FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=6127)
Choroba szalonych krów w Polsce
W Małopolsce stwierdzono pierwszy w Polsce przypadek tzw. choroby szalonych krów (BSE) u zwierzęcia
Informacji udzielił główny lekarz weterynarii Piotr Kołodziej.
"Przypadek BSE wykryto podczas badań laboratoryjnych w Krakowie, a potwierdzono w Instytucie Weterynarii w Puławach" - powiedział PAP Kołodziej.
"Trwa bardzo szczegółowe śledztwo prowadzone przy udziale policji. Zwierzę, u którego wykryto chorobę miało około dziewięciu lat" - dodał.
Służby weterynaryjne nie podają miejsca, w którym stwierdzono przypadek tej choroby.
"Nie ma powodów do paniki. Konsumenci mogą być spokojni ponieważ mięso tego zwierzęcia nie trafiło do handlu. Wycofano także sztuki z wcześniejszego i późniejszego uboju w zakładzie, w którym stwierdzono chorobę zwierzęcia" - dodał Kołodziej.
Według głównego lekarza weterynarii jest to pierwszy przypadek BSE wykryty w kraju na ponad 100 tys. przebadanych do tej pory zwierząt rzeźnych. (PAP)
www.gazeta.pl
Nie jest mi do śmiechu
Edytowane przez [kosz]Krowa dnia 01-03-1337 o godz. 13:37
nawet jak jest to mala szansa ze trafisz, ale jest... ale tez nie wytrzymam na warzywakach
mam ochote na cielecine
kill them, dump qualms, shift moralities,
values aside, each one; die sheep! die to reverse the system
you accept (reject, respect);
karkowka r0x
ja mam ochote na pierogi ruskie, dobrze ze jeszcze nie ma odmiany BSE na ziemniaki bo to juz beedzie koniec
Edytowane przez [kosz]Krowa dnia 01-03-1337 o godz. 13:37
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZonK
ja mam ochote na pierogi ruskie, dobrze ze jeszcze nie ma odmiany BSE na ziemniakibo to juz beedzie koniec
"to co nas nie zabija, wzmacnia nas"
a ja wlasnie wpierdalam schabowego z buleczka... smacznego
saari.deviantart.com
Ale co jest zastanawiajace?? Z kąd u tej krówki się wzieła ta pie... choroba? Szkoda mi tej krówki Co oni jej teraz będą robić !
By no-one but myself"
Vader - The Nomad
cos slyszalem ze ona byla zza granicy... jak przechodzilem obok tv to cos o tym bylo, ale nie jestem co do tego pewien :o
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Ja tam w sumie generalnie tylko drob jadam - najsmaczniejszy i najzdrowszy![]()
"Another life, another death
The circle that never breaks
To stop this journey set for me
By no-one but myself"
Vader - The Nomad
quote:
Napisane oryginalnie przez tram-
strach sie bac... (zalacznik)
Ehh IMO jusz z ta B.S.E. za pozno... w koncu to sie objawia ~10 lat. Pewnie juz i tak wszyscy jestesmy zarazeni
A miesa jesc nie przestane
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 09:11.