FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=3516)

Posted by MLS on 15-01-2002 12:18:

Red face Wasza ortografia...

Tak sobie nieraz przegladam boarda i widze, ze w co drugim-trzecim poscie jest co najmniej jeden blad (chodzi mi o ortografie)... Ludzie, rozumiem ze dla wielu z Was komp to prawdopodobnie jedna z najwazniejszych rzeczy na swiecie, ale nie zaniedbujcie nauki! Juz to widze, jak niejeden(-jedna) z Was sie broni mowiac, ze jest dyslektykiem. Z dysleksji mozna sie "wyleczyc", trzeba tylko chciec! Nie zeby mi to jakos przeszkadzalo, ale naprawde warto byloby cos z tym zrobic...

Eeech...

Posted by on 15-01-2002 12:50:

Re: Wasza ortografia...

quote:
Napisane oryginalnie przez MLS
Z dysleksji mozna sie "wyleczyc", trzeba tylko chciec!

Tak??? Nie mozliwe... Jestem dysortografem, dyslektykiem, dysgrafikiem. Nie mozna tych schorzen wyleczyc... Moze je conajwyzej _ZALECZYC_. Chyba nie masz takowej przypadlosci, bo ludzie mysla, ze to tak latwo pokonac i sie najczesciej myla. Nie zdaje sobie sprawy ile pracy musialem wlozyc, aby zajsc tak dalego jak dzis jestem. Moze i tak Tobie nie dorowna w dziedzinie ortografi, ale sie staram, a samo puste mowienie "trzeba chciec!" nic tu nie da. Nie ktorzy (nie obrazaja nikogo) nie maja dostatecznych uwarunkowan intelktulnych oraz dostatecznej silne woli. Ludzie, ktorzy na to nie cierpia, jak juz wspomialem, nie maja pojecia nic na temat tych schorzen. Racja. Cos trzeba z tym zrobic. Ja napewno robie.

Posted by [FPP]Saari on 15-01-2002 13:38:

Blade - hmmm no to rzeczywiscie masz problem - ale przyznasz ze wielu "dyslektykow" ma taki papierek bo im sie nie chce uczyc? Nie moge uwierzyc by taki ogromny procent spoleczenstwa mial schorzenia...

Ja tam raczej bledow nie popelniam a jesli juz to z powodu zbyt szybkiego pisania Dla tych jednak ktorzy maja jeszcze czas by sie pisac nauczyc polecam ksiazki - ja nigdy nie siedzialam nad regulkami ale duzo czytam i nauczylam sie wizualnie

Posted by MaslaV on 15-01-2002 13:43:

ja tam raz pisz� patrz�c na orte a czasami nie... i tyle.

Posted by [FPP]Shooler on 15-01-2002 14:10:

Ja jak sie staram to pisze bezblednie, ale jak sie rozpedzie i nie uwazam to od bledow sie roii Mi to wisi newsy za to pisze bezblednie

Posted by Onion on 15-01-2002 14:14:

Wink

Dla mnie ortografia to cos zupelnie niepotrzebnego Duzo czytam(tak jak Saari) i nie mam z nia problemoow ale po co to jest to nie mam pojecia Jak pisze cos na kompie i nie jest to urzedowe goowno to ortografie mam gdzies( jak nie wierzycie to zapytajcie[Fpp]Shoolera )

Posted by Nexus6 on 15-01-2002 14:16:

Po co w ogole ta ortografia? Tylko na necie problemy i po co te ogonki. Wywalic to i zastapic obrazkami

Posted by MLS on 15-01-2002 15:03:

Ogonki won, ale znajomosc ortografii powinna mimo wszystko byc... Ja w przeciwienstwie do Saari ksiazek raczej nie czytam (jest malo takich, ktore mi sie podobaja ), a jak widac dyslektykiem nie jestem, nie bylem i nie zamierzam byc...

I jeszcze do Shooler'a - moze Ty i Saari nie robicie bledow, ale (bez obrazy ) w "teamie" fpp.pl sa osoby ktore robia tyle bledow, ze az trudno zliczyc...

Posted by Lesio on 15-01-2002 15:16:

quote:
Napisane oryginalnie przez Saari

Ja tam raczej bledow nie popelniam a jesli juz to z powodu zbyt szybkiego pisania Dla tych jednak ktorzy maja jeszcze czas by sie pisac nauczyc polecam ksiazki - ja nigdy nie siedzialam nad regulkami ale duzo czytam i nauczylam sie wizualnie

To jet dobre ale dla tzw. wzrokowcow. Ja na przyklad lepiej zapamietuje ze sluchu i czytanie ksiazek nie pomoze mi tak bardzo, a przeciez nie bede czytal ksiazek na glos.

Posted by Mil0sh on 15-01-2002 15:38:

heheh jak mozna zapamietac cokolwiek z ortografii ze sluchu?? lol, czym sie rozni w wymowie "guwno" od "g�wno"???

Posted by MLS on 15-01-2002 15:43:

A czy Lesio pisal ze dobrze zna ortografie?
Tych wszystkich "�", "rz", "�", "u", etc... nie da sie rozroznic sluchem (kiedys inaczej wymawiano "h" i "ch" - przynajmniej to mozna bylo odroznic - ale teraz "h" prawie wszyscy wymawiaja jako "ch" )

Posted by on 15-01-2002 16:46:

quote:
Napisane oryginalnie przez MLS
... kiedys inaczej wymawiano "h" i "ch" ...

co :S

niby jak?! H(r)H(r)H albo Hyyy ???

Posted by AlieneK on 15-01-2002 16:56:

Jak na wypraowaniu pishe to robie co najwyzej 2, 3 b��dy...ale na boardzie pishe szybko co jest przyczyn� moich licznych b��d�w (a i tak po�owe poprawiam zani� wysle posta )....
a co od ortografii to troche powinni j� upro�ci�.....ale nie za bardzo oczywiscie...
BTW: nieture b�endy pisze specjalnie...

Posted by MLS on 15-01-2002 17:15:

quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod

h bylo twarde (np. hel - podkresleniem zaznaczylem litere na ktora przypada akcent)...

Posted by AlieneK on 15-01-2002 17:42:

quote:

co :S

lol....myslysz ze dlaczego jest h i ch??? w�a�nie dlatego ze kiedy� sie je inaczej wymawia�o....ale teraz to nie ma znaczenia......jak i u i O (tesz sie kiedys inaczej wymawia�o) ......

Posted by on 15-01-2002 17:59:

Wow nie wiedzialem. Dzieki :S

A myslalem ze jest jak jest zeby bylo sie trudniej uczyc polskiego

Posted by on 15-01-2002 18:04:

quote:
Napisane oryginalnie przez AlieneK
BTW: nieture b�endy pisze specjalnie...

lol evybady chyba tak

najgorsze sa literowki a najczesciej mi sie chyba pishe zamiast nie "nei"

Posted by MLS on 15-01-2002 18:10:

nei tylko Tobie Ale literowki to co innego...

Posted by Lesio on 15-01-2002 18:39:

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
heheh jak mozna zapamietac cokolwiek z ortografii ze sluchu?? lol, czym sie rozni w wymowie "guwno" od "g�wno"???

Macie racje, zle to sformoowalem bo mialem na mysli cos innego. Mianowicie ze sluchu nie mozna sie nauczyc ortografii ale jak sie ucze np. biologi to wiecej zapamietuje uczac sie na glos niz tylko patrzac na text. Do nauki ortografi zostaje mi wkowanie jakis regolek bo ksiazki nic jmi nie pomoga.

Posted by MLS on 15-01-2002 18:50:

A ja regulek nie znam Moze i sie ich kiedys uczylem, ale nic z tego nie pamietam...

Posted by on 15-01-2002 18:53:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lesio

... jak sie ucze np. biologi to wiecej zapamietuje uczac sie na glos niz tylko patrzac na text ...

Ja jak sie ucze to przewaznie muza na 30% glosnosci + spiewam sobie + chodze po pokoju (zeszyt w rece)

Posted by on 15-01-2002 20:21:

Ignoraci.

Posted by [FPP]Saari on 15-01-2002 20:31:

quote:

Ja jak sie ucze to przewaznie muza na 30% glosnosci + spiewam sobie + chodze po pokoju (zeszyt w rece)

U mnie podobnie - tylko bez tego spiewania Spiewam tylko w wannie

A uczac sie patrze w tekst i czytam na gls albo przepisuje tak wiec nie wiem czy jestem wzrokowcem czy sluchowcem ...chyba to i to

Posted by on 15-01-2002 21:15:

quote:
Napisane oryginalnie przez bLADE
Ignoraci.

TEGO nawet ja nie zrozumialem :SSS

Saari: fajnie ze sie uczymy podobnie

Posted by deathcrush on 15-01-2002 22:29:

ja nie robie zadnych bledow ortograficznych, ale z nauka to nie ma wiele wspolnego, MLS

zreszta tak zawsze bylo i bedzie ze mnostwo ludzi ma problemy z ortografia, a na sieci jest to bardziej widoczne, no bo pismo ilu ludzi w realu widzisz co chwile? a na sieci to jedyny sposob porozumiewania sie (pomijam kamery i mikrofony bo tego prawie nikt nie uzywa)

Posted by MLS on 15-01-2002 22:46:

tramwaj - owszem, ma - mozna sie nauczyc podstawowych zasad ortografii

Posted by [FPP]xen0m on 15-01-2002 22:48:

zeby znac ortografie wystarczy duzo czytac... wtedy zna sie slowa wizualnie i jak sie zle cos napisze to potem to "razi" w oczy i od razu widac co jest zle. bledow sam nie robie a tym co robia radze duzo czytac.

i popieram tramwajka ze dobre pisanie nie ma nic wspolnego z nauka...

Posted by on 15-01-2002 22:51:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
zeby znac ortografie wystarczy duzo czytac... wtedy zna sie slowa wizualnie i jak sie zle cos napisze to potem to "razi" w oczy i od razu widac co jest zle.

o wlasnie! ja tez mam cos takiego (i moja matka tesh) ze jak nie wiem jak sie cos pishe to zwyczajnie napisze i "widze" czy dobrze czy zle

Posted by [FPP]xen0m on 15-01-2002 23:02:

no dokladnie

Posted by [FPP]Saari on 15-01-2002 23:09:

popieram

aczkolwiek to ma swoje zle strony
gdzies zaywazylam blednie napisane slowo z powrotem i teraz mi to ewidentnie nie pasuje - caly czas chce pisac spowrotem

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:20.