FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=64)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=2076)

Posted by ZimZum on 09-11-2001 12:57:

sniper - kamper

przyzname sie, ze moim ulubionym zajeciem w RTCW jest przyczajenie sie gdzies z boku i sciaganie ludzi ze snajperki.
Jak tu sie ma sprawa?
Czy uwazacie to za kampowanie i niegodne gracza ?
Ja sadze, ze jest nieodzowny czlonek grupy, ktory usuwa (po stronie Aliantow) ludzi przy CKM'ach w bunkrach oraz (po stronie Axis) ogranicza dostarczone posilki

Jezeli ktos sie ze mna zgadza, to jakie uwazacie na Beach Landing sa najlepsze miejsca dla snipera
ja lubie na balkonie przy pomieszczeniu z dokumentami siedziec, moge strzelac do tych na plazy i po przedarciu sie przez mur, moge zasuwac od razu i bronic radiostacji(granatami )

Posted by AWEK on 09-11-2001 13:18:

ja tez lubie sobie czasami posnajpowac grajac w allies.Kucam sobie na barce(najciemniej pod latarnnia) i sciagam Axis, na celowniku mam wssystkie bunkry oprocz tego pod radiem .A co do roli snajpera to nie uwazam tego za jakies szczegolne kamperstwo,jak sie komus nie podoba to co za problem zaskoczyc snipera)Nozykiem,nozykiem...

Posted by [BK]FritzKrieg on 09-11-2001 13:26:

Arrow

Wg. mnie snipowanie to jedno z zalozen tworcow wolfa wiec mowy o jakimkolwiek kampowaniu tu byc nie moze.
Oczywiscie nie mozna przesadzac i sie ograniczac do snipowania non stop bo to nie tyle zalosne co malo rozwijajace i taki sniper w rzeczywistosci jest miernym zolnierzem.
A jezeli wzmianka o kampowaniu byla to moim zdaniem snajper jest DUZO mniejszym kamperem (jezeli w ogole tak go mozna nazwac) niz kolezka z minigunem/pancerfaustem stojacy w jednym strategicznym miejscu i czekajacy na wroga przez czas dluzszy niz powiedzmy 5 min. i siekajacy (czesto tez swoich team mates), i to jest dopiero zalosne!
Sam robie w ten sposob ze zaczynam rozgrywke snajperem i strzelam do kaczek do czasu swojej smierci lub wyczerpania magazynka (wtedy biore pistolet w garsc i udezam w misje kamikaze ) potem kontynuuje gre jako oficer.
A najlepsze w moim mniemaniu miejsca dla snajperow to worki przy drabince (axis) i barka desantowa a konkretnie miejsce za panelem w barce (allies).
pozdrufki

One of us equals many of us. Disrespect one of us - u'll see plenty of us.

IRCnet - #wolfpl, #globalops

Posted by BadIdea on 09-11-2001 13:29:

Cool

Haha... kamper-snajper jest potrzebny... aczkolwiek bardzo frustrujacy dla czlonkow druzyny przeciwnej

Pojawiam sie jako inzynier... puk zostaje mi 20 zycia:/
Haha...

NIENAWIDZE SNAJPEROWWWW...
Gdy gram po stronie Axis czesto robie samotne wyprawy na plaze... tzw. polowanie na snajperow

Snajper wpatrzony w swa lunetke jest niezwykle latwym lupem...
Siup granacik pod nogi...cyk cyk... bumm
Nusz f plecy

Coz... sa potrzebni... Kilku dobrych snajperow, wspieranych przez medykow, potrafi zatrzymac aliesow na plazy przez ladnych pare minut, a czasem cala gre.

Wydaje mi sie, ze przynajmniej po stronie aliantow... rola snajpera powinna sie konczyc chwilke po wysadzeniu muru.
Zamiast stac na plazy jak kolek powinien zmienic bron i wspierac reszte zaspolu podczas akcji wykradania dokumentow.

Hymm... lubie snajperow, gdy jestesmy po jednej stronie

Posted by Starsky on 09-11-2001 15:09:

snajper juz ma to do siebie, ze musi znalezc ukryte miejsce, w ktorym czeka na swoj cel.

czesto mi sie zdarza, ze po dostaniu paru naboi od snajpera, przechodze z medyka na zolnierza wlasnie ze i funduje sobie pojedynek ze snajperem [za duzo razy chyba widzialem 'wrog u bram' :oczko2

moim zdaniem calkiem niezli do sciagania snajperow sa tez porucznicy - namierzanie celu lornetka i naprowadzanie na niego artylerii

zawsze skuteczny jest wypad na plaze i zdjecie takiego kogos [tak jak juz BadIdea napisal wczesniej ]

jednak jest cos, co mnie bardzo denerwuje. jest to fakt, ze nieraz grajac po stronie allies mozna sie natknac na 4-5 snajperow ktorzy siedza cala gre na plazy. wydaje mi sie, ze wiecej mogliby wniesc do gry wspomagajac juz sam atak w srodku

pozdro

Posted by [BK]FritzKrieg on 09-11-2001 15:58:

Angry

Napisane oryginalnie przez Starsky
cos, co mnie bardzo denerwuje. jest to fakt, ze nieraz grajac po stronie allies mozna sie natknac na 4-5 snajperow ktorzy siedza cala gre na plazy. wydaje mi sie, ze wiecej mogliby wniesc do gry wspomagajac juz sam atak w srodku [/QUOTE]

Tacy gracze to lameriada bez glebszego zainteresowania sama idea gry i wchodza na servery 'poszczelac', to samo z team killerami - dla nich nie wazna jest rozgrywka druzynowa tylko fragi - nie maja na tyle zdolnosci lub samozaparcia zeby sobie radzic w normalnej grze, nie sa w stanie podejsc do wroga i go wyeliminowac, wiec strzelaja do swoich - zdobywaja swoje upragnione fragi i sie 'dobrze' bawia - tak powstaje przecietny team killer.
Hail to r33l soldiers!

Posted by Zoltan on 09-11-2001 16:45:

O TKs mozna by zalozyc osobny watek ... To kolesie ze zwichrowana psychika, ktorzy pewnie dostali baty grajac normalnie i teraz chca odreagowac swoj stres na kompanach z druzyny ... Nie ma nic gorszego przy pingu 80 jak TK w teamie ... Btw Fritz masz maly blad w linku do strony bkrieg .

www.bkrieg.prv.pl
[BK] BlitzKrieg, IRCnet #wolfpl

Posted by Starsky on 09-11-2001 17:40:

quote:
Napisane oryginalnie przez [BK]FritzKrieg
Tacy gracze to lameriada bez glebszego zainteresowania sama idea gry i wchodza na servery 'poszczelac', to samo z team killerami - dla nich nie wazna jest rozgrywka druzynowa tylko fragi [..] wiec strzelaja do swoich - zdobywaja swoje upragnione fragi i sie 'dobrze' bawia - tak powstaje przecietny team killer.
[/B]

hm.. mi sie wydaje ze to nie jest tyle zainsteresowanie idea grym, co ich stan niewiedzy. zdarza sie tak, ze potencjalnego team killera mozna naprowadzic na normalna gre mowiac 'team play nick' albo 'same team nick'. wtedy przewaznie kumaja o co chodzi i biegna strzelac do aliantow. sprawa sie komplikuje, kiedy trafiamy na zdeterminowana osobe, ktora poprostu weszla aby uprzykrzyc innym gre [tk].
raz spotkalem sie z taka sytuacja, grajac na serwerze g.pl, kiedy to najpierw koles zaczal strzelac do swoich, natomiast kiedy ja napisalem publicznie 'jego nick = team killer' koles zmienil nick na moj [w grze bylo dwoch starsky'ch hehe] na szczescie nie wiedzial, ze sama zmiana nicka nie wystarczy i zostal mu status 'soldier' [tu slowa uznania dla [email protected] za naprowadzenie reszty i zniszczenie tego upierdliwego tk ]

takze moim zdaniem jechanie na wszystkich 'potencjalnych' tk jest nieuzasadnione, skoro prawie wszyscy po upomnieniu rozumieja o co chodzi w rozgrywce team play... prawie wszyscy, czyli zawsze zostaje jakis procent tych zlych ))

pozdrawiam

Posted by [BK]FritzKrieg on 09-11-2001 18:06:

Question

Szczerze powiedziawszy to watpie zeby wiekszosc TKillerow byla nieswiadoma jak mowisz.
Jezeli by tak bylo to tylko wyjatkowe debile by trwaly w swej 'nieswiadomosci' dluzsza chwile, a ja sie nie spotkalem wiele razy z TKillerami, ktorzy 'nagle' sie orientuja ze robia zle.
Reasumujac - nie czepiam sie tych nieswiadomych bo wiem ze to krotkotrwala nieswiadomosc z ich strony, tylko tych TKillerow z 'premedytacja'
Kiedys ktos na serverze sie zapytal jednego TK czemu to robi, on odpowiedzial: 'z nudow'...
To daje do myslenia jezeli chodzi o ich motywacje.
Pustakom mowie NIE!
Pozdry

Posted by DarkXenocide on 11-11-2001 05:54:

MEDIC!

Tak to ja, ma�y medyk z MP40 lekcewarzony do czasu, a� sie wijesz na glebie

Co do snajper�w to s� fajnie, ladnie gin� od MP40 z bunkra np. reszta biegaj�cych te� Dobry sniper- upierdliwy, kt�ry sie chowa lata etc. trzeba do niego skoczy� i pogada� z bliska
Mi sniperzy nie przeszkadzaj� je�li nie widze go, a mam to rasowe POOK i i 30 zycia etc. to wrzucam sobie 3 apteki i tyle

Co do teamplay to c� czasem jest ci�zko... i przyznaje blokuje wej�cia, strzelam (zaraz lecze) dla zwr�cenia uwagi... ze I NEED AMMOOOOO!!! bo mam 1 magazynek :>

Sniperz z medykami, mi sie zdaje ze najlepiej zawsze idzie jak jest 2x PanzerF i reszta bro� do wyboru. Po zooragnizowaniu tak obrony jesio �aden US nie wlaz� do �rodka, jak gra�em. Pilnuje sie przej�� z beach i robi rzez

Jedyne bronie jakie biore poza MP40 to flamer i PF jest z nimi zabawa na maxa Starczy stan�c w 1 miejscu (nie zdradze gdzie) i sie sma�y aliant�w po kolei (nie beach landing).

Jednak wszelkie potyczki team�w zoorganizowanych beda wygladaly napewno inaczej niz to co teraz sie dzieje na serwach to bedzie MIOOOOD

Pozdrawiam

FPP RTCW Crew

FIRST IMPACT: board.hive.pl

Posted by Zoltan on 12-11-2001 13:34:

Sniper to nie kamper bo jak inaczej ma wypelniac swoja funkcje jak nie przykucnac kolo jakiegos murku i zdejmowac wroga ? Wyobrazacie sobie wpad snipera do wara ? . Jesli tworcy Wolfa postanowili ze w grze bedzie snajpa to jego funkcja jest tak samo wazna jak i innych "profesji". Doby snajper to niezauwazony snajper .

www.bkrieg.prv.pl

Posted by [BK]FritzKrieg on 12-11-2001 13:41:

Arrow

Ludzie sie wkurzaja i oczerniaja snajperow bo dobry snajp potrafi byc irytujacy (szczegolnie dla allies)
Podobnie sie rzecz ma w przypadku miotacza ognia.

Posted by Zoltan on 12-11-2001 14:02:

IMHO powinien byc: /callvote flamethrower 0

www.bkrieg.prv.pl

Posted by DarkXenocide on 12-11-2001 14:56:

Sniper musi kucac bo to zmniejsza latanie broni i zwieksza celnosc, po 2 co szturmujacy sniper

callvote co? venom stuff r0x

Flamers&anzerfaust - toys for real man

Posted by [BK]FritzKrieg on 12-11-2001 15:06:

quote:
Napisane oryginalnie przez DarkXenocide
Flamers&anzerfaust - toys for real man

Tiaaa... ja bym to ujal inaczej: Flamers&anzerfaust - toys for lazy man, who can't show his skills on battlefield
Minigun, flamer, panzerfaust - to wszystko wg. mnie jest git jezeli stosowane wg. potrzeb i na krotka mete. Bo co to za zolnierz - malo mobilny i stojacy praktycznie w miejscu (nie dotyczy flamera)??? Yuck
Pozdry

Posted by DarkXenocide on 12-11-2001 15:13:

quote:

Tiaaa... ja bym to ujal inaczej: Flamers&anzerfaust - toys for lazy man, who can't show his skills on battlefield
Minigun, flamer, panzerfaust - to wszystko wg. mnie jest git jezeli stosowane wg. potrzeb i na krotka mete. Bo co to za zolnierz - malo mobilny i stojacy praktycznie w miejscu (nie dotyczy flamera)??? Yuck
Pozdry

Hehz skuteczny no i panzerem walisz zadko reszte kasujesz pistolem - mobilny na maxa

Ogolnie i tak gram medykiem, venom stuff biore 4 fun. Dla mnie MP40 rulez.

RTCW FPP Crew

Posted by Zoltan on 12-11-2001 15:24:

quote:
...Bo co to za zolnierz - malo mobilny i stojacy praktycznie w miejscu (nie dotyczy flamera)??? Yuck
Pozdry

W test2 bieganie z zapalniczka jest o wiele wolniejsze niz w test1.

www.bkrieg.prv.pl

Posted by DarkXenocide on 12-11-2001 17:03:

Zreszta walka w pomieszczeniach nie jest taka prosta z flamerem gdy sie kreca twoi ziomale i latwo ich podpiec albo zabic jak maja low HP.

Posted by [BK]FritzKrieg on 12-11-2001 19:18:

Question

quote:
Napisane oryginalnie przez DarkXenocide
Zreszta walka w pomieszczeniach nie jest taka prosta z flamerem gdy sie kreca twoi ziomale i latwo ich podpiec albo zabic jak maja low HP.

Ok, wiec po co nim grac? Szczegolnie w pomieszczeniach.

Posted by DarkXenocide on 12-11-2001 21:30:

Bo jak sie ma odrobine wyobrazni przy uzyciu flamera i posluguje sie nim uwaznie to stanowi bardzo dobra bron. Jak dla mnie jest fajna zabawka, ladnie to wyglada A po co nim grac w pomieszczeniach? wpadnij na back stairs to ci pokaze
Nie raz tez w WarR miotacz konczyl natarcie aliantow, ktorego panowie z olowiem nie zatrzymali

Posted by dantac on 25-11-2001 11:08:

Kampowanie to cz�� gry. Cz�� dru�yny atakuje, cz�� kampuje, cz�� bawi si� w in�ynier�w, medyk�w. RTCW zosta�o tak skonstruowane i sam ten fakt narzuca zasady gry.

Posted by Lucas on 25-11-2001 13:20:

quote:
Napisane oryginalnie przez dantac
Kampowanie to cz�� gry. Cz�� dru�yny atakuje, cz�� kampuje, cz�� bawi si� w in�ynier�w, medyk�w. RTCW zosta�o tak skonstruowane i sam ten fakt narzuca zasady gry.

Dokladnie - kazdy ma swoja role...

Snajper to jedna z nich. Moze uniszkodliwac ludzi z daleka, ale sam nie widz co ma przed nosem...

Posted by Przecinek on 25-11-2001 18:54:

Widze ze topic wrocil do lask wiec moze dowale cos o zawodowych snajperach - nie wolno o nich mowic jako o miernych soldatach . Snajper ktory wyksztalci sie w swym fachu to istna maszyna do zabijania . Np . Kopara - ZAWSZE dostaje od niego headshota ,gdy sprintuje & jumpuje to on po prostu nie strzela ( w kazdym razie nie widze wtedy kul Kadego kto zejdzie na plaze - headshot , konkurencyjnego snajpera - headshot . Dochodzilo do naprawde paradokstalnych sytuacji kiedy np. Respawnuje sie pod ladderem ( axis ) ruszam sie ... i gine od headshota - przez okienko z CKM ...

Posted by sud on 26-11-2001 13:52:

quote:
Napisane oryginalnie przez Przecinek
Dochodzilo do naprawde paradokstalnych sytuacji kiedy np. Respawnuje sie pod ladderem ( axis ) ruszam sie ... i gine od headshota - przez okienko z CKM ...

hehehe.. ja raz mialem to samo. Zabil mnie kilka razy koles jak latalem po bazie, wiec sie wkurzylem i lece na plaze go usiekac (lornetka go jakos nie moglem wypatrzec). Zeskakuje z forward bunker headshot... Biegne znowu. Udalo mi sie dobiec do sniper hill, tam go nie ma ale jest headshot... Nastepnym razem dobieglem do barek i go szukam. Nigdzie go nie ma! Ale headshot! W koncu dopadlem kolesia na na samym koncu tej sciany po lewo (patrzac w storne bunkrow), kleczal kolo wody i tylko: bum bum. Z wielka przyjemnoscia go zabilem i zbeszczescilem jego zwloki hehe Snajperka to piekna rzecz.

Posted by Zoltan on 26-11-2001 14:57:

Polowanie na snajpera to calkiem przyjemna sprawa. Tylko, ze troche wybija ogolnie z rytmu bo trzeba troszke nabiegac sie za jednym typem a FB i sciana jest bez ochrony ... ale czasami po drodze jest ciekawie bo mozna natknac sie na kilku alienz hyhy

www.bkrieg.prv.pl

Posted by Infinite on 26-11-2001 15:35:

ja gram taka postacia jaka aktualnie potrzebuje druzyna
alemusze przyznac ze czasem lubie sobie postac w jakims zacisznym miejscu i szerzyc postrach w szeregach wroga

Posted by sud on 26-11-2001 23:46:

quote:
Napisane oryginalnie przez Infinite

alemusze przyznac ze czasem lubie sobie postac w jakims zacisznym miejscu i szerzyc postrach w szeregach wroga

No wlasnie. Na beachtescie niestety wszyscy juz znaja te zaciszne miejsca i dlugo sobie nie posnajpujesz, bo czeka cie nozyk albo nalocik albo jeszcze cos innego.
Ja fulla jeszcze nie mam, dlatego sie chcialem spytac jak na tych nowych mapkach jest. Sa jakies fajne miejscowki na ladna kryjowke? Wierzyczki, okopy, ciemne wneki w korytarzach itp...

Posted by Infinite on 28-11-2001 20:36:

przypuszczam ze w zadnym ciemnym miejscu sie nie ukryjesz bo zapewne wiekszosc ludzi gra (tak jak ja) na vertexie

Posted by [TFA]tewus on 11-12-2001 17:13:

Talking

heh snajp kopie tylek a szczegolnie uzywany z kucaniem za jakas przeszkoda wychyl i headshocik ulala! soczek ..sniper vs. sniper? hmmhmm! the very best there is!

pozdrowy

Posted by RealitY on 11-12-2001 19:49:

Lightbulb

Snajper jest fajny a co do postow na temat ciaglego snipowania to sadze ze ten fach na Beach jest farty zastosowania jedynie na poczatku gdyz pozniej cala gra sie przenosi w rejon dokumentow i innych miejsc nie dostepnych lunecie snipera oczekujacego z jakiegos punktu widokowego plazy na jakiegos cela...

Co do miejsc fajnych do sniperowania to:
*po lewej stronie calkowicie siedzac po kolana w wodzie jest niezly widok i malo sie czlowiek rzuca w oczy (kulki) innych sniperow
*siedzenie w tym zlomie desantowym jest niezle ale zbyt latwo jest tam kogos zlikwidowac zaznacze tu ze nie zadko jakis ax robi wypad na plaze sie przespacerowac
*wzgorze sniperow ? to chyba oczywiste pod warunkiem ze sie zastosuje odpowiednia taktyke strzalu (strzal->kucanie by nie byc na widoku->wstanie->strzal->(...))
*mozna takze postrzelac ze skal po prawej stronie ale to miejsce jest widoczne dla wroga lecz istnieja przypadki ze mozna zostac niezauwazonym (ale dobre jest dla snipera ax ktory widzi z tamtad caly maraton aliantow biegnacych z plazy do muru
*siedzenie w gornym bunkrze jest oczywiste ale nie recze jezeli przyleci wam w prezencie jakis odpad z panzerfausta
*balkon po lewej od gornego bunkra jest niezly ale taktyka wstawania dalej obowiazuje
*worki z miachem po lewej przy drabince tez fajne ...
*nad lewym dolnym bunkrem a raczej z za niego jest niezle na poczatek i w pozniejszej fazie gry
*mozna tez na siatce maskujacej sobie posiedziec ale to nie zawsze sie uda ...
*dla zgranych teamow- mozna wyslac snipera na gorna siatke maskujaca przy odrobinie wspolpracy

To tyle co ja sadze oczywiscie slowa krytyki mnie nie omin� zapewne...

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 23:24.