FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=1434)
Ostry sex, ostre palenie...
Powoli widac, jak niektorym ludzikom odpierdala. Oto tresc "faktu" z Machiny:
FAJKI JAK OSTRY SEX
Nowozelandzcy dzialacze antynikotynowi wezwali do wprowadzenia zakazu ogladania przez osoby ponizej 18 roku zycia filmow ze scenami, w ktorym pali sie papierosy. Wczesniej ich koledzy z Australii zazadali wprowadzenia podobnego ograniczenia dla filmow z - jak to okreslili - ostrymi scenami palenia papierosow. - Palenie nie powinno byc uznawane przez mlodych za cos przyjemnego. To, ze Leonardo DiCaprio pali w filmie Titanic, sprawia, ze palenie wydaje sie czyms normalnym, a to zle - stwierdzil czlonek jednej organizacji nalezacych do Koalicji na Rzecz Wolnosci od Papierosa.
Wedlug najnowszych badan Szkoly Zdrowia Publicznego w Harvardzie najslynniejsze hollywoodzkie aktorki w 1997 roku palily w prawie polowie filmow. W tym samym czasie wspolczynnik palenia wsrod doroslych Amerykanow wzrosl dwukrotnie.
Tutaj nasuwa mi sie kilka pytan/stwierdzen. Po pierwsze: wychowalem sie w rodzinie, gdzie kazdy palil albo dalej pali. I zamiast uwazac szlugi za normalke, ja po prostu NIENAWIDZE papierosow, w moim zyciu jeszcze nic, nigdy nie palilem. Na pewno zawdzeczam to kilku reklamom anty-nikotynowym w TV czy "przestrogom" w roznych gazetach. Tak, wiec skad ten wniosek, ze dzieci/mlodziez moga odbierac palenie przez aktorow jako cos "QL"? Moze jestem inny, albo jakis uprzedzony juz od urodzenia do fajek. W kazdym razie tak to odbieram.
Po drugie, to, ze palaczy w Ameryce wzroslo dwukrotnie to nie koniecznie musi byc spowodowane przez "malpowanie" mody z filmow. To tak samo jakby powiedziec, ze moj ojciec chla wodke bo ciotka jest plci zenskiej Przyczyna wzrostu moze byc wiele innych rzeczy, np. wieksze zestresowanie sie matek. Przyklad troche dziwny, ale nie niemozliwy.
To chyba tyle. Ogolnie jestem PRZECIW takim po******m zakazom. Dzieciaki i tak moga sie spokojnie nauczyc palic na ulicy czy u kolegi. Lepiej byloby kase przeznaczona na jakies demonstracje, reklamy itd. "dac" oddac na rzecz glodujacych dzieci w Korei...
Taksamo z broni�, ludzie z dom�w w kt�rych bro� jest obecna i s�z ni� zapoznawani od dziecka to lepiej si� z ni� obchodz� maj� do niej szacunek, mniej wypadk�w z broni� jest oraz z ich strony taksamo z przest�pstwami z u�yciem broni. Je�eli dziecko ma kontakt z broni� i jest uczone przez ojca jak to dzia�a do czego s�u�y to wie potem jak to u�ywa� i do czego, oraz nie ma ochoty wyj�� na ulice i strzela� bo si� podjara�o po jakim� filmie.
Napisane oryginalnie przez DEiMOss
Tak, wiec skad ten wniosek, ze dzieci/mlodziez moga odbierac palenie przez aktorow jako cos "QL"? Moze jestem inny, albo jakis uprzedzony juz od urodzenia do fajek. W kazdym razie tak to odbieram.
Ja nie mam w domu broni ale nie mam ochoty z niej strzelac.. Mimo to co do tych papierosow to zsie zgodze z Toba DeiMoss - tez zyje w rodzinie ktora pali a sama tego nie cierpie.. To juz zalezy od czlowieka psychiki i tego jak latwo daje sie naciagnac...
Z prochu powsta�e� i w proch si� obrucisz- "Molesta-ewnement"
mam podobnie jak DEiMOss i Saari - nienawidze papierosow, dymu itp. niestety wiekszosc moich znajomych pali :/ no i przy okazji na nasiakam tym dymem...
no i jeszcze moze w klimatach topiku:
Powoli widac, jak niektorym ludzikom odpierdala
czytalem wczoraj jakis txt o min. feministkach w USA. otoz zazadaly one wycofania Kubusia Puchatka z listy lektur poniewaz propaguje on niezdrowy model rodziny (kangurzyca jako samotna matka z dzieckiem, a potem zyjaca na kocia lape z tygrysem ktory sie do niej wprowadzil po przybyciu do stumilowego lasu) i dyskryminacje kobiet (znowu kangurzyca - tym razem jako jedyna kobieta w stumilowym lesie, na dodatek bedaca kura domowa)
bylo tego wiecej ale zapomnialem
no i przypomnial mi sie niesmiertelny juz oj. rydzyk i jego 'czarna lista zespolow'. to dopiero psychodela
I'm with stupid
||
||
\/
quote:
Napisane oryginalnie przez LuZnY
a ja ide zapalicbye
Jak nie siedzisz kolo mnie to mozesz kopcic dowoli... podobno bycie biernym palaczem jest gorsze od samego zaciagania sie szlugiem.
oto i jest moj bol...
btw. jak przeczytalem o biernym zaciaganiu to przypomnial mi sie text z Chlopaki nie placza
PS: ktos mnie zlapal jak mialem 666 postow, a teraz...
tadaaaaam! zostalem Boeingiem!
a moze to mialo byc 747? 767? hm...
Re: Ostry sex, ostre palenie...
quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss
Tutaj nasuwa mi sie kilka pytan/stwierdzen. Po pierwsze: wychowalem sie w rodzinie, gdzie kazdy palil albo dalej pali. I zamiast uwazac szlugi za normalke, ja po prostu NIENAWIDZE papierosow, w moim zyciu jeszcze nic, nigdy nie palilem. Na pewno zawdzeczam to kilku reklamom anty-nikotynowym w TV czy "przestrogom" w roznych gazetach.
Problemy trzeba rozwi�zywa�, a nie stwarza�!
Pale od 2 lat i powiem wam ze z biegiem tych lat moje zdanie sie ukasztaltowalo ze pety to syf jak nie wiem co.Wiadomo na poczatku qmple czestuja zeby byc fajniejszym itd. przez fajki kiedys gralem caly mecz z qmplami w gale a teraz? 10 min. i ledwo co wszyscy ciagna przez fajki sie nie rosnie bzdura! przynajmniej w czesci napewno nie bedzie sie mialo takiego wzrostu jakby sie nie palilo tym bardziej nie licze juz kasy jaka przez ten czas wydalem na art. tytoniowe jak i zapalniczki, zapalki
sporo bym teraz hajsu mial.Potem dopiero jest trudno rzucic palenie proobowalem mowilem sobie rzuce po sylwestrze i co?pale do dzis (mam slaby charakter widac...) Nie mowiac juz ze jak sie rzuci palenie to przez rok moze wiecej chodzi sie strasznie wnerwionym co widzialem po moim ojcu...zaczyna sie niewinnie od wziecia macha od kolegi czy tam od wujka ale to po pewnym czasie zaczyna byc blad mnie juz pluca zaczynaja ostro napierdzielac mam kaszel nieraz i ogolnie mniej mi jedzenie smakuje wiec panie i panowie na boardzie ktorzy jaraja czas z tym skonczyc! ja nie jaram juz od poniedzialku rzucam z dwoma kumplami wish me luck...
"Jak tu �y� w mie�cie, kt�re jest z tego znane, �e wszystko, co si� dzieje z g�ry jest ukartowane Tam, gdzie dominuj� poszlaki, a nie fakty i �eby co� osi�gn�� ***** musisz mie� kontakty. Prawdziwe �ycie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak by�o, b�dzie, musi by�- umiesz z tym �y�?" WWO
Jestesmy z toba !
Problemy trzeba rozwi�zywa�, a nie stwarza�!
Re: Re: Ostry sex, ostre palenie...
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Raptor
Uwazam ze dopoki nie miales z tym bezposredniego kontaktu, nie poczules jak sie prawdziwie trzeba zaciagnac i co sie dzieje w tym momencie z organizmem to nie powinienes sie wypowiadac w tej kwestii.
[...]
ale generalnie jak kazda uzywka, faje sa spox, byle z umiarem i bez nalogostwa...
a trawa jest fajna... ale to juz inna bajka
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]OGO
Taksamo z broni�, ludzie z dom�w w kt�rych bro� jest obecna i s�z ni� zapoznawani od dziecka to lepiej si� z ni� obchodz� maj� do niej szacunek, mniej wypadk�w z broni� jest oraz z ich strony taksamo z przest�pstwami z u�yciem broni. Je�eli dziecko ma kontakt z broni� i jest uczone przez ojca jak to dzia�a do czego s�u�y to wie potem jak to u�ywa� i do czego, oraz nie ma ochoty wyj�� na ulice i strzela� bo si� podjara�o po jakim� filmie.
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:48.