FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14516)
wybory prezydenckie - dogrywka
wszystko na to wskazuję, że bedzie II tura - a więc ludzie z komisji, znowu sobie zarobią
Głosować będzie można na:
Donalda Tuska
Lecha Kaczyńskiego
zobaczmy kto wg was wygra
A tak swoja droga t0d czemu nie oddales glosu w ankiecie? :>
Widzicie. Przez to że na tym reżymowym boardzie nie pisaliście o innych kandytadach tylko o tych którzy mieli najwyższe notowania w tych zafałszowanych sondazach!
Widzicie. Przez to że na tym reżymowym boardzie nie pisaliście o innych kandytadach tylko o tych którzy mieli najwyższe notowania w tych zafałszowanych sondazach!
też głosowałem na JKM
teraz, z trudem to napisze, zagłosuje na tuska, chociaż i tak nie jest, i raczej nigdy nie będzie, moim kandydatem - wybieram mniejsze zło (bo nnie chce żeby pewien kolo, zrobił z tego kraju to co zrobił w pewnym mieście)
Ja dopisze tak pod spodem:
[x] Inny / Inna
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
Re Re Kum Kum :P
Jak przez te 4 lata nic się nie zmieni to znaczy, że to będzie czas aby się wynieść
Poza tym i tak za granicą mają z nas polewkę. Wstyd się przyznawać, że jest się obywatelem tego kraju.
Tusk bo
Napisane oryginalnie przez BlazoQ
Pojechales JKM teraz![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez LD
taa i teraz wszyscy glosujacy na JKM powinni sie schowac pod ziemie...
quote:
Na Prezydenta Rzeczypospolitej może być wybrany obywatel polski, który najpóźniej w dniu wyborów kończy 35 lat i korzysta z pełni praw wyborczych do Sejmu. Kandydata zgłasza co najmniej 100.000 obywateli mających prawo wybierania do Sejmu.
albo
panieee - jak podpiszesz to masz 5 złociszy na winko
albo
panieee - panieee (pijany, śpi - można zobaczyć jak sie nazywa )
albo (Beger stajl)
sam sobie robisz podpis, korzystając z książki telefonicznej
Napisane oryginalnie przez MaslaV
Tusk to agent bezpieki!
quote:
Napisane oryginalnie przez BlazoQ
No fajnie fajnie tylko czemu jego teczka w IPN ma 2 strony, a jego proces lustracyjny trwal 20 minut? :>
Np. to zdjęcie wyżej. Normalnie drużyna koszykówski, w której Kaczyński jest rozgrywającym
A teraz serio. Normalnie jestem za JKM, ale II tura go nie dotyczy. Żaden kandydat mi nie pasuje. Wybieram Kaczyńskiego bo uważam, że nasza polityka zagraniczna jest zbyt mało zdecydowana i śmierdzi wazeliniarstwem, a to mi się nie podoba.
Na świecie wg mnie liczą się tylko charyzmatyczni i mocni przywódcy.
Nie podoba mi się UE w obecnym kształcie i kształcie do którego zmierza.
Nie jestem zwolennikiem przyjęcia EUR z powodów wyżej, czyli z braku perspektyw dla tej waluty. Już teraz nie jest dobrze. Co będzie jeśli w niemczech pogłębi się kryzys? Już teraz coraz sceptyczniej odnoszą się do wspólnej waluty. Wielka Brytania jej nie przyjęła i się z tego cieszy.
A Francja? Jej rzeczywista potęga byłaby pewnie dużo skromniejsza bez dotacji. Oni ciągną tylko dla siebie.
Mateczka Rossija? Rosjanie trzymani są przez władze za twarz. Przez to sami nie lubią mięczaków. Dotychczasowy rząd i prezydent (nasz) raz się Rosji stawiali, innym razem się płaszczyli lub chcieli być równorzędnymi partnerami. Normalnie jak chorągiewki na wietrze.
Tusk wobec Rosji ma plany nijakie, czyli niby coś nowego niby po staremu. Chce agitować w UE byśmy my, jako najbliższy sąsiad Rosji byli tym krajem unijnym, który spina politykę UE wobec Rosji. Ale jak on zamierza to uczynić skoro Francja i Niemcy mają nas głęboko w dupie?
Kaczyński zaś powiedział, że w sprawach związanych z Rosją będzie próbował uderzać przez Waszyngton. I tu, przy wszystkich zarzutach wobec USA, muszę się z nim zgodzić. Rosja bardziej będzie się liczyć z USA niż z UE. Z każdym kolejnym rokiem pogłębiania się kryzysu wewnątrz UE będziemy to widzieć wyraźniej. W końcowym rezultacie ostatecznie Rosja może się liczyć z Niemcami, może z Francją i Wielką Brytanią, ale reszta "poszła won", a te 3 czołowe kraje UE najpierw muszą zabezpieczyć swoje własne interesy a potem UE.
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
zgadnijcie kto został doradcą Gazpromu w Niemczech... Gerhard Shroeder - czyli jednak o to im chodziło a nie żeby robić coś za naszymi plecami.
co do euro - rozważ taką sytuację: potencjalny inwestor ma do wyboru dwa kraje: 1 ze strefy euro i 2 z walutą narodową - większość inwestujących w PL należy jednak do strefy Euro - a więc wybiorą ten pierwszy kraj eliminując ryzyko kursowe a i same koszty przedsięwzięcia będą niższe (brak przeliczania z jednej waluty na drugą) - to jest główny powód za wprowadzeniem jak najszybciej (żeby nie stracić jeszcze więcej)
in minus: złoty polski jest ładniejszy od euro
Koreańskie LG wybrało ostatnio Polskę jako teren do kolejnych inwestycji.
Wszystkie te kraje są przecież w strefie EUR i dlatego wzajemnie u siebie inwestują
Rozwój gospodarki globalnej jaki obserwujemy od kilkunastu lat zapewne również jest spowodowany używaniem wspólnej waluty.
Otóż tod, chyba jednak nie do końca masz rację. Gospodarka rozwijała się na długo przed tym zanim wprowadzono EUR. Ryzyko walutowe jest tylko jednym z czynników jaki jest brany pod uwagę przy inwestycjach zagranicznych. Ze względu na istnienie instrumentów umożliwiających jego ograniczanie nie jest to czynnik przeważający o za lub przeciw danej inwestycji.
EUR jest ułatwieniem, zgoda, ale nie można traktować go jako remedium na wszelkie bolączki, a czytając prasę i słuchając wypowiedzi wielu osób w tv odnoszę wrażenie, że EUR przyjmowane jest bezkrytycznie.
Musimy pamiętać, że EUR jest wytworem sztucznym. W czasie jego powstawania kilka krajów uzgodniło jakie muszą być przez nie spełnione warunki by ta waluta odzwierciedlała stan ich gospodarek. Tylko, że część z tych krajów już tych warunków nie spełnia. Mało tego, usiłuje rozpocząć dyskusję nad zasadnością ustalonych wcześniej kryteriów.
Rubel transferowy też kiedyś był stosowany przez grupę krajów i nic dobrego z tego nie wyszło. Idealny świat nie istnieje.
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
owszem - kraje takie jak francja czy niemcy, miały być podporą funkcjonowania stabilnej polityki gospodarczej, za pośrednictwem złożonych mechanizmów (niski dług publiczny, odpowiednie stopy procentowe itd) ale (moim zdaniem) przez ostatnie kilka lat w obu tych krajach prowadzono politykę będącą mieszanką socjaldemokracji z solidarnością społeczną - innymi słowy wydatki były o wiele większe od wpływów - a przez to wzrósł dług publiczny, bo przecież owe wydatki trzeba z czegoś pokryć.
Lech Kaczyński, uważając że tylko on może być podporą nieistniejącej jeszcze IV RP, sklecił sobie kilka hasełek (m.in. o mieszkaniach) będących niejako miodem na uszy podatnych na populizm ludzi - wystarczy trochę realizmu i zdrowego rozsądku by zadać jedno pytanie: skąd on weźmie na to pieniądze? odpowie za pewne, że obligacje - ale kto mu je kupi? przecież papiery dłużne nie są złotym środkiem na wszelkie bolączki gospodarki bo odwlekają tylko czas spłaty. jego IV RP chce obniżenia podatków ale i wzrostu wydatków na cele społeczne - pytam z czego? zlikwidują jakąś instytucję: będzie pare mln złotych więcej w budżecie - a on proponuje drastyczny wzrost...
chiny i indie - średnia płaca dla robotnika niewykwalifikowanego za dzień: miska ryżu - u nas jakieś 4 PLN / godzine (co daje 32 pln / dzień - a za tyle można kupić o wiele więcej ryżu niż 1 miska )
Koreańskie LG? j/w - niższe koszty pracy niż na zachodzie - z inwestycjami chodziło mi przede wszystkim o inwestycje krajów UE bo innych krajów są tak sporadyczne że nie należy ich przerabiać na ogół inwestorów.
Ponadto, kraj taki jak Chiny prowadzi przemyślaną strategię dodatkowych korzyści z prowadzenia inwestycji w swoim kraju - firmy które tam inwestują godzą się na to by chińczycy poznali ich technologie, co jawnie przyczynia się do rozwoju gospodarczego państwa środka.
tak sobie właśnie oglądałem jakieś wiadomości, w których Lis powiedział, że wywalili ze sztabu Kurskiego, który miał stwierdzić że dziadek tuska, dobrowolnie wstąpił do wehrmacht'u - czyżby lechu dążył do czystości ideologiczno-rasowej w tej IV RP - skoro się tak wszyscy czepiają rodziny danego kandydata, to może sztabowcy tuska zainteresowali by się niejakim Tedem "Unabomber" Kaczynskim
Twoje przykłady tylko udowadniają, że to czy będziemy mieli jako walutę EUR czy PLN nie ma aż tak dużego znaczenia. Nawet jeśli przyjmiemy EUR nie wygramy konkurencji z Chinami itp.
Ja wolałbym gdyby nasi politycy nie koncentrowali się tylko na dążeniu do EUR, a właśnie tak to odbieram. Odnoszę również wrażenie, że ignorują oni negatywne sygnały związane z tą walutą płynące z krajów, które ją przyjęły.
W obecnej sytuacji zamiast mówić "zrobimy wszystko by jak najszybciej przystąpić do strefy EUR" wolałbym by powiedzieli: "jesteśmy zainteresowani przyjęciem EUR, ale biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności musimy się lepiej przyjrzeć problemom z jakimi zetknęły się kraje, które już do strefy EUR przystąpiły, musimy być przekonani, że EUR ma przed sobą przyszłość”
Słysząc takie słowa z ust rządzących naszym krajem mógłbym mieć nadzieję (pewność?), że kierują się rozsądkiem i rzeczywiście zależy im na podjęciu słusznej decyzji, a nie na decyzji, która spodoba się Wiadomo Komu w UE.
Co do obietnic wyborczych Kaczyńskiego czy Tuska, nie przykładam do nich większej wagi, gdyż ani Kaczyński ani Tusk nie są osobami, które na stanowisku prezydenta chciałbym widzieć, a i jeden i drugi nie obiecują nic specjalnego. Jeśli chodzi o program gospodarczy to najbardziej odpowiada mi program UPR.
Nie mam jednak innego wyboru niż głosować na jednego z nich. Zresztą o polityce gospodarczej nie decyduje u nas prezydent. To nie Francja. Prezydent jest osobą, która nas reprezentuje na zewnątrz.
Z tych dwóch kandydatów wolę zatem Kaczyńskiego jako osobę wg mnie silniejszą psychicznie. Słabi politycy na światowej scenie nie mają szans. Boję się, że Tusk będzie zbyt miękki. Że okaże się, że nie jest „facetem z jajami”. Zbytnio zależy mu na bardzo dobrych stosunkach z czołówką krajów UE by mógł coś dla nas wywalczyć. Ba! on się może jeszcze obrazić na wszystkich jak dziecko.
To są moje wnioski z obserwowania zachowania tych dwóch kandydatów w czasie kampanii, a więc w sytuacjach dla obydwu stresujących.
nie będę cię przekonywać do swojego punktu widzenia żeby źle odebranym
anyway: co tam u pani Jaruckiej?
jutro na uczelni mam mieć spotkanie z Tuskiem - chyba pójdę i zreferuję jego żale..
moze lepiej bedzie
spotkanie z Tuskiem miało rozpocząć się o 13 - z przyczyn ważniejszych niż Donald (wizyta w dziekanacie) niestety nie udalo mi się dojechać tam na czas - byłem jakoś 13:30 - tuska już nie było lol
Art.226 §3. KK - Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ RP,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:46.