FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=43)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=5439)

Posted by Qba on 06-04-2002 22:45:

Lightbulb Wyszszość Dragunova nad M21

Zauwazylem podczas gry iz niektorzy nie lubia a wrecz gardza Dragunowem. Chcialbym tych wszystkich , hmmmmm , naprowadzic na wlasciwa droge.

quote:
OTO DANE M21

Kraj USA
Kaliber 7,62 mm
Nabój 7,62x51 NATO
Masa 5,1 kg
Długość 1125 mm
Długość lufy 560 mm
Zasilanie magazynek na 20 nb.
Prędkość początkowa 853 m/s
Zasada działania odprowadzanie gazów

quote:
A OTO DANE SVD DRAGUNOVA

Kraj: Rosja
Kaliber: 7,62 mm
Nabój: 7,62*54R
Masa: 4,3 kg
Długość: 1225 mm
Długość lufy: 620 mm
Zasilanie: Magazynek wymienny na 10 naboi
Prędkość wylotowa pocisku: 828 m/s
Zasada działania: Odprowadzanie gazów

Jak widac SVD Dragunov przewyzsza M21 znacząco.

Jesli ktos jeszcze uwaza Dragunova za niedorzeczna bron to proponuje walke na sharpeyu, zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie

Posted by Vooplayer on 07-04-2002 11:35:

Re: Wyszszość Dragunova nad M21

quote:
Napisane oryginalnie przez Qba
Zauwazylem podczas gry iz niektorzy nie lubia a wrecz gardza Dragunowem. Chcialbym tych wszystkich , hmmmmm , naprowadzic na wlasciwa droge.

snajperzy muszą wcinać duzo fasoli skoro ich giwery działają na odprowadzonym gazie

Posted by Qba on 10-04-2002 16:48:

Talking

To jest wyzwanie czy tylko pogarda?

Posted by Vooplayer on 10-04-2002 18:30:

quote:
Napisane oryginalnie przez Qba
To jest wyzwanie czy tylko pogarda?

Ani jedno, ani drugie - lubię karabiny snajperskie w OF (choć nie podejmuję się stwierdzić, który lepszy). A na wyzwania to jeszcze za cienki jestem. Krótko mówiąc - żartowałem

Posted by Oberon on 10-04-2002 18:54:

Mimo wszystko gdy jestem ranny i rece mi lataja na boki to zoom M21 pozwala mi trafic przeciwnika, mimo trzesiawki

Ob.

Posted by Qba on 10-04-2002 20:04:

Przeciez w Dragunovie tez jest zoom. Wiec o co chodzi?
Chcialbym sprostowac.
Nie osadzam ktory karabinek jest lepszy a ktory gorszy, choc przyznaje sie ze wole SVD Dragunova i pewno dlatego wkuzaja mnie teksty nowych graczy(nie chce uzywac wulgaryzmow), ktorzy gadaja ze Dragunov jest do kitu tylko dlatego ze nie umieja z niego strzelac.

Posted by Oberon on 10-04-2002 20:29:

Nie twierdze ze dragunov jest do kitu, wrecz przeciwnie. A mowiac o zoomie, mialem na mysli to ze w M21 mozna regulowac zoom, a w DRV nie i w zwiazku z czym gdy ustawie zyma na max to moge przycelowac precyzyjniej mimo hercklekotki spowodowanej ranami.
A wracajac do tematu to dobry zolnierz poradzi sobie zaroowno z M21 jak i DRV.

Posted by Przezdzieblo on 10-04-2002 21:00:

Sprowokowałeś mnie, Qbuś, i teraz się nie zamknę

Dane techniczne to nie wszystko. Lufa Dragunova istotnie jest długa, nie zawsze jednak daje to gwarancje celniejszego strzału niż z broni z krótszą rurą. W dłuższych lufach następują większe naprężenia, większa jest powierzchnia nad którą faluje powietrze utrudniając celowanie, wieksze są różnice temperatur w różnych częściach. No i trudniej z taką rusznicą czołgać się, ukrywać i wychodzić z transportera.

Ponadto lufa (ue, nie mam synonimu) Dragunova (broni, nie konstruktora ) została wykonana w nienajlepszej, oględnie mówiąc, technologii. Ma niską żywotność. Precyzję SWD zapewniają specjalne naboje (ciekawe, w Polskiej Armii nasi snajperzy specjalnej amunicji nie mają, używają zwykłej).

Kolejną wadą jest celownik. Ma niezłą optykę, lecz jak na dzisiejsze standarty, tylko niezłą. Mała jasność, mały kąt widzenia (mimo małego powiększenia). Mocowanie PSO-1 jest niestabilne, potencjometry mają luzy, w praktyce broń musi być przestrzeliwana i regulowana po każdym przeniesieniu.

Zaleta (!!!). SWD jest bronią strzelców wyborowych, snajperską. M21 to przeróbka M14, w praktyce broń obserwatorów, ma gorsze parametry balistyczne, choć pewnie jest trwalsza i ma lepszy celownik.

Mała masa nie zawsze jest zaletą, szczególnie w przypadku broni snajperskiej. Im cięższy karabin tym mniej kopie, strzela się prawie zawsze leżąc lub siedząc, z podpórką, dźwigać żelastwa nie trzeba.

Ja wolę M21, można z niego położyć ogień niemal zaporowy, zmiana powiększenia pomaga w wykrywaniu i śledzeniu przeciwnika.

Posted by Qba on 11-04-2002 12:36:

Sory ale nie jestem takim expertem od broni jak ty, poprostu wkuzylo mnie gadanie niektorych lepkow. A poza tym bardziej nas tu interesuje wykorzystanie w grze. Moze zaledwie 5% ludzi z tad widzialo (nie mowiac o trzymaniu w lapie i strzelaniu) prawdziwego Dragunova lub M21.

quote:
Ja wolę M21, można z niego położyć ogień niemal zaporowy, zmiana powiększenia pomaga w wykrywaniu i śledzeniu przeciwnika.

Moze sie myle ale karabin sniperski to nie M60 , ani lornetka z dluga lufa. Jak widze wroga to w niego wymieze i strzele. Nie musze go sledzic.

Posted by Przezdzieblo on 11-04-2002 16:24:

Nie mylisz się, M21 to nie M60

Nie trzymałem ani nie strzelałem z SWD lub M21, ale parę rzeczy o broniach tych wiem.

Toczy się obecnie dyskusja, kim powinien być wojskowy snajper, jak działać, czy samowtór z obserwatorem czy jako przypisany do plutonu. Cokolwiek zostanie ustalone (jedno rozwiązanie drugiego nie wyklucza, w pierwszym przypadku strzelec ma drogi i celny karabin wyborowy, czasem kalibru .50, a obserwator np. M21 lub Colta Commando, na poziomie plutonu zaś funkcjonuje ze snajperską wersją karabinu szturmowego) M21 jest lepszą bronią w OF. Ilość naboi zwiększa prawdopodobieństwo zabicia gada, można zatrzymać pojazd, trafić biegnącego i zygzakującego przeciwnika, osłonić się ogniem. Ponadto w celowniku więcej widać, można precyzyjniej śledzić teren i poszukiwać celów, to chyba ważne dla snajpera.

Ja szukam wroga, czy biegnie, czy się czołga. Nie zawsze podejdzie wprost pod lufę, czasem trzeba za nim wodzić siatką celownikiem. PKO-1 ma za mały kąt widzenia.

Posted by Qba on 12-04-2002 16:10:

Widze ze Cie nie przekonam wiec powiecmy ze kazdy z karabinkow ma swoje wady i zalety (Ja i tak preferuje Dragunova). Wiec nie kłućmy sie ktory jest lepszy a ktory gorszy bo i tak Ty nie przekonasz mnie a Ja Ciebie (mozemy oczywiscie rostrzygnac ten spor na sharpeyu ale i tak to by tylko znaczylo kto jest lepszym strzelcem a nie ktory karabinek jest bardziej efektywny).

Posted by [FPP]KaT on 13-04-2002 20:48:

Talking

bijcie sie, bijcie !!! ;-)

Posted by Qba on 13-04-2002 22:41:

Angry

Ladnie to tak zachecac do walki?
Wstydz sie!!!

Posted by [FPP]KaT on 13-04-2002 22:55:

Talking

dobra, dobra
ty mi tu nie cwaniakuj :-D

Posted by Qba on 13-04-2002 23:58:

To nie ja powiedzialem:

quote:
bijcie sie, bijcie !!! ;-)

Posted by ALA on 15-04-2002 08:57:

hehe

To ja proponuję pojedynek tak na 500 metrów 3 ludzi
1 filo
2 drag
3 m21

najlepiej na pustyni

Posted by Qba on 16-04-2002 11:30:

Talking

Tylko 500 m?

Posted by [FPP]wcpiker on 16-04-2002 16:29:

z 500 to z m16 mozna kogos bez problemu trafic, kiedys ogladałem film gdzie strzelali do gosci na polu golfowym z 2000m(chyba ze to blad w tlumaczeniu).

Posted by Qba on 16-04-2002 20:03:

Talking

Tez ogladalem ten film (ale tytulu nie pamietam) , miales jakies trefne tlumaczenie bo to bylo 10000 m (ups za duzo zer 1000 m mialo byc)

Posted by [FPP]wcpiker on 16-04-2002 22:26:

Na 10000 m to kula nie doleci, pozatym 1000m to tez duzo jezeli zasieg skuteczny m16 to chyba 600m (z 600m przebija metalowy chełm).

Posted by Qba on 16-04-2002 22:53:

Ale ja mowie o sniperce
Jesli mowiles o strzelaniu z 2000m z m16 to sory, myslalem ze chodzi o sniperke
I te 600m z m16 - no ja nie wiem , najpierw bys musial trafic w ten chelm (jesli bys go wogle widzial)

quote:
1 metr = ok. 1 krok

Posted by [FPP]wcpiker on 16-04-2002 23:43:

2000 to mowiłem o snajperce, ale ze wogule pocisko potrafi tak daleko zaleciec i jeszcze zabic.

Posted by ALA on 17-04-2002 07:19:

cd tematu

to niech ktoś stworzy misję z odpowiednio ustawioną widocznością to jestem chętny na manewry

Posted by Qba on 17-04-2002 19:34:

Ze sniperki mozna trafic z 1000 m ale trza miec naprawde dobra sniperke , no i jeszcze dochodzi dlugie szkolenie (predkosc wiatru, cisnienie itd) by TRAFIAC z takiej odleglosci.

Posted by Xenocide on 06-05-2002 07:28:

M82A1
Amunicja - 12,7x99
Dł. całkowita - 1549 mm
Masa - 13,4 kg
Pojemność - 11
Skuteczny za. - 1500 m

Produkowany 1982 - 1992

czemu tej broni nie ma bezposrednio w ofp?!

Posted by Qba on 06-05-2002 14:41:

Bez przesady!!!!!

Jest duzo broni ktore moglyby byc w OF.
Jesli chcesz taki gun w grze to poszukaj go w necie albo sam zrob. NIe widze problemu zeby se postrzelac z takiego czegos.

Posted by Przezdzieblo on 09-05-2002 20:44:

Poledam dodatek z M82, do ściągnięcia u Czechów. Niestety, broń ma celownik o stałej nastawie i małym powiększeniu, ale strzela się fajnie. Ten FILO też nienajgorszy, poza teksturami i koszmarnym celownikiem (a teraz Jasiu narysuj jak wyobrażasz sobie siatkę optyczną snajperki), rozsądny model lotu pocisku i obrażeń przezeń zadawanych.

PSO-1 Dragunova ma dalmierzyk do 1000 m i trzy punkty celownicze odpowiedznio dla 1100, 1200, 1300 metrów. Jednak celność tej broni przy strzelaniu do sylwetki na odległości ponad 300-400 metrów, przy stosowaniu zwykłej amunicji (w polskiej armi) i charakterystykach celownika i samej broni jest raczej nie wielka. Jeden z najlepszych karabinów wyborowych Parker-Hale Model 82 z celownikiem x6 i selekcjonowaną amunicję gwarantuje trafienie sylwetki do 600 m ze 100% prawdopodobieństwem, skutek strzału na tym dystansie zależy tylko od umiejętności strzelca (zresztą ten karabin to ciekawa broń, używana też z mechanicznymi przyrządami celowniczymi, muszką i szczerbinką!!!).

Pociski karabinowe mają zasięg kilku kilometrów, pośrednie też, tak 5-6, pistoletowe nawet paru kilometrów. Oczywiście idzie o maksymalny, lufa pod kątem 45 stopni, rażenie żadne. Do trzech kilometrów pociskami karabinowymi można skutecznie zwalczać cele grupowe, nawet ogniem pośrednim (bez widoczności celu, stosowane podczas Pierwszej Wojny Światowej).

Posted by Qba on 10-05-2002 10:55:

Ten chlopak jak sie rozgada to gada i gada , nawet nie wie o czym ale gada. Stary wiemy ze jestes expert ale daj na wstrzymanie.

Posted by Przezdzieblo on 10-05-2002 15:36:

Qba, nie na temat? Przypatrz się ostatnim postom i powiedz, że obok wątku. Jak mi udowodnisz, przyznam rację

Skoro wywiązała się gadanina o pociskach i celności (no i o "chełmach"), nie mogłem wprost zamilczeć.

Posted by Qba on 10-05-2002 18:50:

Tak tylko se zartuje. I tak zreszta tu nikt chyba nie zaglada.
Nie obrazaj sie przypadkiem. Nie wiem po co tu pisze skoro i tak tylko z 3 osoby otwieraja ta strone. Zaczyna mi odbijac wiec jakbym kogos obrazil albo powiedzial cos nie stosownego to sorka.

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 13:58.