FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14210)
...::: Muzyka elo ziomalska :::...
Chcialem zalozyc topic a propo nowego, ultra fajnego kawalku Kaji Paschalskiej. Jak wszyscy wiemy z muzyka i sztuka ma to malo wspolnego, lecz nie o to przeciez chodzi. W pocie czola tlume ekspertow pracuja nad jej image scenicznym oraz tym jaka muzyke nam zaprezentuje. Tutaj rodzi sie pytanie, Kaja i jej 'tforczosc' jest adresowana do mlodziezy, jak mi sie wydaje, w moim wieku, ciutke mlodszej. Po obejrzeniu tego jej nowego dziela zalal mnie bialy pot i ogarnelo przerazenie. Czy oni mysla, ze moje pokolenie jest faktycznie tak glupie, aby w ogole choc troche docenic wartosc, dosc watpliwa, merytoryczna tego teledysku i piosenki, czy faktycznie moje pokolenie jest na tyle glupie aby to zrobic? Przeciez Ci ludzie posiadaja przekrojowa badania, cos jest trendy, a co nie. Narazie w tym teledysku widze przejaw drobno mieszczanstwa, ksenofobii, niedoinformowania, glupoty oraz szereg innych cech uwazanych za lekko negatywnych. Tak, i teraz mlodziez w calej Polsce bedzie sie fascynowac nowym i wspanialym dzielem Kaji, mistrzyni CKM'u, brzydkiej i glupiej 'rudej *****'. A w raz z nowym hitem zapowiada sie nowa plyta, mam nadzieje, ze calosc nie jest pelna refleksyjnymi tekstami, ambitna muzyka jak ten nowy utwor. Lecz naprawno jest, bo Kaja, jak wiele naszych quasi-artystow (nie bede wymieniac) w ogole nie maja dystansu do swojej 'tworczosci' i zrobie wszystko dla pieniedzy, bo kazdy artysta to prostytutka, w oparach wlasnych defekaliow zyc biedaki musza.
Re: ...::: Muzyka elo ziomalska :::...
quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
Narazie w tym teledysku widze przejaw drobno mieszczanstwa
Napisane oryginalnie przez MaslaV
Moim zdaniem dotk�e� istoty sprawy. W Polsce jest te� du�o mniejszych miast gdzie te� �yje m�odzie�.![]()
Oh kurcze. Dopiero teraz obej�a�em ten teledysk. No co� jestem w tak ci�kim szoku �e nie jestem w stanie jako� racjonalnie tego wyt�umaczy�. To jaki� pasti� na hip-hop czy kto� to zrobi� na serio?
Kaja Paschalska jest "popularna jak half-life, ***owa jak mcDrive"* i w t� piosenk� to potwierdzi�a tysi�ckro�.
*- cytat z piosenki zespo�u Chsr z kt�rego tw�rczo�ci� moim zdaniem ka�dy powinien si� zapozna�
Afroafera
Blood Overdrive
Ciastkowy Kr�l
M�j Klub
Ziomek U�omek
to HIP HOP nasycony du�� dawk� pozytywnej energii. Tak jak na poprzedniej p�ycie Funky Filon wystrzega si� "blokowo - osiedlowych klimat�w" w warstwie tekstowej, koncentruj�c si� na po��czeniu nowoczesnych "bit�w" z bardzo filozoficznym przes�aniem
http://strony.aster.pl/filonfun/
no wlasnie. to na serio jest...? bo zwatpilem... wogole co to za pajac ten koles? i czmu skoro 'rapuje' to sepleni? :S i wogole co to za tekst? co to za motyw? co to kuwa za wyraz 'cziku-cziku linka' ?? i wogole co to kuwa jest?
ja to nie wiem, z niej sie nie smieja w szkole za takie jazdy..?
ciezkie przezycie to bylo ten teledysk...
[parent advisory: pure shit]
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Sorry, ale teledysk kai p i tego pajaca moglem ogladac przez ok 20 sek. Potem nie wytrzymalem...
funky-pedo-filon?o ***** to ja z tego kolesia toczy�em kiedy� jak mia�em chyba 14 lat a teraz zrobili co� razem z moj� faworytk� kaj�?�wietnie...nawet mi si� nie chce o czyms takim my�lec..to� to skaranie boskie...a Kaja tworzy dla podobnych sobie rudych kurewek,kiedy� jad�em obok niej obiad w ankerze (pizzeria u nas w mie�cie), pizza by�a smaczna...reszta z dupy
Ogolnie rzecz biorac, poziom polskiej sceny muzycznej (tej bardziej mainstreamowej, nie mowie 'andergrandzie'), to jest od ladnych paru lat rownia pochyla, dlatego przestalem ogladac MTV i wszystkie inne podobne kanaly, przestalem tez sluchac radia, za chlubnym wyjatkiem, ktora stanowi poczciwa Trojka.
Mam ogolnie w dupie to, co kto lubi, wyroslem juz z fascynacji pseudoambitnym andergrandem biednych i niedocenianych artystow z podziemia. Slucham tego, co mi sie akurat podoba, czy to jest rock, czy elektronika, czy pop.
Ja, podobnie jak Lucas po 20 sek. wylaczylem. Jednak po tekscie "mala chinka cziku cziku-linka" moge stwierdzic, ze bedzie to hit lata i hit dyskotekowy w gimnazjach. Do czego to ludzie sie nie zniza, zeby troche zarobic...
Jakie 'kana�y' telewizyjne lansuj� ten utw�r?
Wiecie chlopaki, nawet andergrand sie nie trzyma najlepiej w Polsce. Zauwazylem, ze jesli chodzi o rozne sceny nie ma tendencji do pozostawania w tym andegrandzie lecz przebicia do telewizja, bycia cool i lansowanymi i bajer. Dinozaury siedza sobie, robia muzyke dla muzyki i ludzi, a mlodziaki chca pieniedzy i slawy. Takie to nieladne.
wiecie, spojrzalem na ten teledysk jeszcze raz. i jak sie zacznie sluchac tak bez obrazu to kawalek jak kazdy inny co leci np. w radiostacji [chwala za to ze nie mam radia w domu ], popieprzony ale nie jakos specjalnie, i nie odstawje od czolowki 'z******ch melodii'... co jest gorsze to ze w polsce robi sie marne teledyski, a tez zwiazane z hh to przewaznie calkowite dno
i zgadzam sie z kims wczesniej - to bedzie przeboj jak cholera, i mam wrazenie ze nie tylko w malych miastach
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
o qrna ale przewalony kawalek..
ze spazmatycznych wstrzasow i drgawek jakich dostalem po probie przesluchania i obejrzenia tego w calosci musialem sie ratowac pozadnym starym dimmu borgirem..
nosz poprostu zenada!!! czy juz naprawde nie idzie zrobic jakiejs muzyki na przyzwoitym poziomnie nie mieszajac w to panow z upodobaniem do spodni z niskim krokiem? staczamy sie i staczamy z ta muzyka niestety... :/
Czy oni s� KU#@% niedorozwini�ci??? (w tym miejscu przepraszam wszystkie chore osoby za takie por�wnanie) No normalnie, jakbym nie wiedzia� kim jest ta ruda to bym pomy�la�, �e jest to marna parodia hip hopu :o
Nie znam gust�w dzisiejszych nastolatk�w ale nie m�wcie, �e kto� tego b�dzie s�ucha�. Ja wiem, �e w gimnazjum mo�na s�ucha� mandaryny, ale przy tym to sie co najwy�ej jakie� zryte dzieci w podstaw�wce mog� bawi�.
*szok*
Kurcze a ja tego jeszcze nie widzialam ani nie slyszalam .Oo. Na jakim programie to najczsciej leci? Bo radio mam tylko Rmf wiec zbytniego przeszukiwania nie zrobie :|
Ewentualnie jak ktos to ma to moglby podeslac ale pewnie nie macie takiego przeboju, cu?
Ewentualnie jak ktos to ma to moglby podeslac ale pewnie nie macie takiego przeboju, cu?![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
No niestetyimo Hip Hop w duzej mierze jest odpowiedzialny za degradacje psychiczno-spoleczna wspolczesnej mlodzierzy
caly sens zycia czerpia z tekstow mozgowo niedorozwinietych niedojrzalych dzieci ktore spiewaja o zyciu jakby mieli 60'tke na karku i ze trzy nieudane aborcje w dziecinstwie
![]()
Oj, przepraszam za niedopatrzenie! Wypada jeszcze dodac ze przyczynila sie do tego w podobnym stopniu reforma edukacji (co widac po nowej maturze, z wyjatkiem matematyki ). Teraz jeszcez wystarczy wyrzucic z zakresu jezyka polskiego baczynskiego, milosza itp i w zamian wprowadzic interpretacje patetycznych tekstow hiphop'owych.
mAmY pRzE****** Z�!
Nie wszyscy pana w dupe kopn�, s� ludzie bez n�g...
Bez sensu trzeba by spakowac w walizki ministerstwo edukacji, hiphop'pwcow i "wladze" przemyslu muzycznego w polsce. Ci pierwsi to nieuki ktore uj wie czemu robia co robia w dodatku tak wysoko (stanowisko). Ci drudzy to nieuki i uj wie czemu robia tak nisko (merytorycznie) to co robia, a Ci ostatnio to jak ktos powiedzial w filmie Sylwestra Latkowskiego - "Szo�biznes Po Polsku" - ludzie ktorzy sie naogladali hamerykanskich filmow (nie majacych nic wspolnego z rzeczywistoscia) i staraja sie to nasladowac. Jaki jest tego rezultat widac - Kaja
to jest extra :>
Lesio: wierz mi przy takich jajach i gimnazjum sie bawi. Wstyd mi. A najsmieszniejsze jest to, ze niby dla wszystkich to kicz i sie niby z tego smieja, a prawda jest taka, ze sluchaja tego typu jaj w domu. Szkoda gadac.
NP. Bathory - Blood, Fire, Death
Niestety nie tylko przemysl muzyczny w polsce le�y. Podobnie jest z polskim kinem!! Nie licz�c kilku dobrych produkcji (np Pitbull) w ostatnich latach polskie filmy to kiepsko zrobione ekranizacje lektur i inne ambitne przeintelektualizowane filmy. Co najgorsze teraz chca dac jeszcze te 2% oplaty dla kablowek itp. I beda za ta kase robic wieceje kiepskich filmow ktoore doceniaja tylko "krytycy" czyli inni zakompleksieni artysci uznajacy masowego odbiorce za zbyt durnego zeby zrozumiec "prawdziwa" kulture.
A co do przemyslu muzycznego to dobrym przykladem sa Fryderyki (nagrody muzyczne) sa one przyznawane kiepskim artysta (bo jak na lekarstwo dobrych artystow w polsce) przez kiepskich artystow, jest to takie goowno ze juz nawet tvp tego nie transmituje.
Hmm no a Hip Hop ziomki i inne idiotki typu "polska britnej spirs" to sieczka jaka robia z m�zgu ludzia MTV VIVA itp. zreszta poziom wykonawcow tego typu muzyki jest adekfatny do poziomu odbiorc�w ich "tworczosci". No i zostaje jeszcze okolo 15% konformistow ktoorzy wola zachowywac sie jak idioci zeby tylko byc fajnym i modnym. :/
rany, ale fajnie macie
rany, ale fajnie macie![]()
pici-polo
quote:
Napisane oryginalnie przez BlazoQ
adekfatny
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 20:04.