FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=43)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=4534)

Posted by grey on 01-03-2002 10:07:

Kupię oryginalnego OFa

Jestem z Wawy i chętnie odkupię oryginalnego OFa. Może ktos chce się go pozbyć?

Pozdr.

Posted by Czacha on 01-03-2002 10:23:

takiej gry sie nie pozbywa ;-)

PS. ja niedlugo bede musial qpic druga plytke, bo ta juz ma sporo sladow uzytkowania

Posted by [FPP]KaT on 01-03-2002 16:06:

powinni ci to wymienic jak sie do nich zglosisz

Posted by Czacha on 01-03-2002 16:13:

wymienic by mogli, gdybym kupil juz plytke uszkodzona. Po prostu plyta ma rysy w skutek dlugiego uzytkowania. To nie podlega wymianom.. bo jakim prawem? ;-)

Posted by [FPP]ComCo on 01-03-2002 16:20:

quote:
Napisane oryginalnie przez Czacha
wymienic by mogli, gdybym kupil juz plytke uszkodzona. Po prostu plyta ma rysy w skutek dlugiego uzytkowania. To nie podlega wymianom.. bo jakim prawem? ;-)

Faktycznie nie widzialem jeszcze, zeby jakis producent wymienil porysowana przez gracza plytke ;-) Nikt by na tym nie wyrobil

Posted by grey on 01-03-2002 22:46:

kopia

Z prawnego punktu widzenia masz prawo zrobić JEDNĄ kopię zapasową, pod warunkiem, że nie będziesz jej sprzedawał czy wypożyczał za forsę. Oczywiście trzeba jeszcze ominąć zabezpieczenia, a to już nie jest takie łatwe (skoro piraci nie zrobili tego dobrze)

Pozdr. Grey

Posted by Czacha on 02-03-2002 01:18:

ComCo: wiem.. ale KaT sugerowal zebym wymienil ;-)

Kopii chyba sie nie da zrobic domowym sposobem, tak zeby potem dzialala tak jak nalezy, bez zadnych crackow. E tam.. jak bede moosial to qpie po prostu drugi egzemplarz gry - jest tego warta :-)

Posted by [FPP]wcpiker on 02-03-2002 11:37:

Ale znow 100 czy iles tam złoty w plecy, ale jak nie masz na co pieniedzy ... Kupujac gre placisz za prawa autorskie nie za cedeka ktorego wytloczenie kosztuje 1.6 zl, za płaciłes za prawa autorskie, marże itp. wiec cedeka dostaniesz za darmo.

Posted by [FPP]KaT on 02-03-2002 13:44:

moze niewymienili by ci tego za darmo, ale za np. drobna oplata
przeciez co im zalezy ?
licencje na produkt masz i mozesz go uzywac

Posted by [FPP]ComCo on 02-03-2002 16:46:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]KaT
moze niewymienili by ci tego za darmo, ale za np. drobna oplata
przeciez co im zalezy ?
licencje na produkt masz i mozesz go uzywac

Zastanowcie sie - nikt, zaden z dystrybutorow nie ma wolnych, wytloczonych kopii gry, ktora moglby wysylac do graczy, gdy tylko zarysuja plyte - to jest NIEREALNE. Jednak skoro widzicie taka mozliwosc to moze sprzedawac gry jedynie w opakowaniach na CD - bo po co instrukcja, kolorowe pudelko itp.

Inaczej na to spojrzcie - tytul kupilo 1,000,000 osob (w zalozeniu) czyli dystrybutor wydal milion ladnych wersji i cos tam wydal i zarobil. Teraz ten milion graczy idzie do niego zeby za darmo wymienil im cedeki bo jest na nich rysa = dystrybutor z miejsca jest bankrutem.

A licencja to chyba nie jest na produkt tylko na uzywanie danego egzemplarza (choc prawnikiem to nie jestem :-)

Posted by [FPP]KaT on 02-03-2002 17:08:

czytales kiedys instrukcje jakiejs gry ?
tak sie sklada, ze kiedys kupowalem duzo orginalow i w instrukcjach (nie mowie, ze we wszystkich) pojawialo sie mozliwosc zamiany krazka
oczywiscie jezeli kopie sie skonczyly to trudno

Posted by [FPP]wcpiker on 02-03-2002 17:14:

Ale połamany lub porysowany chamsko cedek(ze nie działa) powinnie wymienic.

Posted by Czacha on 02-03-2002 19:11:

KaT: tak chyba bylo baaaaaaaaardzo dawno temu i w innej galaktyce ;-) Pierwszy raz slysze, zeby mozna bylo wymieniac plyty gdy nam sie uszkodza.. hyh.. ;-)

Poczytaj instrukcje... napisane jest, ze gwarancja nie dotyczy uszkodzonego nosnika wskutek niewlasciwiego lub zbyt dlugiego uzytkowania. BTW, zbyt dlugie uzytkowanie tzn ile?

Posted by [FPP]KaT on 03-03-2002 13:56:

eee...
moze zeczywiscie chodzilo o dyskietki, a nie o cd ;-D

Posted by Mierzej on 04-03-2002 08:21:

A nie lepiej po prostu przegrać sobie płytkę i korzystać z kopji? Jest to całkiem legalne - każdy może mieć oruyginał i tzw. "kopję bezpieczeństwa.A jak się rozwali to znowu zgrywamy

Posted by Czacha on 04-03-2002 09:47:

Mierzej: ale OFP jest zabezpieczone, i trzeba bedzie cracki i nnie takie.. a i na serverze nie bedzie dalo sie zbytnio pograc bo bedzie wywalac.

Posted by Mierzej on 04-03-2002 11:52:

Trza umieć zgrywać

Posted by [FPP]KaT on 04-03-2002 16:11:

właśnie ;-)

Posted by Czacha on 05-03-2002 14:09:

A ja sadzilem ze to tylko kwestia softu oraz nagrywarki. Uzytkownik musi tylko wcisnac "copy" :-P

Posted by [FPP]KaT on 07-03-2002 20:24:

cos w tym stylu ;-)

Posted by Qba on 17-03-2002 22:36:

Talking

Jeśli chcecie kupić nową giere (oryginał) to proponuje zajrzeć na www.wirtualny.com
Tam do zakupionej giery dodają 2 za free i dostajesz to pod drzwi.

Posted by Czacha on 17-03-2002 23:39:

A ja proponuje qpic w UK, bo tam maja przynajmniej wersje EU z pelnym wsparciem z CodeM i BISu... a nie PL, gdzie na patche trzeba czekac z nadzieja na ich wydanie.

Posted by Przezdzieblo on 18-03-2002 08:15:

Oj, Czachman, nie przesadzaj. Na 1.30 czekało się ponad miesiąc, na 1.40 trzy tygodnie z kawałkiem, na 1.42 dwa, na 1.45 tydzień i dali od razu 1.46 (też po tygodniu) Świat jest piękny a polska wersja rozwojowa...

Posted by Czacha on 18-03-2002 12:08:

Ciekawe, ile czasu bysmy czekali na 1.46 gdybym nie interweniowal w tej sprawie ;-)

Taaa.. patche moze i dostajemy, ale wez pod uwage przyszlosc OF'a. Co z Resistance? Bedzie trzeba czekac na niego okolo 2 miesiecy dluzej. A Independence Lost? Nawet IMG nie wie co to jest.. i raczej ich to wiele nie interesuje.

Coz, nasz rynek nieco sie ruszy za kilka miesiecy, bo IMG szykuje niespodzianke fanom. Jesli ktos ma zamiar zostac przy wersji PL, a jego plytka zaczyna przypominac stara, porysowana patelnie, to bedzie to dla niego nielada gratka. Ale nie moge nic wiecej powiedziec :-)

Tak czy siak.. wiemy jak jest z wersja PL.

PS. Od kwietnia, gry i programy zostaja objete nowym, 20% podatkiem... ssssuuuuuuuuuuuper!

Posted by [FPP]wcpiker on 18-03-2002 15:00:

1.Ja resistenc kupie we Frankfurcie (jakeis 70 km od miejsca mojego zamieszkania) i nie bede mial problemu z patcha (oby był wersja angielsko jenzyczna).
2. A jakim podatkiem sa teraz objete gry itp.

Posted by Czacha on 19-03-2002 01:26:

Nie pamietam, ale ten nowy podatek spowoduje wzrost cen gier/programow o 20%.. :-(

Posted by [FPP]wcpiker on 19-03-2002 06:58:

A to sukinsyny. Juz nie maja gdzie pieniedzy szukac.

Posted by david on 06-04-2002 11:51:

cze wszystkim
słuchaj grey jak chcesz kupić oryginalnego flashpointa zajrzyj na allegro ( www.allegro.pl ) można tanio dostać ja kupiłem swojego za 50zł i działa doskonale

Posted by Vooplayer on 07-04-2002 11:38:

quote:
Napisane oryginalnie przez wcpiker
Ale znow 100 czy iles tam złoty w plecy, ale jak nie masz na co pieniedzy ... Kupujac gre placisz za prawa autorskie nie za cedeka ktorego wytloczenie kosztuje 1.6 zl, za płaciłes za prawa autorskie, marże itp. wiec cedeka dostaniesz za darmo.

Bez przesady z ta ceną - kupiłem OF w hipermarkecie za 89 złotych. Jeszcze miesiąc, dwa i bedzie kosztować ze dwie dychy mniej.

Posted by Qba on 07-04-2002 19:17:

Vooplayer kupujesz gry w hipermarkecie ?
Komputer masz z kiosku ruchu?

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 11:03.