FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=3843)
'Polska' czy 'polska'
pare osob na IRCu zainspirowalo mnie pisownia slowa Polska - otoz pisali je z malej litery. kiedy zwrocilem im uwage, ze pewien szacunek dla tego slowa sie nalezy, wywiazala sie dyskusja - w skrocie argumenty za i przeciw patriotyzmowi.
przyznam sie szczerze, ze szlag mnie po prosty trafia, kiedy widze taki brak szacunku dla symboli narodowych. tym bardziej irytuja mnie wypowiedzi pokroju 'nie jestem patriota, bo nie wybieralem sobie kraju', 'wstydze sie ze jestem polakiem' [pisownia oryginalna - z malej litery], czy 'a wiesz, jaka polacy maja opinie na swiecie? z czego ja mam byc dumny?' itp.
i tu pytanie: i co z tego? tylko dlatego ze jakis smieszny zacofany Wloch czy inny smierdzacy Francuz ma uprzedzenia do Polski i Polakow, mam i ja podzielac te nienawisc? to, ze mamy taka a nie inna opinie na swiecie to fakt, ale nie mozna sie chyba na to godzic? przeciez wypowiadajac ww. argumenty, automatycznie zgadzasz sie z taka opinia i nawet nie probujesz jej zmienic... ta opinia jest wlasnie przez takich ludzi i takie argumenty, ktore tylko poglebiaja cala te paranoje...
ja nie mam zamiaru stawiac sie w gorszej pozycji... jestem dumny ze jestem Polakiem
jak widze tych z marginesu i tez jak widze tych najwyzej postawionych w spoleczenstwie a takze i nasz wspanialy rzad
quote:
Napisane oryginalnie przez Iris
niewiele jest w Polakach patriotyzmu, wdziecznosci ze nie gadamy teraz po rusku czy niemiecku, ludzie tego nie pamietaja , nie te czasy
a ja sam jakos bardzo dumny nie jestem , czasem nawet mnie skreca jak widze to wszystko co sie dzieje w naszym kraju,
jak widze tych z marginesu i tez jak widze tych najwyzej postawionych w spoleczenstwie a takze i nasz wspanialy rzad
To co robi rz�d, hmm a co robi rz�d w innych krajach? Te� nie jest s�odko, jaktoby si� mog�o wydawa�. A w Polsce a� tak �le nie jest. Ju� mnie wkur..wia to co ka�dy m�wi narzeka, �e jest cie�ko kiepawo i wszystko jest do dup...y, a w innych krajach jest super. G�wno prawda, w jednych jest lepiej, a w innych gorzej i to du�o. Bo kur...wa ka�dy by chcia� niepracowa� i kupe kasy mie�. Biedota i margines jest w ka�dym kraju by� i b�dzie zawsze. A Polska jest teraz u progu ogromnych zmian, nareszcie wychodzi z tego ca�ego zacofania jakie by�o i si� roziwja i to bardzo szybko. Jest jednym z najlepszych teren�w inwestycyjnych w Europie. Tylko problem le�y tutaj, w tym, i� w Polsce za du�o mamy zaleg�o�ci z czas�w PRL`u i je zwalczamy dopiero teraz. Ka�dy by chcia� wg starego powiedzenia "Czy si� stoi, czy si� le�y 1500 si� nale�y". W dzisiejszych czasach jest tak, i� trzeba dba� o siebie i swoj� prac� i si� wykazywa� aby si� utrzyma�, a nie dosta� co� i siedzie� tam nic nie robi�c. Nadchodz� zmiany i to na lepsze.
tramwaj chcia�bym tu poruszy� jeszcze jedn� rzecz. Chodzi mi o to, i� Ty jak zauwa�y�em sta�e� si� g�osem rozs�dku tutaj na boardzie. Ja tu tak cz�sto nie zagl�dam, wr�cz sporadycznie, przktycznie mnie tu nie ma, i ciesz� si�, i� m�wisz to co ja bym powiedzia�. Chodzi mi o ten "model cz�owieka" co si� tutaj ka�dy do niego pr�buje dopisa� i powiedzie�, i� taki jest. Ka�dy nagle jest tolerancyjny, ka�dy zagada najpierw dziewczyn� mniej �adn� i po jednym zdaniu stwierdzi i� to jest w�a�nie ta fajna i z ni� si� pozna bli�ej nie zaprzataj�c sobie g�owy �adniejszymi, ka�dy jest indywidualist� nie nale��cym do �adnej subkultury, nawet o tym nie marz�cy, wyluzowany wporzo kole� - G�w..no prawda tyle na to powiem, natomiast Ty to ujo�e� lepiej. Wida� tutaj, �e ludzie m�wi� to co si� powinno m�wi� i co jest "poprawne" i "modne", bo boi si� powiedzie� to co rzeczywi�cie my�li i jak by rzeczywi�cie post�powa�, bo by by� wykl�ty przez reszte jako ten odstaj�cy od wzorca, albo ju� sam nie widzi jaki jest naprawd�. Patrzac na takie wypowiedzi mo�na doj� do wniosku i� na boardzie s� sami idealni ludzie. Ja bym najpierw napewno zainteresowa� si� t� �adniejsz�, tolerancyjny jestem coraz mniej ostatnio, do subkultury nale�� i czuj� si� z tym przedewszytkim sob� i dobrze. Dzi�ki tramwaj, za Twe wypowiedzi.
Sprobujcie chociaz zrozumiec tych ktorych ze tak powiem szlag jasny trafia z powodu tego w jakim kraju mieszkamy. Przestancie myslec z punktu widzenia - jestem Patriota ... a pomyslcie chwile z czego tu naprawde byc dumnym... czym jest dla was wasz KRAJ?
Polska to tak naprawde kawalek ziemi nieoddzielony od innych niczym poza umowami dokonanymi przez rase ludzka ktora mysli ze jest na tyle wielka ze moze nawet dzielic swiat...
Polska to ludzie, ktorzy pomimo faktu, iz mowia tym samym jezykiem, rzadko potrafia sie dogadac...
Polska to kiepskie warunki do zycia - jak mowi moj tata "Nie przyrownuj sie do tych gorszych tylko do tych lepszych - badz ambitna"... czy wy nie macie ambicji?
Polska to tragiczne prawo broniace tych ktorzy maja pieniadze.. moglabym tu przytoczyc pewna piekna sprawe sadowa, ktora nadaje sie na dobra ksiazke... z tym tylko ze jest cholernie nieprawdopodobna - ale coz takie rzeczy zdarzaja sie w naszym pieknym kraju
Polska to historia pelna durni, ktorzy podejmowali glupie decyzje.. jak widac durnota przetrwala i do naszych czasow - inaczej nie byloby tak zle...
Moglabym jeszcze wymieniac...ale po co, skoro i tak to nic nie da? W kazdym razie mowcie sobie co chcecie ale ja znam kilku PATRIOTOW, ktorzy jak dostali stypendium w Ameryce to juz tam zostali ... ciekawe dlaczego
[10:34:39] <weird> whateva... wprawdzie poziom mojej wypowiedzi nie dorownuje OGO czy tramwajowi ale takze zabiore glos:
quote:
Polska to tak naprawde kawalek ziemi nieoddzielony od innych niczym poza umowami dokonanymi przez rase ludzka ktora mysli ze jest na tyle wielka ze moze nawet dzielic swiat...
quote:
Polska to tragiczne prawo broniace tych ktorzy maja pieniadze..
quote:
moglabym tu przytoczyc pewna piekna sprawe sadowa
Tu nie chodzi o telewizje bo znam osobiscie osoby zamieszane w sprawe i nie chodzilo o pomylke sedziego tylko o jawne lamanie przez sedziow prawa
Ale nie mowmy o jednym - ciekawa jestem czy ktokolwiek z was jest w stanie mi na wszystkie argumenty odpowiedziec
Za kretynizm uwazam wystawianie opini innym na podstawie ich narodowosci, ale tak samo gloopie jest wywyzszanie wlasnego narodu. Narodowosci powstaly (jak juz Saari wspomniala) tylko i wylacznie przez dzialalnosc czlowieka. Powinnismy oceniac ludzi na podstawie tego kim sa - a nie na podstawie ich narodowosci.
Ja nie powiedzialem, ze w polsce jest zle. Poprostu zrobie tak - jak bedzie dla mnie lepiej - jesli znajde leprza prace za granica to nie bede patrzyl na to, ze Polska to moj kraj ojczysty i mozna by tu czegos poszukac itp
>jednak moze zasanowmy sie co zrobic aby bylo lepiej
Wlasnie o to chodzi, ze loodzie ktorzy mogli by to zmienic leja na wszystko, a zanim nasze pokolenie dojdzie do wladzy to moze byc juz krucho...
Wezmy na przyklad takie hipermarkety: Geant, Carrefour itp - co to jest? Zagraniczne molochy, ktore powstaja w zastraszajacych ilosciach na terenie calej Polski. Wiadomo jest ze pieniadze ktore oni zarabiaja ida za granice w calosci bo nawet (LOL) podatkow nie musza placic, male polskie firmy upadaja przez nie. A Polacy na to co? Tak prosze panstwa - rozgladnijcie sie co robia nasi Patrioci - laza tlumami do tych zagranicznych sklepow bo "wygodniej i taniej". Sami niszcza gospodarke kraju bo dbaja tylko o wlasny tylek
Niestety taka jest prawda panowie ze ten kraj predzej czy pozniej doprowadzi sie do takiego stanu rzeczy ze wszyscy bedziemy pracowac za psie pieniadze u zagranicznych biznesmenow. I to nie tylko przez rzad ale przez glupote naszych kochanych rodakow
Ale czego odrazu sie tak zalamywac. Wychodzi na to, ze wchodzimy do Uni Europejskiej. To powinno pomuc naszej gospodarce. W sumie nie znam sie zabardzo na tym ale Unia podobno przeznaczy nam jakies pieniadze na poleprzenie gospodarki. Wszysko jest na dobrej drodze i niekoniecznie zaraz wszyscy beda musieli uciekac z Polski. Ja tam ciesze sie, ze jestem Polakiem i uwazam, ze nie jest tak zle a mam nadzieje, ze bedzie jeszcze lepiej. Trzeba byc optymista
Juz rozbicie dzielnicowe pokazalo, jak trudno nam sie dogadac.
Czy nikt z Was nie uczyl sie o zlotej wolnosci szlacheckiej?
To wlasnie taka polityka doprowadzila do upadku panstwa.
Niestety duza czesc polskiego spoleczenstwa ZAWSZE byla glupia i nieoswiecona. Wiekszosc Polakow dbalo i dba tylko o interesy partykularne(supermarkety na przyklad w tym momenecie jak Saari powiedziala).
Glupota i ciemnota szerzy sie na kazdym kroku. Ludzie daja soba manipulowac. Sa naiwni.
btw. Dajcie spokoj, zeby tacy ludzie jak Lepper weszli do parlamentu. To jest chyba wystarczajacy przyklad zacofania...
Mam byc dumny, ze jestem Polakiem, obywatelem kraju ciemnego i chylacego sie ku upadkowi,a wina za to spoczywa na samych Polaczkach?
Nie dzieki..
Dumny nie jestem, ale musze zaakceptowac moja narodowsc
a to dlatego ze nie ma slonca nieopal przez siedem miesiecy w roku a lato nie jest gorace...
a nie cieszycie sie ze Adam Malysz skacze najdalej , ze Polscy pilkarze wiele wygrywaja, ze mielismy Kopernika czy Marie Sklodowsk�, ze Lech Walesa postrzegany jest jako czlowiek ktory zwyciezyl komunizm... ?
cos jednak ta Polska dala dobrego
quote:
ze Lech Walesa postrzegany jest jako czlowiek ktory zwyciezyl komunizm... ?
quote:
a nie cieszycie sie ze Adam Malysz skacze najdalej , ze Polscy pilkarze wiele wygrywaja,
you accept (reject, respect);
quote:
Napisane oryginalnie przez OGO
Zastan�wcie si� teraz nad jedn� rzecz�. Jakie szcz�cie mieli�cie w takim losowaniu jak narodziny, mogli�cie si� urodzi� w kraju i �y� w warunkach du�o gorszych ni� te, jakie macie teraz.
[...]
Nie.
Nie rozumiem tego utozsamiania sie z czlowiekiem, ktory cwiczy zeby cos osiagnac, samemu siedzac w domu na dupie. Taki Malysz sie meczy a widownia wlepia galy w telewizor i jeszcze sie wqrza jak cos mu nie wychodzi ... dzizas...
Moze i masz racje ale to ma jak sam zauwazyles maly zwiazek z patriotyzmem Liczy sie wewnetrzne zaparcie czlowieka a nie to ze jest Polakiem .. Ruscy swietnie jezdza na lyzwach i tez sie ich podziwia pomimo tego ze nie sa Polakami
Tak wiec argument zostaje odrzucony jako nienawiazujacy do tematu - ma ktos jeszcze jakies argumenty ktorymi mi uswiadomi ze sie myle?
[...]
Tak wiec argument zostaje odrzucony jako nienawiazujacy do tematu - ma ktos jeszcze jakies argumenty ktorymi mi uswiadomi ze sie myle?![]()
Saari i reszta ludzi z dziwnymi argumentami: dlaczego zwalacie wszystko na rzad i innych za przeproszeniem chu.jowych ludzi? tlumaczenie nie jestem patriota bo inni polacy sa do d... mozna, wybaczcie, o kant dupy potluc....
wlasnie to mnie najbardziej irytuje... ta mania wielkosci, wasze nieskonczone pragnienia... nigdy nie ma tak, ze masz najlepiej, zawsze sa ci lepsi - w tym przypadku lepiej zorganizowane kraje, madrzejsi ludzi u ich sterow itp itd...
ale nie, po cholere o tym myslec.... wy tylko macie ochote wymagac i narzekac, jakie to panstwo jest be, jacy ludzie durni, jakie wszystrko drogie itp.... ale jak trzeba cos zrobic, to siedzicie na dupie za przeproszeniem i pierdzicie w stolek... totalna zaloba
aha przypomnialem sobie jeszcze jedno: piszecie ze historia Polski to jedno wielkie nierozsadne i klotliwe g...o. ano owszem, ale nie jestesmy wyjatkiem. a i w czasach wspolczesnych innym nie jest rozowo... podam za przyklad chociazby sz.p. �ukaszenke...
w tle leci Bogurodzica_hard_edition ... nie mam Mazurka D�browskiego na mp3, a z checia bym go puscil...
**** EDYTOWANE 5 MINUT POZNIEJ *****
i jeszcze jedno - co ma do tego Malysz? mam mu miec za zle ze stara sie jak moze zeby wygrywac i kase zarabiac, ze chce jak najlepiej wywiazac sie z obowiazkow wobec rodziny? ze chce im zapewnic dostatek?
a co wy wszyscy byscie do jasnej cholery zrobili na jego miejscu? zrezygnowali ze skakania ze slowami: przepraszam, ale nie chce byc slawny i bogaty bo tam gdzies daleko na boardzie.fpp sa ludzie, ktorym byloby przykro, ze ja mam kase a oni nie !?!?!
BULLSHIT!!! na jego miejscu kazdy robilby to samo i nawet by sie tym nie przejal!!! niech mi nikt nie probuje wmawiac ze nie...
***** END *****
Nie neguje poczucia niektorych przynaleznosci do jakies grupy spolecznej czy nawet identyfikowanie sie z polska. I wybaczcie mi, ze pozostane przy tej pisowni. Jednak cenilbym sobie, abyscie chcac poszanowania swoich pogladow wymagali tego samego od innych. Jesli kochasz polske i chcesz ja naprawiac to ja sie moge tylko z tego cieszyc, lecz uznaj moje zdanie, ze polska jest naprawde syfiatym krajem. I nie mam tu na mysli wiekszosci ludzi, ktorzy ciezko pracuja i staraja sie o swoje rodziny, wyksztalcenie czy jeszcze inne sprawy. Chodzi wlasnie o te garstke przyglupow, ktora jednak ma znaczaca sile. Nie da sie nie mowic o polsce nie majac na uwadze rzadzacych. Niestety Oni wyznaczaja prawie wszystkie zachowania w tym kraju. Jak bedziesz chcial kiedys otworzyc firme to sie przekonasz. Jak stracisz prace to tez sie dowiesz, jak bedziesz placil za szkole itd...
Jesli kolego myslisz, ze w tym kraju sa patrioci to sie grubo mylisz. Juz ktos powiedzial i ja to potwierdzam, ze jak ktos dostaje stypendium w usa to juz tu nie chce wracac. Polska inteligencja jest na zachodzie i tam sa cenieni. Sa to ludzie, ktorzy tam wyjechali kiedys z powodow politycznych. Teraz idzie nowa fala emigracji z powodu braku pracy.
Zauwaz kolego jak hitler zniszczyl niemcy. Tam juz sie robi powoli kraj muzulmanski. Niemki sie wydaja za turkow i arabow, a niemcy biora sobie panienki np. z filipin. Moze to i smieszne, ale prawdziwe.
Polske czeka tragiczny los. Zreszta w historii nie bylo wczesniej inaczej Winni temu nie beda normalni ludzie tylko wlasnie ta garstka, ktora tu robi gnoj.
quote:
Napisane oryginalnie przez tramwaj
BULLSHIT!!! na jego miejscu kazdy robilby to samo i nawet by sie tym nie przejal!!! niech mi nikt nie probuje wmawiac ze nie...
***** END *****
quote:
Napisane oryginalnie przez tramwaj
OGO : respect i dla Ciebie, ze mimo tak smierdzacego poziomu borda czasem wpadniesz i docenisz ludzkie starania...
Saari i reszta ludzi z dziwnymi argumentami: dlaczego zwalacie wszystko na rzad i innych za przeproszeniem chu.jowych ludzi? tlumaczenie nie jestem patriota bo inni polacy sa do d... mozna, wybaczcie, o kant dupy potluc....
[...]
Nie mowiac juz o tym, ze taka gadke jak tu odstawiles moge uslyszec od co 5-tego skinheada w moim miescie...
hi
moze nie do konca na temat ale przeczytajcie sobie...
Tlumaczenie z francuskiego pisma 'Rohtas'.
Polska - oto znajdujemy sie w swiecie absurdu. Kraj, w ktorym co piaty
mieszkaniec stracil zycie w czasie drugiej wojny swiatowej, ktorego 1/5
narodu zyje poza granicami kraju i w ktorym co 3 mieszkaniec ma 20 lat.
Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, ktory odbudowal swoja
stolice wg obrazow Canaletta, a stare miasto odtworzyl jako nowe. Kraj,
ktory ma dwa razy wiecej studentow niz Francja, a inzynier zarabia tu
mniej niz przecietny robotnik. Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy
wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny( ! )
trzech par dobrych butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a obcy kapital
sie pcha drzwiami i oknami. Kraj, w ktorym koncesjami rzadza
monopolisci: Kraj,ze stolica, w ktorej centrum stoja nowoczesne
biurowce, oferujace pomieszczenia po10-35 USD za metr. Kraj, w ktorym
cena samochodu rowna sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalesc
miejsce na parkingu. Panstwo, w ktorym mozna sobie kupic chodniki,
postawic parkomaty i placic panstwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj, w
ktorym rzadza byli socjalisci, w ktorym swieta koscielne sa dniami
wolnymi od pracy(!!!), Gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowilo
problem, a mimo tego ponad 3,5mln obywateli rocznie wyjezdza na wczasy
za granice. Jedyny kraj bylego bloku socjalistycznego, w ktorym
obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu ich kupic ani
sprzedac poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnowac tu z
jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami. Dziwny
kraj, w ktorym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po
francusku, a ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem, panstwowym tylko za
posrednictwem tlumacza. Polacy! Jak wy to robicie?"
hmmw to jak polska czy Polska.....
Tekst zeczywiscie jest ciekawy tylko niemoge zrozumiec czy autor odnosi sie do Polskipozytywnie czy negatywnie?
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:51.