FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=117)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=14712)

Posted by Uncle Blues on 05-04-2006 12:20:

Exclamation Bia:Hell's Highway VS MoH:Airborne

No właśnie co jest lepsze i dlaczego?

Temat ten wypływał w komentarzach już parenaście razy. Ostatnio znowu - postanowiłem przerzucić to wszystko tu:

Ocelot:
No super, ale mam wrażenie, że MoH Airborne wygląda lepiej Spójrzmy prawdzie w oczy BIA miało byc hitem i zdeklasować wszystkie strzelanki, taki jak właśnie MOH czy CoD. No jakoś się nie udało, i na trzecią odsłonę BIA też za wiele bym nie liczył... Tak wogóle to jestem fanem BIA ale jednak wolę pozostać realistą

Uncle Blues:
Po pierwsze BiA i MoH to zupelnie inne gry. MoH to holywood, BiA to prawdziwe historie i realizm. Moze nie powinienem byl tych 2 gier porownychac, ale przyznam sie... to byla po czesci prowokacja.

Powiedziales, ze MoH wyglada lepiej? Na jakiej podstawie? 30 sekundowego filmiku MoHa i 2/3 screenow BiA? Nie bylbym taki pewny tego ze MoH bedzie mial lepsza grafike. Juz niedlugo walne tu arcyciekawego newsa ze sceenami. Bedziesz mial wieksze rozeznanie. Ja osobiscie, na podstawie roznych wypowiedzi tworcow obu gier, osob ktore obie gry zapowiadaja i widzialy juz wersje testowe, smiem twierdzic, ze BiA bedzie mialo lepsza i realistyczniejsza grafikę od MoHa.

Ilosc sprzedanych kopii to inna sprawa. Oczywiscie MoH sie przeda lepiej. EA jako systrybutor i hooliwodzka, ze tak powiem plastikowa grafika, prosta i liniowa rozgrywka przyciagaja najwiecej graczy - raczej przecietnych graczy...

Posted by Ocelot on 05-04-2006 12:39:

No właśnie "plastikowa grafika, prosta i liniowa rozgrywka" nie ma już mieć miejsca w Airborne. Zapewne słyszałeś o tym, że sami będziemy skakać na spadochronie i innych bajerkach... A tak poza tym to wiecie czemu liczę na Medala ? Dlatego, że jestem hardcore'owym graczem z Playstation, a tam dominował właśnie MoH i MoH Underground. Osobiście Allied Assault i kolejne dodatki/części gry są dla mnie chłamem nie do przyjęcia... tak więc w jakimś stopniu liczę na nowego MoHa, że przywróci stare klimaty Istnieje jeszcze trzeci, bardzo potężny konkurent - mianowicie seria Call of Duty, bardzo ostatnio popularna. Trzecia część jest już zapowiadana, lecz nic konkretnego jeszcze nie wiadomo.

And always will be
Some day you’ll return to
Your valleys and your farms
And you’ll no longer burn
To be brothers in arms

Posted by Uncle Blues on 05-04-2006 12:58:

eh i tu nie mam jak zripostowac... bo po prostu nie znam MoHa na Play Station...

jeszcze a propos grafiki. Parę cytatów, ktore mialem akurat pod reką:

"Now, we've seen quite a bit of noxt-gen action thus far — including the entire Xbox 360 crop, as well as a handful of in-development PS3 titles — and it's no exaggeration to say that Brothers in Arms stands at the top of the heap thus far." — GamesRadar.com

"BIA 3 is the best looking video game ever, period. Yes, Gears of War, Killzone, and Metal Gear Solid 4 all look good, but BIA 3 looks better. There’s a realism here that you really have to see to believe, and the characters seem so real it’s almost scary." —
Game Spot

"I can tell you that what the team has been doing is just unbelievable - really... It's amazing what a real next-gen game can look like." — Randy Pitchford, Gearbox Software

Posted by [FPP]Pioti on 05-04-2006 13:34:

Mmmm, chciałbym nadmienić tylko, iż (znowu to mowie) są to dwie ROZNE gry.

Porownywac ich bezposrednio nie mozna. Mozna bic sie o grafike, mozna bic sie o realizm itp., to tak, jakby porowac piwo, na ktore mamy chec po ciezkiej pracy, z dobra, wieczorna kawa .

MoH jest nastawiony na akcje - w BiA nie mamy tak spektakularnych bitew. Swoja droga bardzo sie zawiodlem - na koncu pierwszej czesci nie odbyla sie jakas wieksza potyczka. Moze naciagam, ale liczylem na cos wiekszego. Tak jak pisalem przy recenzji EiB, w BiA wojna ukazana jest po prostu z innej (dla niektorych lepszej) strony.
I to, czy jedni wolą tą, drudzy tamtą wersje, nie jest tak bardzo istotne. Wszak prawdziwy fan potyczek z okresu II WW powinien zaakceptowac oba tytuly. Swoja droga tak tez uczynilem .

To prawda, ze MoH jest troche "hoolywoodzki" - nadal kierujemy dzielnym "Chuckiem Norrisem" i zwalczamy samodzielnie mase wrogow. W pojedynke ratujemy swiat. Tutaj MoH zjada swoj wlasny ogon. Jak sie pozniej okazalo kooperacja z teamem w Pacific Assault nie byla dopracowana. Co nie znaczy, ze nie dawalo to radosci z gry - musielismy po prostu liczyc bardziej na samego siebie, niz na kolegow z druzyny (oprocz medyka:> ).
W BiA kladzie sie wiekszy nacisk na walke w druzynie ... Na ten temat mozna by napisac osobny felieton. Nie jest to potrzebne, albowiem wszyscy o tym wiemy :>.

To rozni te dwa tytuly - ja osobiscie i tak w swoim czasie lykne obydwa. Mam nadzieje, ze oba teamy pracujace nad grami nas nie zawioda. Oby i tak bylo z Wami - bo przeciez Gearbox jest nam cos winien .

PS. Co do screenów - ja coraz bardziej sceptycznie podchodze do wszelkiego rodzaju obrazkow pokazywanych dlugo przed premiera, bo w wiekszosci przypadkow sa to po prostu rendery wykonane po to, by ... No wlasnie po co? Chyba, zeby wywrzec na nas jakies wieksze emocje. Tyczy sie to rowniez niektorych filmikow.
Wierze w mozliwosci silnika i w ogole, ale zejdzmy na ziemie. Ja tez jestem realista i wole byc milej zaskoczony niz srodze zawiedziony. To wlasne przez to liczymy na "super-extra-gites" grafe, a jak przychodzi co do czego - wydajemy ze swoich ust jek zawodu .

gr8, forum "zyje" .

Posted by Ocelot on 05-04-2006 15:17:

No BIA być może bedzie miało świetną grafikę, pewnie lepszą od MoHa. Ale MoHa i tak grafikę będzie miało na miarę konsol nowej generacji, a zresztą grafika nie jest najważniejsza Więc samo grafiką BIA nie zrobi na mnie wrażenia.

And always will be
To be brothers in arms

Posted by Uncle Blues on 05-04-2006 15:27:

Ha! Dokładnie te same działa chciałem wyciągnąć w przypadku, kiedy powiesz, że nadal uważasz, że MoH będzie miał lepszą grafikę.

Też uważam, że nie grafika jest najważniejsza. Dlatego do dziś gram w Fallouta 2.
I właśnie dlatego jestem pewny tego, że BiA:HH zje nowego MoHa na śniadanie! :]

Posted by [FPP]Pioti on 05-04-2006 20:18:

A ja domysly zachowam na pozniej. Oba tytuly sa we wczesnej fazie produkcji i tak naprawde karty zostana odsloniete w pozniejszym czasie. Mozna snuc hipotezy, ale wszystko okaze sie w odpowiednim czasie.

Uncle Blues, wnioskuje, ze nie sledzisz tak uwaznie etapow powstawania MoHa, co BiA. I tak naprawde nie wiesz jaki bedzie MoH, ani jak bedzie wygladal , wiec taki pewny byc nie mozesz.

Chcialbym tylko zwrocic uwage na jeden, bardzo wazny aspekt. Gearbox zapowiada premiere trzeciej czesci BiA dosc szybko. I boje sie, ze znow beda sie spieszyc i nie dopracuja kilku elementow, tak jak to bylo w przypadku EiB. Po prostu w moim odczuciu Randy powinien wszystko dobrze przemyslec - i co wazniejsze - wyciagnac wnioski z bledow z poprzednich czesci.
Oba obozy podgrzewaja atmosfere, co sprawia, iz coraz bardziej nie moge doczekac sie premiery, tak HH, jak i Airborne .

Posted by Ocelot on 05-04-2006 21:34:

Uncle Blues napisałeś cytat "BIA 3 is the best looking video game ever, period. Yes, Gears of War, Killzone, and Metal Gear Solid 4 all look good, but BIA 3 looks better. There’s a realism here that you really have to see to believe, and the characters seem so real it’s almost scary." —
Game Spot

Chodzi mi konkretnie o to, że jest tam napisane, że BIA 3 ma lepszą grafikę od Metal Gear Solid 4... zaprzeczę temu. Tak więc macie tutaj 2 screeny z gry (nie z żadnych filmików):

[img=http://img20.imageshack.us/img20/227/bia30010yu.th.jpg]

Pierwszy jest z BIA 3, a drugi z MGS 4, sami oceńcie na którym bardziej dokładnie wykonana jest twarz...

And always will be
To be brothers in arms

Posted by Uncle Blues on 05-04-2006 22:38:

spójrz na twarz tego gościa z MGS4. Plastik! Wygłąda to ładnie, ale zupełnie nie realistycznie.

Spojrz na twarz Bakera, na jego zarost. Poza tym zaraz wrzucę nowe screeny to zobaczysz.

Poza tym liczyć trzeba całokształt a nie licytować jedną teksturę... Otwórz sobie 20 zdjęć z MGS i 20 z BiA 3 i wtedy porównuj

Posted by Ocelot on 06-04-2006 07:26:

Ach, czy ja wiem... Jeszcze nie ma PS 3, a my tu już porównujemy grafikę gier, które zresztą bardzo mogą się zmienić. Mam już dość porównywania grafiki, bo wiecznie będą sprzeczności, poczekajmy, aż sami będziemy mogli sobie pograć w BIA 3. Z drugiej strony, ciekawe jakie będą wymagania gry, pewnie dwurdzeniowy procek Pentium i karta graficzna z 256 mb

And always will be
To be brothers in arms

Posted by Uncle Blues on 06-04-2006 10:13:

albo połączone dwie karty 256... (te emotikony z tego forum są dzidowe...)

no wlasnie nie ma co sie klucic BiA i tak bedzie lepsze!

W komentarzach dales link do zapowiedzi MoHa na gry.wp.pl
(http://gry.wp.pl/core.html?filtr=1,...408,3137#igbody)
mowiac ze MoH bedzie bardziej rozbudowany... I coa tam wyczytalem?
Ze po kazdym levelu bedziesz mogl sobie dodac trawke do helmu, badz "lekkie podrasowanie zamka, szlifowanie kolby, klejenie taśmą dwóch magazynków naraz". Mi to przypomina gry pokroju ace ventura ;D gdzie byly mniejsze gierki we wlasciwej grze... i lapanie glupich dzieci na BONUSY tak jak to EA zrobilo z BF2, gdzie punktami doswiadczenia baretkami i mozliwoscia odblokowania gry zabilo caly teamwork.

to jedna rzecz a druga to mozliwosc kierowania spadochronem w czasie spadania.
Moze sie myle ale mi to wyglada na jedna wielka scieme... po prostu bedzie kilka "stref" w ktore zostanie skierowany gracz w zaleznosci od tego jak bedzie naciskal strzalki. Dam sobie glowe uciac ze nie bedzie mozna spac w dowolne miejsce. I to tyle z tej "bardziej rozbudowanej od BiA" holywoodzkiej strzelanki...

Posted by Ocelot on 06-04-2006 17:49:

Skakanie na spadochronie samemu może być fajnym dodatkiem, to samo "podrasowywanie" broni. Wprowadzi to pewną nowość do gatunku... zresztą w BIA sa spadochroniarze, którzy nie skaczą na spadochronach ;D Gdyby te nowinki z Airborne dotyczyły BIA napewno skakał być z radości

And always will be
To be brothers in arms

Posted by Uncle Blues on 06-04-2006 18:03:

Exclamation

Przeciez w BiA bedziesz skakal na spadochronie.... na polnoc od Eindhoven.

bo czym byla operacja Market jak nie najwieksza operacja powietrznodesantowa II wojny światowej?

Posted by Ocelot on 06-04-2006 19:14:

No wiem, wszak wojną się interesuje, jednak ja chciałbym sam pokierować spadochronem

And always will be
To be brothers in arms

Posted by Uncle Blues on 06-04-2006 21:35:

Cool

kto wie... moze w BiA tez bedziesz sterowal? Strefy lądowania byly wyznaczane na duzych pustych terenach, wiec nie zdziwilbym sie gdybys tez mogl sobie "posterowac", a pozniej przebiec ten kawalek jaki cie znioslo od punktu zbiorki (oczywiscie pomiedzy spadajacym sprzetem, ludzmi i ladujacymi szybowcami) :]

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 09:30.