FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12241)

Posted by d4 on 27-01-2004 23:03:

Exclamation Lisek - prezydencik ???

-----------------
wp.pl

Lis zawieszony politycznie

Władze TVN zawiesiły Tomasza Lisa, twórcę i prezentera "Faktów". Powód: w sondażu "Newsweeka" Lis jest jednym z liderów rankingu kandydatów na prezydenta Polski - pisze "Gazeta Wyborcza".

Lis został zawieszony wczoraj wczesnym popołudniem po kilkugodzinnych naradach szefów TVN. Potem trwały rozmowy z Lisem. Według naszych nieoficjalnych informacji zarząd TVN chciał, by Lis w poniedziałkowych "Faktach" wygłosił oświadczenie, że nie zamierza ubiegać się o prezydenturę, bo w tekście w tygodniku "Newsweek" nie ma dementi Lisa, że nie chce kandydować w wyborach - zdradza kulisy zniknięcia z ekranu Lisa "Gazeta Wyborcza".

Lis zgodził się na oświadczenie w "Faktach", ale nie chciał powiedzieć, że nie zamierza ubiegać się o fotel głowy państwa, dopóki pracuje w TVN - pisze "Gazeta Wyborcza".

Według dziennika, na to nie zgodzili się szefowie. Postawili warunek: Lis wróci na wizję, jeśli na piśmie oświadczy, że nie będzie ubiegać się o prezydenturę. Lis odmówił.

Według "Gazety Wyborczej" Andrzej Sołtysik, rzecznik TVN potwierdził, że trwają rozmowy z Lisem. Ostateczne stanowisko w jego sprawie będzie znane za kilka dni. (PAP)

Więcej: Gazeta Wyborcza - Lis odsunięty od "Faktów"

--------------------------

Nieźle, prezydentem prezenter z tv, i to jeszcze ten prezenter. PL się do góry dupą przewraca ...

Posted by [FPP]glan on 28-01-2004 06:24:

e juz dawno sie poprzewracalo.. teraz lezy i wygrzewa sie na sloncu i nie zamierza wrocic do pozycji normalnej.

Posted by rcube on 28-01-2004 07:11:

Malkontenci na tym boardzie gora

Imho jesli Lis wystartuje to ma moj glos

Posted by johny_blaze on 28-01-2004 08:14:

Ludzie oddawaliby na niego swoje glosy bo znaja go tylko od strony nieskazitelnego, zawsze doskonale przygotowanego prezentera... w rzeczywistosci on jest taki sam jak cala reszta, czyli nakrasc jak najwiecej i spierdalac

Posted by [FPP]Shooler on 28-01-2004 08:24:

Re: Lisek - prezydencik ???

quote:
Napisane oryginalnie przez d34d
Nieźle, prezydentem prezenter z tv, i to jeszcze ten prezenter. PL się do góry dupą przewraca ...

Chcialbym zauwazyc, ze w USA nie tacy byli prezydentami i sie jakos dzialo, jakos dobrze

quote:
Napisane oryginalnie przez johny_blaze
...w rzeczywistosci on jest taki sam jak cala reszta, czyli nakrasc jak najwiecej i spierdalac

Na tej samej zasadzie moge stwierdzic, ze jestes typowym polakiem - nie myslisz, nie chcesz pracowac i nie nawidzisz rzadu (jaki by nie byl). Nie zgadzasz sie?

Imo - prezydent w PL i tak duzo nie moze, a pelni funkcje reprezentacyjna, a do tego Lis (imo) sie w 100% nadaje. Od czasu do czasu cos by zawetowal itp

Posted by d4 on 28-01-2004 08:40:

I by puścił parę tekstów przez telefon jak w pamiętnej mp3 "skąd ci biedni ludzie mają to ***** wiedzieć"

A co do prezydentów USA, tam przynajmniej były zamachy i mają prezydentów, którzy "nagle zrezygnowali z funkcji" :>

Posted by Infinite on 28-01-2004 08:43:

ja na niego nie zaglosuje

Posted by rcube on 28-01-2004 08:48:

Re: Re: Lisek - prezydencik ???

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
[....]Imo - prezydent w PL i tak duzo nie moze, a pelni funkcje reprezentacyjna, a do tego Lis (imo) sie w 100% nadaje. Od czasu do czasu cos by zawetowal itp

Powinno byc tak ze to prezydent w naszym kraju powinien byc mastach #1.

W Stanach prezydent jest "Bogiem", w Rosji prezydent rzadzi jak chce, w W. Brytani nr 1 jest Blair i to on wysuwa rozne pomysly, we Francji rzadzi prezydent, w Niemczech najwieksza wladze ma Kanclerz, w Hiszpani zdeydowanie najwieksze mozliwosci ma premier itd.. Ogolnie chodzi o to ze nie wazne czy premier/kanclerz/prezydent sprawuje najwieksza wladze ale o to ze krajem rzadzi jednostka ma m.in. 80% wplywy na to co sie dzieje w kraju i to ona podsuwa pomysyly jest jokerem itd..

A u nas? Prezydent to nie wiadomo co wlasciwie moze, teoretycznie premier ma wladze najwieksza w naszym kraju ale to teoria bo zbyt uzalezniony od ministrow i rzadu , dochodzi jeszcze marszalek... i w ten o to sposob parlament glosuje i rozmysla nad takimi sprawami (blachostkami) czy widelec powinien lezec na stole po lewej stronie naczynia czy po prawej a Senat wprowadza poprawke ze widelec pownien byc czysty Ogolnie deyzja powinna zapasc w ulamek seukndy, jeden podpis glowy pansta/krola/no1 a tymczas mamy o to taka szopke.
Z histori wiemy ze jak krol Polski byl silny to i Polska byla silna, jak szlachta zaczela sie panoszyc i rzadzic to Polska w***** znikla na kupe czasu

Posted by d4 on 28-01-2004 09:05:

Re: Re: Re: Lisek - prezydencik ???

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Z histori wiemy ze jak krol Polski byl silny to i Polska byla silna, jak szlachta zaczela sie panoszyc i rzadzic to Polska w***** znikla na kupe czasu

I na dobrą sprawę do tej pory pozbierać się nie może.

Posted by r00ster on 28-01-2004 09:13:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Ogolnie deyzja powinna zapasc w ulamek seukndy, jeden podpis glowy pansta/krola/no1 a tymczas mamy o to taka szopke.

Ale to jedzie trochę totalitaryzmem, a władza ma byc ludu podobno no nie?

Posted by d4 on 28-01-2004 09:25:

Troszkę totalitaryzmu zawsze się przyda

Ma ktoś newsweeka i może zrobić skan tego artykułu?

Posted by rcube on 28-01-2004 09:35:

A lud wybiera i jesli "wladca" cos zwali to przegra kolejne wybory. Tak jest w wiekszosci krajow na zachodzie i wogole w krajach gdzie nie ma tak jak u nas dziurawych ustaw tudziez ustaw widm lub ustaw dla samego bycia ustawa.

W USA Bush i jego ludzie odpowiada za to co sie dzialo przez te ostatnie 3/4 lata.. nikt inny, zaden Kongres, Soltys, Rywin czy kto tam jeszcze.
A u nas? Wszyscy umywaja rece. Ogolnie ludzie maja dosc polityki bo nie tylko widza wszedzie korupcje (a latwiej tez nad nia panowac gdy tylko jedna osoba sprawuje wladze i jego "otoczenie") ale nadomiar zlego nie idzie na kogo zwalic na zadna jednostke, wiec zwala sie na caloksztalt (zreszta slusznie).
Potrzebny Polsce jest silny czlowiek ktory bedzie mial wladze, gdyby to co sie dzieje teraz bylo w 1919 to bysmy do dzisiaj szprechali po rusku lub niemiecku (ale raczej na czerwono by bylo)

Posted by AlieneK on 28-01-2004 09:40:

Z tego co wiem to on ma jakies wykształcenie, a nie to co nasza polityczna elyta. Jak zapoda program to sie zobaczy :>

Posted by [FPP]glan on 28-01-2004 10:14:

quote:
Troszkę totalitaryzmu zawsze się przyda

Ma ktoś newsweeka i może zrobić skan tego artykułu?

hmm chyba ja mam gdzies w domu. jak znajde po egzamie to dzis wieczorem ci zostawie skana na ftpie

Posted by SweepeR on 28-01-2004 10:49:

Zarzuc url'em. Kumpel mial dzisiaj w szkole, ale nie chcialo mi sie czytac...

A co do prezydenta to hmm... Polewka - Kwasniewska, Lis... Poniewaz bede juz mogl w tych wyborach glosowac, to sobie powoli patrze na kandydatow... No i poki co mam dwoch - Olechowski - ma dobra prezencje i w ogole. Mysle ze jest spoko. A drugi to... Walesa... Heheh, no jakby nie patrzec, to za jego czasow Polska sie najlepiej rozwijala (choc to niekoniecznie musialo byc spowodowane jego osoba)...

Zreszta... Ja tam nie wiem, mi to po czesci zwisa...

Posted by [FPP]Fausto on 28-01-2004 11:41:

Olechowski fakt - jest ok. Ale Walesa sie na prezydenta nie nadaje, a i na 100% przegra. Prezydent to ktos, kto musi miec jakies doswiadczenie polityczne, osoba o wysokiej kulturze, erudycji, inteligencji, elegancki i w ogole tez znajacy jezyki.

Olechowski tu pasuje, po czesci tomasz lis takze, ale MY NIE WIEMY jak zachowuje / jak dziala sie tomasz lis nie_filmowany przez kamery w faktach czy innym programie! Jak wiec mozna go wybrac? A kwasniewska - niby jak ona moze byc prezydentem? kazdy liczy ze bedzie ja maz wspieral, ale mam wrazenie ze caly ten pomysl z nakrecaniem mediow na nia to "labedzi spiew" koalicji obecnie rzadzacej, zeby zachowac swoich ludzi na wysokich stanowiskach.

Posted by [FPP]Shooler on 28-01-2004 16:52:

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
Z tego co wiem to on ma jakies wykształcenie, a nie to co nasza polityczna elyta. Jak zapoda program to sie zobaczy :>

No dokladnie. Wykrztalcony jest, w swiecie bywal wiec sie zachowac potrafi (: na polityce (chociazby z racji zawodu) sie bardzo dobrze zna. Pozostaje tylko program i mozna na niego glosowac...

Posted by MaslaV on 28-01-2004 17:58:

quote:
I by puścił parę tekstów przez telefon jak w pamiętnej mp3 "skąd ci biedni ludzie mają to ***** wiedzieć"

Wyraził troskę o telewidzów i operdolił niekompetentnego pracownika stacji. Big Up dla niego !

Posted by Atari on 28-01-2004 18:27:

lis moze zna sie na polityce ale nie ma zadnego doswiadczenia ale skoro prezydent w Polsce ma charakter tylko reprezentatywny to moze byc
kwasniewska = kwasniewski wg. mnie

Posted by MaslaV on 28-01-2004 18:38:

quote:
Napisane oryginalnie przez Atari
lis moze zna sie na polityce ale nie ma zadnego doswiadczenia

lOL

Jak ostatnio się przekonujemy doświadczenie naprawdę o niczym nie znaczy. Kołodko duże doświadczenie. Prawie cała Samoobrona nie ma doświadczenia.

Posted by Atari on 28-01-2004 18:54:

dlaczego IOL ?
wg mnie doswiadczenie wazna rzecz zwlaszcza dla prezydenta
ale w sumie to ja tyle wiem co zjem :o

Posted by d4 on 28-01-2004 19:16:

quote:
Napisane oryginalnie przez Atari
dlaczego IOL ?

IdOL

Posted by Infinite on 28-01-2004 19:30:

quote:
Napisane oryginalnie przez MaslaV
lOL

Jak ostatnio się przekonujemy doświadczenie naprawdę o niczym nie znaczy. Kołodko duże doświadczenie. Prawie cała Samoobrona nie ma doświadczenia.

samoobrona = samozaglada

Posted by Atari on 28-01-2004 20:28:

http://prawica.net/modules.php?name...cle&sid=397
o lisie
http://slimak.sciaga.pl/prace/praca/4498.htm
cechy dobrego wladcy
http://www.cyf-kr.edu.pl/~zykalino/zwolinski16.htm
KNS - KATOLICKA NAUKA SPOŁECZNA - KATOLIK I POLITYKA - WYBORY -_-

czytal ktos ksiazke lisa ?

---

"Tomasz Lis doświadczenie polityczne z całą pewnością ma. Lis od lat jest W ŚRODKU (nie obok, właśnie w środku) polityki, z tym, że jest tam w innym charakterze niż zawodowi politycy." :F

Posted by johny_blaze on 29-01-2004 15:06:

Re: Re: Lisek - prezydencik ???

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler

Na tej samej zasadzie moge stwierdzic, ze jestes typowym polakiem - nie myslisz, nie chcesz pracowac i nie nawidzisz rzadu (jaki by nie byl). Nie zgadzasz sie?

Ciekawe skad biora sie u ludzi takie okreslenia jak "typowy Polak"; w sumie to masz racje, ale bardziej chodzilo mi o to ze nie znamy go z innej strony niz z telewizji, wlasciwie tylko z Factow, a z tym ze i tak nakradnie i ucieknie, to wybacz ale patrzac na to co sie dzieje w dzisiejszej Polsce to nie widze nadziei na cos lepszego i jakakolwiek poprawe

Posted by [FPP]Emzor on 29-01-2004 20:22:

Lis moze wydaje sie troche taki... inny ale ogolnie wydaje sie facetem z glowa na karku...
Czasami mnie denerwowaly jego komenatrze na koniec Faktow

Posted by [FPP]glan on 29-01-2004 21:48:

lis przynajmniej potrafi sie wypowiadac takim glosem ze kazdy go zrozumie co mowi.. a nie lepper cos tam mruczy, inny sie zacina itp itd..

d34d: jeszcze nie znalazlem tego newsweeka... jutro znajde

Posted by d4 on 29-01-2004 21:53:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan
d34d: jeszcze nie znalazlem tego newsweeka... jutro znajde

Jak Cie lutne ....

Posted by AlieneK on 29-01-2004 23:46:

quote:
Napisane oryginalnie przez johny_blaze
, ale bardziej chodzilo mi o to ze nie znamy go z innej strony niz z telewizji,

ej.. a Kwacha i Milera to skąd znasz? z piaskownicy? czy piliscie razem? no chyba tez tylko z TV i ewentualnie z tego jak udają, że rządza :>
Lis tu nie jest gorszy....

quote:
lis przynajmniej potrafi sie wypowiadac takim glosem ze kazdy go zrozumie co mowi..

Wypowiadać w sumie się umie... dobrze mówi i w ogole. Ale jak ogladałem pół roku temu Fakty jak była ta cała wojna i było dużo infromacji wtedy "z ostatniej chwili" opraz sporo improwizacji... Lis dawał dupy i się jąkał strasnie...

Posted by [FPP]Shooler on 30-01-2004 07:16:

Re: Re: Re: Re: Lisek - prezydencik ???

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
Ale jak ogladałem pół roku temu Fakty jak była ta cała wojna i było dużo infromacji wtedy "z ostatniej chwili" opraz sporo improwizacji... Lis dawał dupy i się jąkał strasnie...

Ej, a mow przez 6 (czy 8) godzin ciagle o tym samym zeby sie za bardzo "nie powrarzac" i jeszcze zainteresowac ludzi? Oni tam z tego co wiem siedzieli na 6 czy 8h dyzurach majac co 20-30min nowa informacje na ktorej temat moga powiedziec 1-2 nowe zdania i tak przez kilka godzin ja bym wysiadl po godzinie, w dodatq qrwicy bym dostal

Z drugiej strony - co do Lis'a - to jest przykladem na to, ze ludzie w PL nie ufaja juz w ogole "zawodowym" politykom. Swiadczy o tym fakt popularnosi Jolanty i Lisa - czyli ludzi znanych z mediow i nie bezposrednio powiazanych z polityka

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:44.