FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14279)
Cooler
No wlasnie. Co polecacie dla AMD XP 1600+? Potrzebuje czegos niedrogiego. Najbardziej mi zalezy na tym, zeby cicho chodzil. Zostawiam teraz czesto kompa na noc wlaczonego a moj obecny cooler z 4000rpm mnie budzi Spogladalem na komputronik.pl ale tam wszystkie sa ciche, wydajne i w ogole cool
Tylko, ktory tak naprawde jest warty uwagi?
Ps. Zadne instalacje wodne nie wchodza w gre
[email protected] | ICQ 153347516 | GG 1567728
WhisperRock IV
mia�em
ch�odzi� bartona 2600+ przekreconego na 3400+ bezproblemowo
A jak procka nie krecilem, czyli 2600+ by�o to wiatrak na 5V da�em i temp by�y niskie, a cisza �liczna
cho� na 12V te� nie jest jaki�tam super g�o�ny
b * d r u n k * and b * p r o u d *
O wlasnie. Czytalem wiele komentarzy nt. tego cooler'a i sporo bylo napisane o zlym wyszlifowaniu spodu. Spoko, da sie zrobic. A jak z pasta termoprzewodzaca? Polecasz cos?
Jeszcze jedno pytanie. W sumie bede wymienial coolera na procku pierwszy raz w zyciu Nie liczac wymiany wiele lat temu na P1 150MHz (wtedy nikt nie slyszal o pastach termoprzewodzacych
). Beda jakies problemy w wyczyszczeniu proca ze starej pasty? Chyba go nie polame?
dociskam z g�ry mazymalnie, ca�� d�oni�, silnie, jakom prawo r�czny, dociskam lew�, aby praw� mie� sprawn�
bior� do prawej r�ki �rubokr�t i zdejumj� zapinki, ca�y czas dociskaj�c
zapinki zdejmuj� z jednej i drugiej strony
p�niej tylko podnosz� do g�ry radiator i gotowe
mocne dociskanie zabezpiecza przed przechyleniem radiatora i ewentualnym ukruszeniem procesora
pasta
jak�� srebrn� poprostu, niby firma AMD niepoleca srebrnej, ale ja stosuj� i nie narzekam
czyszczenie 'ze starej' bior� kawa�ek szmatki lub najnormalniej w �wiecie paluchem �ci�gam
w sumie pasta to si� liczy dopiero przy maxymalnym o/c, ale musi jaka� by� :P
Po pierwsze. Nie ma sensu tego spodu szlifowac, zaoszczedzisz max 1 gora 1,5 stopnia. Wielu mowi ze to cos daje. Ja przez dwa tygodnie mialem nieoszlifowane, potem oszlifowalem (zeszlem papier do jakiejs drobizny i sie lustro zrobilo) i po kolejnych dwoch tygodniach obserwacji, na podstawie sredniej obliczylem za dalo mi to az 1 stopien mniej
Po drugie, smialo zakladaj na proca. Trzeba byc mega silnym zeby ukruszyc jadro. Mozesz dla pewnosci dokupic copershima
Nie wszyscy pana w dupe kopn�, s� ludzie bez n�g...
Good. Dzieki za pomoc wszystkim. Jutro pedze do sklepu i kupuje. A pozniej montaz, bedzie troche nerwowo, ale jestem dobrej mysli
edit.
btw. chodzilo mi o czyszczenie procka ze starej pasty Kiedys sciagalem jakies tam filmiki instruktarzowe AMD i tam proca czyscili najpierw patyczkiem higienicznym (jadro) a pozniej jakims nozykiem, czy czyms innym, zalegajaca wokol paste. Wiec tak tez chyba trza zrobic?
i tak, przyda�o by si� star� 'zebra�' tam po bokach
hmm, wi�szko�� tych cooler�w ma okropnie nier�wne spody, ja szlifuj� bo lubi� g�adko�� pod palcami?
a ukruszy� nie jest trudno je�eli najpierw zapink� za�orzysz z jednej strony, p�niej 'po krzywej' zak�adasz radiator i dociskasz z 2giej strony
si�a docisku kumuluje si� najpierw w miejscu styku powierzchni radiatora i kraw�dzi procesora, a wtedy nie trudno przecholowa�
do szlifowania dobra jest pasta polerska lub papier wodny
Kupilem ostatecznie CoolerMaster XDream III (http://www.coolermaster-europe.com/...L81XDream%20III).
Chodzi cichutenko, slychac praktycznie tylko wentylator od zasilacza. Procek schlodzony do 37�C, przy poprzednim srednio 46�C.
Wszystko piknie, teraz moge spac spokojnie
Close topic.
zbli�a� si� do rzeczywisto�ci, je�li mozna si� tak wyrazi�, ale nigdy nie przybli�ymy si� dostatecznie,
gdy� rzeczywisto�� to w niesko�czono�� nast�puj�ce po sobie kroki, stopnie postrzegania, fa�szywe dna,
i dlatego w�a�nie jest niewyczerpalna, nieosi�galna. Mo�na wiedzie� coraz wi�cej i wi�cej o jednej rzeczy
ale nie mo�na wiedzie� o niej wszystkiego - to beznadziejne. Tak wi�c �yjemy w otoczeniu przedmiot�w
bardziej lub mniej przypominaj�cych duchy (...)"
oczywiscie, ze moze wzrosnac, jak nie ma pasty, bo pewnie 'przy okazji' radiator niezabardzo styka sie z prockiem
Cooler na procku jest cichy, czego nie moge powiedziec o wentylatorze w zasilaczu. Chce zrobic tak: wywalam wentylator z zasilacza a montuje tam jakis inny o predkosci okolo 2000rpm. Czy nie spale zasilacza? Czy nie spowoduje to jego przegrzewania sia? A moze by tak wyciac jeszcze jeden otwor i umeiscic tam dodatkowy, drugi, wentylator, takze o predkosci okolo 2000rpm?
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 21:02.