FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=2186)
Samotnia
Jak już wiecie a jak nie wiecie to już wiecie. Mam zamiar się zamknąć na 3 dni z książkami. Narazie robię w ten weekend próbny dzień. Zastanawiam się nad książkami filozoficznymi jakie powinienem ze sobą wziąść na przeczytanie.
Weźcie pod uwage jeden dzień - dzień próbny, oraz całość planu czyli 3 dni (3x24h).
Wszelkie sugestie mile widziane.
Nic nie jest szkodliwe liczy się dawka...
Przejmujący się człowiek rzeczami jest słaby
Sztuką jest odróznienie prawdy od kłamstwa
Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!
Ogo chyba chce pomyslec przez pewien czas... no wiesh ... uruchomic komorki mozgowe
GL OGO! Ja Ci nie pomoge bo ksiazki czytam raczej dla relaxu i sa to ksiazki z reguly lekkie i przyjemne
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Raptor
Bedziesz jadl? Bedziesz mogl rozmawiac ze starymi? Chcesz pobic rekord Ginesa? Nie lepiej zamknac sie z komputerem na 3 dni![]()
![]()
Polecam ksiązki Toma Clancy`ego.
Re: Samotnia
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]OGO
Jak już wiecie a jak nie wiecie to już wiecie. Mam zamiar się zamknąć na 3 dni z książkami. Narazie robię w ten weekend próbny dzień. Zastanawiam się nad książkami filozoficznymi jakie powinienem ze sobą wziąść na przeczytanie.
Weźcie pod uwage jeden dzień - dzień próbny, oraz całość planu czyli 3 dni (3x24h).
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]OGO
Tak praktycznie mam, iż jestem z komputerem zamknięty w pokoju, teraz (...) rozmów i kontaktów z innymi osobami będę unikał. Zamknę się z książkami i własnymi myślami.
To zalezy co Cie interesuje i jaka masz postawe do danych ksiazek. Nie biez romansidel zadnych, bo albo bedziesz plakal caly czas, albo bedziesz sie z nich smial. To samo tyczy sie innych ksiazek, nie zamykaj sie w jednym gatunku, postaraj sie wziac cos z sci-fi, fantasy, jakas komedyja itp. Nie zapomnij jednego romansidla dla odprezenia.
Tytulami nie zarzuce za bardzo.
Ale tak na koniec tego posta chcialem zyczyc szczescia i udanego "wyczynu". GL & HF!!!
Nie wiem czy zauwazyliscie, ale OGO zaznaczyl wyraznie, ze chodzi mu o ksiazki [b]filozoficzne[/b[, wiec wszelkie fantasy,sci-fi, raczej nie wchodza w gre (choc jest kilka takich, ktore daja do myslenia).
Z tytulow jakie moge ci polecic to:
Umberto Eco "Wahadlo Foucaulta" - obowiazkowo musisz to wziac
Umberto Eco "Imie Rozy" - rozne sa opinie na temat tej ksiazki, jednak uwazam, ze nadaje sie do tego czynu
William Shakespeare "Hamlet" - narazie tylko "Hamleta" z utworow Shakespear'a udalo mi sie przeczytac, ale dzieki niemu juz wiem, ze warto poznac takze jego inne dziela. Tak wiec wez jeszcze takie utwory jak "Makbet", "Krol Lir", "Romeo i Julia" i cala reszte jego wspanialych dziel, ktorych chyba raczej nie musze wymieniac.
Mika Waltari "Egipcjanin Sinuhe" - bardzo dobra ksiazka poruszajaca sprawy moralnosci, religii, etc.
Terry Pratchett, Jack Cohen, Ian Stewart "Nauka Swiata Dysku" - wbrew pozorom (cokolwiek sadzicie o Swiecie Dysku) jest to bardzo ciekawa ksiazka, ktora w bardzo ciekawy sposob porownuje fizyke (a raczej magie) Swiata Dysku z nasza. Mozna sie z niej wiele dowiedziec.
I oczywiscie jest jeszcze mnostwo ciekawych ksiazek, przez ktore warto przebrnac. Nie wiem czy czytales, pewnie tak, ale jezeli nie to mozesz przeczytac "Biblie Szatana" Antona Shandora LaVey'a. Na tyle na ile cie znam to wiem, ze zdrowo i z rozsadkiem podejdziesz do tej ksiazki i nie dasz sie bardzo dobremu psychologowi jakim byl LaVey. Ale z tej lektury mozna tez wyciagnac kilka wnioskow.
Wiecej nic na mysl mi nie przychodzi... Moze jakies utwory Nietszche'go... Albo "Diune" Franka Herbert'a...
Wiem, ze nudze ze Staskiem, ale :
Dzienniki Gwiazdowe, Cyberiada, Glos Pana, Kongres Futurologiczny - praktycznie przeczytasz to za jednym posiedzeniem tak wciaga
Kula - Crichton - jak wyzej
Neuromancer, Graf Zero, Mona Liza Trubo - William Gibson - troche mniej wciaga, bardziej bajkowe, ale mozna poczytac
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]SweepeR
...ze chodzi mu o ksiazki filozoficzne
I oczywiscie jest jeszcze mnostwo ciekawych ksiazek, przez ktore warto przebrnac. Nie wiem czy czytales, pewnie tak, ale jezeli nie to mozesz przeczytac "Biblie Szatana" Antona Shandora LaVey'a. Na tyle na ile cie znam to wiem, ze zdrowo i z rozsadkiem podejdziesz do tej ksiazki i nie dasz sie bardzo dobremu psychologowi jakim byl LaVey. Ale z tej lektury mozna tez wyciagnac kilka wnioskow.
Wiecej nic na mysl mi nie przychodzi... Moze jakies utwory Nietszche'go... Albo "Diune" Franka Herbert'a...
Jezeli juz jestesmy przy filozoficznych rzeczach (na gornym poscie zle zrozumialem intencje OGA) to jest takie cos jak Dies Irae. Hmm... jest to wiersz (a raczej poemat), niedlugi - ale tresciwy. Dajacy duzo do myslenia - przynajmniej mi, porusza dosc powazny temat i jest interesujaco napisany. Nie pamietam autora... Potem ten sam autor napisal drugi poemat pt. Salve Regina i jest calkowita przeciwnoscia Dies Irae.
SweepeR wymieniles tu kilka tytulow, chcialbym spytac, ktore z nich polecilbys osobie wkraczajadopiero w ta tematyke, co by sie nie zniechecila i zakrecila zbytnio... mam tu na mysli jakies, powiedzmy lzejsze...a moze poradzilbys rozpoczecie od zupelnie innej ksiazki...
Jana? Będziemy to przerabiać w tym roku jako lekturę...
A z książek psychologicznych, to nie wiem, co czytać... Sam ostatnio przeczytałem Akta Odessy i Negocjatora Frederica Forsyth'a. Polecam. A teraz czytam Diabelską Alternatywę tego samego autora.
brakuje mi w waszych opisach:
Tolkiena... zacznij od Hobbita, pozniej>Wladca Pierscieni>Silamrillion>Ksiegi Niedokonczonych Opowiesci... a dalej jeszcze Przygody Toma... oraz Rudy Dzil i jego pies... i dokladne studium Atlasu Srodziemia...
poza tym proponuje dziela Marksa i Engelsa oraz Mein Kampf Adolfa H. moze jeszcze historyczna ksiazke o SS [ja mam cos takiegp ] i dolaczam sie do propozycji sweepera...
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
Tolkien vor ever =]
wes sie ogo zamknij z jakas dziewczyna na weekend... a jak cos polecam moja ulubiona ksiazke poza hobbitem, kamienie na szaniec... pewnie wszyscy czytali... ja czytam 3 raz i nadal mi sie podoba =P
quote:
Napisane oryginalnie przez 1_Al!EN_0
brakuje mi w waszych opisach:
Tolkiena... zacznij od Hobbita, pozniej>Wladca Pierscieni>Silamrillion>Ksiegi Niedokonczonych Opowiesci... a dalej jeszcze Przygody Toma... oraz Rudy Dzil i jego pies... i dokladne studium Atlasu Srodziemia...
a ja bym sie zamknal na 3 dni ale nie z ksiazkami
(faceci chyba wiedza o co chodzi , a jesc nie musze )
mail me [email protected]
pozdr00vka undercover lisen
quote:
Napisane oryginalnie przez Neo
?!?
przeciez wspomnialem
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
quote:hehhee ja mam taki pomysl na oderwanie sie od szarosci taki jak sam to nazwalem "wild life" wyrozniam 2 typy jeden taki ze masz duzo kasy mowisz rodzinie ze wyjezdzasz i wynajmujesz pokoj w hotelu (drogim hotelu) spraszasz tam panienki leje sie alkohol chodzisz po miescie jadasz w najleprzych restauracjach wydajesz kase na lewo i prawo na wszystko na co masz ochote na co nigdy wczesniej nie wydal bys kasy ! po tygodniu takiej rospusty "jestes goly i wesoly" (i to serio wesoly) bo mozesz wkoncu powiedziec ze posmakowales zycia ! 2 typ to taki ze idziesz w miasto zupelnie bez kasy i zyjesz jak menel z tego co ukradniesz spisz w smietniku i czyjesz wolnosc ze nikt o tobie niepamieta ze jestes wolny od pieniedzy od obowiazkow !
Napisane oryginalnie przez Lis3n
a ja bym sie zamknal na 3 dni ale nie z ksiazkami
(faceci chyba wiedza o co chodzi , a jesc nie musze)
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:46.