FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=33)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14268)
Kurczak :D
Witam w kolejnym odcinku kulinarnego topicu. Przykro mi, że tak długo czekaliście, ale nie miałem jakoś ochoty bawić się w gotowanie W najbliższych tygodniach pewnie pojawi się kolejny odcinek na który także zapraszam :>
Piersi kurczaka z ryżem
1. Co będzie potrzebne
Po pierwsze primo piersi z kurczaka (czy jakiś tam filet) kupione w sklepie. Po drugie primo, jak sama nazwa wskazuje ryż. No a poza tym olej, sól, pieprz, jakieś przyprawy do kurczaka itp. Z hardware'u to patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia (kroimy nożem, a nie deską ) no i takie tam szczegóły jak talerz i widelec.
2. Przygotowanie
Po pierwsze mięso trzeba wyjąć z opakowania bo tektura kiepsko się kroi no i psuje smak potrawy - folia podobnie. Wszystko staramy robić się na desce, żeby mama nie krzyczała, że blat jest pocięty Kroimy ostrym nożem dzięki czemu cały proces przebiega dosyć szybko. Pamiętajcie o zachowaniu BHP i umyjcie ręce oraz nie zapomnijcie o trzymaniu apteczki pierwszej pomocy w pobliżu.
3. Krojenie i przygotowywanie mięsa
Mięso kroimy na kawałki średniej wielkości.
Tłuszcz i różne żyłki itp. dajemy kotom (mam dwa, drugiego nie ma na fotach).
Zanim wszystko pokroimy warto przygotować patelnie.
Powinna być spora i z pokrywką. Na czystą patelnie należy wylać olej, tak aby przykrył całą jej powierzchnie - oczywiście nie za dużo.
Następnie wracamy do krojenia. Gdy wszystko już jest pokrojone w odpowiednie kawałki przystepujemy do przyprawiania. Na początek solimy i pieprzymy mieszając miesem, aby wszystkie części były w miare tak samo posypane.
Oprócz soli i pieprzu, warto dodać jakieś przyprawy do kurczaka. Ja niestety znalazłem tylko to co widać na zdjęciu. Mogą być też przyprawy do grilla itp.
Gdy wszystko już jest ładnie posypane i wymieszane szykujemy się do procesu wrzucania na patelnie.
Ale najpierw, żeby całą potrawe zsynchronizować warto przygotować wodę na ryż. W tym celu zalewamy niewielki garnek wodą i stawiamy go na w miare dużym gazie.
W pogotowiu trzymamy ryż, który wrzucimu do wrzącej wody.
__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa
Teraz bez obaw można wrzucać mięso na patelnie. UWAGA na gorący olej strzelający w górę!
Gdy wszystko już jest na swoim miejscu mieszamy troche widelcem, aby się równo rozłożyło na całej powierzchni.
Gdy już przykryjemy patelnie możemy chwile odsapnąć. Teraz trzeba czekać.
Gdy woda w garnku się gotuje wrzucamy torebkę z ryżem i solimy (można posolić wczesniej). Następnie zakrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień.
Cały czas trzeba oczywiście doglądać mięcho czy nie ucieka z patelni
Teraz należy czekać około 15-20 minut. Tyle czasu wystarczy aby ryż był gotowy. Mięso powinno już dochodzić.
Gdy ryż jest gotowy należy go odcedzić - Uwaga! Gorące ;>
Potem otworzyć opakowanie nożem i zawartość wyspać na talerz (jedna torebka spokojnie starczy dla 2ch osób.
Po kilku kolejnych minutach kurczak powinien lekko się zarumienić (bynajmniej nie jest zawstydzony).
Wrzucamy go w ryż, który można też polać olejem z patelni.
Do tego można dodać jakąś surówke czy coś w tym stylu - co kto lubi - ja akurat nic nie miałem
SMACZNEGO!
__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa
nie wiem czy cie stac na takie luksusy, ale ja dodaje sos ankubens
pr0 pr0 czekamy na kolejny odc
ja robie cos podobnego, ale obficie sypie pieprzem i papryka a nastepnie wrzucam na patelnie z tluszczem, dorzucam cebule i wszystko smaze az nawet sie troszeczke przypali
__________________
plemnik.com[/size]
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
wiadomo czemu nei ma 2 kotka na zdjeciu ... a niby z czego mialby byc ten kurczak
__________________
Ja nie moge jeść już ostrych rzeczy za dużo :< Podbnie ze smażoną cebulką
__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa
w, moja mama te kurczaki tnie na mniejsze kawałki, a to całe jest w takim fajnym sosie takim przeroczystym
edit: ale kurde jenek, super masz pantofelki
Wiedziałem
Po protu wiedziałem, że ktoś wreszcie skomentuje moje kapcie
__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:50.