FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=6153)

Posted by [STER]ziec on 05-05-2002 17:45:

Question Co jest lepsze?

Co jest dla was lepsze , procesor firmy Intela czy AMD?

Posted by chimera on 05-05-2002 18:27:

AMD poniewz po calkiem nieudanej serii k5/k6 potrafili wziasc sie do kupy i wypuscic bardzo dobry procesor athlon, ktory w tamtych czasach pentium3 zjadal osiagami a i teraz ta sama konstrukcja lekko odmlodzona potrafi zawalczyc z najnowszym prockiem intela. Jedyne co mi sie nie podoba w amd to ich oznaczenia xp costam+.

Posted by BartiZ on 05-05-2002 18:53:

Ja sie nie znam w tych szczegolach prockow. Ale moim zdaniem AMD robi leprze procki, a ich glowny atut to... cena. Intel obecnie (seria p4) jest dla ludzi ktorzy kca zmarnowac pieniadze. Bo cena pomiedzy tymi samymi predkosciami procesorow, a ich wydajnosc okazuje sie iz AMD jest leprzym zakupem. Ja sam mam AMD'ka (Thunderbrid 1.2) i jestem z niego zadowolny. Intelowi trzeba przyznac ze robi dobre procki... ale cholernie drogie.

By no-one but myself
"
Vader - The Nomad

Posted by d4 on 05-05-2002 19:29:

Intel.

Posted by LoveBeer on 05-05-2002 20:57:

intel.

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by chimera on 05-05-2002 21:11:

quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer/Deadpool
intel.

Moze jakies argumenty przemawiajace na korzysc intela ?

Posted by DamnDog on 06-05-2002 14:15:

Talking

niektorzy mysla ze procki intela sa lepsze bo maja wieksze cyferki
a nie oto chodzi tylko o wydajnosc. procki amd tej samej wydajnosci co intela (a zwaszcza te najnowsze) sa jakies 15% tansze, dopiero te gorsze maja w miare rowne ceny. poza tym intel ciagle zmienia sobie platformy, socket taki potem taki a poniej jeszcze inny. kupisz se pentium4 1.8gz i za rok chcesz np. 2.8gz ale qrna nie pasuje! i co zrobisz ? qpe !

intel is brutal & fool of zasackas (gupie to powiedzonko ale pasuje )

Posted by LoveBeer on 06-05-2002 14:20:

chimera -> http://www.tytan.org/forum/showthre...mp;threadid=273 - naprawde nie chce mi sie drugi raz pisac

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by rcube on 06-05-2002 14:23:

Ja mam AMD
Obecnie nie jest tak wieeeeeeeeeelkia roznica cenowa jak kiedys, a gdyby ktos mia� do wyboru Duron Vs Celeron to bym sie zastanawia�. W przypadku AMD trza doliczyc cena coolera, ja da�em za sw�j 75 zeta i musze przyzna� �e troche cienki jest Co do Intela nie trza duzo kombinowa� - wystarczy ten w BOXie (czyli jakies 40 zeta za ch�odzenie)

Ale git ze na rynku jest AMD i Intel, klient korzysta

Gdyby tak jeszcze procki VIA by�y wydajniejsze

Posted by killertowa on 06-05-2002 14:43:

Najlepsze s�.......kasztany.
Na placu Pigal

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by chimera on 06-05-2002 14:53:

LoveBeer -> chodzi o to, ze z plytami na starych chpisetach via kt133 byly jaja, czy o to ze podobno windowsy sa pisane dla prockow intela ? W tym pierwszym przypadku sie zgodze - pierwszy chipset made by via (kt133) jest gownem jakich malo (sam go mam), ale pol roku wczesniej znajomy kupil plyte na chipie amd i nie mial zadnych problemow z nia. Co do intel+microsoft to : http://newsroom.chip.pl/news_23906.html

Posted by [STER]ziec on 06-05-2002 15:59:

Wsumie jezeli chodzi o jakosc (a to sie glownie liczy w prockach) to INTEL jest chyba 2 razy lepszy...

Posted by BartiZ on 06-05-2002 16:20:

quote:
Napisane oryginalnie przez [STER]ziec
Wsumie jezeli chodzi o jakosc (a to sie glownie liczy w prockach) to INTEL jest chyba 2 razy lepszy...

I 2 razy drozszy

By no-one but myself
"
Vader - The Nomad

Posted by [STER]ziec on 06-05-2002 17:42:

quote:
Napisane oryginalnie przez BartiZ

I 2 razy drozszy

jak sie kupuje to cos porzadnego a nie jakis bubel

Posted by rcube on 06-05-2002 17:49:

quote:

Tytlko to cosik porz�dnego za roczek b�dzie bublem

Posted by [STER]ziec on 06-05-2002 17:55:

quote:
Napisane oryginalnie przez rcube

Tytlko to cosik porz�dnego za roczek b�dzie bublem

czyli lepiej kupic bubla ,a za rok kolejnego?
Lepiej kupic MEGA PROCKA a za rok bedzie przecietny

Posted by Lucas on 06-05-2002 18:01:

Intel - kwestia tradycji...

A zmianiaja sockety - bo produkuja tez plyty ichiosety do plyt - wiec im sie oplaca...

Posted by on 06-05-2002 18:03:

hm...ja mam athlona i duron'a i z obu jestem zadowolony...z powodu durona to byla cena i wylacznie to, a intela procek jaki mi nie podpadl i sie na nim nie zawiodlem to pentium166mmx... jak kupowalem athlona (1000mhz) to wtedy kosztowal kolo 1000zeta, a przecie nie bede kupowal PIII a pentium 4 w zasadzie wtedy dopiero wchodzil i byl **** bardzo drogi, a jak mowilem jestem z niego bardzo zadowolony (z proca nie z reszty sprzetu)

Posted by BartiZ on 06-05-2002 19:56:

quote:

Hehe, Intele tez maja rozne wady... wcale nie sa doskona�e. Skoro chcesz kupic P4 - mo�e poczekaj a� wyjd�te te nowe AMD'ki, mo�e oka�� si� naprawde dobre W sumie twoje pieni�dze, robisz z nimi co kcesz

P.S. I tak moim zdaniem AMD jest lepszy

By no-one but myself
"
Vader - The Nomad

Posted by [FPP]xen0m on 06-05-2002 20:49:

AMD oczywiscie... ich Athlony i Durony po prostu zjadaja konkurencyjne intele...

Posted by d4 on 06-05-2002 23:04:

Intel robi poprostu dobre procesory, dla mnie ju� dawno przesta� przemawia� g�upi agrument - bo to jest ta�sze i wydajniejsze. Fu.ck beans. Jak si� ma podzesp� porz�dnej firmy to spokojniejszy jeste� o komputer sw�j a nie siedzisz jak na szpilkach bo si� co� zaraz mo�e rozbebla� na Twoich oczach. Masz poczucie dobrze wydanych pieni�dzy i uczucie zadowolenia z produktu, bo si� on nie sypie. Nie m�wi� tutaj tylko o procesorach, ale tak�e o grafice, p�ycie g��wnej, dysku twardym, o ka�dym podzespole.

Chipsety pod nowe procki. Jedno zdanie - jak co� jest do wszystkiego to jest do pupy :P Przecie� aby wykoszysta� moc nowego AMD musisz mie� nowy chipset na p�ycie, na starszym ruszy, ale tego niewykorzystasz wi�c i tak powiniene� p�yt� zmieni� :PPPPPP Po drugie chipsety intela s� robione pod konkretne rodziny procesor�w zapewniaj�c wysok� wydajno�� :PPP Tak czy siak trzeba nowe p�yty kupowa� pod nowe rodziny procesor�w aby wykorzysta� ich moc ca�kowicie :P

No i intel ma ogromny zapas mocy (o/c) ni�sze temperatuty, co� co si� nazywa niezawodno�� i wysok� stabilno��. Niestety z AMD i stabilno�ci�/niezawodno�ci� bywa r�nie.

Posted by Lucas on 07-05-2002 08:03:

quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool
Niestety z AMD i stabilno�ci�/niezawodno�ci� bywa r�nie.

Ano prawda....

Posted by LoveBeer on 07-05-2002 08:49:

zgadzam sie z panem deadpoolem - jakze trafnie on to ujal

sxn | blog

Posted by chimera on 08-05-2002 01:32:

Powiem krotko - kupilem amd'ka i nie zaluje. Nie mam problemow typu siedzisz jak na szpilkach bo si� co� zaraz mo�e rozbebla� na Twoich oczach a mam najgorsza koniguracje dla amd czyli via kt133 + plyta z dupy (gigabyte).

Posted by KillYou on 09-05-2002 18:15:

AMD dosc tani i dobry

Posted by LaGranda on 10-05-2002 06:51:

Ja tam mialem 286, 386,486-DX4, Pentium, K6 (zawiodlem sie troszeczke), Clerona A teraz mam Clerona II.

Jak widac AMD mialem tylko raz. Jednka uwazam, ze oba procki sa dobre. Maja zarowno sowje plusy i minusy. Minus AMD to proadazrenosc, temperatura pracy (bedzie wymagal dobrego i napewno drogiego coolera), pozytywy amd to niskie ceny prockow i wspolpraca od samego poczatku z DDR, juz niedlugo beda 400 Mhz. Co sie tyczy Intela, to napewno renoma! Pentium IV to totalny shit. Zamiast kupowac takie PIV to lepiej wstawic cos na plytke 2 procesorowa (np. Clerony 1,3) i macie wydajnosc wieksza niz z PIV. Nigdy nie warto tez kupowac najszybszych jednostek dostepnych na rynku.

Ja tam wiec jestem za 50% / 50% gdyz oba maja tyle samo plusow co minusow.

Posted by Siwy on 10-05-2002 08:16:

Ja tam wole AMD .

1.Ceny sa duzo nizsze od Intela
2.Szybkosc...

| :: 1642170 :: | GG

Posted by KillYou on 10-05-2002 09:11:

quote:
Napisane oryginalnie przez Siwy
Ja tam wole AMD .

1.Ceny sa duzo nizsze od Intela
2.Szybkosc...

Pytanie nie dotyczace tematu: Siwy ogladasz Dragon Balla?

Posted by beee on 11-05-2002 11:56:

intel jest kilka stopni zimniejszy

Posted by Siwy on 11-05-2002 13:13:

quote:
Napisane oryginalnie przez KillYou

Pytanie nie dotyczace tematu: Siwy ogladasz Dragon Balla?

hmm nie ogladam... juz

| :: 1642170 :: | GG

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 09:56.