FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=91)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13445)

Posted by Yogas on 11-11-2004 22:34:

Cool Rozchulajmy serwer JO

Kris postawił serwer, a niestety, nikt tam nie zagląda Dlatego jest propozycja, że może by tak sie tam spotykać(polska wiara JO) codziennie o 18-tej. Jak wszysko pójdzie dobrze, to troszke ludzi w JO gra i może Go rozbujamy i będzie to serwer JO, tak jak był(i jest) Most-PL w BHD Co Wy na to??? Zawsze można spróbować.

Pozdrawiam

Posted by Kris o poranq on 11-11-2004 22:39:

18.00 to dla mnie troszku za wczesnie... ale 20.00 - 21.00 jak najbardziej. No i wqońcu włściciel serwera bedzie mógł sprawdzić jaki to naprawde bedzie generować ruch

Posted by Irmo on 11-11-2004 22:45:

:)

dobry pomysł - tylko godzina 18 to chyba za wcześnie Yogi - wg. mnie kolo 20

Posted by boski *PL* on 11-11-2004 22:52:

tylko ten ping z chello 200-300ms

"I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo sam jestem największym s*****synem w tej dolinie"

Posted by Yogas on 11-11-2004 23:02:

quote:
Napisane oryginalnie przez boski *PL*
tylko ten ping z chello 200-300ms

Miałem okazje być przez moment na panelu administracyjnym i Twój max ping pokazywał 70ms.
Myśle, że problem z pingiem wynika z takiego powodu, że musi przejść przez serwery Novy lub przez jakieś zabezpieczenia typu FireWall. Tak myśle, ale mogę się mylić.

Posted by on 11-11-2004 23:07:

Codziennie o 20:00 możemy se pochulać Tyloko żeby browar dawali

Posted by boski *PL* on 12-11-2004 10:05:

quote:
Napisane oryginalnie przez Yogas
Miałem okazje być przez moment na panelu administracyjnym i Twój max ping pokazywał 70ms.
Myśle, że problem z pingiem wynika z takiego powodu, że musi przejść przez serwery Novy lub przez jakieś zabezpieczenia typu FireWall. Tak myśle, ale mogę się mylić.

jesli tak jest w istocie to calkiem zadowalajaco

ale nurtuje mnie jaki mam ping tam gdzie wyswietla mi 15-30ms... chyba cos kolo i -100ms?! (dla niezorientowanych - to zart)

"I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo sam jestem największym s*****synem w tej dolinie"

Posted by on 12-11-2004 10:14:

Posted by Kris o poranq on 12-11-2004 11:29:

Dopiszcie do FAQ :P

quote:
jesli tak jest w istocie to calkiem zadowalajaco

ale nurtuje mnie jaki mam ping tam gdzie wyswietla mi 15-30ms... chyba cos kolo i -100ms?! (dla niezorientowanych - to zart)

Moim skromnym zdaniem ping nie odnosie się wcale do jakości grania. Cała gra łazi po udp a ping działa po icmp. To dwa odrębne protokoły. Najcześciej jest tak, że jakość pinga idzie w parze z jakością innych protokołów. Protokół icmp ma inną wielkość niż pakiety udp w grze. Im pakiet mniejszy tym zostanie szybciej dostarczony. Dlatego jest taka różnica, ze ma masz ping np. 200 a w grze wyłazi ze masz coś koło 250-300, widać to ładnie w BHD.

Standardowy ping to

"
Specify the number of data bytes to be sent. The default is 56,
which translates into 64 ICMP data bytes when combined with the 8 bytes of ICMP header data. Only the super-user may use this option.
"

W grze pakiety są różne, od 64 do 1000 nawet.

Posted by on 12-11-2004 11:45:

Re: Dopiszcie do FAQ :P

quote:
Napisane oryginalnie przez Kris o poranq
Moim skromnym zdaniem ping nie odnosie się wcale do jakości grania. Cała gra łazi po udp a ping działa po icmp. To dwa odrębne protokoły. Najcześciej jest tak, że jakość pinga idzie w parze z jakością innych protokołów. Protokół icmp ma inną wielkość niż pakiety udp w grze. Im pakiet mniejszy tym zostanie szybciej dostarczony. Dlatego jest taka różnica, ze ma masz ping np. 200 a w grze wyłazi ze masz coś koło 250-300, widać to ładnie w BHD....

Czuje się jak w szkole I tak nic nie rozumiem

Posted by Cierń on 12-11-2004 16:05:

Re: Rozchulajmy serwer JO

quote:
Kris postawił serwer, a niestety, nikt tam nie zagląda Dlatego jest propozycja, że może by tak sie tam spotykać(polska wiara JO) codziennie o 18-tej. Jak wszysko pójdzie dobrze, to troszke ludzi w JO gra i może Go rozbujamy i będzie to serwer JO, tak jak był(i jest) Most-PL w BHD Co Wy na to??? Zawsze można spróbować.

Pozdrawiam

Jestem "ZA",tyle,ze faktycznie godzine proponowalbym conajmniej 20:00.

Posted by on 12-11-2004 16:19:

Re: Dopiszcie do FAQ :P

quote:
Napisane oryginalnie przez Kris o poranq
(...)Cała gra łazi po udp a ping działa po icmp. To dwa odrębne protokoły. (...)

Chyba po TCP/UDP

Posted by VAV on 12-11-2004 18:13:

Nizależnie od wielkości pakietu i formatu "paczki' opużnienie 300 ms robi z gierki matrix, a chyba nikt nie lubi strzlać 10 m przed typa żeby bo ubić

Posted by on 12-11-2004 18:43:

quote:
Napisane oryginalnie przez VAV
Nizależnie od wielkości pakietu i formatu "paczki' opużnienie 300 ms robi z gierki matrix, a chyba nikt nie lubi strzlać 10 m przed typa żeby bo ubić

W JO mam tak prawie zawsze

Posted by Kris o poranq on 12-11-2004 20:09:

quote:

W JO akurat dochodzi jeszcze problem sprzetowy... to tego trzeba mieć maszynke Ja sobie moge pozwolić na Best Quality w 1280x1024 i strzelam w to co widze przez wyprzedzenia I nie pamietam abym w europie miał wiecej jak 200-250 ms

Posted by Yogas on 12-11-2004 21:25:

quote:

I masz racje w 100% Dziś próbowaliśmy coś tam zagrać, ale naprawde nie było jak! Były takie lagi, że kino! Myśle, że problem leży po stronie serwra, a nie łącza. 10Mbit to jest naprawde wystarczająco. Niestety dziś przy 9 graczach, wywalało nas z serwera, a po wejściu do jakiegoś pojazdu, nie można było z niego wyjść

Posted by tmat on 12-11-2004 23:07:

quote:
(dla niezorientowanych - to zart)

Trzeba kolegę pochwalić za szczerą i niespotykana na tym forum autorefleksję.

A poza tym to również jestem za godziną 20.

Posted by Kris o poranq on 12-11-2004 23:50:

quote:
I masz racje w 100% Dziś próbowaliśmy coś tam zagrać, ale naprawde nie było jak! Były takie lagi, że kino! Myśle, że problem leży po stronie serwra, a nie łącza. 10Mbit to jest naprawde wystarczająco. Niestety dziś przy 9 graczach, wywalało nas z serwera, a po wejściu do jakiegoś pojazdu, nie można było z niego wyjść

Jak już wspomniałem na gg tak i tu skrobne... po weekendzie postaram się postawić tam maszynke tylko i wyłącznie do JO. nie jakiś tam AMD tylko na intelku. Oczywiście nie jakimś naj naj tylko spróbooje na starym dobrym Katmai. Na serwer powinno wystarczyć.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 20:08.