FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=6804)

Posted by deathcrush on 02-06-2002 22:21:

Unhappy pelnoletniosc... raj czy bagno?

krotko zwiezle i na temat: czy dobrze jest byc pelnoletnim? jak sie czujecie po przekroczeniu tej niby-magicznej granicy?
jak ktos nie ma 18 to tez moze co-nieco powiedziec, np jak mysli, jak bedzie sie czul bedac juz pelnoletnim...

Posted by [FPP]Saari on 02-06-2002 23:09:

Powiem Ci tak.

Znalam kiedy osobe ktora dzien przed swoja 18 zaczela sie strasznie denerwowac ze nastepnego dnia sie zestarzeje, ze 18 to koniec jednego etapu a poczatek drugiego, ze juz niektorych rzeczy nie bedzie mozna itp itd...
Oczywiscie 18 minela bez zadnych problemow a osoba ta nie zmienila sie w ciagu jednej minuty/godziny/dnia w kogos innego....

Imo takie ustalanie granicy jest niefortunne. Wiadomo przeciez ze w ciagu dnia nikt sie nie zmieni nagle z niepowaznego 17-latka w powaznego doroslego czlowieka. Ja nadal czasem czuje sie jak totalny gowniarz mimo iz nie mam 18 a 20... to po prostu wszystko kwestia dorastania - wlasnych hormonow oraz otoczenia w jakim sie wychowywalo... sa dzieci 14-letnie bardzo odpowiedzialne gdyz musza opiekowac sie calym swoim mlodszym rodzenstwem, a sa ludzie ktorzy w wieku 30 lat uswiadamiaja sobie dopiero ze juz nie sa dziecmi.

W chwili gd skonczysz 18 lat tram nic w Twoim zyciu sie nie zmieni chyba ze mozliwosc kupowania piwa/gazet erotycznych/papierosow o dla Ciebie punkt zwrotny w zyciu a nie sadze. Poza tym i tak wiele sklepow sprzedaje te artykuly nie patrzac nawet na wyglad kupujacego a co dopiero na jego dowod czy legitymacje.Tak wiec przekroczenie 18 roku zycia nie zmieni w Twoim ani niczyim zyciu nic... no moze poza tym ze Twoi rodzice dostana nowy argument abys sie porzadnie zachowywal: "jestes juz dorosly"

Posted by killertowa on 03-06-2002 08:30:

Zgadzam si� z przedm�wc�

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by [FPP]xen0m on 03-06-2002 09:20:

przedmowczynia

ja mam 17 lat wiec jeszcze loozik

Posted by Eustachy on 03-06-2002 10:29:

hmmm... chcialem cos "mondrego" napisac ale Saari juz wszystko ujela w swoim pelnym elokwencji poscie...

tak wi�c podsumowujac "magiczna granica 18 lat" jest tylko formalna granic� wieku doroslego ktora nijak sie nie ma rzeczywistego stanu "doros�o�ci" Znam jednego 15 latka o ktorym moge powiedziec ze jest bardziej dorosly niz wielu moich 17-18 letnich kumpli z klasy...

tyle chcialem powiedziec... a teraz nara wam bo mnie znowu troche nie bedzie... ide pogr�zy� sie w odm�tach edukacji

Posted by slawek on 03-06-2002 11:53:

Pe�noletno��, podobnie zreszt� ja niepe�noletno�� zawiera w sobie oba te pierwiastki: i bagna, i raju.

Posted by Insmac_old on 03-06-2002 11:53:

quote:
Napisane oryginalnie przez Eustachy
tyle chcialem powiedziec... a teraz nara wam bo mnie znowu troche nie bedzie... ide pogr�zy� sie w odm�tach edukacji

heheh ... pani profesor od chemii juz na ciebie czeka

Posted by Mil0sh on 03-06-2002 12:11:

popieram przedmowcow, 18 lat skonczylem 26 stycznia, i kompetnie nic sie nie zmienilo, to tylko umowna data "doroslosci". Nawet jeszcze sie nie pofatygowalem o wyrobienie dowodu , neidlugo przyjdzie ponaglenie to sie wybiore

Posted by on 03-06-2002 12:30:

Ja powiem tylko: moich (i nie tylko) doswiadczen wynika, ze dziewczyny sa o wiele dojrzalsze od chlopakow... conajmniej 2 lata sa do przodu... Ja musze dopiero skonczyc 17 lat ale jakos z roku na rok czuje sie coraz bardziej dorosly... Wiadomo, ze niektorzy nawet majac 30 lat beda robili glupoty a ktos w wieku 16 lat bedzie bardzo odpowiedzialny i zasluguje na dowod osobisty... ale nie dostanie go tylko dlatego ze przyjdzie do urzedu i powie: ,,jestem juz bardzo dojrzaly - mama mi tak powiedziala''. Wiek 18 lat jest tylko umowna granica - wszystko zalezy od charakteru, napewno ja nie bede sie czul inaczej niz teraz bo nagle mam 18 lat i jestem dorosly...

Ps. Zmieni sie tylko to zawsze i wszedzie bede mogl kupic sobie piwko (teraz czasami niektorzy nie sprzedaja)

Posted by Hakan on 03-06-2002 12:51:

Ja z jednej strony czuje sie szalenie mlody, i wiekszosc moich zanjomych mowi mi ze zachowuje sie jak dziecko mimo ze mam juz 22 lata ale urodzinki co 4 lata (29 luty 1980) robia swoje i ma sie wymowke do zachowywania sie jak "dziecko" , jednak z drugiej strony 22 wiosny za soba to strasznie duzo czasu i z checia czasami cofnol bym sie w moim wieku do szkoly sredniej - dzies tak wlasnie do 18 lat

PS Boze jaki ja stary jestem na tym boardzie ale na szczescie sa jeszcze starsi

Niewa�ne, kim jeste� I co z tob� zrobiono. Pr�dzej czy p�niej zyskasz
prawo wyboru. Jeste� czym� wi�cej ni� tylko sum� swoich cz�ci...
Niewa�ne jak dosz�o do twoich urodzin, jak do tej chwili toczy�o si� twoje �ycie!
Masz oczy, masz m�zg i skal� warto�ci. Nie pozw�l, by ktokolwiek ci� oszuka�,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, je�li nadejdzie, upewnij si�, �e wybierasz
samodzielnie. Nic co dzia�o si� wcze�niej,nie b�dzie wtedy mia�o znaczenia.

Roger Zelazny �Ksi��e chaosu�

Posted by ZimZum on 03-06-2002 13:03:

najbardziej pozytywnym zjawiskiem skonczenia osiemnastu lat sa imprezy z tym zwiazane

Posted by LoveBeer on 03-06-2002 13:05:

odp. 1...

mam juz kurna 25 latek (:o), ale nie czuje sie na tyle... w sumie wiele sie nie zmienilo... dalej chodze w wytartych dzinsach, pije piwo pare razy w tygodniu, gram w gierki na kompie , jezdze na rowerze...

a taki wiek ma jednak swoje plusy - na dyskotekach raczej nikt mnie nie zaczepia :p:p, panienki w barach/klubach itd sa jakies takie bardziej chetne (tak, tak panowie), mozna miec spory debet w banku itd itd...

jednym slowem - jest dobrze... (co nie znaczy ze nie chcilabym miec z powrotem 17 lat )...

"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978

sxn | blog

Posted by AlieneK on 03-06-2002 13:19:

ja za to znam kilku pe�noletnich ludzi i nie wydaje mi sie zeby byly "doro�li" :o

Posted by MAr-n on 03-06-2002 14:07:

Mam 18 lat zaniedlugo 19 stuknie (5 miechow ) zyje jak zylem nic sie nie zmienilo nie czuje sie starszy, przed 18 i tak wszedzie moglem kupic alkochole i szlugi. Niektorzy mysla ze jak maja 18 lat to sa wielcy panowie i moga wszystko , szpanuja dowodem i mozliwoscia glosowania na prezydneta i Bog wie co jeszcze , jedynym minusem jest to ze ponosimy juz odpwowiedzialnosc karna za swoje czyny i mozemy trafic do pierdla. Czlowiek tylko sie zastanawia kiedy mu te lata tak szybko uciekly

(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"

Posted by ZimZum on 03-06-2002 18:42:

hehe
eh te zmarszczki i bolace stawy

Posted by on 03-06-2002 22:39:

quote:
Napisane oryginalnie przez ZimZum
hehe
eh te zmarszczki i bolace stawy

,,Ach te moje kurzonki. Az mi strzyka w kosciach. Dzie ja polozylem moje zeby?''

Posted by deathcrush on 03-06-2002 22:51:

eh, Saari: wlasnie chodzi o to ze juz skonczylem... nie bylo zadnej imprezy, chlania, radosci... tego dnia obudzilem sie o 14, lezalem do gory ch*jem w lozku i nie mialem ochoty nawet z nikim gadac, ot zwykly zly dzien jak wiele innych... wczesniej tez jakos nie bardzo na to czekalem, od poczatku twierdzilem ze to bedzie dzien jak codzien i byl...
a piwo, szlugi, pisemka? kupuje tylko to pierwsze i to od dawna, a nie odkad mam 18

tworzenie sztucznej granicy : owszem, wszyscy macie racje, z dnia na dzien nic sie diametralnie nie zmieni...

a dlaczego wogole ten topik? bo o dziwo, wszyscy dookola mnie (poza 1-2 przypadkami) uznawali ten dzien za jakis niesamowity przelom, za poczatek doroslosci i pasma niekonczacych sie imprez... pytali mnie kiedy/gdzie impreza? ja wtedy odpowiadalem ze nie bedzie bo to dla mnie zaden szczegolny dzien... i czulem sie dziwnie jako jedyny taki przypadek... no i chcialem wiedziec co ludzie o tym sadza...
tyle

Posted by bizonek on 03-06-2002 23:10:

khm. zgadam si� z Saari, �e nie mo�na ustali� dok�adnej granicy doros�o�ci.
Wp�yw na nasza doros�o�� maj� czynniki zewn�trze i wewn�trzene, kt�re nas krzta�tuj�.

Posted by on 03-06-2002 23:17:

quote:
Napisane oryginalnie przez bizonek
khm. zgadam si� z Saari, �e nie mo�na ustali� dok�adnej granicy doros�o�ci.
Wp�yw na nasza doros�o�� maj� czynniki zewn�trze i wewn�trzene, kt�re nas krzta�tuj�.

ogolnikowo sux.

Powiedzmy wprost ze niektorzy maja tyle przezyc w "dziecinstwie" ze niejeden 15-latek jest bardziej dojrzaly emocjonalnie od 20-latka... choc to raczej wyjatki potwierdzajace regule...

nieciekawe dziecinstwo sux.

Posted by Neo on 04-06-2002 18:32:

quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
a taki wiek ma jednak swoje plusy - na dyskotekach raczej nikt mnie nie zaczepia :p:p, panienki w barach/klubach itd sa jakies takie bardziej chetne (tak, tak panowie), mozna miec spory debet w banku itd itd...

pocieszyles mnie stary bo znajomi mowia ze po 20 to juz leci szybko

Posted by bizonek on 04-06-2002 19:00:

quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod

nieciekawe dziecinstwo sux.

Nom zgadam si�. ;>
Prze****** mie� to wog�le. :/

Posted by on 04-06-2002 19:30:

quote:
Napisane oryginalnie przez bizonek
Nom zgadam si�. ;>
Prze****** mie� to wog�le. :/

Jakies przykre experience? :o

Posted by bizonek on 04-06-2002 22:29:

quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod

Jakies przykre experience? :o

Nie, ale znam pare przypadk�w. :/

Posted by SweepeR on 23-07-2002 12:17:

Wszystko juz zostalo powiedziane, ja jeszcze tylko od siebie dodam, ze jak patrze na takiego giBBeR'a albo na Deadpool'a to jakos nie wierze w pelnoletniosc

18, czy 20, czy 24 lata to IMO jest jeszcze bardzo mlody wiek - czlowiek ma wtedy najwiecej energii i najlepiej ja moze wykorzystac - moze robic pewne rzecyz, ktorych wczesniej nie mogl, a do glowy przychodzi mu coraz wiecej pomyslow. Rzecz w tym, zeby tych lat nie zmarnowac.

Zapodam teraz dwa cytaty, ktore bardzo lubie cytowac:

"Dorastanie polega na coraz wiekszym odechciewaniu sie wszystkiego" (c) skalpel (moj brat - 21 lat we wrzesniu) - aczkolwiek srednio to pasuje do tego co wczesniej napisalem

No i moje ulubione:

"Kto w mlodosci glupi nie byl, ten na starosc nie zmadrzeje!!!" (c) BigCyc (za starych dobrych lat)

Posted by alienzero on 27-07-2002 22:14:

nie chcialo mi sie czytac tego co tam klepaliscie powyzej wiec wyjade i wtrace swoje 3 grosze jak filip z konopii

wiec... mam 18 lat i w sumie wszystko jest tak samo ale czuje jakas smieszna obawe przed tym co bedzie i smutek ze to co bylo nie wroci... czyli blogie lenistwo gdy sie bylo dzieckiem... i tera to bede musial do emerytury czekac az... jak dozyje glosowalem na 2 odp... bo w sumie... wszystko tyle trwa ze z dnia na dzien to najwyzej zarost troche urosnie

aa... to nie fatamorgana ten post... jestem tu... ale jutro juz mnie nie bedzie a ludzie ciagle maja te sae avatary

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Posted by [FPP]Lipas on 27-07-2002 22:17:

quote:
Napisane oryginalnie przez 1_Al!EN_0
nie chcialo mi sie czytac tego co tam klepaliscie powyzej wiec wyjade i wtrace swoje 3 grosze jak filip z konopii [...]

LOL !!!

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by on 27-07-2002 22:36:

no

Posted by Ulraunt. on 28-07-2002 11:49:

ano

Posted by [FPP]Lipas on 28-07-2002 12:06:

quote:
Napisane oryginalnie przez P0Z
ano

Brathanki - Ano! Ano! ???

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by jasio14 on 28-07-2002 13:12:

niom

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:08.