FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14340)

Posted by nea*1337 on 26-06-2005 04:04:

1337 Szperacz 1.07!

No i tak sobie siedze, i zamiast zabrać się za robotę i zarobić trochę grosza postanowiłem przysiąść nad moim szperaczem i go dziebko podrasować. Wiedząc, że pare osób z tego korzysta tutaj (nigdy nie wiesz, kiedy będziesz potrzebować czegoś prostego do przeglądania plików, jak admin wyłączy tą opcje w apache :P).

quote:
Changelog:

- Ładny pomarańczowy nagłówek :P.
- W polu akcja pokazuje się teraz gif z ikonką strony i napisem www, jest szerszy i łatwiej go kliknąć.
CSS:
- Dodałem 100% height do html i body, dzięki czemu tabelka ma 100% wysokości na Firefox'ie i Operze (IE, niepoprawnie zresztą, robiło to defaultowo).
- Opera, o której wszyscy wiemy, że jest najbardziej zjebaną przeglądarką (I MAM W DUPIE, ŻE SZYBCIEJ RENDERUJE), nie obsługuje margin'ów css'owych dla body, po prostu ma je w dupie. Nie wiedzieć dlaczego, twórcy Opery uznali, że marginesy dla body ustawiać należy opcją PADDING. Po ****? Nie wiem, ale dodałem padding na 0 i maginesy zniknęły.
- Pod Firefox (jak zresztą każda Mozilla) dobrze obsługuje border-collapse, dzięki czemu pola 'fixed' tabelki źle się wyświetlały. Po zmianie border-collapse na separated i ustawieniu border-spacing na 0 pod Firefox'em wszystko zaczęło normalnie wyglądać, pod Operą również, natomiast IE odmówiło posłuszeństwa, gdyż nie obsługuje border-spacing. Po paru godzinach walki z tym postanowiłem w php sprawdzać czy user używa IE, i wtedy podaje się mu border-collapse dla tabelek, dzięki czemu widać buttonowaty effekt na wszystkich przeglądarkach.
- I na koniec drobiazg - kursor łapki przy najechaniu na belkę jest ustawiony w stylu. Problem w tym, że IE uznaje łapkę jako "hand", podczas gdy Mozilla jako "pointer" (Opera nie ma własnego zdania i uznaje oba :P). Kożystając, że kodzio rozpoznaje IE aby podać innego css'a, zrobiłem to samo dla kursora. Dla IE podaje hand, dla reszty pointer.

I tak oto, przedstawiam całkowicie poprawnego ze wszystkimi możliwymi standardami (tak, to jest możliwe!) 1337 Szperacza 1.07.

Demo:
http://www.vanthia.com/smietnik/
D/L:
http://dawidj.homeunix.net/~nea/szperacz107.zip

A kod jest dalej za****** maksymalnie :P.

Edit: *****, a board'a to można by na ISO-8859-2 zrobić wkońcu :P

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.

Posted by insmac*1337 on 26-06-2005 08:37:

Nawiazujac do tematu specyfikacji

Ostatnio kompletnie wkurwil mnie pacan, ktory zaczal sie rzucac, ze 'nie jest w XHTML, czlowieku teraz jest 21 wiek i sie projektuje bez tabelek kretynie' i ze jak nie ma buttona 'xhtml-valid' to znaczy ze strona jest total lame i w ogole on chce przegladarke, ktora bedzie blokowac witryny nie zwalidowane wzgledem W3C. Kij z tym, ze stronka wyglada poprawnie, w IE, Operze, Firefoksie i 302432423 innych przegladarkach, musi byc na XHTML, bo to jest trendy i uber 1337.

Mialem ochote go wykastrowac, ale sobie darowalem Jak to rapowal Lona "mozesz pukac do usranej smierci, nikt nie otworzy, leb zamkniety jak pieniadze w banku". Z tym jest jak z jakas sekta, maja swoje guru, czyli walidator, a XHTML to jest ich pieprzony bog. Lepsza [wg nich] okropna wizualnie strona, na ktora jak patrze, to mam ochote zwymiotowac, niz ladna, funkcjonalna i elegancka, ale bez XHTML-VALID. No ***** nic, tylko po mordach walic

Posted by nea*1337 on 26-06-2005 11:52:

No, ja teraz robię wszystko z walidatorem pod ręką, bo mi za to płacą, ale na szczęście nie muszę wszystkiego na xhtml 1.1 robić, html 4.01 w zupełności starcza .

Pozatym wpadłem na fajny pomysł, żeby zrobić szperacza 1.08, i wrzucić nagłówek i stopke w div'y z position:fixed, tak co by się ładnie unosiły nad listą. I co? I JAJCO.

IE nie obsługuje position: fixed z powodu bug'a, ale za to z powodu innego bug'a można sprawić, że position: absolute IE będzie widziało jako fixed, ale z powodu jeszcze innego bug'a jak się tak zrobi, to nie ma scrolla, znaczy jest, ale body jest za szerokie i scroll się nie mieści na ekranie. W końcu, po kilku godzinach męczenia się z tym gównem i po dodaniu ładnego JS'a który pilnuje szerokości body pod IE zaczyna to jakoś wyglądać. Jak skończe to wrzuce .

Posted by MaslaV on 26-06-2005 21:20:

Napisałbym coś mądrego o standartach ale mi sie kompletnie nie chce.

Więc ograniczę się do:

xhtml + css -1337
html - śmierdzi

Ale to że nadal się robi w tabelkach bo łatwiej to inna bajka.

Posted by weirdo on 26-06-2005 21:53:

a ja bym sobie postawil serwer gophera.

you accept (reject, respect);

Posted by on 27-06-2005 09:57:

zapodalbym tam jakies otwarte ikonki bo te windowsowe smierdza...

Posted by nea*1337 on 27-06-2005 14:03:

quote:
Napisane oryginalnie przez MaslaV
Napisałbym coś mądrego o standartach ale mi sie kompletnie nie chce.

Więc ograniczę się do:

xhtml + css -1337
html - śmierdzi

Ale to że nadal się robi w tabelkach bo łatwiej to inna bajka.

99,9% polek nie widzi różnicy. To, czy to jest pr0 1337 uber validated i czy wogóle ma zdefiniowany !DOCTYPE, to przeciętny kowalkski ma poprostu w dupie, a skoro przeciętny kowalski dla którego mam robić stronkę ma to w dupie, to ja też mam to w dupie. To się nazywa zdrowy rozsądek, po **** się męczyć.

Posted by [FPP]Shooler on 02-12-2005 09:31:

Nie masz przypadkiem gdzies w poblizu tego szperacza? :> linki z topic'a juz nie dzialaja

Posted by [FPP]Gazdzik on 02-12-2005 10:41:

Question eh

o co chodzi z tym 1337? Od 3 lat mam stycznosc z internetem i czesto to spotykam, a dalej nie wiem o co z tym chodzi. Czy ktos moglby mnie oswiecic?

Posted by [FPP]glan on 02-12-2005 10:56:

leet -> elite -> elita... dalej chyba ine trzeba tlumaczyc?

Posted by [FPP]Gazdzik on 02-12-2005 13:13:

nie thx

Posted by t0d on 04-12-2005 09:49:

widać nie jestes 1337

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Posted by MaslaV on 02-01-2006 16:10:

Re: eh

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Gazdzik
o co chodzi z tym 1337? Od 3 lat mam stycznosc z internetem i czesto to spotykam, a dalej nie wiem o co z tym chodzi. Czy ktos moglby mnie oswiecic?

lol

Posted by [FPP]Gazdzik on 02-01-2006 17:20:

Re: Re: eh

nie kazdy jest zajebisty...

Posted by MaslaV on 02-01-2006 20:50:

Re: Re: Re: eh

lol

Posted by bizonek on 04-01-2006 10:48:

Tutaj jest szperacz, bo ktoś chciał.

Posted by rcube on 04-01-2006 20:44:

Hehe jakic nowy spy by nea*1337

Posted by t0d on 04-01-2006 21:09:

to co zarzuciłeś teraz fajniejsze

code:
// ============================================= // // 1337 szperacz 1.06 // // (c) Maciej 'NeaQuan*1337' Hirsz // // ============================================= // // JEBAĆ ORGA! // // =============================================

bo to z 1.07 takie.. bez polotu i uczucia

Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Posted by bizonek on 05-01-2006 03:00:

dostałem smsa od 'Tuptup' (chyba 2*loop) to i wrzuciłem.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:46.