FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=13969)
Filmy :P
Nie nie : > Nie mowa o samych filmach.
Wyobraźcie sobie, że wpadł wam w ręce jakiś fajny film na DVD produkcji chińskiej, arabksiej (angielski znają prawie wszyscy )czy innej z pojehbanym językiem. Oczywiscie nie rozumiecie z filmu nic :>
No ale że mamy 21wiek to na płytce są:
a) polskie napisy
b) polski lektor
c) polski dubbing
Co wybieracie?
Kiedys gdzieś słyszałem, ze dubbing będzie przyszłością, ale jakoś mi sie nie widzi oglądanie innych filmów niż animowane z dubingiem. Z kolei napisy czasem odwracają uwagę, a lektor nie raz zagłusza aktorów
Mowa oczywiście o przypadku gdy nie jesteście w stanie zrozumieć aktorów bo hamerykańskie filmy to można oglądać bez niczego.
Tylko i wylacznie napisy! no chyba ze to shrek albo inna komedia, wtedy napisy sie poprosu za wolno czyta i czasami mozna nie zalapac dowcipu albo zalapac z opoznieniem
Ogolnie wiekszosc 'dabingow' sux mialem okazje (a raczej nieszczescie) ogladac fragment Terminal'u calkowicie spolszczonego. Tragedia, nie szlo filmu ogladac
Niemcy maja prze******
Do lektora mam awersje, bo kiedys jeszcze w podstawowce chodzilismy cala klasa do kina na stare filmy... w pierwszym rzedzie siedzial facet z mikrofonem, trzymal w rece kartke i ordynarnie bawil sie w lektora czytajac z owej kartki wszystkie dialogi.
lektor - NEWA! psuje filmy, niedokladne tlumaczenie, zagluszanie wlasciwie wszystkiego co tylko mozna
a najlepiej - nauczyc sie jezyka oryginalu
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Trele mele dutki
Napisy
wszyscy dali na napisy bo chcą sie pochwalić ze potrafią szybko czytac i paczec w tym czasie na obraz - do dupy z wami, jak 1szy raz oglądałem film z napisami ( jurassic park to prawie wogle nie czytałem napisów tylko film oglądałem, bo nie nadązałem i nie widziałem obrazu. przez kim chcecie sie popisac ? przed takimi co nigdy nie widzieli filmu z napisami ?
o_O
popisywac?
z napisami sie oglada najlepiej bo masz na tacy podane co goscie mowia (nie zawsze napisy sa dobre ale to juz inna sprawa) i zachowuje sie klimat filmu, bo goscie nawijaja po swojemu.
Nie wiem co to ma wspolnego z popisywaniem sie, mozesz mnie oswiecic? :o
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Gazdzik
o_O
popisywac?
z napisami sie oglada najlepiej bo masz na tacy podane co goscie mowia (nie zawsze napisy sa dobre ale to juz inna sprawa) i zachowuje sie klimat filmu, bo goscie nawijaja po swojemu.
Nie wiem co to ma wspolnego z popisywaniem sie, mozesz mnie oswiecic? :o
quote:
Napisane oryginalnie przez Totem6
przez kim chcecie sie popisac ? przed takimi co nigdy nie widzieli filmu z napisami ?
Jedyne filmy jakie ogladam z napisami to np. rosyjskie, japonskie etc - reszta, czyli w 99% angielskie, jasne, ze bez napisow...nie ma problemow ze zrozumieniem
heheheh no ze wybierasz 'najtrudniejsze' :> co wg. nie jest ale to juz inna sprawa, nie che mi sie pisac ani mylseć (...) ^^
napisy napisy napisy!
po 5 minutach filmu juz sie przyzwyczajam, nawet nie mysle o tym ze czytam i widze wszystko z filmu :> wystarczy miec podzielnosc uwagi
Napisane oryginalnie przez Rombi
napisy napisy napisy!
po 5 minutach filmu juz sie przyzwyczajam, nawet nie mysle o tym ze czytam i widze wszystko z filmu :> wystarczy miec podzielnosc uwagi![]()
Polskie filmy tez ogladacie z napisami ?
Napisy, ostatnio ogladalem pare anime i wole ogladac po japonsku (mimo ze w przypadku tych filmow dubing angielski jest w zasadzie standardem i do zaakceptowania). Niektore filmy (angielskie) lubie ogladac bez napisow lub z napisami oryginalnymi - a tak zeby sie pouczyc
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
Zalezy ....
Filmy animowane lubie z dobrym dubbingiem. Jesli jest dobrze napisany tekst to sa fajne bardzo.. produkcje takie jak Shrek, Rybki z Ferajny, Nowe Szaty Krola... sa po prostu swietne w pl wersji, czlowiek zna dobrze polski humor i polskie odnosniki dlatego lepiej sie bawi na czyms takim
Z kolei reszte filmow dziele na te w ktorych duzo gadaja i te ktore mozna ogladac z napisami. Jesli jest za duzo gadania w filmie (jak np. w filmie Znamie) to czlowiek skupia sie jedynie na napisach i ciezko mu ogladac film. Wtedy lektor bardzo sie przydaje...
anime i wole ogladac po japonsku (mimo ze w przypadku tych filmow dubing angielski jest w zasadzie standardem i do zaakceptowania).
Niestety na wiekszosci DVD spotykalem sie jednynie z wersja angielska (ewentualnie okrojona japonska) a dubing do filmow animowanych i tak duzo lepiej wyglada niz do "normalnych" - no chyba, ze za malo jeszcze widzialem
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
wersja oryginalna, czasem napisy, a potem dopiero dubbing
quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Polskie filmy tez ogladacie z napisami ?![]()
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:43.