FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=1865)

Posted by [FPP]Saari on 29-10-2001 13:09:

Cool alchemik

Czytam wlasnie sobie dosc znana ksiazke Paulo Coelho - Alchemik. Musze przyznac ze jest to pozycja wielce interesujaca i jak na razie goraco wszystkim polecam ... ale nie o tym chcialam mowic ( tzn pisac )

Ksiazka ta mowi o tym iz powinnismy podazac za naszymi marzeniami, stworzyc Wlasna Legende zamiast rezygnowac z tego czego pragniemy na rzecz malego kramiku z prazona kukurydza.. czyli na rzecz zwyklej szarej codziennosci.
Sprawila ona, iz zaczelam sie zastanawiac nad soba i swoim zyciem. Ostatnio strasznie siedze w tyle z tym co lubie robic. Mam niby swoje marzenia.. ale coraz czesciej sie poddaje mysli, ze w koncu trzeba bedzie dorosnac.. zatrudnic sie w pracy u rodzicow i zyc jak normalny czlowiek. Porzucam mozliwosc zostania pisarka tylko dlatego, ze nie wierze w swoje sily, dlatego ze ludzie dorosli kaza mi wejsc w ich zycie i zaczac byc doroslym. Teraz jednak jak czytam ta ksiazke zaparlam sie i stwierdzilam ze musze .. musze sprobowac swoich sil. Moze to co sobie zamarzylam spelni sie i znajde swoj skarb?

Chcialam wlasnie was tez zapytac co sadzicie o marzeniach.. Czy sa to tylko glupie mrzonki lat dzieciecych, ktorych nigdy nie spelnimy, mysli ktore nigdy nie zostana wypowiedziane na glos? A moze jednak cos ku czemu trzeba dazyc? Czy mamy szanse wygrac z realizmem i bezlitoscia tego swiata?

Posted by [FPP]xen0m on 29-10-2001 13:58:

bez marzen nasze zycie to by dopiero bylo szare... nawet jezeli nasz cel jest trudny do osagniecia to trzeba do niego dazyc... w 90% nie spelnia sie nasze marzenia ale ten okres kiedy do tego dazylismy bedziemy wspominac bardzo pozytywnie

Posted by OGO on 29-10-2001 14:27:

W Alchemiku jest jedno m�dre zdanie : Je�eli czego� z ca�ego serca pragniesz, to ca�y wszech�wiat potajemnie Ci sprzyja aby to si� zi�ci�o.

Saari : widz� i� za dobre ksi��ki si� zabierasz.

Posted by giBBeR on 29-10-2001 16:57:

Hmm... Marzenia!!! Coz moge powiedziec o marzeniach. Mam swoje marzenia. Hmm... niewiem co napisac. Mowi sie ze marzenia sie spelnianja - w moim przypadku sie to nie zdarza. Niewiem czemu mam jakis taki niefart.
Ja wiem - trzeba miec marzenia, nawet jezeli jedne sie nie spelnia, kiedys przyjdzie moment w ktorym moze sie ziscic. Czlowiek porusza sie pomiedzy tzw. "szansami". Na wiekszosc z nich nie udamu sie trafic, ale wkoncu jak bedzie sie staral uda mu sie wywrocic i wpasc na ktoras z nich.
Trzeba wierzyc w siebie - czego czasami mi brakuje. "Wiara potrafi zdzialac cuda!!!"

Posted by [SUN]Lis3n on 29-10-2001 18:34:

wedlug mnie ksiazka wymiata !!!!

nie ma to jak panienki z Bulowic

mail me : [email protected]
give me a sign GG : 1454393

Posted by MaslaV on 29-10-2001 20:44:

hmm wida� trzeba przeczyta� skoro to dzie�o "ma tak� dobr� pras�". co do marze� my�l� �e s� to my�li kt�re pozwalaj� nam si� w pewnym sensie na mom�nt odci�� od zeczywisto�ci. bo o czym marzy posiadacz marnego kompa jak nie o nowej "maszynie". ten kto� wyobraza sobie siebie przy nowym sprz�cie i stara si� zapomnie� o obecnym stanie rzeczy. co� podobnego do dzia�ania narkotyk�w ale jest lepsze i nie uzaleznia. Eh marzenia o mi�o�ci to te kt�re przewaznie si� nie sprawdzaj�...

Posted by Jar0d on 30-10-2001 00:05:

hmm.....
Marzenia, z nimim bywa roznie, bo przeciez rozni sa ludzie ale generalnie wydaje mi sie ze sa pewnego rodzaju ucieczka od szarosci codziennego dnia. Azylem w ktory uciekamy by zapomniec o trudach i znojach towarzyszacych nam na codzien. Gdy jest nam zle, gdy tesknimi za kims z checia udajemy sie w kraine zaomnienia jaka niewatpliwie jest kraina marzen. Zycie pozbawione wstepu do 'swiata zludzen' bylo by prawdziwa udreka dla duszy. Czesto marzenia sa jedyna radoscia zycia, pozwalaja zapomniec choc na moment o szarosci. Jednak zycie nie jest proste, nic nie jest w nim albo czarne albo biale, rzadzi sie swoimi twardymi regulami. Ta bloga kraina w konfrontacji z realnym swiatem przegrywa bo nie mozna zyc jedynie marzeniami, zludzeniami, iluzja... Marzenia powinny pozostac marzeniami, swiatelkiem w tunelu do ktorego sie podaza, nie moga przeslonic rzeczywistosc, zastapic realnego swiata... Jednak zycie beznich jest nudne i niezwykle trudne...

Posted by Lucas on 30-10-2001 06:55:

quote:
Napisane oryginalnie przez giBBeR
Mowi sie ze marzenia sie spelnianja - w moim przypadku sie to nie zdarza. Niewiem czemu mam jakis taki niefart.

Czasem sie spelniala - trzeba byc tylko cierpliwym....

Ja o stalym marzylem ponad 2 lata... dopiero za trzecim razem sie udalo (czyli dwa rozczarowania).

Aby miec wieksza pewnosc spelninia marzenia trzeba pomoc mu - czyli jak chcesz tego miliona w totka - to kup juz ten los

Posted by giBBeR on 30-10-2001 21:25:

Talking

Byl kiedys taki kawal:
Szkot modlil sie do Boga o to by wygral w loterii.
Modlil sie do Boga codzienie 30 lat i nic nigdy nie wygral. Wkoncu kiedys podczas modlitwy i prosby o wygrana - Bog przemowil:
- Czlowieku!!! Daj mi szanse - KUP LOS!!!

Posted by Lucas on 30-10-2001 21:49:

quote:
Byl kiedys taki kawal:
Szkot modlil sie do Boga o to by wygral w loterii.
Modlil sie do Boga codzienie 30 lat i nic nigdy nie wygral. Wkoncu kiedys podczas modlitwy i prosby o wygrana - Bog przemowil:
- Czlowieku!!! Daj mi szanse - KUP LOS!!!

O tym dokladnie myslalem jak pisalem posta wyzej....

Posted by Neo on 31-10-2001 13:13:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]LucaS

O tym dokladnie myslalem jak pisalem posta wyzej....

marzenia: skonczyc studia&wyjechac z tego zasranego kraju

Posted by MaslaV on 31-10-2001 13:30:

Kole� wyjecha� do Norwegii i dzwoni po wyborach do kolegi w polsce
-no dobrze a jakie s� wyniki??
-wie pan je�li Norwegia to ciep�y kraj... to nie wracaj pan!

Posted by Lucas on 31-10-2001 16:26:

quote:
Napisane oryginalnie przez MaslaV
Kole� wyjecha� do Norwegii i dzwoni po wyborach do kolegi w polsce
-no dobrze a jakie s� wyniki??
-wie pan je�li Norwegia to ciep�y kraj... to nie wracaj pan!

Dobra dobra - ale gubimy watek tego topicu.... nie gadamy o kawalach...

Posted by MaslaV on 31-10-2001 16:43:

tO by�a taka ma�a dygresja apropo wypowiedzi pana Neo kt�ry chce wyjecha� z tego zasranego kraju

Posted by CE3RDE on 31-10-2001 17:35:

"Powiedz czy mi sie uda znalezc spokoj w zycia trudach to kolejna proba ktorych duzo bylo w sumie,chociaz wiem co robic jednej rzeczy nie rozumiem czemu w ludzi tlumie jest krzywdy tyle,czemu tyle przeciez zycie to mial byc przywilej a tutaj takie chwile znowu czujesz ostrze na gardle,niewyrazna przyszlosc widziana w krzywym zwierciadle jak statek ma porwane zagle,stoi w miejscu ja tak samo ale wiem ze moge wygrac partie z gory przegrana bo gdy obudze sie rano bede mial sile by walczyc napewno to mi wystarczy"

"Jak tu �y� w mie�cie, kt�re jest z tego znane, �e wszystko, co si� dzieje z g�ry jest ukartowane Tam, gdzie dominuj� poszlaki, a nie fakty i �eby co� osi�gn�� ***** musisz mie� kontakty. Prawdziwe �ycie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak by�o, b�dzie, musi by�- umiesz z tym �y�?" WWO

Posted by [FPP]Saari on 31-10-2001 17:42:

Jej ... strasznie sie ciesze, ze tylu madrych ludzi zachecilam do wypowiedzenia sie na moim temaciq

W sumie pisze jednak dlatego iz ukonczylam juz szczesliwie czytanie ksiazki i musze jeszcze raz ja bardzo goraco polecic Jest bardzo ciekawa..porusza interesujacy wszystkich temat dazenia do spelnienia swoich marzen.. i ma bardzo fajny koniec

Co do samych marzen .. zastanawiam sie ostatnio coraz wiecej nad tym tematem i coraz bardziej mi sie wydaje ze gdy wytezy sie nasze sily i bedzie sie wytrwale dazylo do zrealizowania swych marzen ..beda one mozliwe do osiagniecia... czego zycze kazdemu

Posted by giBBeR on 31-10-2001 21:46:

Talking

Dobra - musze gdzies ta ksiazke dostac, ale najpierw musze dokanczyc ksiazke pozyczona od SweepeR'a, "Przedwiosnie" i costam jeszcze. Ale ksiazke przeczytam!!!

Posted by Lucas on 31-10-2001 23:17:

quote:
Dobra - musze gdzies ta ksiazke dostac, ale najpierw musze dokanczyc ksiazke pozyczona od SweepeR'a, "Przedwiosnie" i costam jeszcze. Ale ksiazke przeczytam!!!

W "P." polecam czesc II - czyli jak umawiac sie z 3 pannami na raz Reszta jest mniej ciekawa....

Posted by giBBeR on 01-11-2001 18:53:

LucaS - taa... trzeba jeszcze miec z kim sie umowic...

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:24.