FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=6134)
Ile razy czytaliscie Tolkiena?
Ja przeczytalem:
Hobbit 2 razy
Wyprawa 3 razy
Dwie Wieze 3 razy
Powrot Krola 2 razy (bedzie 3)
Silmarillion 1 raz
Kurde moj ulubiony pisarz A co do topica to jak sie zabieram za czytanie Tolkiena to zaczynam od Hobbita, pozniej trylogia, nastepnie Silmarillion a na koniec Niedokonczone Opowiesci. A co do ilosci ro juz nie pamietam, wiem ze najpierw przeczytalem trylogie chyba w czwartej albo piatej klasie podstawowki a dopiero pozniej Hobbita
Ale mysle, ze sama trylogie na 100% wiecej niz 15 razy. Raz mi cos odbilo i po przeczytaniu ostatniego rozdzialu w Powrocie Krola wzialem Wyprawe i od nowa zaczalem czytac
Rowniez w tej kolejnosci czytalem.
3 razy mi chyba wystraczy Chociaz...
A moj brat [SPECNAZ]Frodo czyta w oryginale, po angielsku
Napisane oryginalnie przez chimera
Kurde moj ulubiony pisarzA co do topica to jak sie zabieram za czytanie Tolkiena to zaczynam od Hobbita, pozniej trylogia, nastepnie Silmarillion a na koniec Niedokonczone Opowiesci. A co do ilosci ro juz nie pamietam, wiem ze najpierw przeczytalem trylogie chyba w czwartej albo piatej klasie podstawowki a dopiero pozniej Hobbita
Ale mysle, ze sama trylogie na 100% wiecej niz 15 razy. Raz mi cos odbilo i po przeczytaniu ostatniego rozdzialu w Powrocie Krola wzialem Wyprawe i od nowa zaczalem czytac
![]()
![]()
Narazie tylko raz, ale zabieram sie do czytania po raz drugi tylko czekam az pozbieram ksiazki od kolegow chyba ich z rok u siebie nie widzialem
Ten temat nasunol mi pomysl na pytanie jakie jeszcze inne ksiazki czytacie, czy tylko fantasy a moze inne gatunki tez, czy wogole duzo czytacie w erze komputerow?
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
Fantasy : Dragonlance, Planescape (tylko dwie ksiazki z tego swiata wyszly w polsce ale klimat jest na miare Lovecrafta), Pratchett (Swiat Dysku), Sapkowski, Trylogia Demona Salvatore jest spoko. Co do sf to przedewszystkim Diuna, Fundacja i Saga o Enderze.
Ja ostatnio przeczytalem cykl Miecz Prawdy Terrey'ego Goodkinda, wciagnelo mnie porzadnie i teraz musze czekac na nastepny tom az do wrzesnia- polecam www.mieczprawdy.prv.pl , spodobaly mi sie jeszcze ksiazki Zelaznago takie sf-fantasy w jednym Sapkowsiego Wiedzmin jest tez spoko.
Pamietam jak przed matura wzielem sie za "powazne" powiesci: Rok 1984, Podroze Guliwera, Miszcz i Malgorzata, zabralem sie za Ulissesa ale nie skonczylem, a po jej zdaniu przeczytalem cala trylogie Sienkiewicza
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
Ja czytałem 2 razy Trylogie, raz Hobbita, to tyle :o
narazie czytalem tylko jeden raz ale niedlugo to sie powinno zmienic
W domu miałem tą książkę z 2 lata, w końcu (po premierze kinowej) myślę sobie: przeczytam. No i przeczytałem trylogię ze 3 razy... Zajebista jest książka, polecam wszystkim, którzy nie czytali (nawet, jeśli nie lubią tego gatunku...)
quote:
Napisane oryginalnie przez S4i1or (nawet, jeśli nie lubią tego gatunku...)
ja tylko trylogie i to tylko raz.. ale juz czeka na mnie orginal angielski.. ale sobie zrobie przerwe chwilowa bo skonczylem niedawno dopiero czytac .. ide poczytac pratchetta
quote:
Napisane oryginalnie przez HakaN
Ten temat nasunol mi pomysl na pytanie jakie jeszcze inne ksiazki czytacie, czy tylko fantasy a moze inne gatunki tez, czy wogole duzo czytacie w erze komputerow?
Ja się przyznam bez bicia że czytałem jeden raz Hobbita i Trylogie.
Reszty jescze nie dorwałem.
A co to jest "Tolkiena" ?
ja tam raz czytałem hobbita, wogle nie przepadam za fantasy
Ja to w sumie tylko raz Wladce, raz Hobbita i dopiero czaje sie na Silmarillion. Poz a tym cala Sage o wiedzminie i zaczalem jakas Ksiege Mieczy.
Tolkienowskie książki to wyjątek wśród fantasy...wciągają ~ apetyt rośnie w miarę jedzenia
Ogólnie książka bardzo dobra.
Początek - super, ale uważam, że im bliżej końca tym gorzej. Chyba autorowi brakowało pomysłów, albo już sam chciał to skończyć.
P.S. Oczywiście olałem wszelkie dodatki - drzewa genealogiczne, alfabety i inne pierdy.
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
quote:
Napisane oryginalnie przez slawek
A co to jest "Tolkiena" ?
szkoda slow ...
RADZE sie dowiedziec![]()
widać ziec ze nie nadążasz za ironicznymi zartami pana slawka![]()
Cala trylogie Tolkiena czytalem z 7 razy....i podejrzewam ze jeszcze nie raz przeczytam......Jezeli chodzi o Terrego Goodkinda to sage o Mieczy Prawdy czytalem raz...ale tak mnie wkrecilo ze tygodniami nie wychodzilem z domu bo siedzialem i czytalem....naprawde polecam....jest spoko
Musze to przeczytac jeszcze raz
Uprzedzam za czytanie Wladcy Pierscieni w "przekladzie" pana Łozińskiego S-I-E N-I-E L-I-C-Z-Y. Nie bede tlumaczyl dlaczego, poniewaz fani Tolkiena wiedza ze wyzej wymieniony pan beszczesci jego dzielo centralnie i horyzontalnie.
Ja czytam b. duzo np. "Tajmnicza Wyspa" Verne`a (3 tomy po 400-500 stron przeczytalem w 2 dni), potem "Jednym zakleciem" - full wypas ksiazka i jeszcze "Czarnoksieznik z archipelagu" - tez full wypas, "20 000 mil podmorskiej zeglugi" Verne`a - very ql.
A z innych to "Ten oqrutny wiek" cz. 1/2 Boguslawa Woloszanskiego
i wiele innych
Napisane oryginalnie przez ger
.. "Jednym zakleciem" - full wypas ksiazka ...
nigdy! nie wiem czemu, ale jakos czytalem zawsze cos innego
To ile tych czesci filmu bedzie? Teraz wiem dlaczego film mi sie srednio podobal
nigdy! nie wiem czemu, ale jakos czytalem zawsze cos innego
To ile tych czesci filmu bedzie? Teraz wiem dlaczego film mi sie srednio podobal![]()
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 20:18.