FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=33)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14268)


Posted by AlieneK on 19-05-2005 18:48:

Kurczak :D

Witam w kolejnym odcinku kulinarnego topicu. Przykro mi, że tak długo czekaliście, ale nie miałem jakoś ochoty bawić się w gotowanie W najbliższych tygodniach pewnie pojawi się kolejny odcinek na który także zapraszam :>

Piersi kurczaka z ryżem

1. Co będzie potrzebne
Po pierwsze primo piersi z kurczaka (czy jakiś tam filet) kupione w sklepie. Po drugie primo, jak sama nazwa wskazuje ryż. No a poza tym olej, sól, pieprz, jakieś przyprawy do kurczaka itp. Z hardware'u to patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia (kroimy nożem, a nie deską ) no i takie tam szczegóły jak talerz i widelec.

2. Przygotowanie

Po pierwsze mięso trzeba wyjąć z opakowania bo tektura kiepsko się kroi no i psuje smak potrawy - folia podobnie. Wszystko staramy robić się na desce, żeby mama nie krzyczała, że blat jest pocięty Kroimy ostrym nożem dzięki czemu cały proces przebiega dosyć szybko. Pamiętajcie o zachowaniu BHP i umyjcie ręce oraz nie zapomnijcie o trzymaniu apteczki pierwszej pomocy w pobliżu.


3. Krojenie i przygotowywanie mięsa

Mięso kroimy na kawałki średniej wielkości.


Tłuszcz i różne żyłki itp. dajemy kotom (mam dwa, drugiego nie ma na fotach).




Zanim wszystko pokroimy warto przygotować patelnie.


Powinna być spora i z pokrywką. Na czystą patelnie należy wylać olej, tak aby przykrył całą jej powierzchnie - oczywiście nie za dużo.


Następnie wracamy do krojenia. Gdy wszystko już jest pokrojone w odpowiednie kawałki przystepujemy do przyprawiania. Na początek solimy i pieprzymy mieszając miesem, aby wszystkie części były w miare tak samo posypane.


Oprócz soli i pieprzu, warto dodać jakieś przyprawy do kurczaka. Ja niestety znalazłem tylko to co widać na zdjęciu. Mogą być też przyprawy do grilla itp.


Gdy wszystko już jest ładnie posypane i wymieszane szykujemy się do procesu wrzucania na patelnie.


Ale najpierw, żeby całą potrawe zsynchronizować warto przygotować wodę na ryż. W tym celu zalewamy niewielki garnek wodą i stawiamy go na w miare dużym gazie.


W pogotowiu trzymamy ryż, który wrzucimu do wrzącej wody.

__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa


Posted by AlieneK on 19-05-2005 18:49:

Teraz bez obaw można wrzucać mięso na patelnie. UWAGA na gorący olej strzelający w górę!


Gdy wszystko już jest na swoim miejscu mieszamy troche widelcem, aby się równo rozłożyło na całej powierzchni.


Gdy już przykryjemy patelnie możemy chwile odsapnąć. Teraz trzeba czekać.


Gdy woda w garnku się gotuje wrzucamy torebkę z ryżem i solimy (można posolić wczesniej). Następnie zakrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień.


Cały czas trzeba oczywiście doglądać mięcho czy nie ucieka z patelni


Teraz należy czekać około 15-20 minut. Tyle czasu wystarczy aby ryż był gotowy. Mięso powinno już dochodzić.



Gdy ryż jest gotowy należy go odcedzić - Uwaga! Gorące ;>


Potem otworzyć opakowanie nożem i zawartość wyspać na talerz (jedna torebka spokojnie starczy dla 2ch osób.


Po kilku kolejnych minutach kurczak powinien lekko się zarumienić (bynajmniej nie jest zawstydzony).


Wrzucamy go w ryż, który można też polać olejem z patelni.


Do tego można dodać jakąś surówke czy coś w tym stylu - co kto lubi - ja akurat nic nie miałem




SMACZNEGO!

__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa


Posted by o_O on 19-05-2005 19:03:

nie wiem czy cie stac na takie luksusy, ale ja dodaje sos ankubens


Posted by alienzero on 19-05-2005 20:36:

pr0 pr0 czekamy na kolejny odc

ja robie cos podobnego, ale obficie sypie pieprzem i papryka a nastepnie wrzucam na patelnie z tluszczem, dorzucam cebule i wszystko smaze az nawet sie troszeczke przypali

__________________
plemnik.com[/size]

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07


Posted by Cali on 19-05-2005 21:05:

wiadomo czemu nei ma 2 kotka na zdjeciu ... a niby z czego mialby byc ten kurczak

__________________


Posted by AlieneK on 20-05-2005 10:39:

Ja nie moge jeść już ostrych rzeczy za dużo :< Podbnie ze smażoną cebulką

__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa


Posted by Totem6 on 20-05-2005 12:29:

w, moja mama te kurczaki tnie na mniejsze kawałki, a to całe jest w takim fajnym sosie takim przeŸroczystym
edit: ale kurde jenek, super masz pantofelki


Posted by AlieneK on 22-05-2005 14:35:

Wiedziałem

Po protu wiedziałem, że ktoś wreszcie skomentuje moje kapcie

__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa


Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 17:50.