FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=46)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13077)

Posted by pasqd on 15-08-2004 14:22:

kilka pytan nooba ;)

Witam wszystkich!

W Tribes2 gram od niespelna miesiaca (wczesniej probowalem sil w demie, ale ogrom akcji mnie lekko przytlaczal). Sciagnalem sobie pelna wersje z sieci i zaczalem przygladac sie jak powinno sie grac.

Szybko przyswoilem zasady panujace na polu gry i teraz juz gra zespolowa jest dla mnie wszystkim. Inne sieciowe FPSy odrzucaly mnie zawsze swoja chaotycznoscia i zlym traktowaniem nowicjuszy, tutaj natomiast jest atmosfera przyjacielska, nie ma przeklenstw w czasie gry i wszyscy dobrze sie bawia.

Mam jednak kilka pytan, ktore nie daja mi spokoju

Moim ulubionym miejscem na polu bitwy jest HoF. Czy nie jest to pewnego rodzaju kamperstwo? Mam taki brzydki nawyk z innych FPSow ze stanie dluzej w jednym miejscu i walenie do wrogow jest zle. Tutaj jest to raczej powszechnie stosowane, ale nadal nie jestem pewien czy od czasu do czasu nie powinienem zmienic swojego miejsca na atakujacego. Oczywiscie, jesli jest za malo ludzi do ataku to ruszam dziarsko (i rownie dziarsko gine)

Druga sprawa - dosych blacha. Jaki jest sposob na Jugga z Shieldem? Walilem w niego chyba ze wszystkiego a on dalej szedl przed siebie.

Z gory dzieki za rozwianie mych watpliwosci i pozdrawiam serdecznie!! Do zobaczenia na polu bitwy!

Posted by DiSiNi on 15-08-2004 15:11:

Tak, masz racje, granie jako HoF na publiku jest zle postrzegane. Wyniesienie flagi, na ktorej stoi HoF jest trudniejsze i wymaga duzo wiekszego zgrania po stronie dru�yny przeciwnej.

Nie musze chyba dodawac, ze na publiku zgranie sie jest duzo trudniejsze, niz na klanowce chociazby.

Granie na publikach jest wogole ciezkie, bo nastala taka moda ostatnio na 'defensive play'. Wystaczy ze zblizysz sie do druzyny przeciwnej i ci leb odstrzeli 5 laserow. Albo pusci sie za toba w poscig 3 fraghunterow. Porazka...

Zaproponowalbym Ci przyjmowanie pozycji ofensywnych, ale biorac pod uwage powyzsze, moze to byc frustrujace, szczegolnie dla poczatkujacego, wiec pozostawiam to twojemu wyborowi.

Na jugga ze shieldem najlepszy granatnik i granaty byle z daleka ;p Plazma tez dobra, ale trzeba siedziec w czyms ciezszym niz scout.

Posted by pasqd on 15-08-2004 16:07:

Hmm... Dzieki

Na publikach spotykalem sie z dosyc ciekawymi zagraniami i naprawde dobrze przeprowadzonymi akcjami, wiec az korci mnie zeby jakas klanowke kiedys chocby zobaczyc Tam to sie musi dziac)

A czy to prawda ze na shielda dziala dobrze zwykly blaster tylko nastrzelac sie trzeba sporo?

Posted by DiSiNi on 15-08-2004 16:18:

Tak to prawda. Blaster stosuje sie wlasnie na HoF'y.

Jesli poszukujesz klanu, zajrzyj kiedys na IRCu na kanal #sys siec quakenet, to pogadamy.

Jaki jest twoj in-game nick btw?

Posted by pasqd on 15-08-2004 18:37:

Moj nick w grze to pasqd

Co do klanu to z mila checia sie zglosze, ale najpierw pocwicze zeby prezentowac jakies umiejetnosci

Dzieki za pomoc

Posted by DiSiNi on 16-08-2004 00:59:

Wyslalem Ci zaproszenie do PolskiegoForum. To klan ktorego czlonkami sa chyba wszycy grajacy polacy, wiec i ty powinienes.

Jezeli nie doszedl sam, wyslij t-maila sam do siebie, na pewno pomoze.

Posted by pasqd on 16-08-2004 18:02:

�ooo, dzieki

ten tag przed nickiem to zostanie dodany po pewnym czasie czy samemu trzeba go sobie dopisac

teraz, majac swoja przynaleznosc, czuje sie zobligowany do cwiczenia swych umiejetnosci

Posted by DiSiNi on 16-08-2004 19:27:

Tag dodawany jest automatycznie. W browserze po lewej stronie masz liste klanow do ktorych nalezysz.

Jedyne co musisz zrobic, to kliknac na klan prawym przyciskiem myszki i zaznaczyc jako 'Make Pimary Tribe'.

Na serwerach bedziesz widoczny z tagiem klanu, ktory ostatnio zaznaczany byl jako 'Primary'.

Posted by Hamil_Hamster on 19-08-2004 01:01:

quote:
stanie dluzej w jednym miejscu i walenie do wrogow jest zle

Dla niekt�rych elf jest z�y, chain to przekle�stwo lub te� u�ywanie satchel'a powoduje toczenie piany z ust...

Olej to
Ludzie si� nudz� i wymy�laj� kolejne naci�gane regu�y maj�ce u�twi� im �ycie poniewa� nie radz� sobie z niekt�rymi wydarzeniami w grze. To ich problem-nie Tw�j.
(oczywiscie nie pisze tutaj o sytuacjach w kt�rych jest ma�o graczy a kto� np. niszczy generatory w bazie wroga przy okazji sypi�c minami niczym krowa na polu, mam na my�li sytuacje w "normalnej" grze).

quote:
Druga sprawa - dosych blacha. Jaki jest sposob na Jugga z Shieldem? Walilem w niego chyba ze wszystkiego a on dalej szedl przed siebie.

Dobrym sposobem jest zaj�cie takiego gracza od ty�u i potratowanie z bliska prosto w plecy shock lanc�.
Ewentualnie wsp�lpracuj�c z innymi c��onkami dru�yny - potraktowa� go elfem (do roz�adowania pancerza) wystawiajac na atak innych cz�onk�w dru�yny (albo Tw�j w�asny).

Jest jeszcze wspomniany blaster...dosy� upierdliwa bro�, szczeg�lnie gdy jest si� scoutem, jednak te� si� nadaje do walki z graczami w shield packu.

Ostatnie co wymy�li�em (chyba nawet skuteczne ): obrzucenie gracza granatami wstrz�sowymi, powinno to spowodowa� pozbawienie go packa oraz cz�sci broni, przy okazji dodatkowa korzy�ci� jest oddalenie si� zagro�enia

Wszystkie inne bronie dzia�aj� tylko na stan energi osoby w shieldzie, wi�c najpierw trzeba nimi spowodowa� jej spadek a p�niej pilnowa� by gracz z shieldem nie zdo�a� sobie jej zregenerowa� zanim go zabijesz (przy u�yciu blastera i lancy nie trzeba si� o to martwi�, shield nie chroni przed tymi bro�mi)...

Mam nadzieje ze opisa�em to w miare logiczn� ca�o��
(mam za sob� d�ug� podr� ciasnym samochodem i jestem �pi�cy, wi�c mo�na chyba mi wybaczy� ).

Posted by sYs|Piotrusek on 19-08-2004 09:34:

Zeby rozwalic jugga z shieldem to trzeba albo po prostu celnie trafiac albo zaspamowac go (jesli chodzi o HoFa) ze spina/granatnika/mortara. Blaster to strata cennego czasu. Jezeli widzisz takiego jugga w polu... to albo shock w plecy albo po prostu utrzymuj sie na dystans i wal komba spin+granat i granatnikiem pod nogi.

Posted by pasqd on 19-08-2004 11:13:

Dzieki wielkie! Wczoraj wieczorem udalo mi sie trafic kilka juggow i wykrasc flage przeciwnika w ciekawym stylu (obrona zmasakrowana shocklance i szybka ucieczka przy asyscie druzyny)

Mam jednak kolejne pytanko. Probowalem wczoraj wpasc do bazy przeciwnika i rzucic kilka beaconow, zeby mozna bylo zrobic BT jak z bajki. Niestety jakos nie udawalo mi sie wypuscic zadnego beacona. Jak mozna postawic takie cus? Trzeba to robic z powietrza czy pomodlic sie przed akcja?

Posted by Icea on 24-08-2004 21:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez pasqd
Dzieki wielkie! Wczoraj wieczorem udalo mi sie trafic kilka juggow i wykrasc flage przeciwnika w ciekawym stylu (obrona zmasakrowana shocklance i szybka ucieczka przy asyscie druzyny)

Mam jednak kolejne pytanko. Probowalem wczoraj wpasc do bazy przeciwnika i rzucic kilka beaconow, zeby mozna bylo zrobic BT jak z bajki. Niestety jakos nie udawalo mi sie wypuscic zadnego beacona. Jak mozna postawic takie cus? Trzeba to robic z powietrza czy pomodlic sie przed akcja?

Musisz postawic go prawie pod siebie, przed swoimi stopami najlepiej... najlepszym sposobem jest walenie w klawisz i machanie do okola swoich nog celownikiem ;-) . Z czasem wyczujesz...

Posted by pasqd on 24-08-2004 22:24:

sam trafilem na to przypadkiem

raz nawet udalo mi sie do sufitu podczepic (na mapce beggar`s run), bezposrednio nad flaga. Dopiero po 15 minutach przeciwnicy wpadli gdzie moze byc ow beacon i go zdjeli

Posted by sYs|Piotrusek on 24-08-2004 22:29:

Hrhr tyle ze teraz sie uzywa wp zamiast beaconow=]

Posted by DiSiNi on 26-08-2004 15:35:

quote:
Napisane oryginalnie przez sYs|Piotrusek
Hrhr tyle ze teraz sie uzywa wp zamiast beaconow=]

cziter

Posted by sYs|Piotrusek on 27-08-2004 10:25:

hax0 \o/

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 09:31.