FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13121)
no to nas zrobili [neostrada]
Ponoć mają być limity :>
"Neostrada przyspiesza do 1 Mb/s? Plotki dotyczące nowych wariantów oferty TP S.A. przybierają na sile. Jednak wraz z nimi pojawiła się garść niepokojących informacji. Możliwe jest, iż od 1 września wszystkie odmiany usługi będą posiadały limit ilości pobieranych danych.
Od pewnego czasu na grupach dyskusyjnych użytkowników Neostrady pojawiły się informację, iż TP S.A. planuje mocno zmodyfikować swoją usługę szerokopasmowego dostępu do Internetu.
Jak wynikało z tych plotek nowa oferta miałaby wyglądać następująco:
- usługa Neostrada 128 Kb/s z limitem 5 GB danych pozostaje bez zmian
- usługa Neostrada 320 Kb/s z limitem 5 GB danych zostanie przyspieszona do 512 Kb/s, jednakże limit pozostanie bez zmian
- usługa Neostrada 640 Kb/s bez limitu zostanie zastąpiona usługą Neostrada 1024 Kb/s wraz z limitem pobierania danych (prawdopodobnie 15 GB)
Nieoficjalne informacje zawierały również przewidywany cennik nowych usług - Neostrada 512 Kb/s miałaby kosztować 99 PLN netto, natomiast za Neostradę 1024 Kb/s trzeby byłoby zapłacić 149 PLN netto.
Postanowiliśmy sprawdzić, czy informacje te są prawdziwe. Pierwszym argumentem przemawiającym za ich wiarygodnością była najnowsza ulotka
"Cyfra+ Neostrada" (także dostępna w Internecie, patrz obrazek obok), która mówi, iż abonenci Cyfry+ mogą zamówić Neostradę na preferencyjnych warunkach. W ramce opisującej dostępne opcje usługi podane są właśnie wyżej wymienione prędkości: 128 Kb/s, 512 Kb/s oraz 1024 Kb/s. Promocja ma trwać od 1 września 2004 roku.
Zadzwoniliśmy w tej sprawie do Biura Prasowego Telekomunikacji Polskiej - niestety, nie udało nam się tam potwierdzić informacji o zmianie szybkości i wprowadzeniu limitów transferu. Co jednak ważne, nie została ona również zdementowana - powiedziano nam jedynie, że pełna informacja na temat nowej oferty TP SA zostanie przedstawiona na poniedziałkowej konferencji prasowej.
Spróbowaliśmy również dowiedzieć się czegoś za pośrednictwem infolinii Cyfry+ - wszak dla jej abonentów dostępna ma być specjalna oferta TP, przypuszczaliśmy więc, że może tam dowiemy się czegoś konkretnego. Niestety, przemiła pani konsultantka wiedziała mniej niż my - nie znała żadnych szczegółów owej wspólnej propozycji Cyfry+ i Telekomunikacji. Potwierdziliśmy jedynie, że nowa oferta dostępna będzie od 1 września 2004 r.
Postanowiliśmy jeszcze skontaktować się z infolinią Neostrada TP (0800321123). Choć konsultant nie mógł podać żadnych szczegółów, to nieoficjalnie potwierdził, iż od 1 września oferta szerokopasmowego dostępu do Internetu ulegnie zmianie i że nowe usługi będą zawierały limity pobierania danych. Poradził nam również, iż jeżeli chcemy nadal korzystać z oferty Neostrada 640 Kb/s bez limitu, należy złożyć zamówienie na usługę przed 1 września 2004, bowiem wówczas będzie ona świadczona jeszcze na starych warunkach. Tak więc będziemy mieli miesiąc na zarejestrowanie się (i rozpoczęcie korzystania z usługi, bowiem wtedy umowa wchodzi w życie) oraz następnie 14 dni na ewentualną pisemną rezygnację z umowy (bez ponoszenia kosztów - patrz regulamin usługi, paragraf 8, pkt. 1-8). Taki przedział czasu pozwoli zaobserwować, jak rzeczywiście zmieni się oferta TP S.A.
Wygląda więc na to, że na ostateczne potwierdzenie plotek o zmianach w Neostradzie przyjdzie nam poczekać do poniedziałku. Wtedy powinna wyjaśnić się również sytuacja użytkowników, którzy podpisali z TP S.A umowę na czas nieokreślony.
Robert Milewski"
Miodek cholera jasna.
"Wielu z was zapewne po ostatnich wydarzeniach zaczynała mieć nadzieje na poprawę naszego ukochanego dostawcy łącz. Mowa tu oczywiście o podwojeniu prędkości usługi iDSL, która planowo będzie zakończona do końca września, oraz oczywiście plotki z naszego forum mówiące o obniżkach cen usług z rodziny Neostrada wraz z wprowadzeniem nowych szybszych wariantów (2Mbit).
Niestety dzisiaj już wiadomo, że nie będzie tak różowo. Otóż owszem dotychczasowy wariant 320Kbit/s zostanie przyśpieszony do 512Kbit/s, a 640Kbit do 1Mbit, jednak pare osób w ostatnich dniach zastanawiało się o co chodzi z testowym licznikiem danych dla wariantu 640... Tak tak, okazuje się, że WSZYSTKIE!!! warianty Neostrady będą posiadać ograniczenie ilości ściągnietych danych !!!
Nowa cena dla najszybszej opcji to 149zł netto (pewnie przy umowie na czas określony), zaś dla 512 wyniesie 99zł netto. Jedyna alternatywą dla osób ściągających wiecej niż 5GB danych miesięcznie wydaje się być jedynie iDSL w cenach od 249zł netto za 1mbit. Usługa 1Mbit DSL firmy Dialog za 99zł wygląda kusząco niestety jej zasięg jest ciągle mocno ograniczony.
Informacje są praktycznie pewne. Pierwsza pojedyńcza plotka o Neostradzie w opcji 1Mbit pojawila się na grupie alt.pl.neostada. Jednak jak to plotka przeszła raczej bez echa. Jednak użytkownicy Cyfry+ zauważyli w najnowszej ulotce (link - thx Paulus/b3d) oferte Neostrady w nowych wariantach prędkościowych. Następnie pewien pracownik telekomunikacji związany z grupą b3d potwierdził te dane, przy okazji podając nieoficjalnie ceny i limity (do końca roku prawdopodobnie będzie promocja 15GB). Zaraz po tym czytelnicy grup b3d i alt.pl.neostrada opublikowali dane otrzymane przez pracowników infolini i BOKów, które pokryły się ze wcześniejszymi
Jeżeli ktoś niewierzy może więc spróbować sam zadzwonić i zaczerpnąć informacji.
Dni sądu? Z pewnością posypią się skargi do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, ale czy są one w stanie coś zdziałać? Chyba nikt nie ma złudzeń. Jest tylko jedna pociecha - mniej sciągaczy = lepsze pingi
Pozostało czekać na oficjalną informację.
"
Źródło: esports.pl
neostrada.info
"neostrada tp zmiany w ofercie regularnej od 1 września 2004
1. Wprowadzenie nowych opcji usługi ? neostrada tp opcja 512 oraz opcja 1024
2. Wycofanie opcji 320 i 640 z oferty rynkowej ? usługi będą nadal świadczone dotychczasowym Abonentom; w Cenniku usługi neostrada tp zostaną wydzielone w sekcji usług świadczonych, lecz nie oferowanych na rynku (usługi wycofane ze sprzedaży z dniem 1 września 2004)
3. Zmiana Cennika usługi neostrada tp
Szybkość transferu: 512/128 kbps
Usługi dodatkowe:
20 MB przestrzeni dyskowej (na konta e-mail, strony WWW)
Dostęp do Serwisu Multimedialnego na stronie www.neostrada.pl
Dostęp do Strefy Gier
Bezpłatna pomoc techniczna pod numerem 0 800 102 102
Miesięczny limit transferu: 5 GB (promocyjnie 10 GB do 31.12.2004)
Szybkość transferu po przekroczeniu 5 GB transferu: 32/128 kbps
Abonament (umowa na czas określony 12 miesięcy) 99,00 zł netto
Szybkość transferu: 1024/256 kbps
Usługi dodatkowe:
50 MB przestrzeni dyskowej (na konta e-mail, strony WWW)
Dostęp do Serwisu Multimedialnego na stronie www.neostrada.pl
Dostęp do Strefy Gier
Bezpłatna pomoc techniczna pod numerem 0 800 102 102
Miesięczny limit transferu: 5 GB (promocyjnie 15 GB do 31.12.2004)
Szybkość transferu po przekroczeniu 5 GB transferu 32/256 kbps
Abonament (umowa na czas określony 12 miesięcy) 149,00 zł netto "
Źródło: forum frazpc.pl
LOL 5GB i 1 Mbit
Hm..ci ktorzy moga niech se umowe przedluza to przez rok chociaz beda mieli bez limitu (ale i "tylko" 640kbps)
cipnet anyone?
a ja chrzanie neo+ bo mam dsl i dziala dobrze .
Heh to chello ze swoimi 15 GB / 768kbps wyglada niezle
15 giga wykorzystuje w 4 dni ( moj nowy rekord sciagania plikow ) ach te chello a chcialem zmienic na neo+. Prawde mowiac niedlugo kazda siec bedzie miala jakies ograniczenie ,swiat schodzi na psy :/
dla 1Mbit ma byc 15 :S
ale to i jak 36h i po limicie jak dla mnie :S
Bylem dzis w telepunkcie przedluzyc umowe na neo (640) i przy okazji pociagnalem obsluge za jezyk. Stwierdzili ze zmiany wprowadza dla posiadaczy uslugi DSL, a nie neostrady. Neostrada w najszybszym wariancie ma byc wolna od limitu downloadu, a takie limity maja sie pojawic w innych uslugach, i to na przelomie roku.
Nie wiem na ile mozna uznac ta wiadomosc za wiazaca, a na ile poprzednia (o 5gb dla 640neo) za prawdziwa a nie prowokacje, ale jak sadze mi limit w tym roku juz nie grozi
Korzystanie z uslugi dostep do Internetu DSL tp, w opcjach:
2. DSL 1000
Staly dostep do sieci Internet z maksymalna szybkoscia transmisji do / od komputera Abonenta 1024kbit/s / 256kbit/s/
Stala 4-adresowa podsiec publicznych adresow IP na interfejsie LAN modemu.
E-security podstawowy pakiet bezpieczenstwa sieciowego realizowany na platformie operatora.
Indywidualny profil uslugowy.
Brak ograniczen ilosci przesylanych informacji.
100MB przestrzeni dyskowej na dowolna liczbe kont poczty elektronicznej i serwer www w domenie firma.internetdsl.pl
3. DSL i ADSL to 2 rozne rzeczy.
u sweepa jest 1024/256 wiec to raczej jest DSL tylko z nazwy... no adsl to jest
ja tam bym sie tak z neo nie martwil - w koncu 1.09 juz blisko, sie okaze
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Sprawa jest oczywista. Jezeli ktos zawze umowe do 31.08 - to ma stare zasady (brak limitow w najszybszym neo).
Jak moral - nagonka aby klientow zlapac
Jak moral - nagonka aby klientow zlapac![]()
a ja mam limit 18GB przy 512/512kbps od 1 stycznia 2004 i jakos zyje no moze poza tym ze nie sciagam jak nafetowany (zainstalujcie sobie taki programik jak bandwitdh monitor extreme - albo pochodny, a zobaczycie jak wam szybko limicik spada
)
A ma ktos astera?
Interesuje mnie jak sie spisuje ten transfer "Z zasobów lokalnych"![]()
).
W sumie to mozna by sie z nimi kloocic gdzies widzialem szacowana ilosc danych przesylanych przez CoD'a w czasie gry (dodawali CD z gra do neo). Z tego co pamietam to przy limicie 5GB nie idzia grac przez 30 dni non stop...
Trzeba być głupim, by móc stać się mądrzejszym
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]bizonek
Dlatego limity smierdzą!![]()
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 14:38.