FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=5875)

Posted by killertowa on 25-04-2002 12:03:

Question pokrętna zagadka

Pewnie, niektórzy z was już to widzieli w mailach.
Takiej zagadki dawno nie widziałem.
Rozwiązanie wbrew pozorom nie jest takie trudne, ale metody dojścia do niego mogą być różne i różne śmieszne rzeczy mogą się dodatkowo przy tym pojawić w głowie.
Załączam dwa pliczki: pierwszy z zagadką a drugi z rozmową na temat tej zagadki. Jest równie pokręcona jak zagadka a może bardziej ALE NIE CZYTAJCIE JEJ PRZED ROZWIĄZANIEM!
Bawcie się dobrze i podajcie wasze dojścia do rozwiązania.

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Posted by gazi on 25-04-2002 12:15:

Ja juz rozwiazalem, wiec jakas trudna nie byla
25/3 = 8.33...
Ach te ulamki

boy powinien im oddac 1.33$.. a oddal 1$...

Posted by LoveBeer on 25-04-2002 12:16:

$27,00
> plus $2,00 równa sie $29,00.

i tu jest blad w rozumowaniu !! powinno byc 27 - 2 = 25 (27 zaplacili, z czego 2 dla chlopaka... pozostalych 3 sie nie liczy bo PO CO ??? przeciez sa wliczone w te 27 juz !!!)

"Dziecko Chińczyk i dziecko Japończyk to się niczym od siebie w ogóle nie różnią. No tylko nazwą: Chińczyk, a tu Japończyk. No, chyba tylko jak Chińczyk jest chłopiec, a Japończyk dziewczynka. To się różnią od siebie: płcią. To wtedy już tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by Eustachy on 25-04-2002 12:30:

A mi sie wydaje ze Delivery boy po prostu zgubil tego dolara kiedy go wkladal do kieszeni...

Posted by gazi on 25-04-2002 12:36:

No jakby kazdemu z nich teoretycznie oddal 1.66$ reszty za pizze a dopiero potem poprosil o napiwek to wszystko byloby ok

Posted by Eustachy on 25-04-2002 12:39:

quote:
Napisane oryginalnie przez Gazor
No jakby kazdemu z nich teoretycznie oddal 1.66$ reszty za pizze a dopiero potem poprosil o napiwek to wszystko byloby ok

...wlasnie dlatego tylko moje rozwiązanie wydaje sie byc logiczne...

Posted by AlieneK on 25-04-2002 14:10:

ha...trzeba zabrac sie do tego tak:
2 pizze kosztowały 25 ale tylko teoretycznie....ich kosztowały 27
kazdy zapłacił 9 USD 3x9=27 + 3 ktore nadpłacili na poczku = 30-3 ktore poźniej odzyskali = 27
ale skoro pizza kosztowała 25 to 2 dolary zabrał chopak
i nic nie brakuje.....
25 (koszt pizzy) + 2 napiwek =27
a te 3 olewamy bo i tak wruciły do ich kieszeni

Posted by Lesio on 25-04-2002 19:25:

Zagadka rzeczywiscie ciekawa Jak wy takie montre to moze mi jeszcze jedna rzecz wytlumaczycie (pewnie to niektorzy znaja)

Posted by [FPP]Shooler on 25-04-2002 22:24:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lesio
Zagadka rzeczywiscie ciekawa Jak wy takie montre to moze mi jeszcze jedna rzecz wytlumaczycie (pewnie to niektorzy znaja)

Juz to tloomaczylem na forum to nie sa trujkaty

Posted by LoveBeer on 25-04-2002 23:57:

zludzenie optyczne... ani jeden ani drugi to nie trojkaty... ale zcznijmy od poczatku

ano policzcie sobie pola

gorny niby trojkat - 32,5 ((13x5)/2)
dolny nb - 31,5 ((13x5)/2-1)

teraz policzcie pola figur skladowych - 7 + 8 + 5 + 12 = 32 !!!

tak wiec juz na oko wiadomo ze to nie trojkaty

a teraz obrazek ktory conieco rozjasni

"Dziecko Chińczyk i dziecko Japończyk to się niczym od siebie w ogóle nie różnią. No tylko nazwą: Chińczyk, a tu Japończyk. No, chyba tylko jak Chińczyk jest chłopiec, a Japończyk dziewczynka. To się różnią od siebie: płcią. To wtedy już tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by Eustachy on 26-04-2002 13:45:

albo to jest takie madre albo ja jestem taki głupi... nie rozumiem tego... zaraz qrwicy dostane... napisales tam "linia prosta, ktora powinna byc przeciwprostokatna w trojkacie jak widac ani w jednym ani w drugim nie jest" jakto nie jest jak jest?! pozatym jedno z podstawowych prawo matematyki mowi ze pola figor skladowych beda rowne polu calej figory z nich zbudowanej... to dlaczego do **** nedzy tutaj to prawo nie obowiazuje?! Wytlumaczcie mie to szybko bo zaczynam watpic w nieomylnosc naszej "krolowej nauk" matematyki...

Posted by LoveBeer on 26-04-2002 15:25:

powiem jak to sie kiedys mowilo - jak do malorolnego

chodzi o to ze gorny trojkat jest wklesly, a dolny garbaty - tak wiec temu na gorze brakuje "troche" na grzbiecie" (z tad jego pole TEORETYCZNIE jest mniejsze), a ten na dole ma "bagaz" (ktory sprawia ze jego pole TEORETYCZNIE jest wieksze i nawet z dziura w srodku jest takie jat trojakta na gorze)

sorki, ale nigdy nie bylem dobrym tlumaczem

najlepiej sobie nalozcie oba trojkaty na siebie w photoshopie - zobaczycie ze ich przeciwprostokatne sie nie pokrywaja...

sxn | blog

Posted by bizonek on 26-04-2002 15:44:

Ta zagadka jest poplątana
I tylko o to w niej chodzi.
A co do trojkotą to zmierz stosunek boków.

Posted by Lesio on 26-04-2002 16:20:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler

Juz to tloomaczylem na forum to nie sa trujkaty

A to sorry, najwidoczniej mnie jeszcze wtedy nie bylo

LoveBeer:O, cholera, ale to wszystko pokrecone. Ale cos juz mniej-wiecej rozumiem. Dzieki

Posted by [FPP]xen0m on 26-04-2002 20:16:

to nie pokrecone. ludzkie oko nie widzi na poczatku "krzywosci" tych linii i stad nie wiemy o co chodzi. ale potem, tak jak mowi LoveBeer widac ze przeciwprostokatne nie sa prostymi i z tad wynika roznica

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:12.