FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=7132)
Karta graficzna 64 czy 128MB?
Mam zamiar w przyszlym tygodniu kupic nowa karte (nareszcie!!!) tylko zaczalem sie zastanawiac czy nie warto by zainwestowac w 128MB? Poki co programy tego nie wykorzystuja ale to ma sie ponoc zmienic z DX9. Ponadto rewolucja technologiczna, ktora ma sie dokonac za sprawa NV30 czy Parhelia zdecydowanie mnie ominie. Wlasnie wyczytalem, ze ceny beda ok. 400-500$ albo i wiecej. Dlatego tez chcialbym kupic jakas karte "z przyszloscia".
W gre wchodza:
GF3 Ti 200 64MB - najekonomiczniejsza z tych mocnych
GF3 Ti 200 128MB - ponad 200zl drozsza ale skoro i tak mam wydac ok. 600zl to juz chcialbym zeby na pare lat mi starczylo.
GF4 4200 64MB - kolejny dylemat bo cena wynosi mniej wiecej tyle co GF3 128MB. Niby nowsza o generacje ale w testach szybsza ledwie o kilka klatek.
Sprawdzilem ten sklep ale we Frazpc maja jedna ciut taniej.
Wejdz tu: http://www.allegro.pl/static/2/473/1188/d0.html i wejdz do ktorejkolwiek oferty Creative GF4 ti4400 za 810zl i pogadaj z gosciem osobiscie - z tego co czytalem na kilku boardach juz pare osob kupilo od niego te karty (ciekawe skad on je ma :p ). W tej chwili to jest to najlepszy zakup - normalnie ta karta w sklepie kosztuje 1200zl :{
jak masz forse to tylko 4200... potem krecisz i cieszysz sie PELNOWARTOSCIOWYM gf4
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
Ekstra oferta. Dzieki. Musze tylko zebrac opinie na temat Creative bo nastawilem sie juz na Gainwarda (niesamowite mozliwosci do podkrecenia ponoc).
Poza tym czy ktos sie orientuje czy ta karta dziala w AGPx2. Moja plyta (ASUS P3B-F 440BX) ma port AGP wlasnie w tym standardzie.
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
Jak nie masz AGPx4, to nic sie nie stanie, po prostu szyna AGP pracuje nie pracuje na 4 kanalach, tylk ona 2 (tzn. 1 - do karty; 1 - od karty) !!!
I kolejne pytanko. GF4 warto instalowac przy prockach 1,5GHz wzwyz. Ja niestety mam jak na razie tylko Celeron 900MHz i wiem, ze nie wykorzystam mocy drzemiacej w tej karcie. Jednak wszystkiego na raz nie dam rady zmienic i chodzi mi tylko o to, ze chociaz karta bedzie zwalniac to czy przypadkiem nie uzyskam gorszych rezultatow niz gdybym kupil cos bardziej pasujacego do mojego sprzetu (jak GF3).
chimera mozesz mi podac linki do tych boardow gdzie uzytkownicy juz to kupili? W jedny mz testow wyczytalem, ze plastikowa obudowa wentylatora robi straszny halas przez co Creative mial wiele zwrotow jestem wiec ciekaw ich opinii.
quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool
Oj to zale�y. Bo AGP2x ma napi�cie 3.3V a AGP4x 1.5V wi�c jak karta nie obs�uguje agp2x, a dok�adniej m�wi�c jej nie "wykryje" dobrze to mo�e si� zfajczy�.
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez Dragoon
I kolejne pytanko. GF4 warto instalowac przy prockach 1,5GHz wzwyz. Ja niestety mam jak na razie tylko Celeron 900MHz i wiem, ze nie wykorzystam mocy drzemiacej w tej karcie. Jednak wszystkiego na raz nie dam rady zmienic i chodzi mi tylko o to, ze chociaz karta bedzie zwalniac to czy przypadkiem nie uzyskam gorszych rezultatow niz gdybym kupil cos bardziej pasujacego do mojego sprzetu (jak GF3).
chimera mozesz mi podac linki do tych boardow gdzie uzytkownicy juz to kupili? W jedny mz testow wyczytalem, ze plastikowa obudowa wentylatora robi straszny halas przez co Creative mial wiele zwrotow jestem wiec ciekaw ich opinii.
quote:
Napisane oryginalnie przez chimera
1. Powiem tak - nie warto kupowac gorszej karty tylko z tego powodu. Jasne, ze nie bedzies mial 100fps w 1024x768 w kazdej nowej grze. Kumpel ma ti4200 128MB i durona 900MHz ... morrownid w 640x480 ~10fps w miescie.
Hmm nie lepiej wziasc teraz tego gf4 a za pol roku zamiast sredniej karty + sredniego procka wezmiesz jakiegos athlona 2GHz ? Ja mam athlona 850MHz a na wakacje chce sobie kupic wlasnie cos do 900zl. Zreszta morrowind nie jest zadna rewelacja - gra jest maxymalnie zjebana jezeli chodzi o optymalizacje i nie wykorzystuje w 0.01% mozliwosci gf4. Jedyna rzecz, ktora ra gra wykorzystuje z gf4 to uzycie pixelshaderow na wodzie. Poczekajmy az wyjda gry, ktore beda korzystaly z wszystkich mozliwosci tej karty to sie przekonasz, ze warto ja kupic.
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 02:42.