FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12464)

Posted by on 17-03-2004 16:34:

Muzyka

Mam propozycje, skoro mamy temat o filmach, wiec czemu nie zalozyc o muzyce. Wiec proponuje, aby kazdy tutaj wpisywal swoje muzyczne odkrycia, czym ostatnio sie fascynuje, co warto posluchac, ale niech nie wymienia czego slucha. Album/artysta/piosenka i do tego krociutki opis. Co Wy na to? Ja zaczynam...
Cypress Hill - What's your name - nowy hicior ze stajni Cypress Hill, ktorzy za kazdym razem serwuja porzadna dawke muzyki hh przemieszanej z najprzerozniejszymi stylami. Piosenka jest dla mnie swietna. Podklad z Guns of Brixston - The Clash'ow, oraz genialny (jak zwykle) wokal, oraz bardzo fajniutkie bongosiki. Swietnie wpada w ucho, szczegolnie refren. Musze poczekac na cala plyte.

Posted by nea*1337 on 17-03-2004 16:37:

HiP hOp zIoM, tYlKo HiP hOp.

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty si� u�miechniesz?
Frozen do expansion packa.

Posted by [FPP]ZonK on 17-03-2004 16:40:

Mnie w ucho wpada juz od dluzszego czasu Polska zespolu KULT. Te rytmy i teksty zajebiscie pasuja do naszego kraju
Lubie tez pusluchac sobie Piosenke Trepa zespolu Kazika na �ywo (ze wzgledu na gre gitar w tle) oraz NIE MA LITOSCI(dla s*****synow nie ma litosci!) zespolu KNZ. Dynamika i akcja jaka toczy sie w piosence stawia ja na jednym z czolowych miejsc na mojej plejliscie

Edytowane przez [kosz]Krowa dnia 01-03-1337 o godz. 13:37

Posted by [FPP]Fausto on 17-03-2004 16:41:

Static-X - Invincible.mp3 z nowej Shadow Zone. Plyta miazdzy tetnice i przyprawia o gangrene jelit :E a ten utworek - pwnz, ballada z zajebistym klimacikiem :E

No i cos starszego - Dimmu Borgir - Puritanical Euphoric Misanthro - Burn in Hell.mp3 - zajebiscie sie rozkreca, swietny bit, trzyma klimat i fajne brzmienie. Gazora juz tym zarazilem :E

Posted by [FPP]glan on 17-03-2004 16:46:

ostatnio to te kawalki...

illusion - nikt
illusion - to co ma nadejsc.
illusion - noz
illusion - vendetta
korn - right now

.. chyba niczego nie musze przedstawiac?

Posted by oxygen on 17-03-2004 16:50:

o ile dobrze pamietam ten kawalek Cypress Hill z MTV to tytul byl what's your number ;> a w refrenie nawijali whats your name, whats your number [totalnie nie moje klimaty ]

a ulubionych kawalkow nie mam bo zawsze jak mi sie jakis podoba slucham go do momentu kiedy mi sie nie znudzi czyli kilka(nascie, dziesiat) dni ale ostatnio bardziej interesuje sie hard trance, a wiec zupelnie inne zajawki niz wy macie

Posted by weirdo on 17-03-2004 17:07:

biosphere - substrata, patashnik, microgravity, novelty waves
wysmienity ambient, urozmaicony samplami, pozbawiony jakichs ciezszych brzmien, wrecz `srodowiskowy'... przypomina mi bardzo `silence' pete'a namlooka

future sound of london - isdn, isdn show, lifeforms
pokrecony, `dziwny' ambient, jeden z moich ulubionych zespolow, w/w plyty towarzyszyly mi w wielu waznych momentach zycia... uwielbiam fsol od momentu, kiedy tylko pierwszy raz go uslyszalem :>
genialne dead skin cells, glass, psycho crab, amoeba, a study of six guitars i nie tylko :>

banco de gaia - 10 years
nie jestem die-hard fanem banco de gaia, wiekszosc albumow nie zrobila na mnie wiekszego wrazenia, ale trudno odmowic jakosci tej skladance :>
jest tutaj drippy (tego pierwszy raz uslyszalem na soundtracku pi), jak i 887 (structure), ktore uwielbiam, do tego swietne shanti, obsidian, touching the void

shpongle - tales of the inexpressible
z dwoch albumow postforda wydanych pod szyldem shpongle wole wlasnie ten - psychedelic at its finest, niesamowita `zakrecona' melodia, nieziemskie sample :>
z najlepszych to chyba `once upon the sea of blissful awareness', `room 23'

protoculture - refractions
nie slucham zwykle `techniawki', ale `avalon' z tej plyty urzekl mnie samplami i chociazby z tego powodu polece kazdemu ta plyte :>

ale nasmarowalem tych swoich wynurzen, ciekawe, czy komukolwiek bedzie sie chcialo to czytac, a co dopiero siegac po w/w plyty :>

-edit-
a, wlasnie... oxy, zgubilem twojego gadusia, moglbys zamesgowac :>

you accept (reject, respect);

Posted by DEiMOss on 17-03-2004 18:12:

LOL, pare dni temu mialem juz ten topic napisany (o muzyce), ale moje niedowartosciowanie i niesmialosc wziely gore.

w tle: Pale 3 - In My Head

Posted by d4 on 17-03-2004 18:12:

AC/DC nic doda� nic uj��.

Posted by Hakan on 17-03-2004 18:15:

Mnie ostatnio wzielo na muzyke powazna a mianowicie opere Cyrulik Sewilski Rossiniego. Pozyczylem sobie od kolegi BOX zawierajacy 3 plyty + libretto (w sumie 160 min muzyki) nie daje rady wysluchac wszyskiego naraz wiec zapuszczam sobie po kawalku

Figaaaaro Figaro Figaro Figaro Figaro Figaro Figaro...
Figaro tu, Figaro tam, Figaro...

A poza tym to jakies dzwieki, trudno okreslic w zasadzie co ale np. jakis czas temu na "Trojce" Outcast - The Way You Move (znaczy sie refren, bo po poczatek jest dla mnie taki sam jak we wszystkich tych rapach czy hiphopach - czym wyrazilem swoj wielki brak zainteresowania wspomnianymi gatunkami muzycznymi - zwlaszcza w wydaniu polskim :/ )

Niewa�ne, kim jeste� I co z tob� zrobiono. Pr�dzej czy p�niej zyskasz
prawo wyboru. Jeste� czym� wi�cej ni� tylko sum� swoich cz�ci...
Niewa�ne jak dosz�o do twoich urodzin, jak do tej chwili toczy�o si� twoje �ycie!
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.

Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�

Posted by alienzero on 17-03-2004 18:25:

a ja wam mowie - matrix1 ost
slucham tego wciaz od 5 lat :o i to jest dokladnie sesncja tego co najbardziej lubie - dzwieki nie za ostre i nie zamiekkie, takie udziwnione i spojne [jesli chodzi o cala plyte]... nie mam narazie innego rownie wielokrotnie sluchanego albumu raczej was nie zachece, ja mam zajoba na jego punkcie...

w ogole lubie osty bo wtedy dzwieki maja jakies wieksze znaczenie, sa takimi przywolywaczami scen.. dlatego tez z innych ostow polecam pulp fiction, gits, matrix2 i animatrix - to takie ktore mozna sluchac nonstop...

aa, no i jesze kaczmarskiego best of jako wspomnienie naszej rewolucji

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Posted by MaslaV on 17-03-2004 19:06:

4_Familia_HP_-_A_Kiedy_Miasto_Zasypia-Ecl2k.mp3

miasto zasypia a ja wtedy nie �pi�
wtedy przed komputerem wiele godzin �l�cz�
nocne rozmowy w toku ludzi z tego biznesu
(..)
to nic �e b�l oczu b�dzie p�niej doskwiera�
dzie� jest zbyt kr�tki �eby zrobi� wszystko co bym chcia�

Posted by gazi on 17-03-2004 19:27:

Ostatnio glownie:

Bill Laswell , Miles Davis - Rated X - solidna dawka jazzu

Mushroomhead - Superbuick - mily hardrock w stylu Faith no More, bardzo ciekawe techniczne granie :>

Lux Occulta - Mother and the enemy - death metal ze wstawkami jazzowymi oraz triphop z kobiecym wokalem - dla koneserow :>

+ Monster Magnet - Unbroken Hotel Baby.mp3

Posted by insmac*1337 on 17-03-2004 19:46:

Tosca - Every Day and every night - Swietny chillout dla lubiacych tego typu rytmy
Schiller - Distance - Takze chillout - polecam tez cala plytke "Leben" - bardzo ciekawe brzmienie, na pewno mieliscie okazje slyszec "Leben - I feel you", leci we wszelkich Vivach, MTV etc oraz w radiu
Yoko Kanno - Wolf's Rain OST 2 - Swietny soundtrack, szczegolnie spodobal mi sie "Cloud 9" - aczkolwiek calosc jest mistrzowska

Teraz cos dla panow oxygen'a i MajeS'a:

Armin van Buuren - Burned with Desire - doskonaly trance'owy vinyl, po prostu niesamowity, aksamitny wokal i swietna melodia...co tu duzo gadac - dla fanow gatunku pozycja obowiazkowa.
Svenson - Sunlight Theory - oficjalny track TE 2004, zwroccie uwage na partie choru mniej wiecej w polowie. Poza tym klasa.
Motorcycle - As The Rush Comes - Jeden z najlepszych trance'owych kawalkow ostatniego roku. Masa remixow, aczkolwiek mnie najbardziej podoba sie ten by Armin van Buuren.

Posted by MaslaV on 17-03-2004 20:08:

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337
teraz cos dla panow oxygen'a i MajeS'a:

Kai_Tracid_-_Conscious - �wietny, klimatyczny kawa�ek, jedyne czego mi brakuje to dobrego BMW w kt�rym m�g�bym sobie tego pos�ucha�.

Posted by Manfred on 17-03-2004 20:33:

quote:
blah blah weirdo

future sound of london - isdn, isdn show, lifeforms

dwie kwestie:
1. a co to isdn show ?
2. amorphus androgynous - tales of ephidrina (utw. "Fat cat") przepiekny ambient/trance (w/w kawalek o sample z Ostatniego Kuszenia Chrystusa) - plyta jest podrecznikowym przykladem koncept albumu.

quote:
banco de gaia

jesli wyjatkowo moge polecic - LP "Last Train to Lhasa" - dwuplytowka: CD 1 zwykly krazek (wymiata, duzo tribal trance, ambient) CD 2 remiksy poszczegolnych utworow (zwlaszcza 30 minutowa wersja "Kincajou", ktory juz w oryginale powala)
jeszce jedno - plyta z przekazem

* * *

z rzeczy meczonych aktualnie:
Taylor Deupree & Kenneth Kirschner "post_piano"
mroczny ambient z elementami noizz, momentami kojarzyl mi sie Temple of Boom Cypress'ow - mogliby spokojnie wycinac sample z "post_piano" do kawalkow ze swojej trzeciej plyty
p�yta z niespodziank�: okolo dw�ch trzech godzin muzy (jeden kr�zek)

na koniec
Paco de Lucia "Siroco", "Zyryab" po prostu muza hiszpanska (jaki to gatunek flamenco, nie pytajcie )

daruje Wam spis ok. 40 innych plyt regularnie teraz przesluchiwanych - ogranicze sie do gatunkow, zas zadnych szczegolow na prv...
house, tech house, deep house, detroit, deep tech, click, ambient, illbient, d&b, dub/house

Posted by Jarek on 17-03-2004 20:36:

Jeden osiem L :
Jak zapomnie�
Jedno jest �ycie
-
Tak jak polskiego hh w stylu "Jestem thebescieak, powiedz ze nie to cie za*****" nie trawie, tak te kawalki mi sie podobaj�.

Metallica
Orion - leci w q�ko i w q�ko i w q�ko...
+ Prawie ca�a dyskografia, leci sobie playlista, nie zwracam oowagi jaki kawalek...

Ascetoholix - Suczki
n/c please

Janis Joplin - Gold
Chilloucik pe�en

Chemical Brothers
Block Rocking Beats
Brothers gonna work it out
Dig your own hole
Kick out the jams
Surrender
--
Playlista, jeden kawalek jaki mi si� "zawisi�" to "Under The influence"

A ponadto jest jeszcze kilkanascie kawalkow ktore wisz� na playliscie, tylko dlatego ze niechce mi sie sortowac...

Zreszt�, to co aqratnie odtwarza moj winamp jest w sygnie - odswierzane co 3 min

Posted by DEiMOss on 17-03-2004 20:42:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Jarek
[...]
n/c please
[...]

Jeden Osiem L i Ascetoholix warte siebie... Ze tez ty tego sluchasz...

w tle: Seether - Broken

Posted by alka on 17-03-2004 21:23:

metallica dobre stare albumy
chyba wiecej dodawac nie trzeba

How I'm killing you

Posted by MaslaV on 17-03-2004 21:56:

quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss
Jeden Osiem L i Ascetoholix warte siebie... Ze tez ty tego sluchasz...

W warszawce to ostatnio popularna piosenka :>

Posted by DEiMOss on 17-03-2004 22:31:

Z tego co widze to nie tylko w warszawce... Szkoda gadac.

Posted by bizonek on 17-03-2004 22:48:

Deep Purple - Smoke On The Water Klasyka
Dead Kennedys - California Uber Alles gorszy wokal, lepsza gitara ni� u kazika (c) Samhain
Marek Grechuta - Dni, Ktorych Nie Znamy - taka optymistyczna piosenka o przysz�o�ci
Rammstein - Engel Klasyka....
Metallica - No leaf clover(S&M) Baaaaaaardzo dobre wykonanie!

Posted by oxygen on 18-03-2004 07:10:

quote:
Napisane oryginalnie przez insmac*1337

Teraz cos dla panow oxygen'a i MajeS'a:

Armin van Buuren - Burned with Desire - doskonaly trance'owy vinyl, po prostu niesamowity, aksamitny wokal i swietna melodia...co tu duzo gadac - dla fanow gatunku pozycja obowiazkowa.
Svenson - Sunlight Theory - oficjalny track TE 2004, zwroccie uwage na partie choru mniej wiecej w polowie. Poza tym klasa.
Motorcycle - As The Rush Comes - Jeden z najlepszych trance'owych kawalkow ostatniego roku. Masa remixow, aczkolwiek mnie najbardziej podoba sie ten by Armin van Buuren.

znam znam oczywiscie mam wszystykie mozliwe remixy tych kawalkow (zarowno vinyle, jak i single)
podstawka dla kazdego szanujacego sie fana gatunku :>

svenson-sunlight_theory__o-zone_mix -> jest hymnem trance energy 2004 tak jak mowisz, ten kawalek rzuca mna o sciany gdy go slucham

Posted by weirdo on 18-03-2004 08:18:

quote:
Napisane oryginalnie przez Manfred
1. a co to isdn show ?

http://www.discogs.com/release/10048

niektore nazwy utworow przypominaja deadcities, ale nie maja z nimi nic wspolnego

you accept (reject, respect);

Posted by Manfred on 18-03-2004 09:29:

quote:
blah blah weirdo
http://www.discogs.com/release/10048
niektore nazwy utworow przypominaja deadcities, ale nie maja z nimi nic wspolnego

z tego com przyuwazyl na oficjalnej stronie fsol, nic takiego nie znalazlem
http://www.futuresoundoflondon.fsne...discography.htm

a z discoks.com juz mialem pare akcji, jak nie chcieli uznac paru klasycznych pozycji z polskiej elektroniki '70/'80...
buce

Posted by G.mbit on 18-03-2004 10:19:

Talking Re Re Kum Kum :P

Hmm ...
Moonlight - troch� polskiego gotyku (co� dla pa� o innej orientacji sexualnej)
Closterkeller - klasyka
Korn - (dwa ostatnie albumy) dzi�ki ich texto mo�na pomysle� o kilku spawach
Static X - ostatni album nabra� troch� s�odkiego klimatu :/ "niumetalowego" ale kilka kawa�k�w troch� trzyma klimat poprzednich album�w
Rob/White Zombie - (wybrane kawa�ki), klimacik trup�w i panienek
Metallica - na rokotece fajnie przy tym si� szaleje i zdziera gard�o
Rammstein - (wybrane kawa�ki) to co wy�ej + jak mam ochot� posluchac troche elektroniki i ci�kich gitar
Fear Factory - podczas gry w Crimsonland
szukam kogos kto mi udostepni ostani album do zassania
Anathema - dla zrozpaczonych i za�amanych

Posted by [FPP]Fausto on 18-03-2004 13:45:

quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss

[*]OST - Wolf's Rain OST 2 ~ kontynuacja geniuszu Yoko Kanno. Wokal Steve'a Conte...[/list]

Ja tez polecam ten soundtrack + anime - moim zdaniem zdeka wgniata w krzeslo, zwlaszcza ze ostatnie 4 odcinki pojawily sie calkiem niedawno.

dimmu borgir - Eradication Instincts Defined.mp3 - przeciez ta plyta miazdzy tetnice zdeka :E

Posted by DeZo on 19-03-2004 07:04:

Astral Projection - People can Fly Rzadzacy numer

Astral Projection - Searching for UFO's Tez Masakra

Alien Project - Genetic Eyes Wypas psychodelic Trance

No i oczywiscie METALLICA

M�j numerek gg: 2285535

Posted by r00ster on 19-03-2004 07:57:

Pharcyde - Ya Mama supaaa sayia gangsta old school rap
Pharcyde - I'm That Type of Nigga j/w
Queens Of The Stone Age - You Think I Ain't Worth... ten numer poprostu ma takiego powera ze szok
KoRn - Blind pierwszy, najciekawszy, najlepszy

Posted by bizonek on 19-03-2004 09:52:

Linkin Park - From The Inside dobry kawa�ek z zajebistym teledyskiem :>
Danzig - Mother Klasyka z pogranicza metalu i bluesa/jazzu
ACDC - Highway To Hell Tutaj nie trzeba komenta
Tomoyasu Hotei - Battle without Honour or Humanity Jak kto� widzia� Kill Billa Vol. 1 to b�dzie pamieta�.
OST - Animatrix Dla tych co widzieli, a nie s�yszeli.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 20:15.