada zmieniam kierunek (S na F i na odwrot) i kierunek trzymania myszy (caly czas trzymam forward). Nie opanowalem tego jeszcze nawet zbyt dobrze ale to szczegol. Widzialem na servie q3a.sytes.net i na wielu demach jak goscie skacza prawie bez ruszania mysza, tak po prostu w jednym kierunku albo zmieniaja kierunek patrzenia co drugi skok. Probowalem taka technike ale udaje mi sie to dopiero po rozpedzeniu sposobem ktory umiem i przeskakuje max 2-3 pady :/ Kolejna sprawa to w jaki sposob skakac w taki sposob aby przy dotknieciu pada nie bylo slychac upadku modelu, tak po prostu bezglosnie niektorzy skacza, takze podczas zwyklej gry. Albo takie HC jak skakanie na OPC1 bokiem :O
Na stronie PTC jest poradnik ale troche marny. A z dema jak gosciu zapierdala 2 tys UPS skaczac tylem niewiele sie da nauczyc
Jak by co to zamieszcze demo zeby pokazac jak skacze.
ps. skok po raila na dm6 nie sprawia mi problemow =)

Posted by Hakan on 09-12-2003 07:46:

To skakanie bez skrecania nazywa sie halfbeat czy jakos tak, dostepne tylko pod vq3, znam jes tylko teoretycznie i to ze strony PTC -chyba. Co do obrotu co drugi skok to np. ja tak skacze - tak sie nauczylem ale skacze pod CPMA i moze dlatego mi latwiej?

Niewa�ne, kim jeste� I co z tob� zrobiono. Pr�dzej czy p�niej zyskasz
prawo wyboru. Jeste� czym� wi�cej ni� tylko sum� swoich cz�ci...
Niewa�ne jak dosz�o do twoich urodzin, jak do tej chwili toczy�o si� twoje �ycie!
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.

Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�

Posted by oxygen on 09-12-2003 15:38:

Re: Strafe Jumping

quote:
Napisane oryginalnie przez locote
Kolejna sprawa to w jaki sposob skakac w taki sposob aby przy dotknieciu pada nie bylo slychac upadku modelu, tak po prostu bezglosnie niektorzy skacza, takze podczas zwyklej gry.

to bug obsy tak maja oraz na demkach czasami mozna to zaobserwowac (glownie mvd), koles ktory biegnie caly czas slyszy swoje odglosy. co do reszty - circle jump + 2 strafy jednoczesnie przez pierwszy skok rozpedza cie szybciej tyle ze jak juz sie rozbujasz trzeba zmienic technike na normalna prawo, lewo

Posted by LaM4 on 10-12-2003 10:20:

Halfbeat to sie zwie, tak jak Hakan napisal.
tutaj jest ten "cienki" niby poradnik do srafek, sa to glownie same podstawy.
Ciekawy tutorialek do halfbeatu jest tutaj jest to demmko nakrecone przez qw3rty-ego, imho bardzo dobre, doskonale wyjasniajace krok po kroku co robic.
Halfbeat nie dziala w fizyce pm, co tez zostalo wspomniane.

I hakan - obroty co 2 skok sa mniej wydajne, ale duuuuzo latwiejsze, bo zeby zrobic zwykla strafe idealnie to trzeba duzo cwiczyc.
A wracajac do halfbeatu - to jest on rownie wydajny co zwykla strafa.

Jeszcze nawiazujac do tego strafowania tylem i bokiem, wykonuje sie dokladnie te same ruchy co przy zwyklych strafach, tylko oczywiscie nalezy uwzglednic to ze postac stoi pod jakims katem do kierunku strafowania i wziasc to pod uwage.
Najlepiej se rozrysowac hyhy

quote:
circle jump + 2 strafy jednoczesnie przez pierwszy skok rozpedza cie szybciej tyle ze jak juz sie rozbujasz trzeba zmienic technike na normalna prawo, lewo

yyyyyy, zonk, wcale nie, od razu zmiana lewo - prawo przyspiesza szybciej, tylko musi byc idealnie wykonana. Taka technika jak powiedziales nigdy nie przeskoczysz white padow na cos1b

I jeszcze do fizyki pm - tam circle jest potezniejszy przy vq3 max to mniej wiecej 560ups, a przy pm to ponad 600, wiec jest roznica.

Anyway, zachecam do brania udzialu w zyciu PTC.
pozdro i wytrwalosci zycze

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:39.