FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=42)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=12589)
Czy ktos mi pomoze?
Mam nastepujacy problem - chodzi mi o lag - warp wynikajacy chyba z dzialania antiwarpa.
Za kazdym razem jak wchodze na jakis serw, przez kilka minut nie da sie grac. Laguje jak diabli. Netgraf szaleje, pomimo pingu w okolicy 70-90. Potem juz jest lepiej, jednakze nie idealnie. Caly czas mam delikatne lagi, ale juz sie da grac.
Mam ustawione pb_sleep 500 i ps_system 1.
Czasmi bron "sama" strzela tak dlugo, az zabraknie amunicji.
Szlag mnie rafia, bo zanim sie wszystko ustabiluzje w miare, juz pol mapy minelo.
Ktos ma jakies sugetie?
Pewnie zwiekszenie /rate do 8000 nic nie da.
Moze zmien providera ;p
Re: Czy ktos mi pomoze?
quote:
Napisane oryginalnie przez franc
Ktos ma jakies sugetie?
jak chcesz w miare dobry to neostrada jest dobra ogolnopolska.
i nie pracuje dla tpsa zeby ktos nie mowil ze reklamuje
http://62.212.73.134/
1 1.16.0.1 unknown 31ms
2 192.168.16.1 gate.torun.local 16ms
3 217.172.225.153 unknown 31ms
4 217.172.224.21 core-224-21.gdynia.mm.pl 31ms
5 62.181.175.69 unknown 31ms
6 213.248.68.61 war-b1-geth2-2.telia.net 31ms
7 213.248.64.201 hbg-bb1-pos1-2-0.telia.net 47ms
8 213.248.65.153 adm-bb1-pos7-0-0.telia.net 63ms
9 213.248.72.138 adm-b1-pos2-0.telia.net 63ms
10 213.248.72.93 leaseweb4-01768-adm-tc2-i1.c.telia.net 125ms
11 62.212.73.134 gam125.gameservers.net 78ms
Tak mi wyszlo. Net z Multimedii.
Dodam, ze nie posiadam tel. stacjonarnego, wiec TPSA nie wchodzi w gre.
Kumpel ma ten sam net i zupelnie bez problemu pomyka on-line.
o rany...
po kolei wi�c:
-ping
otwierasz dos-prompt, tam piszesz:
'ping -t <tu-nazwa/adres-ulubionego-serwera>'
(oczywi�cie piszesz to bez ciapk�w i nawias�w
prosz� pu�ci� przynajmniej 100pakiet�w i wynik tutaj poprosz�.
-traceroute
otwierasz dos-prompt i tam piszesz:
'tracert <tu-nazwa/adres-ulubionego-serwera>'
(r�wnie� bez nawias�w i ciapk�w)
te� poprosz� o wynik.
ten ca�y Trellian Trace w zasadzie nic nie daje - ka�dego hopa pingnie tylko raz, troch� ma�o.
odemnie to wygl�da tak:
http://cgi.ipartners.pl/cgi-bin/tra...217.172.224.21+
wydaje mi si�, �e to nie lagi z Twojej sieci (ale poprosz� o te wi�cej test�w) lecz .. no w�a�nie - co� jeszcze.
Wyniki w zalaczniku txt.
tracert
czesc druga, sory ze w dwoch postach.
A ping nie idzie po ICMP papug??
na neo+ te� tak bywa �e ICMP i TCP hula jak ma�o co i faktycznie jak zciagam cos z netu wiekszego to predkosc jest 64kB/s (czyli absolutny max)
Grasz przecie na UDP a ten jest permamentnie lostowany :> ( w ka�dym razie w TEPSIE)
Jezeli w ASE wlacze filtr i odrzuce wszystkie serwy z wlaczonym PB i wejde na tokowy bez niego , to gra dziala plynnie (np. coolnet).
Takze na moje to raczej nie wina mojego ISP.
Czy sa jakies pomysly ?
Big thx za dotychczasowa pomoca.
Acha, zycze zybkiego powrotu do zdrowia Papiemu. :-)
Re: kolejne uwagi
quote:
Napisane oryginalnie przez franc
Moze to juz meczace, ale zeby byc scislym.
Jezeli w ASE wlacze filtr i odrzuce wszystkie serwy z wlaczonym PB i wejde na tokowy bez niego , to gra dziala plynnie (np. coolnet).
Takze na moje to raczej nie wina mojego ISP.
Czy sa jakies pomysly ?
Big thx za dotychczasowa pomoca.
Acha, zycze zybkiego powrotu do zdrowia Papiemu. :-)
Co do blednych pk3, to w jaki sposob poznac ze sa one zle ?
(wielkosc kazdej paczki ?).
Zeby byc zupelnie precyzyjnym moj komp:
Cel 2 MHz
Plyta: AsRock z lanem na 400 DDR-y, AGP x 4
Geforce 4mx 440 64 MB
128 ramu na ddr-ach
XP prof. SP1 z wszystkimii latkami
Twardziel: Samsung 40 GB.
Normalnie wyciagam od 70 do 130 fps-ow, chyba, ze zaczyna rzezic, wtedy czasami potrafi spasc nawet do 30.
zbiorczo
przepraszam, ale nie mam si� ka�demu odpisywa� z osobna
- 4ever:
InternetControlMmessageProtocol jest innym protoko�em ni� UserDdatalayerPprotocol (czyli InternetPprotocol) a ju� na pewno co� innego ni� TransmissionControlProtocol. Ka�dy jednak protok� przesy�any w sieciach WAN jest dzielony na pakiety. Ka�dy pakiet ma nag��wek i "body" czyli tre�� danych kt�re przenosi. W nag��wku znajduja si� wszelkie dane n/t tego pakietu. Adres �r�d�owy, docelowy, typ serwisu, rozmiar pakietu, rodzaj protoko�u itd.
Router (urz�dzenie posiadaj�ce wiele kart/interfejs�w sieciowych) decyduje (na podstawie w�asnej, programowalnej tablicy/matrycy routingu) co __zrobi�__ z pakietem. W tym celu patrzy na kt�ry� bit nag��wka i podstawia go do swojej matrycy i z niej odczytuje instrukcj� (co zrobi� z pakietem) kt�r� nastepnie wykonuje. Mo�emy wi�c (przy bardzo zapchanych naszych ��czach) kaza� takiemu routerowi dropowa� (kasowa�/usuwa�/niszczy�) okre�lone pakiety. Kt�re pakiety? Jaki protok�? A jak kto sobie �yczy
UDP (ze swej natury) jest protoko�em 'stratnym' tzn. aplikacje bazuj�ce na nim do swego poprawnego dzia�ania nie wymagaj� 100% otrzymania w poprawnej kolejno�ci wszystkich pakiet�w. Jako przyk�ad porz�dnego wykorzystania UDP mo�na podac telefoni� internetow� (Voice-over-IP) lub w�a�nie gry. Te jednak maj� (imho) bardzo z�� implementacj� UDP (albo to zale�y od stosu TCP/IP w zainstalowanym systemie operacyjnym u gracza) jest ona bowiem bardzo podatna na straty pakiet�w. Oraz na kolejno�� otrzymywanych pakiet�w.
Podsumowuj�c: UDP to jest totalnie co� innego ni� ICMP. W jednym mo�e by� 70%strat, w drugim 100%poprawno�ci. Przyczyn mo�e by� 65k dlaczego tak si� dzieje.
- franc
dzi�kuj� za �yczenia jestem ju� __prawie__ normalnym
cz�owiekiem, zosta�o mi si� ju� tylko takie fajne wkl�ni�cie w brzuchu
spr�buj prosz� powy��cza� wszystkie aplikacje, programiki przed odpaleniem UT. r�wnie� te z sys-tray'a. w szczeg�lno�ci ASE, ale r�wnie� i inne za�miecacze pami�ci. Pozatym - masz troch� ma�o ramu. Dobrym pomys�em jest mie� plik swapa na oddzielnej partycji ni� program aktualnie u�ywany (q3 w tym wypadku). Spr�buj r�wnie� maksymalnie wyczy�ci� sw�j konfig. niech b�dzie "go�y i dziewiczy" - aby jak najmniej CPU mia� przy nim do roboty.
i je�li coolnet dzia�a Ci poprawnie, to graj na nim
Napisane oryginalnie przez PAPUGa
ciiiaaahhhh
Super, chyba ze sie ma Radeona 9xxx i plyte oparta na KT400, wtedy ani fglrx ani agpgart nie widzi ilosci pamieci na karcie i nie odpali akceleracji... Ktos tam przy tworzeniu agpgarta przewidzial dla celow zapamietania ilosci pamieci zmienna byte. Cos jak bug millenijny. Pozostaje czekac na nowe steery ATI ktore juz zostaly zapowiedziane, ale nikt nie wie kiedy sie pojawia...
po drugie wpisz se do cfg punkbutsera takie komendy
/pb_system 1
/pb_sleep 500
/pb_security 0
za pomoca wordpada czy notatnika
albo jak chcesz to daj maila to ci juz przysle gotowe.
jeden plik sie nazywa pbsys.cfg a drugi pbcl.cfg
do pierwszego dodaj tylko ta komende /pb_system 1
a do drugiego wszystkie 3.
moze byc jeszce wina sterownikow wiec sprubuj znalezc najnowsze sterowniki do wszystkich twoich podzespolow szcegolnie karta graficzna i dzwiekowa ewentualnie do plyty glownej tez.
to tyle wiecej ci nic nie wymysle i watpie zeby ktos inny byl w stanie tez.
cel jest taki, �e wszystkie 'szedulery', 'firewalle' i inne wodotryski kt�re Redmond sobie powymy�la� odpalaj� si� w najmniej oczekiwanym momencie. Zabieraj� procka i ram.
skoro odci��ysz system od nich, ca�o�� mocy obliczeniowej maszynki b�dzie wi�ksza - b�dziesz m�g� wi�cej wykorzystac dla siebie.
popr�buj.
przepraszam, ale nie mam si� ka�demu odpisywa� z osobna
- 4ever:
ciach wywody profesorka![]()
quote:
Dobrym pomys�em jest mie� plik swapa na oddzielnej partycji ni� program aktualnie u�ywany
quote:
Napisane oryginalnie przez fragi
Linux nie jest taki trudny jak sie wydaje
Animate
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 04:08.