FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12317)
MDK 9.2 na xpresie do kawy
Od pewnego czasu planuje instalke linuxa na jednym z moich xpresow do kawy (tym najpodobniejszym do komputera)...
wybralem juz sobie nawet odpowiednia dystrybucje: Mandrake 9.2 i
teraz, zanim zaczne walczyc z instalacja - pewne pytanie: czy jest sens instalowania systemu na urzadzeniu o nast. parametrach ?
p/60 MHz
ram 40 MB
(hdd ~2.5 GB)
oczywiscie, ze jest, linux dziala bez problemu na 386'kach
radzilbym wybrac jedyna sluszna dystrybucje (slackware) zamiast gowna, w ktorym defaultowym initlevelem jest 5
you accept (reject, respect);
z tego, co sie doczytalem to przy slackwarze posram sie, porzygam, potne, zapierdze i tak jeszcze g...wno z tego bedzie... dlatego myslalem o czyms lite'owym ... ale nie wiem czy mi w ogole instalka pojdzie, bo nie chce wylapac cdra spod boot-dyskietki
quote:
Napisane oryginalnie przez Manfred
z tego, co sie doczytalem to przy slackwarze posram sie, porzygam, potne, zapierdze i tak jeszcze g...wno z tego bedzie...
quote:
Napisane oryginalnie przez Manfred
dlatego myslalem o czyms lite'owym ... ale nie wiem czy mi w ogole instalka pojdzie, bo nie chce wylapac cdra spod boot-dyskietki![]()
Slackware to wcale nie jedyna sluszna dystrybucja, pomimo, ze jest dobry.
Nie zgadzam sie tez z opinia weirda o Mandrake, ten system jest z zalozenia przeznaczony dla poczaktujacych i osob, ktore nie maja zamiaru grzebac pod maska linuksa, tylko na nim pracowac. Nie kazdy ma cierpliwosc poznawac wiekszosc komend i zasady edycji configow, ale widze, ze ktos tu tego nie rozumie.
quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
Nie zgadzam sie tez z opinia weirda o Mandrake, ten system jest z zalozenia przeznaczony dla poczaktujacych i osob, ktore nie maja zamiaru grzebac pod maska linuksa, tylko na nim pracowac.
quote:
Nie kazdy ma cierpliwosc poznawac wiekszosc komend i zasady edycji configow, ale widze, ze ktos tu tego nie rozumie.
Zapewniam cie, ze znam wielu zadowolonych userow Mandrake, ktorzy nie maja zamiaru przesiadac sie na inne dystrybucje, tym bardziej z powrotem na Windows. Nie sa to wcale 100% newbz, nawet wrecz przeciwnie.
Co do apt-geta to masz racje.
Grom uzytkownikow nie rekompiluje kernela w ogole, ja tez nie mam zamiaru bawic sie w 2.6.x.
Co do instalek, po to jest taki myk zwany RPM, aby robic to szybko i bezbolesnie. Nie raz okazal sie dla mnie przydatny, kiedy moglem sobie skonwertowac go do tgz i spokojnie zainstalowac program po meczarniach z source'm (biblioteki i td).
Ogolnie kazdy uzywa distro jakie mu sie podoba. Jedni Mandrake, drudzy Slackware. Wsrod jednych i drugich sa zagorzali zwolennicy swojej dystrybucji.
quote:
Slackware to wcale nie jedyna sluszna dystrybucja, pomimo, ze jest dobry.
Nie zgadzam sie tez z opinia weirda o Mandrake, ten system jest z zalozenia przeznaczony dla poczaktujacych i osob, ktore nie maja zamiaru grzebac pod maska linuksa, tylko na nim pracowac. Nie kazdy ma cierpliwosc poznawac wiekszosc komend i zasady edycji configow, ale widze, ze ktos tu tego nie rozumie.
Grom uzytkownikow nie rekompiluje kernela w ogole, ja tez nie mam zamiaru bawic sie w 2.6.x.
quote:
Co do instalek, po to jest taki myk zwany RPM, aby robic to szybko i bezbolesnie. Nie raz okazal sie dla mnie przydatny, kiedy moglem sobie skonwertowac go do tgz i spokojnie zainstalowac program po meczarniach z source'm (biblioteki i td).
quote:
Napisane oryginalnie przez d34d
Dok�adnie, je�eli ma by� spopularyzowany linux to pozw�lcie i doradzajcie pocz�tkuj�cym dystrybucje dla nich przeznaczone. Nie ka�dy chce grzeba� w miliardzie plik�w, wielu zale�y na tym, aby klikn�� i dzia�a.
quote:
"linux jest z zalozenia przeznaczony dla osob majacych wystarczajaco dobrej woli, by poczytac troche manow i nie liczyc, ze sprzet wykryje sie sam" i na odwr�t r�wnie�, wielu wymaga tego od linuxa, aby by� maxymalnie uproszczony.
quote:
Ale je�eli ka�dy bedzie doradza� slacka i niejako zmusza� do konkretnego grzebania w systemie to nie ma co si� dziwi�, �e du�o os�b ma awersje do linuxa, w�a�nie przez takie rzeczy.
kolejna juz, setna chyba klotnia w moim zyciu o to ktore distro jest lepsze - pingwin jest wlasnie dlatego tak doskonaly, bo mimo tego ze kazdy z nas ma inne upodobania to znajdzie cos dla siebie sposrod kilkunastu dostepnych dystrubucji (mam na mysli tu te popularne)
jednak gdybym mial wskazac faworyta tej dyskusji, postawilbym na weirda - madrze chlopak gada, jezeli ktos szuka w linuxie tego samego co ma na windowsach to niech lepiej juz zostanie przy oknach (w koncu windows'y z serii 2k/xp sa juz na tyle stabilne ze nie mozna powiedziec "przesiadam sie na linux'a bo tam nie ma blue screen'ow), jesli komus zas naprawde zalezy na tym co daje mu otwarte zrodlo i przy okazji pingwin na tyle go pasjonuje ze jest gotow zrobic z systemu przeznaczonego na server elegancki workstation nawet jesli mialby walczyc z modemem, skanerem i myszka z 4 miesiace to linux, a raczej slackware jest dla niego...
nie oszukujmy sie, mandaryna zaliczana jest jednak do tych gorszych distro, jesli komus zalezy na prostocie to niech wrzuca fedore zamiast mandrake - jesli komus zalezy nie na prostocie ale na linuxie - niech wrzuca slack'a ewentualnie gentoo jesli ma troche wiecej czasu
debian tez moze byc dobrym wyborem...
sam 'wychowalem' sie na slack'u, to byl moj pierwszy kontakt z linux'em - teraz polecam to wszystkim newbie
biorac pod uwage fakt jakim sprzetem dysponuje osobnik ktory zlaozyl ten topic... to muysi byc slackware i do tego jakis lekki WM
ins sie ze mna nie zgodzi, ale my sie tak lubimy klocic...
quote:
Napisane oryginalnie przez weirdo
nie slyszalem, by 100% programow bylo w .rpm w najnowszej wersji stable, co dopiero mowic o snapshotach cvs
niewatpliwa zaleta debiana jest ilosc pakietow .deb i ich bezproblemowa instalacja - na jednym z serwerow, ktorymi administruje, po ustawieniu sid'a w sources.list, wystarczy tylko apt-get update && apt-get upgrade
rozwazalem swego czasu przejscie na LFS (linux from scratch), ale odstraszala mnie koniecznosc uaktualniania kazdego pakietu z osobna ze zrodel (i to nie tylko daemonow i innych z suidem, ale nawet glibca, ktorego make'owanie trwa niesamowicie dlugo), pod debianem wszystko jest pod reka, nawet oidentd i podobne, ktore pod slackiem nie sa dostepne w .tgz
nigdy nie zastanawialem sie na powaznie nad gentoo - mimo emerge, ogolnej idei kompilacji z najoptymalniejszymi CFLAGS i wielu innych spraw... odstraszal mnie sam fakt, ze jest to dystrybucja nowa, obawiam sie, czy w ktoryms z plikow dostepnych na rsyncu nie pojawi sie powazny blad i nie bedzie wiadomo co ma sie z tym zrobic (vide qt w mdk 9.2beta2)
moze znajdzie sie osoba uzywajaca gentoo na codzien i wypowie sie, czy rzeczywiscie warto?
quote:
sam 'wychowalem' sie na slack'u, to byl moj pierwszy kontakt z linux'em - teraz polecam to wszystkim newbie
quote:
Napisane oryginalnie przez MajeS
ja tam wszystk owrzucam ze zrodel, czy sa paczki dla slack'a czy nie...
quote:
Napisane oryginalnie przez weirdo
co do WM - polecam najnowszy snapshot cvsu fluxboxa, w serii 0.9.x poprawiono wreszcie ohydny blackboxowy taskbar
przerwe nieco dyskusje, aby ustalic dokladniej jej kierunek...
z gory odpada na razie w moim xpresie opcja podlaczenia do netu, po wtore, nie zamierzam raczej uzywac programow pisanych pod winde - w pierwotnym zamierzeniu moj staruszek mial byc stacja obslugujaca pakiet TeX'a (dokladniej LaTeX i pakiety jezykowe do laciny, greki etc) jedynym ew. uklonem w strone MS bylby drugi dysk (540 MB) chodzacy pod msdos 6.22 z dodatkiem NC - to ze wzgledu na stare dobre czasy i gierki...
oprocz tego, przy takim ustawieniu moglbym sie przyzwyczaic do LILO...
nastepnym etapem poduczenia sie linuxa mialoby byc przesiadniecie sie na inna dystrybucje (blizsza slacka, czy debiana, choc moge sobie tez zalatwic bodajze auroxa) i tu juz nauka obslugi programow internetowych (fw, klienty poczty, explorery inne takie gowna).
i wreszcie produkt finalny:
mala siec w domku (stary komp jako fw na linuxie)
nowy: do pracy - winda xp
do obslugi internetu - raczej linux.
na razie nie wnikam w realnosc i sensownosc tego zamyslu. ot chcialbym po prostu zaczac go wprowadzac (a potem ew. modyfikowac) od nauki linuxa , nie wiem czy od razu slacka, bo moze to byc troche za duzo, a nie chce sie zniechecic.
___
edit
jesio jedno: jesli mi sie nie spodoba MDK, to zawsze moge przeciez od razu wskoczyc na inna dystrybucje.
w koncu tez kce byc |-|4><0r 1338
Ale lol jak was czytam no nie moge. Jak bym zalozyl topic jakiego linuxa chce sobie zainstalowac i dostal bym odpowiedz weirda to z miejsca bym skasowal topic - co 2-giego zdania nie rozumie (a poroblemow z interpretacja textow nie zauwazylem) a ze lama w linuxach jestem to prawda. Ale po co mi linux do grafiki 2d vide Photoshop czy obrobki avi vide Adobe Premiere a jak chce sobie skorzystac z netu to Avant Borwser mi styka, a do sciagania to Torrent i nikt mi nie powie ze windows xp sux do takich spraw, bo informatykiem czy innym programista nie jestem i nie mam zamiaru byc - no chyba ze o to wam chodzi. Jak tak to sorry. Ale wasza polemika o wyzosci jednego nad 2-gim to raczej jest nie potrzebna
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
misiu to z ciebie lol chyba
w ktorym miejscu ktos mu powiedzial ze windows sux? wlasnie mu powtarzamy ze jesli dobrze mu na windows'ie to niech zostaje - polemika dotyczy tylko wyzszosci jednej dystrybucji linuxa nad druga...
nie umiesz czytac
z drugiej strony ja nie zamierzam rezygnowac z windy, bo pod nia mam wiekszosc progow, chce po prostu poznac nowy system, skoro mam mozliwosci... (komp bedzie od marca stal bezuzytecznie, a po co ma zbierac kurz, skoro jeszcze moze sie przydac do experymentow i nauki)
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:23.