FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=7029)
Wegetarianizm
Cze, mam nadzieję, że niezdrowa atmosfera wokół mojej osoby mineła.
Wegetarianie mówią, że jedzą tylko rośliny ponieważ nie chcą nosić w sobie karmy śmierci (coś co "tworzy" istota kiedy umiera). Ale przecież rośliny też żyją, też odczuwają zmiany otoczenia. Wg mnie takie tłumaczenie wegetarianizmu (uniknięcie karmy śmierci) jest błędne. Rozumiem, że ktoś spożywa tylko roślina dla zdrowia, ale jeżeli zaczyna to tłumaczyć na tle karmy śmierci to przeczy sam sobie. Roślina też jest istotą, też rozwija się itp, też rodzi się i umiera.
DziamDziam a.k.a Irreligious
Dobry chlopak byl i malo pil...
Illusion of sense :: Mata Leao Łódź Team :: Łódzki Ośrodek JuJitsu/JuJutsu
jak widac niektore rzeczy sie nigdy nie zmienia (czyt. ciekawe topiqi venotoma)...
GG 1090334
Eeee... Ktos powiedzial, ze wroci, i slowo sie zeklo... Czy jakos tak, ale... Chca rozwazac na tego typu temat musisz sie zaopatrzyc w maksymalnie duzo inforamacji na ten temat, wiec wio na www.google.com i szukaj wiecej, bo to co masz to crap.
Czwarty :/
<prorok> I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery a wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.
Powiem tylko ze nie ma nic lepszego niz befsztyk z cebulka, palce lizac
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.
Roger Zelazny „Książe chaosu”
wegeterjanizm a co to takiego kiedys probowalem jesc tylko wazywa ale nie moglem sie obejsc bez hamburgera schabowego i mielonego
(slaba wola moze dlatego
)
(...)
Mój avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce będzie jeszcze tańsza wódka"
No jak dla mnie nie istnieje posilek bez miecha poprostu na samych roslinach sie nie da normalnie zyc
a co do wegetarianizmu to dwie wersje:
1. wegeteriani pierwszego typu są wegetarianami bo to podobno zdrowo
2. Bo uwazają ze zwierzęta mają dusze co łaczy sie takze z reinkarnacją....
drugi typ wegetarianizmu wg. koscioła jest grzechem bo wg. kosciola zwierzęta nie mają duszy i nie ma czego takiego jak reinkarnacja....
jak widac niektore rzeczy sie nigdy nie zmienia (czyt. ciekawe topiqi venotoma)...
917123
Wegetarianizm ... to dosc kontrowersyjna sprawa..
Tym ktorzy mowia ze to zdrowe od razu wyjasniam - nie... nie jest to zdrowszy tryb zycia niz jedzenie miesa. Organizm ludzki potrzebuje takze tych minerałow ktore zawarte sa w miesie zwierzecych a ktorych nie ma w kotlecikach sojowych ani w kapuscie (nie powiem dokladnie jakie to zwiazki ale czytalam ze sa takie )
druga sprawa - mordowanie zwierzat... no coz. jestesmy mimo wszystko takze zwierzetami i musimy sie odzywiac tak jak kaze natura a nasze uzebienie wskazuje na to ze jestesmy stworzeni do jedzenia miecha. Poza tym jak nie bedziecie jesc miecha to i tak tych zwierzatrek nie uratujecie ..a badzmy szczerzy - nie uda sie zmusic wszystkich do jedzenia zieleniny..
trzecia sprawa - osoba chcaca przejsc na wegetarianizm powinna pomyslec tez o swoich bliskich. Jak oni to zniosa.. znm wegetariam ktorzy przysparzaja swojej rodzinie duzo klopotu - trzeba dla nich oddzielnie gotowac na roznych imprezach rodzinnych a takze na codzien w domu. Jak ktos chce jesc inaczej niz reszta powinien sam o siebie dbac!
Napisane oryginalnie przez Venotom
Saari, mi nie chodzi o to, że jedzenie zwierząt jest "złe", chodzi o to, że jedzenie istot (rośliny i zwierzęta) jest "złe".
saari.deviantart.com
Qwa, Venotom aleś przysral
Nie chce mi sie przegladac boarda przez twoje wrodzono kijowe malo tematyczne wypowiedzi/posty/topici nie wnoszace nic nowego a wrecz cofajace* poziom tego boarda
* - obnizajace
Więc tak: to nie jest zdjęcie, a mój wizerunek w świecie South Park (nie wiem gdzie go zrobiłem)- ubranko a`la Travolta jest z okazji fali osiemnastek, które zaraz się zaczną. Afro na głowie mam na codzień.
Odnośnie jedzenia istot: dla mnie OT.
[22:20] * weird odklada schaboszczaka i zaczyna wpierdalac steropian
<prorok> I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery a wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.
smacznego
a ja tak sobie mysle, ze zeby w 100% nie jesc istot zywych, to trza by bylo sporzadzac potrzebne zwiazki dla rozwoju czlowieka z materii nieoziwyionej, czyli poprzez szereg reakcji chemicznych, z alkanu przechodzac w inne zwiazki dojsc az do cukrow itd...
To nie ma sensu.
Czlowiek musi zryc inne istotki zywe
schrupalbym sobie jakas zywa istotke
Prawda jest taka, ze czlowiek nie jest do konca stworzony przez nature i przystosowany do jedzenia miesa. Pierwsze: uzebienie. Wszystkie drapiezniki maja kly, natomiast czlowiek ich nie ma - ma tylko siekacze do sprawnego gryzienia roslinek no i te inne zeby (zapomnialem w tej chwili jakie ). Brak klow mozna jednak wytlumaczyc tym, ze w koncu mamy zwinne rece oraz takie przyrzady jak noze, wiec teorytycznie nie potrzebne nam sa zadne kly. Ale o ile dobrze pamietam, to neandertalczycy, ktorych czaszki odkopano tez nie mieli klow, ale tez i nozy. Tak jakby wiec czlowiek sobie na sile przyprawil kly
Poza tym przewod pokarmowy. Wszystkie zwierzeta miesozerne maja bardzo krotki przewod pokarmowy - a nasz ma kilka metrow. Miecho w nim zalega i gnije...
Jest tez jeszcze kilka innych powodow, dla ktorych czlowiek nie jest tak do konca miesozerca... Moj brat, jak juz wspomnialem, jest wegetarianinem (ale nie weganem). Za jego namowa przez jakis czas nie jadlem miesa, dlugo w sumie nie wytrzymalem. Ale po jakims czasu zaczalem czuc jak to mieso, ktore na codzien kupujemy w sklepach i supermarketach SMIERDZI! Geez, taki odor ze ja pierdole No, ale jakos tak zaczalem jesc znowu.
Jedna moja nauczycielka opowiadala jak momentalnie, z dnia na dzien zostala wegetarianinka po tym, jak z wycieczka klasowa byla w jakiejs tam wytworni miesa. Opowiadala, ze w kotlach, w ktorych sie to miecho mieli plywaly jakies buty, jakies papiery, etc. sam syf. Malo co sie nie porzygala - wtedy przestala jesc mieso.
Istnieje tez cos takiego jak problem moralny tego wszystkiego. Czesc z was ma psa lub kota, albo jakies inne zwierzeta. Watpie zebyscie byli w stanie je zjesc, ot tak sobie. Szokuje nas to, ze w Korei jedza psy, te kochane zwierzatka, najlepszych przyjaciol czlowieka. Tak samo Indyjczycy (?) bulwersuja sie, ze my jemy krowy, te swiete stworzenia...
"Zwierzeta sa moimi przyjaciolmi... a ja nie jem swoich przyjaciol"
- J. B. SHAW (1856-1950), dramaturg i krytyk brytyjski
Wlochaty - "Zjedz dziecko"
Kiedy matka dala zycie dziecku, wszyscy chorem krzykneli "dobra robota". Ale matka nie powiedziala slowa, poniewaz byla niema. Kiedy dziecko mialo kilka dni, jego usta zaczely pic wode. Niewinne dziecko, mialo wkrotce isc na rzez. Kiedy mialo zaledwie dwa tygodnie postawili je na wage. A stamtad wcisneli do drewnianej skrzyni, szybko zamkneli stalowymi gwozdziami. Zabrali dziecko do miejsca, sciany i posadzka wylozone bialymi kafelkami. Pokryte zakrzepla krwia i zwierzecymi odchodami. Wywlekli dziecko ze skrzyni na pokrwawiona ziemie. I kiedy wstrzasy przeszly przez nie, nie moglo wydobyc glosu. Powiesili dziecko za nogi na ruchomym lancuchu. Ale nikt tego nie zatrzymal, bo tam nikt nie pyta o bol. Dziecko podrozowalo do gory nogami az napotkalo krwawy noz. I kiedy noz zatopil sie w nim, ono rozstalo sie z zyciem.
Dziecko wisialo tam bez ruchu, jego wnetrznosci plynely pod nim. Powodu swojej naglej smierci to dziecko nigdy sie nie dowie. Zdarli skore oczyszczajac jego grzbiet i rozrabali go na pol. Chcesz poznac powod jego smierci? Ten powod to cielecy gulasz.
Zainteresowanych tematem zapraszam na strone http://www.active.most.org.pl/
Ech... jak ja lubie czytac dyskusje ludzi kotrzy cos tam wiedza, ale nie do konca....
Czesc ludzi nie je miesa - bo lubi tak zyc. A nie jakies tam ideoligie i zabijaniu. Prawda jest ze kotlety z soi (bo to podstawa prawdziwego wegeterianizumu) nie dostarczaja 8 aminokwasow (hi Saari - o te skladniki bialek ci chodzilo ) i nie jedzac miesa nie uzupelni sie ich.
Jedna wazna sparawa - jak mi tlumacyzl jeden wegetarianin - wegeterianizm nie polega na tym, ze sie nie je schabowego tylko ziemniaki i surowke - bo tak sie wykonczy. Jak sie nie je miesa - to nalezy znacznie wzbogacic i rozszerzyc diete bo i naczej marnie sie skonczy.
Osobiscie - jak bym mial tak sie meczyc - to wole zjesc sobie jakas
Dodam coś jeszcze o kotletach sojowych. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że kotlety z genetycznie modyfikowanej soi są znacznie (lub może tylko trochę) zdrowsze od "karmy śmierci" (niezła nazwa) siedzącej w mięsie
Osobiście uważam, że o wiele większym problemem jest to, że z powodu pędu za kasą zarówno producenci jak i końcowi sprzedawcy faszerują wałówkę różnym gównem byle tylko ciągle wyglądała na świerzą. Najwięcej pola do popisu mają niestety z mięsem, ale ciągle nie wiemy jakie skutki wywoła żywność modyfikowana genetycznie
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
Lucas: no to oczywiste, ze wtedy trzeba wzbogacic swoja diete o inne dania.
Zreszta, wegetarianizm pozwala na jedzenie np. jajek kurzych czy tez mleka, wiec w pewnym stopniu wartosci odzywcze miesa dostaja sie do nas.
Dopiero "mocniejsza" odmiana wegetarianizmu, a mianowicie weganizm odrzuca wszelkie tluszcze i produkty pochodzenia zwierzecego.
A taka mala ciekawostka. Kiedys na TVN'ie w Strefie 11 (!!! ) byl program poswiecony jakiejs tam sekcie or smthg, ktorej czlonkowie odzywialim sie niby powietrzem - energia kosmiczna. I wcale nie wygladali na jakichs takich wychudzonych jakby prosto z obozu koncentracyjnego, ani na takich co faszeruja sie non stop roznymi narkotykami. W sumie w miare normalnie wygladali, no, moze troche chudsi byli niz standardowy wspolczesny czlowiek. Co wy o tym sadzicie? Bujda czy prawda? Ciekawostka, w ktora jednak nie chce mi sie wierzyc, jak zreszta juz od jakiegos czasu w rozne inne paranormalne zjawiska... Poza tym mam juz wyrobiona opinie na temat "Nie do wiary"
Ale moze jednak cos w tym jest?
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 23:34.