FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=91)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13441)

Posted by *CQF*Darek on 10-11-2004 13:29:

Sysdump

Chłopy pomózcie - wywala koledze z klanu nonstop error sysdump coś tam. Nowa instalka, patch, orydżinal giera i niewiem co poradzic.

Hellp!!

Posted by on 10-11-2004 13:49:

Re: Sysdump

quote:
Napisane oryginalnie przez *CQF*Darek
Chłopy pomózcie - wywala koledze z klanu nonstop error sysdump coś tam. Nowa instalka, patch, orydżinal giera i niewiem co poradzic.

Hellp!!

Reinstal gry. Ale to już pewnie próbował, więc trzeba zrobić najłatwiejszą rzecz, przywracanie systemu, jak to nie pomorze to format pomorze napewno

Posted by on 10-11-2004 13:51:

A jakieś dane z sysdumpa ?

Posted by yaRan on 10-11-2004 16:57:

Sysdump.txt is seved!
To prawktycznie czesty przypadek i moze sie takze przytrafic tobie, nie tylko koledze. Rozwiaznie tego bledy narazie lezy jescze w rekach Novaworld i odnosi sie do DirectX, tylko tyle wiadomo. Niewidomo dokladnie czym to jest spowodowane. Jesli jestes bardziej zainteresowany tym errorem wejdz na forum www.novaworld.com tam znajdziesz temat poruszajacy Sysdumpa, jednak nie znajdziesz na to rozwiazania, po za textami wkurwionych graczy. Goscie z Novy odpowiadaja ze odbieraja okolo 40 meili dziennie od graczy z tym problemem i jak widzisz nic jeszcze niezmienili. Juz do JO:ESC Bety dolaczyli cos takiego jak Send to email Error, tzn po wyskoczeniu podobnego bledu a jest ich podobno 3 rodzaje (na platformach MAC sa inne) otwiera ci sie okno z gry w ktorym podajesz swojego maila i nicka wraz z trescia zawierajacego blad, jest to twoj prywatny raport o wystepowaniu bledu, ktory pozniej wysylasz do Novalogic. Wszyscy wiec liczymy ze Nova wraz z wydaniem Escalation usuna ten blad.
A to juz za kilka dni. Tak wiec czekac na nowego patcha w nablizszym czasie dla Typhon Rising.

Oki a teraz do rzeczy... Narazie istnieja 2 kroki na przezwyciezenie sysdumpa.

1. Zainstaluj RealVNC
http://www.realvnc.com/ aby zapobiec wyskakiwaniu bledu podczas gry na serwerze.

2. wejdz do kalatogu gry odnajdz plik game.cfg, otworz go w notpad i odnajdz linijke z poleceniem no_anim="zmien wartosc z 0 na 1" - zapobiega wyskakiwaniu bledu podczas startu gry, eliminujac Intro gry.

Narazie tyle powinno wystarczyc.

Pozdrawiam!!!

Posted by on 10-11-2004 22:36:

quote:
Napisane oryginalnie przez yaRan
(...)
1. Zainstaluj RealVNC
http://www.realvnc.com/ aby zapobiec wyskakiwaniu bledu podczas gry na serwerze.
(...)
Pozdrawiam!!!

To mnie trochę nurtuje - co ma vnc do problemu z grą ? Podmienia jakieś biblioteki ?

Posted by Premier on 10-11-2004 22:47:

U mnie przy wystąpieniu tego typu problemu poprostu zmieniłem sterowniki karty graficznej. Zapewne powodów tego jest więcej (DX) ale spróbować trzeba.

Posted by legolas on 11-11-2004 01:28:

U mnie się to pojawia sporadycznie. Ostatnio rzadko - odpukać. Nie było tego przed upgradem.

Posted by lame on 12-11-2004 01:23:

quote:
Zainstaluj RealVNC

rotfl

a jak nie pomoże to RealPlayera

Posted by asterix[GAL] on 12-11-2004 01:33:

Zainstaluj ponownie Directx. i niech to będzie najwonszy. powinno pomóc

Posted by yaRan on 12-11-2004 10:17:

Angry

Napisane przez Rona Granta, jednego z programistow Novy.

This is for Joint Operations

system specs.

p4 2.8

1024 megs of ram

onboard intel vid card (model doesnt matter)

Ok so here is the deal. I finally got this working. What you need is VNC or a simular program loaded on the dedicated server Remote Desktop logging will not work. Once you have installed VNC then run the install program to install the game to your hard drive. Now patch the install. After the patch completes change the shortcut icon by the way nova explains to the /serveonly.

Now the tricky part, close the game do not run it yet.

1.

Let's start with enabling the Hardware acceleration on our graphics card. Simply right click anywhere on your desktop and select Properties -> Settings tab -> Advanced -> and finally, the Troubleshoot tab.

Now move the Hardware acceleration slider across to Full

Click OK

You may experience a monitor black out for a few seconds, this is normal.

2.

We now want to enable the full capabilities of DirectX. To do this, go to Start -> Run -> and type dxdiag followed by enter. You will get a dialog box asking if you want to allow dxdiag to access the internet to check for valid WHQL certificates - click on Yes.

Let's click on the Display tab, now click on all three boxes to enable DirectDraw, Direct3D and AGP Texture Acceleration.

3.

upgrade your directX to 9.0b and then update your onboard vid drivers.

4.

Restart the computer then login via VCN.

5.

Click on the short cut you made to launch Joint operations. In the past this is where the sysdump.text stopped you, now you should be able to continue with no errors and set your server up.

niewyssalem tego z palca...
cos jeszcze (to do lame i Radzia)???

Fakt faktem moze niepomoc wszystkim, ale... to tylko jedna z mozliwosci.

Posted by on 12-11-2004 10:22:

quote:
Napisane przez Rona Granta, jednego z programistow Novy.

[B]

(...)

Przeczytałem ale dalej nie rozumiem po co ktoś ma instalować VNC (narzędzie do przechwytywanai wirtualnego pulpitu) aby nie wyskakiwał sysdump ? W Twoim cytacie Pan Grant wcale tego nie zalecał.

Posted by yaRan on 12-11-2004 10:29:

hehe... przynajmnie wiem dlaczego nie lubie czytac forum.

Posted by on 12-11-2004 10:33:

A ja juz się domyślam o co chodziło z tamtym problemem - prawdopodobnie (biorąc pod uwagę sprzęt jaki opisał) facet zarządzał poprzez VNCserwerem do BHD i wywalało mu sysdumpa więc Pan Grant zalecił aktualkę directa oraz ustawienie akceleracji zintegrowanej karty na full i sprawdzić jeszcze raz. Nie ma ŻADNEJ wzmianki w Twoim cytacie że aby pozbyć się sysdumpa należy zainstalwoać jakiś tam program.

Posted by on 12-11-2004 10:36:

quote:
hehe... przynajmnie wiem dlaczego nie lubie czytac forum.

Ja też

Posted by yaRan on 12-11-2004 10:36:

quote:
W Twoim cytacie Pan Grant wcale tego nie zalecał.

Niewiem. Pytaj sie Pana Granta.

Posted by yaRan on 12-11-2004 10:48:

What you need is VNC

A przetlumacz mi to.... bo nierozumiem

Posted by on 12-11-2004 10:54:

quote:
What you need is VNC

A przetlumacz mi to.... bo nierozumiem

No tak ale to jest propozycja darmowego narzędzia do zarządzania serwerem

Posted by yaRan on 12-11-2004 11:11:

Propozycja. A o czym ja mowie. Odpowiadajac na ten topic, dalem gosciwoi wlasnie propozycje. Nie mowilem ze to bedzie dzialac na 100%.... radzioo powiedz mi o co ci naprawde chodzi?

Posted by on 12-11-2004 11:17:

quote:
Propozycja. A o czym ja mowie. Odpowiadajac na ten topic, dalem gosciwoi wlasnie propozycje. Nie mowilem ze to bedzie dzialac na 100%.... radzioo powiedz mi o co ci naprawde chodzi?

Hmmm zaproponowałeś koledze z boardu instalację softu który jemu w niczym nie pomoże. Wg tego co podałeś to Grant proponuje VNC do zarządzania serwerem a nie do naprawy wyskakiwania sysdumpa (albo czegoś nie zrozumiałem). I nie zrozum mnie źle bo się nie czepiam tylko chciałem wiedzieć w czym ma pomóc VNC Wg mnie o nie pomoże innym więc najlepiej zastosować resztę odpowiedzi czyli reinstalka sterów, directa (sprawdzenie czy akceleracja jest na full) lub też ewentualnie reinstalka gry. Takj przy okazji to są faktycznie programy do "retuszu" obsługi grafiki ale są dosyć trudne do skonfigurowania.

Posted by yaRan on 13-11-2004 05:34:

Question

co ty tak tej grafiki sie przyczepiles... dlaczeog sadzisz ze to wina grafy. Gra sklada sie nie tylko z niej. Wierz mi...reinstalacja tego co podales niepomaga choc bys nawet mial reinstalowac wina. Ja robilem wszystko. Podaj moze jakis kokretne rozwiazanie jesli znasz a nie droczysz sie ze mna.

Posted by on 13-11-2004 06:55:

quote:
co ty tak tej grafiki sie przyczepiles... dlaczeog sadzisz ze to wina grafy. Gra sklada sie nie tylko z niej. Wierz mi...reinstalacja tego co podales niepomaga choc bys nawet mial reinstalowac wina. Ja robilem wszystko. Podaj moze jakis kokretne rozwiazanie jesli znasz a nie droczysz sie ze mna.

Eh chłopie, czy ja się z Tobą droczę ? Tu są od tego lepsi specjaliści Skoro tak uważasz to ja odpuszczam temat a "topic opener" niech sam zadecyduje które z tych metod zastosować i już

Posted by *CQF*Darek on 13-11-2004 10:03:

quote:
Napisane oryginalnie przez Radzioo(PL)
Eh chłopie, czy ja się z Tobą droczę ? Tu są od tego lepsi specjaliści Skoro tak uważasz to ja odpuszczam temat a "topic opener" niech sam zadecyduje które z tych metod zastosować i już

Wy tu pierdy pierdu a problem sie rozwiązal. Dzięuje za ozywioną dyskusje na temat tym razem))).

P.S. Rozwiązanie problemu: aktualizacja directx do wersji 9c.
Powrót do sterownikow 3x.xx ( GF 3 Ti200). Nie ładujcie do kompa nowych detonatorów przed uprzednim ich odinstalwoaniu. Jest do tego dobry programik w sieci. Detonatory zle sie "nakładają" na siebie szczagólnie jak ktos mysle ze zrobi z GF3 - FX 6800 za pomoca sterów))).

Posted by asterix[GAL] on 14-11-2004 12:25:

hehe to nie dziwie się, że były pierepały jeśli robi się nakładki. po każdorazowym zainstalowaniu jakichkolwiek sterów trzeba przeładować directx. aha jeśli chodzi o tego sysa to zauważyłem też, że występuje on częsciej w sytuacji kiedy robisz reinstale systemu ale gre odpalasz ze "starej" instali (z poprzedniego systemu) także gra powinna też być instalowana ponownie

Posted by Jaro(PL) on 22-11-2004 06:26:

quote:
Napisane oryginalnie przez *CQF*Darek
Wy tu pierdy pierdu a problem sie rozwiązal. Dzięuje za ozywioną dyskusje na temat tym razem))).

P.S. Rozwiązanie problemu: aktualizacja directx do wersji 9c.
Powrót do sterownikow 3x.xx ( GF 3 Ti200). Nie ładujcie do kompa nowych detonatorów przed uprzednim ich odinstalwoaniu. Jest do tego dobry programik w sieci. Detonatory zle sie "nakładają" na siebie szczagólnie jak ktos mysle ze zrobi z GF3 - FX 6800 za pomoca sterów))).

Potwierdzam, aktualizacja directX likwiduje problem , który dotyczy chyba obsługi 3D.U mnie wywaliła się grafa, ponownie odinstalowałem <> zainstalowałem kartę, wgrałem stery i dalej to miałem dopiero po reinstalacji directaX problem się rozwiązał

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 13:45.