FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=1780)
Odbija nam przez nude
Kiedy przychodzi nam cos zwariowanego do glowy? Miedzy innymi kiedy sie bardzo nudzimy. Zaczynaja nas wtedy nachodzic mysli, a raczej nasza bojna wyobraznia zaczyna tworzyc zdeformowane obrazy. Na pewno nie jest to czyms zlym, ale warto sie zastanowaic co to moze oznaczac i jakie sa tego skutki.
Zaczne od czegos bardzo prostego - tematy na naszym boardzie (stale rozwijajacym sie, ale czy w dobra strone?). Komus zaczyna sie nudzic lub ma wrazenie ze nie ma nic ciekawszego do roboty (to to samo ) to stara sie czyms zajac (na przyklad zalozyeniem tematu na boardzie), byle by tylko czas zlecial. Czekamy na odpowiedzi innych (wciskajac co kilkanascie sekund przycisk refresh), a czas leci i leci. Czasami nie zdajemy sobie z tego sprawy, ze mozemy zrobic to za jakas godzine i wyjdzie to nam na lepsze, w tym czasie mozna zrobic cos innego (no wlasnie ale skoro nie ma nic do roboty to pozostaje nam meczenie biednego przycisku F5 w przegladarce). Zamiast kurde skupic sie porzadnie, wytezyc mozg i zmusisc szare komorki do intensywnego myslenia by wykreowac swoj oryginalny topic i przy okazji wlasny styl prezentacji swojej osoby to na szybkiego robimy tematy proste, niemajace zazwyczaj zadnej wartosci(kurde glupio brzmi, no ale nie widze innego rozwiazania). Zainwestujcie w to co robicie a zwroci wam sie w potedze, a nie w mnozeniu.
Wracajac do nudy [..] Potrafimy rozne glopstwa robic podczas nudy na przyklad pisanie po ksiazce, domalowywanie komus wasow na okladce podrecznika - oczywiscie wszystko to podczas nudnej lekcji w szkole. To oczywiscie jest wszystko SOFT, czyli takie drobnostki na ktore sie w ogole nie zwraca uwagi. Z tych gorszych rzeczy to beda narkotyki. Nieraz mialem okazje sie spotkac z kumplami, ktorzy zwyczajnie nie mieli co ze soba zrobic, to zabijajac nude poznawali smak papierosa, a gdy jeszcze bardziej sie nudzili zaczeli myslec (a oczywiscie pozniej praktykowac) o gorszych rzeczach. Nie twierdze ze jestem swiety, ale zaobserwowalem jeden z czynnikow (nuda) ktore powoduja robie rzeczy, ktorych tak naprawde robic nie warto.
Posluchajcie (a raczej uwaznie przeczytajcie ) - jezeli juz chcecie sie nudzic to naprawde zrobcie to w odpowiedni sposob i z inteligencja... haha i tu was mam, bo takie cos nie istnieje
Chodzi o to ze trzeba miec w zanadrzut przemyslany plan, ktory ma zabic nude, bo to jest naszym wrogiem, a nie przyjemnoscia. Wystarczy wymyslec cos co bedziemy robic gdy zacznie nas atakowac nuda. Ja zabijajac nude na przyklad w szkole mam przygotowany kawalek kodu php, ktory czasami sobie analizuje i czegos sie ucze, bo cholerna szkola jednak wiele mi nie daje. O... i tu wyszla pewna uwaga. Jak myslicie dlaczego nauczyciele zadaja prace domowe, ktore tak wlasciwie nie sa potrzebne i w zaden sposob nie przydadza nam sie w przyszlosci? Robia to w duzych ilosciach i bezlitosnie. No wlasnie, zeby zabic nude, bo jezeli bedziesz sie nudzil w domu to przykladowo pojdziesz z kumplami obrabowac sklep, albo dawac sobie w zyle, albo zwyczajnie pojdziesz do kafejki grac
Oczywiscie to stereotyp lub cos pokrewnego, bo mozna robic takze bardzo dobre rzeczy, ale nie zaprzeczycie ze jednak bywaja osoby, ktore z nudow zaczna sobie bic ludz na ulicach bez pwodu (bo sie im nudzi).
Heh, powiadam czesto ze brakuje mi czasu... no rzeczywiscie tak jest poniewaz skupilem sie uwazniej na nauce, bo matura w tym roku (nie wspominajac o tym ze w ****a nas zrobili przywracajac stara mature i tym samym mamy 2 lata w plecy, a i jakies tylko 5 miechow na przygotowanie sie do starej matury) i przydaloby sie czegos nauczyc. Staram sie jak moge, tu board, tam sporo spraw zwiazanych z FPP, obowiazki w chacie itp
Na koniec powiem ze napisalem ten temat, bo w koncu trzeba bylo Nie nudzilem sie wczesniej, ani nie mialem lepszych rzeczy do roboty, po prostu napisalem. Lubie was i caly nasz board
Problemy trzeba rozwi�zywa�, a nie stwarza�!
Re: Odbija nam przez nude
Postram sie wspomoc Rapi - teraz mam juz mozliwosci...
Dobry chlopak byl i malo pil...
Illusion of sense :: Mata Leao ��d� Team :: ��dzki O�rodek JuJitsu/JuJutsu
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum
gdy umsyl spi, budza sie demony - nie wiem czyje to![]()
Faktem jest, ze jestem jedna z tych osob ktore czasem siedza i sie nudza .. nie mogac wymyslic sobie niczego inteligentnego do roboty czekam az ktorym z boardowych kolegow napisze cos na co moznaby odpisac.. Wiem tez ze nie jest to najinteligentniejsze i ze mozna inaczej wykorzystac ten czas... w sposob bardziej produktywny i ogolnie madrzejszy... jednak czasem po prostu nie jestem w stanie...
Wracam ze szkoly.. znowu 6 godzin sluchania ludzi gadajacych o gramatyce badz wymowie w jezyku angielskim.. mam dosc.. siedam nad kartka papieru..trzymam dlugopic w rece..chce cos stworzyc..wiem ze potrafie ale po prostu nie moge.. latwiej mi sie nudzic niz napisac cokolwiek.. mozg mi po prostu wysiada..
po godzinie wyjmuje zeszyt z zajec ... zadanie domowe jakies bylo .. fonetyka - 10 razy pod rzad la lei le li lo lu, ra rei re ri ro ru , na nei ne ni no nu itp ... po 3 razach juz mam dosc .. wole sie nudzic na boardzie...
Bezproduktywne siedzenie czasami bardziej odpreza niz robienie czegos a czlowiek dosc czesto nie ma sily na nic produktywnego ...dlatego topiki robia sie coraz mniej inteligentne.. ( tak sadze ).. ludzie po prostu musza sie gdzies wyladowac co juz gdzies pisalam na ktoryms temacie - o prostu wszyscy wymagaja od nas inteligencji i normalnosci .. tu przynajmniej mozemy byc inni..
Co zas sie tyczy inteligentnego wykorzystywania swojego czasu .. coz mozna robic wiele rzeczy .. ja produkuje coraz nowsze wersje swoich stronek..pisze opowiadania..rysuje.. jednak nie zawsze mam na to sile i ochote.. czasem najmilej jest po prostu posiedziec i sie ponudzic z kolegami na ircu lub boardzie piszac glupawe txty ...
Bardzo prosze o traktowanie tego co napisalam powyzej z wyrozumialoscia gdyz tekst ten powstal dosc poznym wieczorkiem na dodatek jeszcze boli mnie leb i pewnie to wszystko to jedna wielka kupa bzdur
Napisane oryginalnie przez [FPP]Raptor
(...)
ahhh .. co do inteligentnych i dlugich topicow to cos mi sie przypomnialo ... Nie tak dawno ( bo w koncu niezbyt dlugo egzystuje na tym boardzie ) wypowiedzialam sie dosc obszernie ( i zarazem inteligentnie chyba ) na jakis topic po czym dostalam kilka odpowiedzi w stylu "sorka ale nie chcialo mi sie czegos tak dlugiego czytac"... marde tematy wymagaja madrych i dosyc dlugich rozwazan ..
Zastanowcie sie wiec ludzie czego chcecie.. madrych rzeczy przy ktorych trzeba troche pomyslec ale zarazem dluzszych czy nieinteligentnych dyskusji w stylu "co pije na imprezie" z krotkimi wesolymi postami.. bo tak zle i tak niedobrze...
Tak w ogole to przepraszam za offtopic..tak mi sie tylko wtracilo...mozecie kontunuowac
w moim przypadku to jest tak - wracam do domu zupelnie rozwalony, ide spac, budze sie wieczorem, jestem zupelnie zamotany no i wtedy jak nie wiem co sie wokol mnie dzieje, to czasem trudno napisac madrego posta...
Ciekawy topic Raptor, ciekawy [= Nareszcie co� do porz�dniejszego pisania, kotre tak lubimy hie hie. W topicu poruszy�e� 2 sprawy ciekawe jedna - nuda, druga szko�a i prace domowe. Za to drugie Ci si� si�gnie, zobaczysz, ale nie uprzedzajmy fakt�w.
Nuda i jej znaczenie w tworzeniu. Aby co� stworzy� ciekawego, aby wpa�� na jaki� pomys� potrzebujemy albo natchnienia, chwilowego impulsu i wtedy powstaj� nam pomys�y, staramy si� je realizowa�, my�limy nad nimi i co�tam zawsze powstaje. Czasem nie do ko�ca to co si� na pocz�tku zapowiada�o, ale jak�� kontorle nad tym mamy jak si� co� pojawi. Natomiast nuda i tworzenie pod jej wp�ywem przypomina szukanie na pustuni oazy w miejscu w kt�rym jej nie powinno by�. Zaraz wyja�ni�. Poprostu jak si� nudzisz zaczynasz my�le� o wszystkim, chcesz robi� cokolwiek aby tylko zaj�cie znale��, nawet jak nic nie robisz i my�lisz �e nic nie chcesz robi� to i tak pod�wiadomie czego� szukasz aby si� tym zaj�� cho� przez chwilke. Co� robisz sam nawet nie wiesz co byle by robi�. Zaczyna Ci si�wydawa� �e chcesz co� konkretnego porobi�, ale jak zaczynasz to robi� to si� nudzisz tym szybko. Jak jeste� znudzony to powdstaj� b��dne wyobra�enia o zaj�ciach i� to czy tamto wydaje Ci si� interesuj�ce ale jak zaczynasz si� tym zajmowa� to ch�ci szybko odchodz�. I tak skaczesz od zaj�cia do zaj�cia tylko po to aby si� nie nudzi�. Sam sobie te� wymy�lasz zaj�cia ca�kowicie bezsensowne byle by co� porobi�. Ja na przyk�ad lubi� posprz�ta� w pokoju, zaj�� si� rowerem, pogrzeba� w Windowsie, poszuka� bzdurnych rzeczy w necie <pami�tne kanapki> lub moje najulubie�sze odpali� paint shop pro i co�tam wykombinowa�, ewentualnie na papierze rysowa�, wyj�� na ulice, puj�� do parku usi��� gdzie� i sobie poprostu posiedzie�. Tak normalnie to czasu zaj�� si� tym nie mam, tylko w�a�nie przychodzi mi to na my�l wtedy kiedy si� nudze. To jest postawa aktywna wobec nudy i zniej bior� si� te wszystkie pomys�y. Jest jeszcze postawa pasywna. Czasem i mnie dopada. Kiedy to ca�kowicie nic si� nie chce robi� i cz�owie si� nudzi to id� poprostu spa�, co jest dobrym rozwi�zaniem dla mnie bo czas szyciej mija i nast�pnego dnia co� si� zda�y do roboty zapewne.
Nuda a internet. Internet i sta�y dost�p do niego powoduje to i� si� nudzimy tym. Poniewa� siedzisz i tylko czekasz a� kto� co� napisze na irc lub na boardzie i siedzisz przyrk�uty i siedzisz. A jak sobie pujdziesz to tylko masz my�l w g�owie - a mo�e kto� z kumpli przyszed� a mnie akurat nie ma. I chcia�by� z nim pogada� a tu nic z tego. I przez to siedzisz i czekasz niewiadomo na co w sumie, ale �al Ci i�� bo jeszcze co� Ci� ominie. I wtedy zaczyna cz�owiek siedz�c szukaj�c zaj�cia byle by na necie posiedzie� i czasem luka� na irc`a czy boarda.
Uczucie znudzenia. Wywo�ane jest przez brak witamin, zdrowego snu i tak dalej. Wtedy zaj�cia te nawet kt�re nas interesowa�y nie s� dla nas wystarczaj�co godne uwagi i szybko si� nudz�. Wtedy potrzeba zaj�cia si� sob�, zdrowgo snu, zdorwego od�ywiania si�, �wierzego powietrza i ju� b�dzie lepiej.
Czas. Taksamo na nude wp�yw ma czas. A dok�adnie ilo�� wolnego czasu. Je�eli s� wakacje i masz du�o czasu to robisz cokolwiek aby robi�, byle by si� nie nudzi�. We wakacje o nude naj�atwiej jest. Natomiast jak masz czas zorganizowany przez nauk� to nudzenie si� inaczej wytgl�da. Nawet jak si� nudzisz to si� nudzisz inaczej, bo ju� masz zaplanowane co b�dziesz robi� jak si� b�dziesz nudzi�. I jak masz zaj�cie w postaci nauki to ju� my�lami czasem jeste� w czasie wolnym i zaplanowane masz co b�dziesz robi�.
A teraz prace domowe. Myli si� ten co m�wi i� : "Jak myslicie dlaczego nauczyciele zadaja prace domowe, ktore tak wlasciwie nie sa potrzebne i w zaden sposob nie przydadza nam sie w przyszlosci?". Prace domowe s� potrzebne po to aby� w domu nie zapomnia� o przedmiocie i co� z nim zrobi�, aby� mia� z nim styczno��. Bo bez prac domowych nie wierz� aby wi�kszo�� z uczn�w sama z w�asnej nieprzymuszonej woli si�gn�a do zeszytu.
A teraz prace domowe. Myli si� ten co m�wi i� : "Jak myslicie dlaczego nauczyciele zadaja prace domowe, ktore tak wlasciwie nie sa potrzebne i w zaden sposob nie przydadza nam sie w przyszlosci?". Prace domowe s� potrzebne po to aby� w domu nie zapomnia� o przedmiocie i co� z nim zrobi�, aby� mia� z nim styczno��. Bo bez prac domowych nie wierz� aby wi�kszo�� z uczn�w sama z w�asnej nieprzymuszonej woli si�gn�a do zeszytu.
Chyba czeka mnie kariera zbira bo mi sie zadan domowych nie chce odrabiac
A teraz serio:
Dlaczego czlowiek nudzacy sie musi od razu robic cos naprawde zlego? Ja tego nie rozumiem - czy swiat schodzi juz tak totalnie na psy ze ludzie ktorzy nie maja co robic musza isc od razu robic napady albo bawic sie w uzywki? Mnie to nie bawi na przyklad i tego nie rozumiem... jak nie mam co robic to siedze i rysuje sobie.. gadam z kumplami albo ide ogladac kreskowki ( smiejcie sie ze mnie jak chcecie ale ja uwielbiam kreskowki ... im glupsze tym lepsze ).. byc moze i z tego nic nie wynika ale czy musi? Zyjemy w czasach kiedy kazdy od nas oczekuje czegos tworczego .. a ja mowie sobie.. po co? gdziez czas na slodkie lenistwo niczym nie skalane? Czy wszystko co robie musi miec jakis wynik? Czy musi miec jakies odzwierciedlenie w mojej przyszlosci lub w terazniejszosci? Nie szukajmy sobie na sile jakiegos celu do realizowania w kazdym momencie zycia...czasem milo jest usiasc i cieszyc sie wolna chwila
Wiadomo, ze nie musza to byc zle rzeczy, ale jest wieksze prawdopodobienstwo zejscia na tzw. "zla droge". Osobiscie jezeli nie musialbym chodzic do szkoly to na pewno zle bym tego czasu nie wykorzystal i w zlych celach. Chodzi mi o to ze jedna z przyczyn (obok wplywu otoczenia, wplywu rodzicow lub ich brak) robienia takich rzeczy jak palowanie ludzi po meczu, obrabianie sklepow, szlajanie sie po ulicach w nocy i okradanie ludzi jest wlasnie nuda. Brakuje takim osobom zajecia, ktore nie robiloby nikomu krzywdy, a sprawialoby tyle samo frajdy.
No w sumie ale nie mow, ze szkola daje i zajecie.. Ci ludzie omijaja wiekszosc zajec szkolnych - wiec chyba sie nie nudza w czasie wolnym wedlug ich mniemiania.. zastanawia mnie tylko czy oni sa tacy dlatego ze nie znaja innego zycia czy dlatego ze sa az tak sfrustrowani swoim ze nie maja ochoty niczego innego probowac ...
Ja jak sie nudze (czyt nie mam nic do roboty) - to ide spac... niedy nie mam czasu aby sie porzadnie wyspac.
"Jak tu �y� w mie�cie, kt�re jest z tego znane, �e wszystko, co si� dzieje z g�ry jest ukartowane Tam, gdzie dominuj� poszlaki, a nie fakty i �eby co� osi�gn�� ***** musisz mie� kontakty. Prawdziwe �ycie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak by�o, b�dzie, musi by�- umiesz z tym �y�?" WWO
szkola moze byc
troche wyluzowac ze sprawdzianami i git!
quote:
Napisane oryginalnie przez -[KT]- ScorPion
Mam ten sam problem , nigdy sie nie wyspie np. mam na 7:10 to ide od 21 - 22 spac (miedy tymi godz.) i sie nigdy nie wyspie i omijam czesto 1. godzine![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum
spox qmple = spox szkola
inaczej kicha :-/
No w sumie ale nie mow, ze szkola daje i zajecie.. Ci ludzie omijaja wiekszosc zajec szkolnych - wiec chyba sie nie nudza w czasie wolnym wedlug ich mniemiania.. zastanawia mnie tylko czy oni sa tacy dlatego ze nie znaja innego zycia czy dlatego ze sa az tak sfrustrowani swoim ze nie maja ochoty niczego innego probowac ...
-> CS
-> UO
-> PHP/C/C++
A co do szko�y to chodze do najlepszej w moim mie�cie( w ko�cy nr. 1 ), i mam takich dupnych nauczycieli �e kurwica bierze( np. praca stylistyczna bez wolnego tematu na polaku , albo ju� 4(!)
klas�wa z matmy , czytanie lektur na hire
( ka�dy to olewa, i spisuje z encyklopedi
), doka�czanie bilogi z klasy II w klasie o profilu mat-inf (po jakiego ****a potrzebna mi biola, co nie ? ). Jedynym plusem jest WF i infa.
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:49.