FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=70)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=5559)

Posted by Poker on 12-04-2002 10:33:

Exclamation Nowe Serwery?

Hm dziwi mnie to ze jeszcze nikt nie napisal, moze nie zauwazyl ze sa 2 nowe polskie serwerki
Podam wam nawet IPki (widzice jaki jestem dobry)
62.89.124.19:27960
195.117.13.89:27960
1 ma opis Kawiarenka WIC 24/7 Katowice Opolska
a 2 Towerbridge AST-NET
POzdrawiam i milego grania zycze

Posted by fragi on 13-04-2002 15:35:

Re: Nowe Serwery?

quote:
Napisane oryginalnie przez Poker
Hm dziwi mnie to ze jeszcze nikt nie napisal, moze nie zauwazyl ze sa 2 nowe polskie serwerki
a 2 Towerbridge AST-NET

mi te servery nie chodza

Posted by PAPUGa on 13-04-2002 18:34:

Re: Re: Nowe Serwery?

quote:
mi te servery nie chodza

i nie dziwie ci sie: wg moich statystyk ten serv: 195.117.13.89:27960 ma bardzo krotki uptime

(obrazek nalezy odczytac tak: niebieski oznbacza MAXPLAYERS, niebieskie piki w dol - pad mojej dzierzawy, poziome niebieski przy zerze przez dluzszy czas - tamten serv lezy, zielone slupki - ilosc graczy na servie w danym czasie)

Posted by PAPUGa on 15-04-2002 13:46:

Exclamation Re: Re: Re: Nowe Serwery?

heh, musze tutaj wrzucic news - bo w zasadzie - nie ma gdzie takie rzeczy zamieszczac

games.coolnet.pl zaliczyl dzis zwalke, delikatnie mowiac i zostal prewencyjnie wziety pod lupe.
D.B. ma go aktualnie w swoich trockliwych lapkach

coolnet2 juz stoi wieczorkiem bedzie podpiety do sieci, serv gier powinien ruszyc jeszcze w tym tygodniu.

Posted by fragi on 15-04-2002 14:44:

Re: Re: Re: Re: Nowe Serwery?

quote:
Napisane oryginalnie przez PAPUGa
heh, musze tutaj wrzucic news - bo w zasadzie - nie ma gdzie takie rzeczy zamieszczac

games.coolnet.pl zaliczyl dzis zwalke, delikatnie mowiac i zostal prewencyjnie wziety pod lupe.
D.B. ma go aktualnie w swoich trockliwych lapkach

coolnet2 juz stoi wieczorkiem bedzie podpiety do sieci, serv gier powinien ruszyc jeszcze w tym tygodniu.

cool, a kto bedzie adminem ????? powiedziec ??? moze admin sie odezwie jak bedzie chcial

Posted by Sniezek on 15-04-2002 15:44:

adminem qlnet2 bedzie nasz dziadunio papuga

Posted by fragi on 15-04-2002 20:09:

quote:
Napisane oryginalnie przez Sniezek

hihihi

Posted by PAPUGa on 15-04-2002 23:15:

TYLKO NIE DZIADUNIO! TYLKO NIE DZIADUNIO!

quote:

jak dla Was .... wujek po prostu wujek
tylko mi tu prosze literek nie podmieniac!!!

Posted by Sniezek on 16-04-2002 07:26:

dobra niech bedzie wujek....ale podobalo mi sie to kiedy quietc jak cie zobaczyl krzyknal dziadku

Posted by PAPUGa on 16-04-2002 12:09:

hehe :)

quote:
ale podobalo mi sie to kiedy quietc jak cie zobaczyl krzyknal dziadku

mnie tez troche speszyl
bo i ja jego sobie wyobrazalem ciut .... hm, mlodszego? i mniej .... brzucho-piwnego

Posted by BulletCatcher on 16-05-2002 10:12:

Thumbs down Re: Nowe Serwery?

quote:
Napisane oryginalnie przez Poker
a 2 Towerbridge AST-NET

Generalnie przyznaje si� do 62.89.124.19:27960. Sta� w sumie kr�tko, raczej na pr�b� wi�c raczej nie zawraca�em nim ludziom g�owy. Ale jak si� pozbieram z kas� i wykombinuje jakiego� kompa, albo zwolnie swoj� pencet� to postawi� go do porz�dku i b�dzie dia�a�. Przy okazji mam pytanie, na co mo�na sobie pozwoli� na 900 MHz Athlon TB tak z 256 megs�w ma (chyba) na 1Mb ��czu?
Generalnie do szcz�cia starczy�o by mi 14-16 plrs + 4 private (dla kawiarenkowicz�w) + 4 spect�w.
A tera kryptoreklama (ale nie moja bo to nie moja kawiarenka) WIC jest w Katowicach na Opolskiej 5 (w bramie), autentycznie otwarta 7/24 i na karzdym kompie jest UT konfigi s� powalnone, bo tam ludzie siedz� radze przynie�� swoje.

Posted by PAPUGa on 16-05-2002 12:01:

Re: Re: Nowe Serwery?

quote:
Napisane oryginalnie przez BulletCatcher
Przy okazji mam pytanie, na co mo�na sobie pozwoli� na 900 MHz Athlon TB tak z 256 megs�w ma (chyba) na 1Mb ��czu?
Generalnie do szcz�cia starczy�o by mi 14-16 plrs + 4 private (dla kawiarenkowicz�w) + 4 spect�w.

hm, zegarek 900 i 256ramu? to raczej sie pytaj ILE serverow i jak kobylastych na tym mozna odpalic

na moim kill.it.pl jest jedynie PII333+128ramu i 1MBit lacze.
spokojnie gra sobie 10 graczy, 4 spectuje. kiedys bylo chyba cos kolo 16 - i chyba ludziew nie marudzili ze sa lagi.

Jesli to masz na linuksie - to sobie poobserwuj load, gdy jest duuzo graczy . Sugeruje, aby nie przekraczal 1 .
No i oczywiscie - q3ded nie powinien chodzic na priorytecie nice, bo ludzie beda widziec lagi, gdy sie cron odpala (np. mrtg). Gdy mialem na nice5 - to regularnie byly lagi. Teraz q3 jedzie na nice 0 i ludzie nawet nie wiedza, ze na tej samej maszynie sobie chodzi kobylasty MRTG, FTP serv, WWW serv, samba i cos jeszcze.

Posted by BulletCatcher on 17-05-2002 11:45:

Re: Re: Re: Nowe Serwery?

quote:

hm, zegarek 900 i 256ramu? to raczej sie pytaj ILE serverow i jak kobylastych na tym mozna odpalic

na moim kill.it.pl jest jedynie PII333+128ramu i 1MBit lacze.
spokojnie gra sobie 10 graczy, 4 spectuje. kiedys bylo chyba cos kolo 16 - i chyba ludziew nie marudzili ze sa lagi.

Z tego wnioskuj�, �e procek nie musi by� super_power-the_best-quite_new :-) ale qpa megs�w to jest to co trzeba servowi q3. A co z przepustowo�ci� ��cza? Co� mi si� o oczy obi�o 3 kB/s na gracza (s�ownie 3 kilo Bajty/s) czyli tak 24 kbps (kilobit�w/s). Tak wyra�nie to pisze, bo ludzie czasami nie rozr�niaj� (qmpel raz mnie pyta� czemu ma tylko 12-14 kB/s na SDI a przecie� ma 115 kbps ) Czyli czysto teoretycznie na megowym ��czu 40 graczy mog�o by sobie pogra�. Inn� kwesti� jest czy jak si� ma do zu�ycia ��cza sv_fps/snaps? Ale te kwestie zostawiam sobie na p�niej :-)

Posted by BulletCatcher on 17-05-2002 12:14:

Thumbs up Re: Re: Re: Re: Nowe Serwery?

quote:

A co z przepustowo�ci� ��cza? Co� mi si� o oczy obi�o 3 kB/s na gracza (s�ownie 3 kilo Bajty/s) czyli tak 24 kbps (kilobit�w/s).

Ale popatrzy�em sobie na statsy na kill.it.pl i wynika z nich, �e nawet jak by�o tam w peaku tak z 6 plrs UT to zu�ycie sieci nie skoczy�o do 150, jak by wynika�o z moich domys��w. Czyli jak to jest z t� przepustowo�ci�?
CPU Usage faktycznie niskie, my�l�, �e Athlon TB 900 MHz spoko sobie poradzi z q3 (mo�e nawet x2: TS i CTF) drobnym servkiem http, ftp i pop/smtp.

Posted by PAPUGa on 17-05-2002 14:08:

ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:

Ale popatrzy�em sobie na statsy na kill.it.pl i wynika z nich, �e nawet jak by�o tam w peaku tak z 6 plrs UT to zu�ycie sieci nie skoczy�o do 150, jak by wynika�o z moich domys��w. Czyli jak to jest z t� przepustowo�ci�?
CPU Usage faktycznie niskie, my�l�, �e Athlon TB 900 MHz spoko sobie poradzi z q3 (mo�e nawet x2: TS i CTF) drobnym servkiem http, ftp i pop/smtp.

tak naprawde, to te wykresy na http://kill.it.pl sa srednia z 5 minut (mimo, ze je zbieram co minute).
znacznie bardziej wiarygodny, bylby dla Ciebie programik 'iptraf' (do zassania z freshmeat.net) - tam wybieraz protokol, port i pokazuje ci aktualny ruch (w miarce, jaka sobie zdefiniujesz) na interfejsie jaki chcesz.

hyhy - wykresy referencyjne? hoho, nie wiedzialem ze moje _orientacyjne_ zabawki, beda dla kogos pomocne. ale spoko - ciesz sie i korzystajcie, spoko..

P.S.
tak naprawde, to UT (czyli Q3) zuzywa BARDZO malo sieci. gdy mialem max players (cos kolo 12-14klientow), obciazenie lacza przez nich wynosilo cos kolo 350kbps, rownomiernie IN i OUT. czyli na megowym laczu jest jeszcze w pyte zapasu na zapytania DNS czy malenkie transfery po www. eksperymentalnie odpalalem tez jakies FTPy odemnie w swiat - gracze nie zauwazali lagow. ale z tym, to sugerowalbym juz ostroznosc.

Posted by BulletCatcher on 17-05-2002 16:15:

Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:
pisane oryginalnie przez PAPUGa
  1. tak naprawde, to te wykresy na http://kill.it.pl sa srednia z 5 minut (mimo, ze je zbieram co minute).
    znacznie bardziej wiarygodny, bylby dla Ciebie programik 'iptraf' (do zassania z freshmeat.net) - tam wybieraz protokol, port i pokazuje ci aktualny ruch (w miarce, jaka sobie zdefiniujesz) na interfejsie jaki chcesz.
  2. hyhy - wykresy referencyjne? hoho, nie wiedzialem ze moje _orientacyjne_ zabawki, beda dla kogos pomocne. ale spoko - ciesz sie i korzystajcie, spoko..
  3. P.S.
    tak naprawde, to UT (czyli Q3) zuzywa BARDZO malo sieci. gdy mialem max players (cos kolo 12-14klientow), obciazenie lacza przez nich wynosilo cos kolo 350kbps, rownomiernie IN i OUT. czyli na megowym laczu jest jeszcze w pyte zapasu na zapytania DNS czy malenkie transfery po www. eksperymentalnie odpalalem tez jakies FTPy odemnie w swiat - gracze nie zauwazali lagow. ale z tym, to sugerowalbym juz ostroznosc.

1. Wierzaj mi, ach wierzaj, �e jak to postawi� to tak to przebadam, �e hej Jak b�d� mia� wyniki oczywi�cie podam. Na razie potrzebuje tej pencety (wspomniany Athlon) do r�nych pierd�ek i troche si� marnuje. Normalnie u�ywam mak�wki z OS X (do ut oczywista te�) i w zasadzie penceta tylko do divix-�w s�u�y bo na mak�wie s� z tym ma�e problemy
  2. Lepszy wr�bel w gar�ci ni� go��b na dachu albo Lepszy rydz ni� nic znasz? Nie m�wie, �e sp�dza�em dnie i noce na szukaniu, ale troch� poqka�em i nic na ten temat na www nie znalaz�em, po listach i kana�ach #irc nie szuka�em, bo czasu jakby ma�o
  3. Fucktycznie male�ko. Wychodzi 350 kbps/14 plr = 25 kbps/plr (kbpspplr? ) Ale znajd� mi kogo�, kto nie chcia�by coby by�o mniej potrzeba . Ftp i www mo�naby transfery obci�� do powiedzmy 512 kbps razem i by by�o.

Dzi�ki za info.

Posted by PAPUGa on 17-05-2002 18:59:

Re: Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:

1. Fucktycznie male�ko. Wychodzi 350 kbps/14 plr = 25 kbps/plr (kbpspplr? ) Ale znajd� mi kogo�, kto nie chcia�by coby by�o mniej potrzeba . Ftp i www mo�naby transfery obci�� do powiedzmy 512 kbps razem i by by�o.

Dzi�ki za info.

grasz w UT na makowce?!?!?! WOW! odwaznys! i jak - da sie grac? duzo framek? ile masz? nie lapie jakichs lagow, np. przy zmianie mapy na servie?

a co do transferu - cos mi sie wydaje, ze jeden gracz (zalezy jeszcze jakie ON ma lacze) robi wlasnie cos kolo 24-32kilo. znamienne jest, ze ruch jest bardzo zrownowazony - dobrze, gybys mial identycznego CIRa IN i OUT o ile planujesz wysycac lacze do 80% przepustowosci. bo jesli masz nierowno gwarantowana przepustowosc (np. do ciebie 8 mega, od ciebie 1 mega) to gracze moga miec zauwazalne lagi.

Posted by BulletCatcher on 20-05-2002 14:47:

Re: Re: Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:
grasz w UT na makowce?!?!?! WOW! odwaznys! i jak - da sie grac? duzo framek? ile masz? nie lapie jakichs lagow, np. przy zmianie mapy na servie?

Gram na mak�wie i nie jest dobrze, ale na pencecie mi si� nie chce Gra� si� da, moja wyci�ga jakie� 45-90 fps, zale�y od mapy i tego co widz� (konkretnie ilu widz�) Ale coo�, Apple poszed� na �atwizn� i wsadza do komp�w GF 2, GF 3 by�y jako opcja, ale tak by�y, �e ich nie by�o o GF 4 na razie nie ma co ma�y� chyba, mo�e kto� co� wie? Bior�c pod uwag� reszt� kompa (2xPPC 800Mhz, 1,5 GB) to chyba lepiej bym wyszed� na SoftRenderingu da si� to w��czy� w q3?
Z lagami to jest tak, �e w domq mam sdi wi�c trudno co� powiedzie� S� i ju� . Pod OSX ostatnio (jak raz po przeczytaniu Tfojego posta ) zacz�� mi si� wiesza� przy zmianie mapy i to na amen, ale pod OS9 wszycho gra. Czy tak, czy tak lag si� pojawia jak si� kto� do�ancza, czyli na pocz�tku mapy nagminnie. Ale to chyba kwestia serva ut? Fucktem jest, �e PR 1.31 na mak�w� jest oznaczony jako "beta" cokolwiek to znaczy w stosunku do PR-s�w. W ka�dym razie jak mam dobry dzie�, ping mi sprzyja i nie pojawi si� kto� za dobry to bior� ok 30 frag�w i nie ma mocnych

Posted by PAPUGa on 22-05-2002 21:50:

Re: Re: Re: Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:
(2xPPC 800Mhz, 1,5 GB) to chyba lepiej bym wyszed� na SoftRenderingu da si� to w��czy� w q3?

Czy tak, czy tak lag si� pojawia jak si� kto� do�ancza, czyli na pocz�tku mapy nagminnie. Ale to chyba kwestia serva ut?

heh, 2x PPC heh, macos umie obslugiwac SNMP? jesli tak, to fucktycznie - lepiej by ci hasalo pod softrenderingiem. ale nie mam pojecia jak to zrobic.

tak, zauwazylem, ze szybciej wchodza do gry gracze, z SZYBSZYMI kompami - widze to w konsoli (client X entered the game). to prawdopodobnie zalezy od szybkosci, z jaka wczytuje ci sie mapka z dysku - tak podejrzewam. byc moze ta mapke trzeba jeszcze zrenderowac, czy skompilowac (co na jedno wychodzi) ale sprowadza sie do tego, ze pierwsi w grze sie pojawiaja gracze z mocniejszym sprzetem i mniej zalagowanym laczem (serv info o zmianie mapy wysyla do wszystkich jednoczesnie, ale zalagowani dostaja to info pozniej - i pozniej zaczynaja ladowac nowa mape).
co i tak, i tak nie ma znaczenia przy TSie, ale ma ogromne znaczenie przy TDMach.
ale sie rozpisalem.

Posted by BulletCatcher on 23-05-2002 08:22:

Re: Re: Re: Re: Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:

heh, 2x PPC heh, macos umie obslugiwac SNMP? jesli tak, to fucktycznie - lepiej by ci hasalo pod softrenderingiem. ale nie mam pojecia jak to zrobic.

Obs�ugiwa� obs�uguje. MacOS X jak najbardziej, bo to Unix z ludzk� twarz� jest, MacOS 9 (tzw. Classic) - nie, chyba, �e aplikacja sobie sama z tym radzi, np. tak jak Photoshop. Ale i tak czego� tu nie qmam. W konfigu mam seta /r_smp "1", w czasie gry jak dam z konsoli /r_smp to daje, �e jest "1" default is "1". Ale /r_showsmp "0" default is "0" - /seta r_showsmp "1" - r_showsmp is cheat protected??? O co tu chodzi? Wie kto? Wiele komend daje mi tak� odpowiedz. Stawiam sobie serverka do eksperyment�w, daje np. /r_showtris "1" a tu, �e jest cheat protected
quote:
tak, zauwazylem, ze szybciej wchodza do gry gracze, z SZYBSZYMI kompami - widze to w konsoli (client X entered the game). to prawdopodobnie zalezy od szybkosci, z jaka wczytuje ci sie mapka z dysku - tak podejrzewam. byc moze ta mapke trzeba jeszcze zrenderowac, czy skompilowac (co na jedno wychodzi) ale sprowadza sie do tego, ze pierwsi w grze sie pojawiaja gracze z mocniejszym sprzetem i mniej zalagowanym laczem (serv info o zmianie mapy wysyla do wszystkich jednoczesnie, ale zalagowani dostaja to info pozniej - i pozniej zaczynaja ladowac nowa mape).
co i tak, i tak nie ma znaczenia przy TSie, ale ma ogromne znaczenie przy TDMach.
ale sie rozpisalem.

Chyba raczej ��cze, ani moja mak�wa, ani penceta nie s� mo�e domonami szybko�ci, bo s� szybsiejsze kompy, ale najgorsiejsze to one jeszcze nie s�. Chocia� faktem jest �e przy SDI ostatni si� jeszcze nie za�adowa�em na plansze, zawsze kto� po nie wskakuje. Pierwszy chyba te� jeszcze nie W niczym to nie t�umaczy laga przy wchodzeniu gracza. Nawet je�li komp kleenta jest wolny, to przy wchodzeniu ma ju� mapk� policzon�, co by to nie by�o - kompilacja czy rendering. A lag si� pojawia. Jaki� wi�kszy snap jest wtedy wysy�any, czy co? Jak si� pod�anczasz w trakcie gry to te� awaiting snapshot d�u�sz� kwilk� raczej trwa.
Wracaj�c do kwestii zwieszek przy zmanie mapy. Pyta�e� czy u mnie na mak�wie s� i owszem zdarzaj� si�. Nie cz�sto, ale czasem. Ale by�em ostanio w kafejce (tej w ktoorej UT jest na ka�dym kompie ) No i skoro ju� by�em to siad�em z qmplem do UT no i te� nam si� zacz�o wiesza� przy zmianie mapy (to s� jakie� Durony 700 czy co� takiego/128 MB/GF2MX) Nawet nie wiem, czy na kill.it.pl to nie by�o, albo na snajperze, nie pami�tam.

Pozdroofka

Posted by PAPUGa on 23-05-2002 08:56:

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:
W konfigu mam seta /r_smp "1", w czasie gry jak dam z konsoli /r_smp to daje, �e jest "1" default is "1". Ale /r_showsmp "0" default is "0" - /seta r_showsmp "1" - r_showsmp is cheat protected???
1.
O co tu chodzi? Wie kto? Wiele komend daje mi tak� odpowiedz. Stawiam sobie serverka do eksperyment�w, daje np. /r_showtris "1" a tu, �e jest cheat protected

2.
no i te� nam si� zacz�o wiesza� przy zmianie mapy (to s� jakie� Durony 700 czy co� takiego/128 MB/GF2MX) Nawet nie wiem, czy na kill.it.pl to nie by�o, albo na snajperze, nie pami�tam.

Pozdroofka

1. hm, nie zna�em tych komend co poda�e�
jesli mo�na, to ja bym porosi� o komendy, jakie wydoby�e� z UT - wklej je mo�e tutaj - wi�cej ludzi skorzysta.

2. hm, tu si� musz� przyzna� - gdy jest zmiana mapy - klienci (gracze) za�apuja 999. to naturalne - ich kompy wczytuja now� map�, etc.
no i grarantowany spos�b, aby kogo� elegancko wywali�, aby sie nie zorientowa� o tym, to w trakcie zmiany mapy zaladowac inna. cz�sto nawet ci, co maja dobra mape - d�uugo si� pod��czaj� wtedy do gry.
ale ja oczywi�cie tak nie robie.

ma�o tego - dzis nawet opublikowa�em na servie obowi�zujacy mapcycle oraz powiesi�em do sci�gni�cia mapki, niestandardowe, kt�re w nim s�.

Posted by BulletCatcher on 23-05-2002 12:26:

Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:
1. hm, nie zna�em tych komend co poda�e�
jesli mo�na, to ja bym porosi� o komendy, jakie wydoby�e� z UT - wklej je mo�e tutaj - wi�cej ludzi skorzysta.

Ja to wzi��em z jakiej� strony, nawet tego nie mam nigdzie spisanego. Jak wrooce do domq to postne tu linka.
quote:
2. hm, tu si� musz� przyzna� - gdy jest zmiana mapy - klienci (gracze) za�apuja 999. to naturalne - ich kompy wczytuja now� map�, etc.
no i grarantowany spos�b, aby kogo� elegancko wywali�, aby sie nie zorientowa� o tym, to w trakcie zmiany mapy zaladowac inna. cz�sto nawet ci, co maja dobra mape - d�uugo si� pod��czaj� wtedy do gry.
ale ja oczywi�cie tak nie robie.

Faktycznie, zdarzy�o mi si� kilka razy, �e zacz�a mi si� �adowa� jaka� mapa, a potem w trakcie �adowania zmienia�a si� na inn�, ale si� �adowa�a ta inna i by�o ok, nie wywala�o. Czasami jednak w trakcie �adowania wywala� .
Czyli to nie�adne zagranie o ktoorym piszesz polega na tym, �e w czasie zmiany mapy dajesz (tzn. mo�esz da�, bo tego nie robisz ) zmian� mapy na serwie (np. z mapcycle wynika, �e b�dzie abbey a ty w czasie zmiany ustawiasz docks?) czy to musi by� mapa kt�rej kleent nie ma, np. armory2? Bo teraz nie wiem, czy miecie WSZYSTKICH mapek zabezpiecza przed takim wywaleniem z serva, czy nie?

A tak wracaj�c do tematu, czyli "nowe servy" - jest dobrze. Od czerwca wprowadzam si� do nowego lokalu, a tam ma na mnie czeka� gniazdo z 10 Mb �r�de�kiem pakiecik�w, �e tak metaforycznie to ujm� Z "mojego" budynku leci �wiat�owodzik 10 Mb do w�z�a a w�ze� jest po��czony do g��wnej IP rzeki w mie�cie czyli groobego jak prawe ramie prawor�czych graczy UT kt�rych mycha si� ci�ko toczy �wiat�owodu (co� mnie dzi� wzi�o). Nic co prawda z tego nie rozumiem, bo si� nie znam, ale brzmi dobrze. M�wili, �e w najbli�szym czasie mog� si� pod��czy� do tej rzeczki 100 Mb, albo mo�e przejd� na ATM, ale na razie nie widz� potrzeby, bo jak ju� wcze�niej nadmienia�em maj� wykorzystane ok 10% ��cza. Ale to si� zmieni od czerwca . Trzymcie kciuki.

Posted by Sniezek on 23-05-2002 17:16:

GOD BLESS BULLETCATCHER :>>

Posted by PAPUGa on 23-05-2002 17:19:

Re: Re: ilosc graczy a zajetosc lacza

quote:

Ja to wzi��em z jakiej� strony, nawet tego nie mam nigdzie spisanego. Jak wrooce do domq to postne tu linka.

�e w czasie zmiany mapy dajesz (tzn. mo�esz da�, bo tego nie robisz ) zmian� mapy na serwie (np. z mapcycle wynika, �e b�dzie abbey a ty w czasie zmiany ustawiasz docks?)

a tam ma na mnie czeka� gniazdo z 10 Mb �r�de�kiem pakiecik�w, �e tak metaforycznie to ujm� Z "mojego" budynku leci �wiat�owodzik 10 Mb do w�z�a a w�ze� jest po��czony do g��wnej IP rzeki .

heh, no i znowu napisa�e� wypracowanie
1. linka bardzo porosze - sie przyda.

2. przyklad: z mapcycle sie zaczal ladowac wlasnieabbey, ale ty z konsoli wpisales: map ut_uptown - w tym momencie na servie sie nic nie stanie, klienci ktorzy maja dobre,niezalagowane polaczenie - dostana 999 przez troche dluzej. ale gracze z kiepskim sprzetem, kiepskimi laczami - dostana timeouta.

3. wow! 10megabitow??? jej... ja 2mega nie jestem w stanie wykorzystac powiedz mi pliz jeszcze do kt�rego to szcz�liwego prowajdera si� pod��czasz?

Posted by BulletCatcher on 23-05-2002 23:07:

quote:
heh, no i znowu napisa�e� wypracowanie
1. linka bardzo porosze - sie przyda.

2. przyklad: z mapcycle sie zaczal ladowac wlasnieabbey, ale ty z konsoli wpisales: map ut_uptown - w tym momencie na servie sie nic nie stanie, klienci ktorzy maja dobre,niezalagowane polaczenie - dostana 999 przez troche dluzej. ale gracze z kiepskim sprzetem, kiepskimi laczami - dostana timeouta.

3. wow! 10megabitow??? jej... ja 2mega nie jestem w stanie wykorzystac powiedz mi pliz jeszcze do kt�rego to szcz�liwego prowajdera si� pod��czasz?

To teraz krootko:
Ad. 1 http://www.planetquake3.net/site.php3?c=./console.shtml
Ad. 2 kapuje
Ad. 3 Szczerze - nie wiem, to ��cze w�a�ciciela budynku. Jak podpisze umow� b�de wiedzia�. By�o to mniej wi�cej tak: po ile lokale - po tyle, macie telefony ... macie internet - tak, ile (�miesznie ma�a kwota), jakie ��cze - no mog� panu zagwarantowa� 10 Mb; ile ipk�w - ... ble ble ble. Decyzja zapad�a gdzie� tak mi�dzy kwot� i 10 Mb . W�a�cicielem budynku jest jaki� tam instytut, gig si� to nazywa, czyli czysto teoretycznie to chyba ��cze NASK-u b�dzie

Kroocej si� nie da�o, naprawd� si� stara�em

Posted by BulletCatcher on 23-05-2002 23:33:

quote:
Dobra i tak mam zarwan� nock� przed sob� i to nie przez UT to pogrzeba�em i mi wychodzi, �e to to jest podpi�te do SILWEBU (www.silweb.pl), czyli CKPS - Centrum Komputerowe Politechniki �l�skiej. A ci z kolei powinni by� spi�ci ze 155 Mbps sieci� szkieletow� NASK-u. Tak na ch�opski rozum mi wychodzi, �e moje kompy b�d� pod��czone do sieci mniej wi�cej w tym samym miejscu (jakie� 200-300 m r�nicy ) co komp boruta.gig.katowice.pl. Jak kto� potrafi wymaca� na ten temat co wi�cej, to ch�tnie poczytam. A teraz qrna do roboty ruszam

Posted by BulletCatcher on 23-05-2002 23:38:

A wog�le to tu �le zegarek chodzi, bo u mnie jest 0:45 jak wysy�am ten post. Ja rozumi� kilka minut roo�nicy, ale 1h? Co to qrna jest za czas? GMT o 0:45 naszego jest 11:45 pm, w Moskwie 2:45 o ile si� nie myl�, to sk�d qrna ta 1:45? Megalag?

Posted by PAPUGa on 24-05-2002 15:14:

quote:
co komp boruta.gig.katowice.pl. Jak kto� potrafi wymaca� na ten temat co wi�cej, to ch�tnie poczytam. A teraz qrna do roboty ruszam

hm, wg mojego MTRa jestes a� o 14 hopow odemnie (z tym, ze moje sa 3 hopy)
no i mam do tego kompa AZ 23ms

dz�ki za linka, a format czasu mozesz ustawic w preferencjach/opcjach (swoich) na boardzie.

Posted by Samuel on 24-05-2002 17:37:

Czas rzeczywi�cie jest zepsuty. �eby mie� CET (czyli tak jak jest w Polsce) trzeba sobie ustawi� GMT (Londyn). B��d m�g� wynikn�� ze zmiany czasu z zimowego na letni.

Posted by PAPUGa on 24-05-2002 20:34:

quote:
i mi wychodzi, �e to to jest podpi�te do . A ci z kolei powinni by� spi�ci ze 155 Mbps sieci� szkieletow� NASK-u.

e tam - i tak jade do Ciebie przez tepse -- zrob sobie trace do kill.it.pl --- mimo, ze Ty jestes podpiety do NASKu, a ja NIE jestem podpiety do tepsy - to i tak, i tak peering (wymiana ruchu) idzie przez tepse. monopolista jaki, czy co?

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 11:02.