FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=3886)
wspomnienia (pierwszy komp)
powspominajmy moze nasze poczatki z komputerami...
ja pamietam, ze moim pierwszym kompem byl PC w 92 roku. jak na tamte czasy mialem miazdzaca konfiguracje:
386SX, 640 kB RAM, wspanialy i niesamowicie pojemny dysk 40 mB, karta grafiki SVGA (ostatni krzyk mody)....
z tamtej konfiguracji zostaly mi jeszcze flop, monitor AOC - low radiation, jeden z pierwszych modeli z wbudowanym filtrem! (tadaaam...) i niesamowita obudowa, ktora sama wazy jakies 2 razy wiecej niz caly komp obecnie... :S na dodatek jest tak zamotana i poplatana kablami ze trudno cokolwiek w niej zamontowac, nie mowiac o wydostawaniu (np. zeby wyciagnac twardziela, trzeba wykrecic grafike) a podpiecie czegokolwiek do tasmy graniczy z cudem )
no i te gierki, te programy... DOS 3.0, Norton Commander (mialem go w autoexec'u, bo linia polecen dla 8-latka byla zbyt skomplikowana), poczatki Windowsa 3.11... poza tym Prince of Persia, Prehistorik, Test Drive... to byly czasy...
saari.deviantart.com
C64 - niestety nie dotrwal do XXIw. przez moja sklonnosc do rozkrecania go udalo mi sie zrobic do niego "speudo" yoya (elektronike wyjalem z innego - zepsutego).
A z gierek - Giana Sisters (pierwsza gra ktora ukonczylem......20 razy ), wspomniany przez Yareq'a River Ride, no i ulubiona gierka mojej mamy Henry's House.
A pierwszy PC w zasadzie mam do dzisiaj, tylko ciagle rozbudowywany (w soomie ze starego zostal tylko monitor )
Saari cicho
btw - widze kolejny topic zaczety na #fpp.pl gg
Imho to obecne gierki nie dorastaj� do pi�t tym klasycznym. Kiedy� autorzy mieli wi�cej poomys��w i nie bali si� zaryzykowa� i wyskoczy� z czym� nowatorskim. Teraz pod��aj� utartymi schematami i liczy si� dla nich kasa. Kiedy� gierki mia�y 'dusz�', a obecnie przyci�gaj� tylko kolorowymi �wiate�kami i super grafik� (poza nielicznymi wyj�tkami).
jako ze mialem wtedy siedem lat za wiele nie pamietam
dostalem od wujka ten oto sprzecior - atari tasmociag. charakteryzowal sie niezmiernie dlugim czasem ladowania gry - trwalo to do 10 minut i czesto zdarzaly sie bledy (boot error ) na 10 sekund przed koncem...
nic to - za to gry 0wnowaly - pamietam river raid, robbo zaden quake nie dorownuje im grywalnoscia
you accept (reject, respect);
1993
- 386... niestety nie pamietam dokladnie jaki...
1994
- 486 DX2 50 mhz! DOS, win 3.1 dysk 120 mb.... mam tego kompa do dzi�. Niedlugo bedzie mi sluzyl jako serwer
aha gierki: Prince, Lemmings, Prehistoryk, Another World, Strike Commander (kick ass), FU 1 , EuroFighter 2000, Settlers... , Doomy...
od C64 do AMD750 :)
Ja zaczynalem od C64 w 1990.
To bylo moje marzenie...
Takie gry jak: Piraci, micro prose soccer, iron lord, space crusaders, lotus... ehh �ezka sie w oku kreci
Mam go do dzis u babci... jak przyjezdzam na swieta to obowiazkowo odpalam.
A PC to od razy P100 i DN3d, Actua Soccer ( tylko dema ale ja nie wiedzialem wtedy co to znaczy ).
A teraz... coz AMD750 gf2mx i sdi... caly czas CS i nic wiecej praktycznie...
Gdyby mozna bylo sie cofnqc w czasie... do czasow joystickow i gier na tasmie (chociaz stacje dyskow tez mialem).
Moj pierwszy komp to byl 386. Niezawiele pamietam bo chodzilem jeszcze do przedszkola , ale i tak bylem z niego dumny bo kolega mial 286
. Najpirw zagrywalo sie duzo w jakiegos Donalda, potem byl Sokoban (wtedy to byla niezla gierka) a poozniej to juz platwormowki, wyscigi i wiele innych. Pamietam jeszcze jedna platwormoowke, chyba Wordrescue (czy jakos tak): przeszedlem conajmniej 7 razy
to bylo w czasach c64
potem juz bylo c64
atari
amigi
potem slynne 286
i tak dalej i tak dalej
To by�o tak:
Par� lat wstecz �ona musia�a po�wiczy� si� troch� z program�w graficznych i trzeba by�o kupi� kompa. Mnie komputery w og�le nie ci�gn�y, nie mia�em o nich najbledszego poj�cia. Ale co zrobi�. Zdobyli�my w ko�cu za bardzo atrakcyjn� cen� Qadr� z dyskiem 250MB, i 8 RAMu. Niestety, nie odpala�. Okaza�o si� �e mamy nicniewartego rz�cha + zar�bi�cie rzadk� i poszukiwan� przej�ci�wk� do monitora .Znajomy zabra� go do fachowca, kt�ry zawrokowa� - kosz! Przynie�li mi go z powrotem. Sta� sobie smutny na biurku... i tak jakby na co� czeka�. "Na co czekasz, z�omie" pomy�la�em. "Przecie� nijak ci pom�c nie mog�, nawet nie umiem si� pos�ugiwa� sprawnym komputerem, a ty zdychasz" Co� mnie w ko�cu podkusi�o. Okaza�o si�, �e przeb�ysk intuicji pozwoli� mi podpi�� wszystkie kabelki gdzie trzeba. Odpalam. I, nie do wiary, jest GONG. Zanim �ona wr�ci�a z pracy nawali�em par� rekord�w w Maelstroma (super gierka). Kolorowym monitorem (z tysi�cami kolor�w
) wzbudza� zazdro�� znajomych przez miesi�c, p�ki nie kupili�my torped� jak na tamte czasy PPC 66.
Do dzisiaj stoi na szafie. I ci�gle jest sprawny.
zx spectrum, zaraz potem atari 65 xe ownz river raid, world karate championship, karateka, ninja, bruce lee i inne hiciory
potem amiga 1200, a potem juz tylko blaszaki zwane takze lodowami
�wiec p�omienie pr�no si� z�oc�... nie skrzypn� drzwi...
quote:
Napisane oryginalnie przez Infinite
cali masz zayebistego avatara!!!!!
cali masz zayebistego avatara!!!!!
quote:
Napisane oryginalnie przez Infinite
skad go wytrzasneles?
Pewnie pierwsza lepsza stronka z hentai![]()
Moj pierwszy komp to Amiga 600 z monitorem Commodore 1084S. Jak sobie przypominam te swietne gierki to lezka sie w oku kreci - Desert Strike, Another World, Flashback, Sensible Soccer, Test Drive II, Lotus (wszystkie), Dizzy, Super Frog, Cannon Fodder (I i II), Shadow Fighter, Settlers... moznaby tak wymieniac w nieskonczonosc. To byly czasy...
moj pierwszy komp...eh zx spectrum potem dlugo mac wreszcie 286 potem 486 potem pentium 133 potem cel 366 potem athl 1900+ i tak do dzi�
Moja ulubiona gra to byl dr tomato...zainteresowni wiedza o co chodzi
M�j pierwszy komputer dosta�em w 93r. 386sx 40mhz, 4 ramu, 120MB HDD, monitor. Z tego ca�ego zosta� mi ju� tylko monitor oraz obudowa.
A pierwszy kontakt z kompem to C64/128(jaka� hybryda ). Zawsze jak do wujka przybywam, to zasiadamy w bratem i zapierdalamy w ro�ne stare gry.
Kasyje was moj pierwszy to by� oryginalny IBM Personal System Model 50Z- 286/12MHz/1024KB/60MB -czad, ale Wolfenstein 3D dzialal
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
1. ja juz kiedys takiego topika za�o�y�em...
2. mooj pierwszy to 486 (hyba) i 4 RAM
3. mam gdzie� cennik...moze zeskanuje i zapodam...
U mnie z moim pierszym kompem wi��e si� pewne wydarzenie. Ot� jak mia�em C64 to gra�em w tak� trylogi� pt. The Last Ninja. Pierwsz� i drug� cz�� przeszed�em, a trzeciej cz�ci nijak nie mog�em sko�czy�. Po prostu nie wiedzia�em gdzie jakiego przedmiotu u�y�. Obieca�em sobie wtedy, �e kiedy� przejd� t� gre. Min�o troch� czasu (jakies 5 lat) i ca�kiem niedawno �ci�gna�em z netu emulator C64 + gry (oczywi�cie seri� The Last Ninja zgra�em jako pierwsz�). Przypomnia�em sobie, �e nie mog�em sko�czy� 3 cz�ci, poszuka�em na necie solucji (o dziwo by�a) i bez problemu sko�czy�em t� gre. Fajnie, nie?
Dostalem na I komunie swieta... Masakra, te nie przespane nocki... A potem dostalem to co teraz mam... Chwalic sie nie bede. =]
Re: wspomnienia cd.
quote:
Napisane oryginalnie przez astral
U mnie z moim pierszym kompem wi��e si� pewne wydarzenie. Ot� jak mia�em C64 to gra�em w tak� trylogi� pt. The Last Ninja. Pierwsz� i drug� cz�� przeszed�em, a trzeciej cz�ci nijak nie mog�em sko�czy�. Po prostu nie wiedzia�em gdzie jakiego przedmiotu u�y�. Obieca�em sobie wtedy, �e kiedy� przejd� t� gre. Min�o troch� czasu (jakies 5 lat) i ca�kiem niedawno �ci�gna�em z netu emulator C64 + gry (oczywi�cie seri� The Last Ninja zgra�em jako pierwsz�). Przypomnia�em sobie, �e nie mog�em sko�czy� 3 cz�ci, poszuka�em na necie solucji (o dziwo by�a) i bez problemu sko�czy�em t� gre. Fajnie, nie?
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:37.