FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12525)
anime
bedzie lincz? moze przejdzie bez...
do meritum: interesi mnie jakie anime (japonskie filmy animowane) byscie polecali. pytam bo zauwazylem ostatnio, ze coraz wiecej ludzi z tego boarda cos tam oglada (cali, fausto, saari, maslav czasem, weirdo cos tam, insmac moze, chyba deimoss, kiedys to mihnik i jurgus, moze i a0 i ostatnio driada cos wspomniala na temat wolfs raina ). moze byc jeden, 5, sto5 tytulow, jak kto chce. moze byc z komentarzem lub bez (komentarz mile widziany, bo chce wiedziec od czego sciaganie zaczac.
)
ze swojej strony polecam krociutki filmik dzis obejrzany - cat soup (1 ep, 30 minut, tutaj torrent - http://www.downloadanime.org/torrents/[KAA]_Cat_Soup.DVD(AC3-5.1)[0C388163].avi.torrent). i nie pytac mnie po obejrzeniu o co chodzi w tej animacji bo mi sie wydaje ze o nic.
tyle, dziekuje za uwage, mozna juz rozpieprzac topic.
Trzeba by� gorszym, by potem sta� si� lepszym
Trzeba by� g�upim, by m�c sta� si� m�drzejszym
Gunslinger.Girl - fajna kreska i klimat, seria o ma�ych dziewczynkach latajacych po ulicach w wielkimi gunsami i likwiduj�cych co bardziej niegrzecznych z�oczy�c�w...
Cowboy Bebop ~ mowiac najprosciej: najlepsze anime jakie kiedykolwiek mialem okazje zobaczyc. Mowie o serialu (standard: 24 epizody), bo pelnometrazowki jeszcze nie widzialem, ale slyszalem o niej tylko bardzo dobre opinie. Fenomenalny soundtrack (pare sidikow) Yoko Kanno, jazzujace klimaty.
Rurouni Kenshin - Reminisence (OVA) ~ pozycja rowna CB, z tym, ze jest to czteroodcinkowy "dodatek", wiec latwo go lyknac. Tym bardziej, ze wyszedl bardzo dobry hardsub polskiej grupy. Oryginalnego tasiemca (95 epizodow) jeszcze nie skonczylem ogladac, ale Reminisence znacznie sie rozni klimatem od serialu. Aha, nie mylic z drugim OVA, ktory jest ponoc sporo kiepsciejszy.
Ninja Scroll ~ fantasy. Bardzo dobry. Niedawno wyszla seria TV, ktora zostala calkowicie obdarta z klimatu filmu, szkoda...
FLCL (Furi Kuri) ~ kolejny OVA, tym razem skladajacy sie z szesciu epizodow. Mocna psychodela z fantastycznym wykonaniem graficznym, dobrym muzycznym i swietnym humorem. Bywa, ze trudno sie polapac o co chodzi, ale ogolnie bardzo fajnie sie oglada. Lepiej zassac OGM-y z dodatkowa sciezka z komentarzem rezysera. Ulatwia trawienie tresci.
Ai Yori Aoshi ~ slodka historyjka o perypetiach mlodej pary. Bywa mdliscie, ale jednak ma cos w sobie magicznego, m.in. niezle narysowane laski. 2 sezony. Jak dla mnie to calosc znacznie lepsza od Love Hina.
Peace Maker Kurogane ~ na poczatku wydaje sie, ze to zzynka z Naruto, pozniej, ze z Kenshina... A na koncu robi sie bardzo dobra hybryda ze swoim stylem. Smutne, krwawe, pieknie narysowane. Swieze miesko, niedawno wyszedl ostatni odcinek, mam zamiar go dzisiaj obejrzec.
Nie mam czasu na wiecej, ide pograc. Jak chcesz mozesz smialo czerpac z Top 100 serwisu animenfo.com.
w tle: Sigur Ros - Nyja Lagio (Live)
quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss
Cowboy Bebop ~ mowiac najprosciej: najlepsze anime jakie kiedykolwiek mialem okazje zobaczyc. Mowie o serialu (standard: 24 epizody), bo pelnometrazowki jeszcze nie widzialem, ale slyszalem o niej tylko bardzo dobre opinie. Fenomenalny soundtrack (pare sidikow) Yoko Kanno, jazzujace klimaty.
Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
(...)mozna juz rozpieprzac topic.![]()
sciagnij sobie z jakiegos xdcc his and her circumstances - na pierwszy rzut oka wydaje sie to byc tylko babska komedyjka, ale taki typ humoru naprawde wymiata i chyba kazdemu powinien sie spodobac ;>
dwa pierwsze odcinki sa super, potem robi sie juz troche przewidywalnie i mniej smiesznie - gdzies tak po piatym dalem sobie spokoj... z czystym sumieniem moge ci jednak polecic pierwsze dwa epki, kazdy po 25 minut
reszte widziales przede mna, wlasciwie to niewiele jest rzeczy w tej dziedzinie, ktore moglbym ci polecic
you accept (reject, respect);
Tesknie za czasami w ktorych sie pietnowalo za publiczne wypowiadanie slowa "Manga" Pamietam jak co drugi list do Secret Service byl o tym, zeby wyjebac 3 ostatnie strony z gazety!
Krecik rulez!
Aha jeszcze jest GITS Stand Alone Complex seria TV ale nie wiem, nie widzialem. Sadze jednak ze warto ze wzgledu na sam tytul.
PS.
Na koniec cala seria Dragon Balla (DB + DB Z + DB GT) bedzie jakies 500 odcinkow chociaz GT mozna se odpusic (-130 odcinkow)
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
metropolis - jesli dobrze kojarze, remake filmu Fritza Langa, z lat 20tych - mocno pojechane sf.
http://www.trenchcoat.us/boners/
Aha jeszcze jest GITS Stand Alone Complex seria TV ale nie wiem, nie widzialem. Sadze jednak ze warto ze wzgledu na sam tytul.
po pierwsze, "x", za kresk� i tematyk�. ja w og�le nie lubie idei przeznaczenia, ale w anime ona jest do�� czesta, trudno. jedno trzeba im przyzna�, jak juz si� za to bior�, to robi� to niesmowicie - z odpowiedni� doz� pyta� o dobro i z�o, z wahaniami tozsamo�ci i z tym cudownym, charakterystycznym pieknem umierania. i jak to jest narysowane!!!
po drugie, "lain". bo to jest taka psychodela, �e w m�zg wchodzi i potem napi�cie trzyma jeszcze d�uuugo.... zakr�cona fabu�a, powolutku si� wszystko wyja�nia, ale do samego ko�ca ma sie w g�owie tylko bardziej lub mniej prawdopodobne hipotezy. lain jest jak film lyncha, bardzo polecam.
to na poczatek
.....
czyli akira [ale troche dragonballowato wyglada], gits [ale nie mam plyt na nastepne epy], texhnolyze [ale oslo przestalo wypuszczac]... no i roboty, choc jeszcze nie widzialem zadnego evangela
fokule co ty sie nas pytasz o co, jak ty wszystko wiesz
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Hehehe, od dawna sie nosilem z zalozeniem takiego topicu, ale doszedlem do wniosku, ze jak zaloze, to tulup mi go zownuje, bo widzial wszystko to co ja i wiecej :> wiec se darowalem :H
Ale co do mojego ulubionego anime - 3x3 Eyes - po prostu mnie kreci ten anime :H Nie zaden wysokobudzetowy, ale taki niecodzienny i bardzo mily imho. Oczywiscie dorwalem go od 2lupa :H
A reszta to wiadomo - hellsing, nge, trigun, cowboy - czolowka :>
po drugie, "lain". bo to jest taka psychodela, �e w m�zg wchodzi i potem napi�cie trzyma jeszcze d�uuugo.... zakr�cona fabu�a, powolutku si� wszystko wyja�nia, ale do samego ko�ca ma sie w g�owie tylko bardziej lub mniej prawdopodobne hipotezy. lain jest jak film lyncha, bardzo polecam.
wbrew pozorom sporo nie widzialem z tych anime, ktore polecacie (z naturalnych wzgledow tyczy sie to glownie osob, ktore anime biora z innego zrodla niz to jakim jestem ja sam. )
btw. fausto - mam juz te epy 27-30 wolfs raina.
widze, ze czesto pojawia sie tu gits: sac. mi jakos ten serial nie przypadl do gustu, glownie za sprawa kreski, wole bardziej ostre pociagniecia no i kolorystyke mniej pastelowa. mam nadzieje tylko, ze mnie oczy myla jak patrze na screeny z innocence (gits2) i pozycja ta nie bedzie miala kreski serialowej...
z ciekawych, niecodziennych pozycji polecam jeszcze jeden tytul - she and her cat. krociutkie (5 minutowe, tylko jeden ep) dzielo pana shinkai makoto. czarno biala kreska dodaje uroku a swiadomosc, jak niskim budzetem, bo wlasciwie domowym, zostalo zrobione to male dzielko dodaje smaczku. czekam juz ladne pol roku na jego najnowsze dzielo - the place of promise, beyond the clouds, ale sie doczekac nie moge. :/ zaden fansub nie chce jakos tego wydac, a szkoda...
wlasnie zapuscilem na torrencie kenshina a nastepny w kolejce czeka juz flcl.
texhnolyze.... nie, ale wszystko przede mn� heh, ja w sumie ogl�dam to, co m�j znajomy z sieci �ci�ga, bo zanim �ci�gne co� u siebie, mijaj� wieki. ale mo�e powinnam zacz�� sama, albo znajomemu co nieco poleci�.
a w og�le to"berserk". nie wiem, dlaczego, tak w�a�ciwie, bo na pocz�tku odrzuca� mnie ten jego miecz.... ale potem przesta�... mo�e dlatego, �e tam jest du�o brutalno�ci i szorstko�ci, a jednocze�nie, jak zwykle, taka spora dawka emocji...
b * d r u n k * and b * p r o u d *
Trzy s�owa od mojego brata o anime:
Spirited Away (Sen to Chihiro no Kamikakushi) (dost�pny w Polsce na DVD) - Podczas podr�y samochodem do nowego domu Chichiro wraz z rodzicami trafiaj�, przez przypadek, do opuszczonego lunaparku, kt�ry zapewne zbankrutowa� w efekcie tzw. Ba�ki mydlanej (historia najnowsza Japonii). ca�a rodzinka postanawia si� rozejrze�, a gdy natrafiaj� na smakowicie pachn�ce jedzenie w jednym z bar�w, rodzice postanawiaj� si� naje�� na zap�aci� p�niej. Chichiro rozgl�da si� dalej i spotyka dziwnego ch�opca, kt�ry m�wi jej �eby ucieka�a natychmiast. Chichiro wraca biegiem do rodzic�w, na kt�rych miejscu zastaje dwie ob�eraj�ce si� �winie. C.D.N.
Film spokojny, a jednocze�nie pe�en napi�cia i akcji, najlepiej przemy�le� p�niej poczynania Chichiro.
- The Cat Returns (Neko no Ongaeshi) - Nie da si� wiele powiedzie� bez zdradzania fabu�y, ale powiem, �e jest to lekko komediowa historia pewnej "normalnej" licealistki. Film przedstawia r�ny od naszego spos�b patrzenia na �wiat.
- Grave of the Fireflies (Hotaru no Haka) - Powa�na i dramatyczna historia dziej�ca si� podczas II wojny �wiatowej, Po bombardowaniu Tokio dw�jka rodze�stwa pozostaje bez matki i ojca i postanawia rozpocz�� samodzielne �ycie. Dla ludzi o silnych nerwach.
- Aa! Megami-Sama - The movie - Kto nie zna niech najpierw przeczyta mang� o tym samym tytule, p�niej mo�e, ale nie musi oav, a na ko�cu Film, gdy� jest on jakoby kolejn� histori� z �ycia bohater�w.
- Mahoromatic (seria pierwsza i druga) - Historia ch�opaka, kt�ry postanawia zatrudni� pokoj�wk�, by m�c utrzyma� porz�dek w do�� du�ym domu, w kt�rym mieszka samotnie. Trafia do niego Mahoro, kt�ra bardzo szybko robi karier� w�r�d przyjaci� g��wnego bohatera i staje si� wrogiem do�� ekscentrycznej nauczycielki. Humor i nieliczne sceny ecchi towarzysz� ca�ej serii, lecz w pewnym momencie robi si� powa�nie i dla tych moment�w polecam Mahoromatic
- Kogepan - kr�tkie historie o spieczonym chlebowym ludku
- Witch Hunter Robin - Kto lubi magi� i d�ugie czarne suknie ten si� nie zawiedzie. Do zespo�u poluj�cego na ludzi nadu�ywaj�cych swoich nadludzkich mocy, do��cza Robin. Z pocz�tku spokojnie eliminuje poszczeg�lne cele, lecz w ko�cu zaczyna bada� natur� jej pochodzenia, kt�rej nie zdradz�. Gatunek ? troch� akcji, intrygi, spokojniejszych moment�w, dramatyzmu ?.
- Scryed - Po oddzieleniu si� od Japonii, w wyniku tajemniczego zjawiska powstaje "Lost Grounds"(zagubiony l�d ?), na kt�rym osoby tam urodzone posiadaj� dziwn� zdolno�� kontrolowania rzeczywisto�ci przez przemian� materii w np. Robota, kt�rego mo�na u�y� do walki. Anime przedstawia histori� Kazumy, jednego z posiadaczy tej mocy, i Kanami, kt�r� to Kazuma si� opiekuje. Jednak rz�d Japonii postanawia podporz�dkowa� sobie wysp� co nie podoba si� bohaterowi jak i reszcie mieszka�c�w.
- Haibane renmei (Stowarzyszenie zszarza�ych skrzyde� ) - W pewnym �wiecie �yj� obok siebie "zwykli" ludzie i Haibane (szaroskrzyd�e ?), kt�re r�ni� si� od nich posiadaniem skrzyde�. Jednak skrzyd�a te pe�ni� raczej symboliczn� funkcj�, gdy� s� zbyt ma�e by przy ich pomocy lata�. Haibane posiadaj� r�wnie� aureole, kt�re s� symbolem przynale�enia do stowarzyszenia szaroskrzyd�ych. Nie by�oby nic dziwnego w ca�ej tej historii, gdyby nie fakt, �e miasto je jego najbli�sza okolica s� otoczone wysokim murem. Anime przedstawia histori� dziewczyny, dla kt�rej ten �wiat jest niezrozumia�y i obcy jak dla ka�dej nowonarodzonej oraz jej d��enia w poszukiwaniu prawdy (jej przeznaczenia).
- Human Scramble - refleksja nad ludzkimi zachowaniami, zwyczajami, trybem �ycia.
Mangi:
- Anne Freaks - Krwawe, brutalne, nieobliczalne. Tak mo�na kr�tko scharakteryzowa� ten tytu�. Tr�jka nastolatk�w poszukuje zemsty na pewnej organizacji (sekcie) z czego Anna(bohaterka) jest wr�cz rozradowana mo�liwo�ci� odbierania �ycia.
- Bremen - Manga o zespole rockowym, ich perypetiach , k�opotach ze zdobyciem s�awy i ich w�asnych troskach i zmartwieniach.
- Alive - Kr�tka manga o skaza�cach.
- Angelic Layer - Zobaczy� dla samych scen walki, ale i fabu�a jest ca�kiem dobra. (zalicencjonowane co utrudnia pozyskiwanie nowych chapter�w do stopnia nieosi�galno�ci)
- Dragon Head - Powiem tyle, zaczyna si� od wykolejenia si� poci�gu, zawalenia si� tunelu i �mierci prawie ca�ej wycieczki szkolnej. Skupia si� raczej na ciemnej stronie osobowo�ci ludzi.
- Genshiken - Manga o manga-maniakach a dok�adniej o nowym fanie tego gatunku, i jego ostrzejszej odmiany.
- Ichigo Mashimaro - co� nietypowego, zobacz, sprawd�, przemilcz.
- Living Game - Manga troch� starszego pochodzenia, ale niezwykle ciekawa, opisuj�ca perypetie mieszkaniowe pewnego mieszka�ca Tokio. Fabu�a rewelacyjna, czasem �mieszna. Kreska bardzo prosta, ale �adna.
- Skyhigh i Skyhigh Karma - Historia stra�niczki bramy nieba (tej tylniej dla zamordowanych) i odwiedzaj�cych j� �miertelnych. Dobra fabu�a i dok�adna kreska.
- Lilim Kiss - Pewien ch�opak znajduje dziwny wisiorek, kt�ry po otwarciu oswabadza demonic� �ywi�c� si� energi� �yciow� ludzi. Jednak ta zakochuje si� w jej pierwszej ofierze i postanawia by� z nim ju� na zawsze. Z jednaj strony �mieszna z drugiej powa�na i pouczaj�ca.
No i to by�oby na tyle, na koniec ma�a pro�ba.
Je�li posiadacie:
- Howl's Moving Castle(Hauru no Ugoku Shiro)
- Gunslider girl (01,02 mam)
prosze o kontakt do Gaziego
Naruto Cos w stylu Dragon ball'a tylko w lepszym stylu ;p
hentaje tego chyba nie trzeba nikomu wyjasniac
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
hentai, hehe, zupe�nie nie rozumiem jak mo�na sie podnieci� od filmu animowanego
spirited away mi sie podoba�o, szczeg�lnie ze wzgl�du na posta� tego boga rzeki ale to juz inny rodzaj anime, taki bardziej lekki i ciep�y. z tego samego by�a ksi�zniczka mononoke, a tam takie geialne duszki drzew, takie ma�e , bia�e, �wiec�ce - urocze
ale the cat returns jakos mnie specjalnie nie zachwyci�o. ot, bajeczka.
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 13:10.