FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12247)
Nastepca CD?
Dzisiaj tak sobie sluchalem radia i akurat mowili o targach muzycznych w Cannes i wczorajszym "Dniu Polskim". Ktos tam przytaczal rozne opinie i w jednym miejscu stwierdzil, ze w zwiazku z coraz nowszymi technologiami, coraz lepszym dostepem do Internetu rozwija sie coraz bardziej piractwo (mp3 i inne bajery) i ze to moze byc wg niektorych zmierzch ery plyt CD. Tak sobie jakos zaczalem nad tym myslec (prowadze rozne rozwazania filozoficzne podczas spozywania obiadu) i przyszla mi na mysl taka rzecz.
Wiadomo, ze koszty sprzedania jednej plyty CD sa troszke duze (wystarczy popatrzec na ceny) - trzeba ja wytloczyc, wydrukowac okladke (zazwyczaj ksiazeczke), ladnie zapakowac w folie, rozwiezc po sklepach za co trzeba zaplacic, sklepy musza ja sprzedac, za co tez sobie wezma marze... Grosik do grosika i sie uzbiera te 50zl (a dzieciaki i tak sciagna wszystko z netu). A gdyby tak to wszystko ominac?
Wyobrazcie sobie cos takiego - Wasz ulubiony zespol/wykonawca wydaje nowa plyte, jest super ekstra, dostaje sie na pierwsze miejsca list przebojow, a wiec przydaloby sie ja miec. No to siadacie do kompa, wchodzicie na net i.... nie nie! nie odpalacie kazy/imesha/emula. Wchodzicie na oficjalna strone tego wykonawcy, gdzie podajecie numer swojej karty kredytowej albo na podany numer konta bankowego robicie szybko transfer ze swojego banku internetowego. Za kilka sekund dostajecie email od tego wykonawcy z podanym specjalnym kluczem, ktory pozwoli Wam sciagnac cala plyte do siebie na HDD. Oprocz samych utworow, dostajecie jeszcze kilka innych fajnych multimedialnych gadzetow.
Ale do ich otworzenia niezbedny jest unikalny klucz, ktory dostaliscie. No wiec wpisujecie go, specjalny program sprawdza jego poprawnosc i juz mozecie sobie sluchac najnowszego dziela Waszego ulubionego wykonawcy. I to nie w jakiejs badziewnej mp3, ale w naprawde dobrej wersji. Do tego za jakis czas bedziecie mogli sobie sciagnac dodatkowe utwory, nagrane jakis czas pozniej, macie dostep do paru innych gadzetow, automatycznie stajecie sie czlonkami oficjalnego fan-clubu, co kilka miesiecy dostajecie calkiem fajny stuff, macie dostep do ukrytych zasobow oficjalnej witryny, a na dodatek co jakis czas macie szanse porozmawiac sobie z Waszym idolem na czacie.
I to wszystko za np. 10 USD. Ktore na dodatek, jestescie pewni, zasila kieszen wykonawcy, a nie jego producenta, dystrybutora i bandy facetow w garniturach.
Fajna sprawa, nie? "Ale ok, jaki w tym sens? Po co mam za to placic jak i tak moge to sobie sciagnac z tradycyjnych zrodel?" Jasne, ze mozesz. Teraz tez mozesz. Ale w badziewnych kompresjach jakie maja pliki mp3.
Zeby pomysl moj zrealizowac (a moze nie moj? moze juz ktos wczesniej cos takiego wymyslil?) trzeba by stworzyc jakis naprawde dobry format muzyczny, ktory na dodatek mialby specjalne zabezpieczenia, dzieki ktorym tylko dana osoba moglaby pliki z muzyka odtwarzac (cos moze na wzor klucza PGP albo podpisu cyfrowego?).
IMO to bylby fajny patent, oczywiscie moze nie teraz, ale za jakis czas, kiedy sciagniecie wiekszych rzeczy z netu bedzie trwalo szybciej. Nie trzeba by latac po sklepach i w ogole, a koncem koncow wyszloby taniej. I wiecej ciekawych rzeczy moznaby w zamian dostac.
Kilka zespolow podobne patenty juz robilo. Np. na plycie Nightwish'a "Century Child" byl specjalny kod, ktory mozna bylo wykorzystac 3 razy na oficjalnej stronie, zeby sciagnac pliki w formacie wma z utworami z plyty. I 3 bonusy. (Swoja droga do dzisiaj nie moge tych plikow uruchomic... ;D a inne wma mi dzialaja - to sie nazywa zabezpieczenie! ).
A jesli sie nie podoba, to zawsze mozna isc do sklepu i kupic i tak wydana w tradycyjny sposob plyte. Jesli juz sie sciagnelo te pliki to nawet z duza znizka.
Ka�dy �adnie cztery elementy jednych tchem wymienia i ja te� je wymieni�, co tak b�d� g�upio sta� to: pieni�dze, forsa i oczywi�cie szmal.
i do tego nie w 'badziewnym' mp3 tylko aac mpeg-4
wszystko bedzie piekne i fokule, ale nadal bedzie trzeba za to placic... a co anarchia to anarchia - ma ta nute legendy chociaz rozumiem potrzebe muzykow i takie tam.. ale..
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Re: Nastepca CD?
co sadzicie o musepack'u ?
http://blog.art.pl/mp3hq/mpc2.htm
chyba mu do ideau duzo nie brakuje ?
mam kilka plyt tego formatu i jest naprawde dobry
Kiedys dawno przy okazji jakiegos tematu wspominalem juz o tym ze jestem chyba jakims purysta.
Dlaczego?
Nie lubie MP-trojek, na dysku mam ich moze z 10, nie potrafie sluchac muzyki z komputera, ze nie bede juz wspominal o jakosci dziwieku jaka oferuje karta dziwkowa+glosniczki. - Kiedys czytalem taki artukul poswiecony kartom dzwiekowym instalownym w komputerach, jakosc dzwieku przez nie oferowana jest zalosna - brak pelnego zbalansowania obu kanalow, szumy etc. Chcac uzyskac jakos dzwieku oferowana przez proste Hi-Fi trzeba wydac na taka karte znaczne wieksze pieniadze niz na takie proste Hi-Fi. Nie bede wspominal juz o samym formacie MP3 ktory to dla uzyskania dobrej kompresji obcina pasmo przenoszenia o te niby-nieslyszalne.
Tak muzyczka moze sobie leciec z glosniczka ale rownie dobrze jak dla mnie moze nie leciec. Jesli mam ochote posluchac muzyki zasiadam w fotelu, zapuszczam CD i slucham - mimo ze nie mam czegos nieprawdopodobnego do sluchania muzy - wszystko kompletowalem z rzeczy uzywanych i komisow - to przynosi mi to duzo wieksza przyjemnosc niz sluchanie brzeczenia z glosniczkow PC nawet jesli mialbym 1000x wiecej utworow niz na CD.
A poza tym nie przeszkadza wam wycie wentylatora?
Bo jak moze nie byc przyjemnie wyciagnac nogi na fotelu posluchac czegos "smakowitego" i pociagnac ze szklaneczki whiskey (albo bardziej pospolicie piwka )
Wracajac jeszcze do sciagania utworow ze stron i natychmiastowego ich posiadania, sa sklepy internetowe tez mozna zamawiac bez ruszania sie z domu a oczekiwanie na plyte tylko zaostrza apetyt.
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
prawda
sam czekam teraz na plytki i spamuje gosciowi skrzynke :/ bo mi potwierdzenia nie wyslali :o
ps:
znacie jakies fane sklepy z plytkami ?
http://www.fan.pl/
http://www.viva-music.com/ (to ten sklep opieszaly)
HkN troche sie mylisz. Jak sam widziales mam u siebie w pokoju komp podpiery do wzmacniacza, a do samego wzmacniacza podpiete 5 glosnikow i subwoofer (tak to sie pisze ? ) karte muzyczna mam SB Live 5.1 wiec w sumie cos tam ona potrafi, nie narzekam wcale na jakosc moich mp3 z moich kolumn, lecz oczywiscie nie jest ona lepsza od cdka puszczanego na wierzy mojej siostry w systemie 5.1 kina domowego - no ale zawsze moge sobie podpiac pod moj wzmacniacz disckmena i tez bedzie fajnie gralo - ogolnie to nie narzekam na mp3 jakie u mnie graja bo mam czyste basy i soprany chociaz glosniczki juz sie lekko przecieraja :> - co do wentylatora to ja go bez muzyki nie slysze
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
Sweep po pierwsze jesli cos takiego by bylo to powinny byc tez zabezpieczane mp3.. mimo wszystko jest to w tym momencie standard. Ja tam na moich badziewnych sluchwkach i glosnikach nie slysze roznicy miedzy badziewna mp3jka a lepsza jakoscia z plyty. Poza tym moja badziewna diva nie obsluguje lepszych jakosci Podejrzewam ze wiele osob by tez tak mialo i wolaloby jednak miec te gorsze ale zwykle mp3
Ale to pikus... nie wazne... wazne jest czy dany zespol dawalby mozliwosc zakupu pojedynczej mp3 i czy bylaby mozliwosc probnego odsluchania ze stronki. No bo niestety gadzety i fankluby to nie do mnie, malo ktory zespol jest mnie w stanie zainteresowac wiecej niz paroma utworami i raczej fanem niczego nie jestem, chodzi mi o konkretne utwory, a jak juz czegos poszukuje nowego to chcialabym moc najpierw wyprobowac. To tak jak w sklepie z meblami - chce kupic to najpierw dokladnie ogladam, sprawdzam itp
Ogolnie jestem rekami nogami i wszystkimi czulkami za takimi pomyslami o ile wyjda tanio i przyjemnie
Jak dla mnie to oni mog� sie obesra� ze swoimi zabezpieczeniami i platnymi legalnymi portalami dop�ki nie zaczn� t�umaczy� ludzi� ze to nielegalne... od dziecka :> w przedszko�u w szkole i w piaskownicy powinni do Biblii dopisa� jaki� psalm tudzie� powie�� z parabolk�
Napisane oryginalnie przez [FPP]SweepeR*1337
Wiadomo, ze koszty sprzedania jednej plyty CD sa troszke duze (wystarczy popatrzec na ceny) - trzeba ja wytloczyc, wydrukowac okladke (zazwyczaj ksiazeczke), ladnie zapakowac w folie, rozwiezc po sklepach
quote:
Ale w badziewnych kompresjach jakie maja pliki mp3.
quote:
trzeba by stworzyc jakis naprawde dobry format muzyczny, ktory na dodatek mialby specjalne zabezpieczenia, dzieki ktorym tylko dana osoba moglaby pliki z muzyka odtwarzac
quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
(to co sciagniesz musialoby byc zabezpieczone przed przypadkowym skasowaniem)
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Re: Re: Nastepca CD?
quote:
Napisane oryginalnie przez Atari
co sadzicie o musepack'u ?
http://blog.art.pl/mp3hq/mpc2.htm
chyba mu do ideau duzo nie brakuje ?
mam kilka plyt tego formatu i jest naprawde dobry
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:21.