FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=7633)
Ksywy i ksywki...
Czytalam sobie wlasnie opowiadania kilku moich znajomych o tym jak powstaly ich ksywki i wpadl mi do glowy pomysl na topik dla tego forum... tzn tak dokladniej to mialam to juz na mysli od jakiegos czasu ale teraz postanowilam to napisac.
W dniu narodzin czlowiek dostaje imie. Nie wybiera go sobie lecz dostaje go odgornie dzieki rodzicom, bez mozliwosci akceptacji lub negacji pomyslu, a potem musi sie nim podpisywac przez cale swoje zycie..
Ksywki maja jednak nie tylko osoby ktorym nie podobaja sie ich wlasne imiona. Ma je wiele ludzi a najczesciej spotykane sa wlasnie na internecie. Skad sie biora, dlaczego powstaja...?
Ostatnio Gazi pytal mnie dlaczego nazywam go nickiem a duzo rzadziej imieniem pomimo tego ze je znam. Wtedy zastanowilam sie troche i stwierdzilam ze jest to kwestia zarowno przyzwyczajenia jak i chec oddzielenia danej osoby od rzeszy innych. Przeciez Pawlow, Agnieszek czy innych Mackow mozna spotkac na necie mnostwo, a ludzi o podobnych ksywkach jest malo (nie mowie tu o calej rzeszy "mistrzow" "milych" i innych takich tylko o oryginalnych, niespotykanych nickach)..
Ksywki powstaja w roznych okolicznosciach, czesto sa one wynikiem jakichs skomplikowanych operacji z ktorych cos ciekawego wyszlo, czasem jest to znieksztalcone imie czy nazwisko, czasem przymiotnik okreslajacy osobowosc danej postaci. Jednak wszystkie maja chyba ten sam cel - upersonifikowanie wlasnej osoby na zlozonym w duzej mierze z literek internecie...
Takie jest moje podejscie do tej sprawy - moze macie inne ciekawe koncepcje?
To zale�y w jakim �rodowisku si� znajdu� to inaczej mnie nazywaj�.
Czasami jest to dobijaj�ce jak chcesz aby kto� ci m�wi� po imienui a tu jak na z�o�� xywa. Z reg�y jak us�ysz� swoje imi� to jest chyba najmilszy dzwi�k dla mojego ucha
Nie mam za bardzo weny aby si� po��dnie rozpisa�
Anio� - Od nazwiska. Pewna osoba mnie tak zaczela nazywac, i sie przyjolo wsrod moich znajomych.
Bladzik - Pozostalosc po mojej starej ksywce (bLADE). Malo kto juz tak na mnie wola, ale sa jeszcze pewno osoby. Powstala od przeinaczenia mojej dawnej, jak juz wspomialem, ksywki oraz od koloru mojej skory. Inne odmiany to Blancik.
Anouaar - Tego nicka wymyslil mi dobry kolega giBBeR. Znudzila mi sie stara, wiec postanowilem zmienic. Taka to historia.
btw: Chyba juz 4 raz ktos zaklada taki topic.
quote:tak, zgadzam sie z tym... przynajmniej tak bylo w moim przypadku
zastanowilam sie troche i stwierdzilam ze jest to kwestia zarowno przyzwyczajenia jak i chec oddzielenia danej osoby od rzeszy innych. Przeciez Pawlow, Agnieszek czy innych Mackow mozna spotkac na necie mnostwo, a ludzi o podobnych ksywkach jest malo (nie mowie tu o calej rzeszy "mistrzow" "milych" i innych takich tylko o oryginalnych, niespotykanych nickach)..
nicki...
fajna sprawa. tak jak ju� pisa�a� Saari, bez sensu by�oby uzywa� w necie swoich ,,realnych" imion, gdy� by�oby ich wtedy mn�stwo...
a tak zawsze mozna sobie podziwiac: ojaa, ale on ma fajny nick .
w og�le lepiej nazywa� kogo� po ksywce, gdy� z pewno�ci� wiadomo o kogo chodzi, w moim przypadku gdzie mia�em w klasie 4 Piotrk�w, trudno by�o wyczyta�, do kogo wo�a kole�anka z drugiego ko�ca klasy. A tak Emzi i po sprawie .
Zwracanie si� do kogo� po nicku rownie� ma sw�j plus, szczeg�lnie wtedy, gdy ta osoba ceni sobie, �e tak powiem: prywatnos�.
Moja ksywa nie trudno sie domyslic pochodzi od imienia mam ja juz 5 lat i nie mam zamiaru zmienic przyzywczailem sie do niej jedyne co mnie denerwuje to jak ktos pisze oki Martin albo martin przecierz ja nie mam napisane martin tylko MArtin i o to chodzi jakos sie odrozniam od tych mutlum Martinow. Mam kolegow ktorzy tez maja ksywki i roznie do nich mowie albo z imienia albo ksywki im to nie przeszkadza a jak do mnie ktos mowi po imieniu albo po ksywce to mi nie przeszkadza
W/g mnie ksywka moze byc poprostu ukryciem swojej prawdziwej tozsamosci Znam przypadek co koles (moj wieloletni kolega) pod ksywka opowiada o sobie na ircu i innych czatach niestworzone rzeczy jaki on jest wielki co on potrafi a tak poprostu nie jest. Moje zycie podzielone jest na 3 imiona w szkole jedno w domu drogie i w necie trzecie i tak pozostanie
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
quote:
Napisane oryginalnie przez Anouaar
btw: Chyba juz 4 raz ktos zaklada taki topic.[/B]
quote:
Napisane oryginalnie przez MArtin
Moja ksywa nie trudno sie domyslic pochodzi od imienia mam ja juz 5 lat i nie mam zamiaru zmienic przyzywczailem sie do niej jedyne co mnie denerwuje to jak ktos pisze oki Martin albo martin przecierz ja nie mam napisane martin tylko MArtin i o to chodzi jakos sie odrozniam od tych mutlum Martinow. Mam kolegow ktorzy tez maja ksywki i roznie do nich mowie albo z imienia albo ksywki im to nie przeszkadza a jak do mnie ktos mowi po imieniu albo po ksywce to mi nie przeszkadza
a komu by sie chcialo pisac MArtin
latwiej martin
w dodatku xyvka wacale sie przez to bardziej nie wyroznia:/
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
tak abstra****ac troche w pewnym serialu goscia tworzyli swoje pseudonimy... ekhm... zawodowe... robili to w ten sposob - imieniem byla nazwa ulubionego zwierzatka z czasow dziecinstwa, a nazwiskiem - nazwisko rodowe matki... no i gosciowi wyszlo: pimpus rozenzweil
a wracajac do tematu - hmmm.... wyobrazacie sobie zebysmy sie tu zwracali do siebie z imion i nazwisk ?? :o
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
quote:
Napisane oryginalnie przez rcube
Z TeGo Co TU MoZnA PrzEcZytaC slawek sIe NIe UcieSzY
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
quote:
Napisane oryginalnie przez LoveBeer
a wracajac do tematu - hmmm.... wyobrazacie sobie zebysmy sie tu zwracali do siebie z imion i nazwisk ?? :o![]()
"Dziecko Chi�czyk i dziecko Japo�czyk to si� niczym od siebie w og�le nie r�ni�. No tylko nazw�: Chi�czyk, a tu Japo�czyk. No, chyba tylko jak Chi�czyk jest ch�opiec, a Japo�czyk dziewczynka. To si� r�ni� od siebie: p�ci�. To wtedy ju� tak jak u ludzi." - Robotnik Budowlany, Warszawa, 1978
sxn | blog
Ich haise Micha�. ;D
Wlasciwie na mnie wolali raczej Maciek niz Insmac choc czasami zadarzaja sie wyjatki ... w necie to wszyscy 'Insmac', BobeK czasem mowi na mnie hakier albo podobnie, POZ uzyl ostatnio slowa glab (hi ), no generalnie to tyle.
dla mnie i tak jestes insmoczek :**********
"Chojrak tch�rzliwy pies" ("Courage the Cowardly Dog" w oryginale) Ta psychodeliczna kteskowka byla inspiracja dla mojego nicka
dla mnie i tak jestes insmoczek:**********
Hm, pochodzenie mojego nicka, jakiego u�ywam w necie chyba jest dosy� proste
Po za tym, na osiedlu / w lan'ie jestem znany jako "Green", a tu historia jest ciut d�u�sza.
Najpierw by�o "�aba" ( od czapeczki z �abo-podobnym lolowym stworkiem ) - ten nick trzyma� sie mnie
przez jakie� 3-4 lata, do momentu mojej inicjacji lanowej, kiedy trzeba by�o sobie jako� nazwa� kompa - tak nick ewoluowa� z �aby do Green'a.
No a �e w necie Green�w jest oporowo, ( i trudno mi by�o wej�� na irc'a ) powsta� sobie Yareq
A co do powstawania nick�w, to albo tak jak w przypadku Infi'ego - zosta� "znickowany" i mia� na to b. ma�y wp�yw ( je�li mia� jakikolwiek
) albo wcze�niej ju� wspomniany irc, czy inne �czaty�.
Kiedy trzeba si� zalogowa� na serwer jest napisane jak w� "nickname/pseudonim" - no i ludzie siedz�cy po kafejkach wpisuj� co popadnie, a pozniej przylega...
Kiedy� w gda�skim cafe �rudy kot� siedzia�em na ircu jako �packard� ( nie mia�em lepszego pomys�u <�aba zaj�ty> a obok sta�a sobie drukarka�
)
a wracajac do tematu - hmmm.... wyobrazacie sobie zebysmy sie tu zwracali do siebie z imion i nazwisk ?? :o![]()
no to mowcie mi panie piotrze![]()
Nein...po prostu nie zrozumiales![]()
Mnostwo osob zaklada tematy na ktory ty wlasnie odpowiedziales czyli - skad pochadza wasze ksywki .. mi nie chodzilo o to tylko o koncepcje na temat dlaczego ludzie robia sobie nicki![]()
Ale zostalo Ci to wybaczone![]()
Nie czytalem tego wszystkiego, przeczytam jak wroce do chaty. Ale jesli o mnie chodzi to szczerze jakos tak mnie jara jak ktos IRL mowi do mnie Sweep(er) a nie Michal czy Dudek czy Dudus (dwie osoby tak mowia, obie plci zenskiej ). Wtedy czuje sie tym kim chce. Czuje siebie. Ego sie podbudowuje.
)
quote:
Napisane oryginalnie przez Insmac_old
Moja ksywa powstala 5 lat temu jako nazwa od zina 'Insert' ktory kiedys pisalem oraz imienia () Maciej. Stad jest Ins Mac
Wlasciwie na mnie wolali raczej Maciek niz Insmac choc czasami zadarzaja sie wyjatki ... w necie to wszyscy 'Insmac', BobeK czasem mowi na mnie hakier albo podobnie, POZ uzyl ostatnio slowa glab (hi), no generalnie to tyle.
lamerskie ale sie przyzwyczailem.
Ostatnio robie sie bardziej orginalny odkad wrd wola na mnie yoshit C:
i tak dla mnie zimzum to zium, weirdo to wiardo, insmac to insmok, sweeper to sweter itd.
quote:
Napisane oryginalnie przez yoshi.thod
i tak dla mnie zimzum to zium, weirdo to wiardo, insmac to insmok, sweeper to sweter itd.![]()
Napisane oryginalnie przez [FPP]bizonek
A ja ? :-)
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 04:55.