FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13207)

Posted by rcube on 21-09-2004 15:02:

The day after tomorrow

Trzęsienie ziemi w Polsce: kolejne wstrząsy

"Kolejne wstrząsy, tym razem silniejsze niż przed godziną, odczuli mieszkańcy północnej Polski. Informację potwierdza Instytut Geofizyki PAN. Tuż po 14.00 zanotowano w północno-wschodniej Polsce trzęsienie o sile czterech i pół stopni w skali Richtera. Epicentrum wstrząsów znajdowało się w obwodzie kaliningradzkim, gdzie zmierzono 5 stopni w skali Richtera . Prawdopodobnie nikt nie ucierpiał. Nie zanotowano też znaczących zniszczeń.

"Siła trzęsienia nie była zbyt duża, ale niespotykana w ostatnich latach w Polsce"- powiedział doktor Paweł Wiejacz z Polskiej Akademii Nauk.

Na Warmii i Mazurach wstrząs był odczuwalny, między innymi, w Olsztynie, Elblągu i Braniewie. Odczuli go zarówno ludzie przebywający w budynkach, jak i, na przykład, kierowcy. Po kilkusekundowym wstrząsie ewakuowano pracowników 6-piętrowegobudynku handlowo-biurowego "Europa-Centrum" w Olsztynie. Służby ratownicze sprawdzają, czy budynek nie jest uszkodzony.

Wstrząsy ziemi zanotowano we wtorek także na Pomorzu. Odczuli je przed godz. 14 m.in. mieszkańcy Gdańska, Gdyni, Malborka, Sztumu i miejscowości znajdujących się w pobliżu Półwyspu Helskiego.

Kalinigrad: nie działają telefony, zamknięto szkoły

Rosjanie ostrzegają, że wstrząsy mogą się powtórzyć. W związku w z tym mieszkańcom wysokich budynków w Kaliningradzie zalecono opuszczenie ich i zachowanie spokoju. Zamknięto wszystkie szkoły. Nadal nie działają telefony komórkowe a część stacjonarnych jest zablokowana. Zdezorientowani mieszkańcy gromadzą się na ulicach. Rosyjskie MSW zapewnia, że wstrząsy nie miały nic wspólnego z ewentualnym wybuchem".

Wstrząsy w Kaliningradzie wystąpiły o 15.00 czasu moskiewskiego . Epicentrum znajdowało się na dużej głebokości, 40 kilometrów na południowy wschód od miasta.

Zaniepokojeni wstrząsami mieszkańcy Kaliningradu tłumnie opuszczali domy. Trzęsienie niespotykane w tym regionie było dla nich zupełnym zaskoczeniem. Kaliningrad nie był dotąd uważany za teren sejsmiczny."

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...00,2296384.html

A ja myslalem ze tylko w L.A. sa trzesienia ziemi :>

Posted by AlieneK on 21-09-2004 15:23:

w wawie nic nie czułem

Posted by Jarek on 21-09-2004 15:45:

Bosh, a juz myslalem ze znowu sie ktos podnieca tym beznadziejnym filmem. A wracajac, w gda tyz nic nie bylo czuc

Posted by rcube on 21-09-2004 16:11:

Podobno jednak w Gda bylo czuc, trzeba tylko mieszkac wysoko w jakims bloku

Posted by [FPP]glan on 21-09-2004 16:23:

bylo czuc.
w momencie pierwszego wstrzasu siedzialem na a. max i pisalem zboja z analizy.. jedyne co to troche szyby lataly i budenek obok wydawal dziwne dzwieki....

potem w domku [15/16] dwa malutkie wstrzasy ale takie maksymalne niedobitki.. nic oprocz poruszajacej sie lampy

Posted by [FPP]Saari on 21-09-2004 18:19:

W krk nic nie bylo

Aaaale moze rzeczywiscie niedlugo zacznie duzo padac, a potem beda traby powietrzne, no i te trzesienia... jestesmy zgubieni AAAAAAAA!!!!

Posted by t0d on 21-09-2004 18:45:

ja specjalnie nie chowalem kurteczki zimowej

Where you are going to be the day after tomorrow?

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Posted by bizonek on 21-09-2004 22:30:

Ja się na hawaje wybieram
Ja nie czułem nic

Posted by rcube on 21-09-2004 22:35:

ja tez chce na hawaje Nie chwal sie na publicznym forum

A tutaj mapka Europy i tereny narazone na wstrzasy. Teoretycznie to co dzisiaj sie stalo nie mialo prawa zajsc

Kliknij by zobaczyc

Posted by [FPP]krzysiek on 21-09-2004 22:49:

Re: The day after tomorrow

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
A ja myslalem ze tylko w L.A. sa trzesienia ziemi :>

no popatrz a ja myslalem, ze jeszcze w kilku innych miejscach na swiecie.
quote:
Napisane oryginalnie przez t0d
Where you are going to be the day after tomorrow?

w warszawie.

Posted by rcube on 21-09-2004 22:54:

Re: Re: The day after tomorrow

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]krzysiek
no popatrz a ja myslalem, ze jeszcze w kilku innych miejscach na swiecie.

A wiesz ze to byla ironia ? :>

Posted by [FPP]krzysiek on 21-09-2004 23:03:

a wiesz, ze jezeli juz to sarkazm nie ironia, i ze twoja odpowiedz niewiele ma wspolnego z postem, na ktory odpowiedziales (ten fakt to dopiero jest ironia). ;>

Posted by rcube on 21-09-2004 23:05:

a wiesz ze nie wiedzialem, a to dlatego ze teraz jest abonament na portalwiedzy.onet.pl a to moje jedyne zrodlo wiedzy w związkach frazeologicznych :>

Posted by [FPP]krzysiek on 21-09-2004 23:11:

a to byl juz cynizm. ;>

Posted by rcube on 21-09-2004 23:19:

Posted by AlieneK on 22-09-2004 10:00:

2 AIS!! Dla obu

Posted by Infinite on 22-09-2004 11:20:

Wszystkie dane, ktorymi obecnie dysponujemy, wskazuja na to, ze wstrzasy byly pochodzenia naturalnego. Zanotowano dwa duze i jeden maly wstrzas, po czym zaczela sie sekwencja wstrzasow wtornych. Wydaje sie, ze scenariusz, z jakim mamy tu do czynienia, jest najbardziej typowy. Ta sekwencja mniejszych wstrzasow moze sie ciagnac nawet miesiacami.

tak orzecze Wojciech Dębski z Instytutu Geofizyki PAN w Warszawie

Zwroccie uwage ze to tylko taka uspokajajaca paplanina, tzn uspokajajaca dla ciemniakow bo dobrze wiadomo ze w naszym regionie nie scieraja sie plyty tektoniczne, nie doszlo tez do zadnego podwodnego osuniecia ziemi (zwlaszcza przy wstrzasie ktorego epicentrum bylo na ladzie), o ile wiem nie ma tam tez kopalni ktora moglaby sie zawalic, ale mniejsza o to zawalenie sie kopani nie wywoaloby takiego wstrzasu. Jednak dobrze wiem ze w obwodzie kalingradzkim jest wiele baz wojskowych i tajnych militarnych osrodkow badawczych, chyba nie musze juz wiecej dodawac...

Posted by [FPP]Fausto on 22-09-2004 11:25:

Akurat gralem z jakas paruwa z olsztyna duela. ****** przegrywal i zaczal sie pluc ze jest trzesienie ziemi u niego, to mu bana dalem, a potem musialem go przeprosic i zdejmowac bana z servera :<

Posted by rcube on 22-09-2004 11:35:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Fausto
Akurat gralem z jakas paruwa z olsztyna duela. ****** przegrywal i zaczal sie pluc ze jest trzesienie ziemi u niego, to mu bana dalem, a potem musialem go przeprosic i zdejmowac bana z servera :<

ROTFL

Znalazlem na innym forum:

Rozmieszczenie trzęsień ziemi w Polsce wg IRIS Data Management Center
Data - poczatkowa: 01.12.1989, 00:00:00, końcowa: 27.10.1999, 17:00:00

Historyczne trzęsienia ziemi w Polsce

Posted by MaslaV on 22-09-2004 20:04:

quote:
Napisane oryginalnie przez Infinite
nie scieraja sie plyty tektoniczne (....) Jednak dobrze wiem ze w obwodzie kalingradzkim jest wiele baz wojskowych i tajnych militarnych osrodkow badawczych, chyba nie musze juz wiecej dodawac...

Bardzo lubię różne teorie spiskowe ale proszę bez przesady.Wg. dzisiejszej Wyborczej (*) wstrząsy były spowodowane przez "wypiętrzanie się" skandynawi przez co pod obwodem kalingradzkim coś "chrupło". Aby zobrazować całą sytuację porównano wczorajsze wydażenie do łamania ołówka podczas którego wyginania i w rezultacie pęknięcia powstają też pęknięcia w jego środku.

*- tak tej w której Michnik szkaluje Polskę i polaków.

Posted by [FPP]Fausto on 22-09-2004 20:16:

a w warszawie moglby wulkan wybuchnac, to by dopiero rozreklamowalo kraj i miasto... byle swiatlowodow nie uszkodzic :<

Posted by Infinite on 23-09-2004 10:35:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Fausto

lol ja za cos takiego bym ci admina zabral

har har har!

Posted by M4GIC on 01-10-2004 20:33:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Jarek
Bosh, a juz myslalem ze znowu sie ktos podnieca tym beznadziejnym filmem. A wracajac, w gda tyz nic nie bylo czuc

Ty pewnie spałeś piwożłopie

A ja skopałem swoje PC bo myślałem że mi wiatrak wariuje... w pewnym momencie się sqmałem że komp nie trząsłby całą chałupą

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 19:34.