FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=6804)
pelnoletniosc... raj czy bagno?
krotko zwiezle i na temat: czy dobrze jest byc pelnoletnim? jak sie czujecie po przekroczeniu tej niby-magicznej granicy?
jak ktos nie ma 18 to tez moze co-nieco powiedziec, np jak mysli, jak bedzie sie czul bedac juz pelnoletnim...
Powiem Ci tak.
Znalam kiedy osobe ktora dzien przed swoja 18 zaczela sie strasznie denerwowac ze nastepnego dnia sie zestarzeje, ze 18 to koniec jednego etapu a poczatek drugiego, ze juz niektorych rzeczy nie bedzie mozna itp itd...
Oczywiscie 18 minela bez zadnych problemow a osoba ta nie zmienila sie w ciagu jednej minuty/godziny/dnia w kogos innego....
Imo takie ustalanie granicy jest niefortunne. Wiadomo przeciez ze w ciagu dnia nikt sie nie zmieni nagle z niepowaznego 17-latka w powaznego doroslego czlowieka. Ja nadal czasem czuje sie jak totalny gowniarz mimo iz nie mam 18 a 20... to po prostu wszystko kwestia dorastania - wlasnych hormonow oraz otoczenia w jakim sie wychowywalo... sa dzieci 14-letnie bardzo odpowiedzialne gdyz musza opiekowac sie calym swoim mlodszym rodzenstwem, a sa ludzie ktorzy w wieku 30 lat uswiadamiaja sobie dopiero ze juz nie sa dziecmi.
W chwili gd skonczysz 18 lat tram nic w Twoim zyciu sie nie zmieni chyba ze mozliwosc kupowania piwa/gazet erotycznych/papierosow o dla Ciebie punkt zwrotny w zyciu a nie sadze. Poza tym i tak wiele sklepow sprzedaje te artykuly nie patrzac nawet na wyglad kupujacego a co dopiero na jego dowod czy legitymacje.Tak wiec przekroczenie 18 roku zycia nie zmieni w Twoim ani niczyim zyciu nic... no moze poza tym ze Twoi rodzice dostana nowy argument abys sie porzadnie zachowywal: "jestes juz dorosly"
killer towa
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
przedmowczynia
ja mam 17 lat wiec jeszcze loozik
hmmm... chcialem cos "mondrego" napisac ale Saari juz wszystko ujela w swoim pelnym elokwencji poscie...
tak wi�c podsumowujac "magiczna granica 18 lat" jest tylko formalna granic� wieku doroslego ktora nijak sie nie ma rzeczywistego stanu "doros�o�ci" Znam jednego 15 latka o ktorym moge powiedziec ze jest bardziej dorosly niz wielu moich 17-18 letnich kumpli z klasy...
tyle chcialem powiedziec... a teraz nara wam bo mnie znowu troche nie bedzie... ide pogr�zy� sie w odm�tach edukacji
"Podpis nie jest obowi�zkowy. Podpis pojawia si� pod twoim post'em."
quote:
Napisane oryginalnie przez Eustachy
tyle chcialem powiedziec... a teraz nara wam bo mnie znowu troche nie bedzie... ide pogr�zy� sie w odm�tach edukacji
popieram przedmowcow, 18 lat skonczylem 26 stycznia, i kompetnie nic sie nie zmienilo, to tylko umowna data "doroslosci". Nawet jeszcze sie nie pofatygowalem o wyrobienie dowodu , neidlugo przyjdzie ponaglenie to sie wybiore
Ja powiem tylko: moich (i nie tylko) doswiadczen wynika, ze dziewczyny sa o wiele dojrzalsze od chlopakow... conajmniej 2 lata sa do przodu... Ja musze dopiero skonczyc 17 lat ale jakos z roku na rok czuje sie coraz bardziej dorosly... Wiadomo, ze niektorzy nawet majac 30 lat beda robili glupoty a ktos w wieku 16 lat bedzie bardzo odpowiedzialny i zasluguje na dowod osobisty... ale nie dostanie go tylko dlatego ze przyjdzie do urzedu i powie: ,,jestem juz bardzo dojrzaly - mama mi tak powiedziala''. Wiek 18 lat jest tylko umowna granica - wszystko zalezy od charakteru, napewno ja nie bede sie czul inaczej niz teraz bo nagle mam 18 lat i jestem dorosly...
Ps. Zmieni sie tylko to zawsze i wszedzie bede mogl kupic sobie piwko (teraz czasami niektorzy nie sprzedaja)
Ja z jednej strony czuje sie szalenie mlody, i wiekszosc moich zanjomych mowi mi ze zachowuje sie jak dziecko mimo ze mam juz 22 lata ale urodzinki co 4 lata (29 luty 1980) robia swoje i ma sie wymowke do zachowywania sie jak "dziecko" , jednak z drugiej strony 22 wiosny za soba to strasznie duzo czasu i z checia czasami cofnol bym sie w moim wieku do szkoly sredniej - dzies tak wlasnie do 18 lat
PS Boze jaki ja stary jestem na tym boardzie ale na szczescie sa jeszcze starsi
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.
Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�
najbardziej pozytywnym zjawiskiem skonczenia osiemnastu lat sa imprezy z tym zwiazane
odp. 1...
mam juz kurna 25 latek (:o), ale nie czuje sie na tyle... w sumie wiele sie nie zmienilo... dalej chodze w wytartych dzinsach, pije piwo pare razy w tygodniu, gram w gierki na kompie , jezdze na rowerze...
a taki wiek ma jednak swoje plusy - na dyskotekach raczej nikt mnie nie zaczepia :p:p, panienki w barach/klubach itd sa jakies takie bardziej chetne (tak, tak panowie), mozna miec spory debet w banku itd itd...
jednym slowem - jest dobrze... (co nie znaczy ze nie chcilabym miec z powrotem 17 lat )...
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
ja za to znam kilku pe�noletnich ludzi i nie wydaje mi sie zeby byly "doro�li" :o
Mam 18 lat zaniedlugo 19 stuknie (5 miechow ) zyje jak zylem nic sie nie zmienilo nie czuje sie starszy, przed 18 i tak wszedzie moglem kupic alkochole i szlugi. Niektorzy mysla ze jak maja 18 lat to sa wielcy panowie i moga wszystko , szpanuja dowodem i mozliwoscia glosowania na prezydneta i Bog wie co jeszcze , jedynym minusem jest to ze ponosimy juz odpwowiedzialnosc karna za swoje czyny i mozemy trafic do pierdla. Czlowiek tylko sie zastanawia kiedy mu te lata tak szybko uciekly
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
hehe
eh te zmarszczki i bolace stawy
quote:
Napisane oryginalnie przez ZimZum
hehe
eh te zmarszczki i bolace stawy![]()
eh, Saari: wlasnie chodzi o to ze juz skonczylem... nie bylo zadnej imprezy, chlania, radosci... tego dnia obudzilem sie o 14, lezalem do gory ch*jem w lozku i nie mialem ochoty nawet z nikim gadac, ot zwykly zly dzien jak wiele innych... wczesniej tez jakos nie bardzo na to czekalem, od poczatku twierdzilem ze to bedzie dzien jak codzien i byl...
a piwo, szlugi, pisemka? kupuje tylko to pierwsze i to od dawna, a nie odkad mam 18
tworzenie sztucznej granicy : owszem, wszyscy macie racje, z dnia na dzien nic sie diametralnie nie zmieni...
a dlaczego wogole ten topik? bo o dziwo, wszyscy dookola mnie (poza 1-2 przypadkami) uznawali ten dzien za jakis niesamowity przelom, za poczatek doroslosci i pasma niekonczacych sie imprez... pytali mnie kiedy/gdzie impreza? ja wtedy odpowiadalem ze nie bedzie bo to dla mnie zaden szczegolny dzien... i czulem sie dziwnie jako jedyny taki przypadek... no i chcialem wiedziec co ludzie o tym sadza...
tyle
khm. zgadam si� z Saari, �e nie mo�na ustali� dok�adnej granicy doros�o�ci.
Wp�yw na nasza doros�o�� maj� czynniki zewn�trze i wewn�trzene, kt�re nas krzta�tuj�.
Napisane oryginalnie przez bizonek
khm. zgadam si� z Saari, �e nie mo�na ustali� dok�adnej granicy doros�o�ci.
Wp�yw na nasza doros�o�� maj� czynniki zewn�trze i wewn�trzene, kt�re nas krzta�tuj�.![]()
quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
a taki wiek ma jednak swoje plusy - na dyskotekach raczej nikt mnie nie zaczepia :p:p, panienki w barach/klubach itd sa jakies takie bardziej chetne (tak, tak panowie), mozna miec spory debet w banku itd itd...
quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod
nieciekawe dziecinstwo sux.
Napisane oryginalnie przez bizonek
Nom zgadam si�. ;>
Prze****** mie� to wog�le. :/
quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod
Jakies przykre experience? :o
18, czy 20, czy 24 lata to IMO jest jeszcze bardzo mlody wiek - czlowiek ma wtedy najwiecej energii i najlepiej ja moze wykorzystac - moze robic pewne rzecyz, ktorych wczesniej nie mogl, a do glowy przychodzi mu coraz wiecej pomyslow. Rzecz w tym, zeby tych lat nie zmarnowac.
Zapodam teraz dwa cytaty, ktore bardzo lubie cytowac:
"Dorastanie polega na coraz wiekszym odechciewaniu sie wszystkiego" (c) skalpel (moj brat - 21 lat we wrzesniu) - aczkolwiek srednio to pasuje do tego co wczesniej napisalem
No i moje ulubione:
"Kto w mlodosci glupi nie byl, ten na starosc nie zmadrzeje!!!" (c) BigCyc (za starych dobrych lat)
wiec... mam 18 lat i w sumie wszystko jest tak samo ale czuje jakas smieszna obawe przed tym co bedzie i smutek ze to co bylo nie wroci... czyli blogie lenistwo gdy sie bylo dzieckiem... i tera to bede musial do emerytury czekac az... jak dozyje glosowalem na 2 odp... bo w sumie... wszystko tyle trwa ze z dnia na dzien to najwyzej zarost troche urosnie
aa... to nie fatamorgana ten post... jestem tu... ale jutro juz mnie nie bedzie a ludzie ciagle maja te sae avatary
Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07
quote:
Napisane oryginalnie przez 1_Al!EN_0
nie chcialo mi sie czytac tego co tam klepaliscie powyzej wiec wyjade i wtrace swoje 3 grosze jak filip z konopii[...]
917123
no
ano
917123
niom
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:08.