FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=767)

Posted by alienzero on 02-08-2001 14:59:

Post "Wladca Pierscieni" byl pierwszy?

sorki ze znow topica zakladam ale mam dwa powody - trzeba odrobic zaleglosci, ale to mniej wazne...
generalnie to sie zastanawiam czy byla jakas ksiazka o hobbitach, albo tamtym swiecie Morii, Shieru lasow i wzgorzy, Mordoru itp??? bo w trylogii wyczytalem ze historia Bilba i Jedynego Pierscienia byla napisana w "Hobbitach"... jest cos takiego? czy to mi sie cos pomieszalo i tolkien mowil o ksiazce napisanej przez ludki z jego opowiesci??? chyba nie... i jeszcze jedno - jest cos po trylogii?

a najbardziej podoba mi sie to:

Trzy Pierscienie dla krolow elfow pod otwartym niebem,
Siedem dla wladcow krasnali w ich kamiennych palacach,
Dziewiec dla smiertelnikow, ludzi smierci podleglych,
Jeden dla Wladcy Ciemnosci na czarnym tronie
W Krainie Mordor, gdzie zalegly cienie,
Jeden, by wszystkimi rzadzic, Jeden, by wszystkie odnalezc,
Jeden, by wszystkie zgromadzic i w ciemnosci zwiazac
W Krainie Mordor, gdzie zalegly cienie.

BTW: macie na kompach albo znacie jakies linki lub arty o tym? o ksiazce?

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Posted by Neo on 02-08-2001 16:08:

Re: "Wladca Pierscieni" byl pierwszy?

quote:
Napisane oryginalnie przez 1_Al!EN_0
sorki ze znow topica zakladam ale mam dwa powody - trzeba odrobic zaleglosci, ale to mniej wazne...
generalnie to sie zastanawiam czy byla jakas ksiazka o hobbitach, albo tamtym swiecie Morii, Shieru lasow i wzgorzy, Mordoru itp??? bo w trylogii wyczytalem ze historia Bilba i Jedynego Pierscienia byla napisana w "Hobbitach"... jest cos takiego? czy to mi sie cos pomieszalo i tolkien mowil o ksiazce napisanej przez ludki z jego opowiesci??? chyba nie... i jeszcze jedno - jest cos po trylogii?

BTW: macie na kompach albo znacie jakies linki lub arty o tym? o ksiazce?

co za gosc...
a wiec na poczatku czytasz 'hobbita', pozniej 'wladce pierscieni'
na koncu ewentualnie 'sillmarilion', 'niedokonczone opowiesci'...
pozniej powinienes cos wiecej znalezc...ew. pojsc na film ktory bedzie kiczem roku...

Posted by on 02-08-2001 16:09:

Po pierwsze nie w "Hobbitach" tylko w "Hobbicie". Jest mozna powiedzi prolog do WP... Jest cos takiego i powinnienes to przeczytac zanim zaczoles WP. Ja WP zaczynam (czyt. szukam w ksiegarniach).
masz tu linka to dobrej page o tym: www.tolkien.art.pl
Po trylogi (chyba) nie ma jush nic... a szkoda =\

Posted by Neo on 02-08-2001 16:10:

przeczytaj lepiej posta nad twoim...

Posted by alienzero on 02-08-2001 16:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez bLADE
Po pierwsze nie w "Hobbitach" tylko w "Hobbicie". Jest mozna powiedzi prolog do WP... Jest cos takiego i powinnienes to przeczytac zanim zaczoles WP. Ja WP zaczynam (czyt. szukam w ksiegarniach).
masz tu linka to dobrej page o tym: www.tolkien.art.pl
Po trylogi (chyba) nie ma jush nic... a szkoda =\

no tak, w prologu do WP jest Hobbit, sorx ale jestem juz w drugim tomie ''dwie wieze'' i zapomnialem i ten prolog czytalem bo skad bym o hobbicie wiedzial ? szukasz w ksiegarniach... ja mam wszystkie 3... wlasciwie to w ksiegarniach tego nie widzialem, predzej w jakiejs bibliotece miejskiej albo co...

a film... to bedzie kicz roku... jesli chodzi o filmy ksiazkowe.. sa gorsze rzecy

thx za info, wiecie, dawno, bardzo dawno mnie zadna ksziazka tak nie wciagnela

Posted by Mil0sh on 02-08-2001 17:02:

neo skad ty ***** mozesz wiedziec czy film wp bedzie kiczem? Nie oceniaj czegos, czego jeszcze nia ma, ok?

Posted by Neo on 02-08-2001 17:19:

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
neo skad ty ***** mozesz wiedziec czy film wp bedzie kiczem? Nie oceniaj czegos, czego jeszcze nia ma, ok?

1. Bo siedze w tych klimatach
2. Widzialem trailer
3. Nigdy film nie zadowoli wszystkich!

to tak jakbys chcial robic od nowa q1...wiadomo ze nie ma szans

Posted by alienzero on 02-08-2001 20:26:

quote:

mialbys racje gdyby to bylo cos nowego, np amazonki a my zachowywalibysmy sie jak rezyserzy ale to nie jest nowe, duzo ludzi czytalo ksiazke, poza tym fani sa pokroju naszych od wiedzmina (pamietasz co bylo z jego wizerunkiem?) a przeciez genialni producenci beda chcieli kasy wiec skomercjalizuja go troche... zeby ludzie ktorzy nie maja pojecia nie denerwowali sie ze po polowie filmu nic nie rozumieja... a przeciez o to chodzi... taki matrix mial to cos.. w kazdym razie wtedy odezwa sie fani tolkiena i trylogii... no i bedzie lipa bo normalni ludzie nie pojda bo i tak nie wiedza o co chodzi... a fanie tez nie bo dla nich film bedzie... tandetny... no chyba ze tolkien cos przy tym robil ale on zyje jesce? nie pamietam... w kazdym razie jeszcze jedna rzecz na minus to to ze zelazna regula kina sa kiepskie adaptacje ksiazek... takich o tematyce fantasy glownie... bo sa i dobre.. szczegoly ktore potwierdzaja regule (co za kretyn wymyslil ot przyslowie???) ale pojde... z ciekawosci... i pewnie w ten sposob film zarobi kupe szmalu... nawet jesli bedzie do doopy

Posted by DEiMOss on 02-08-2001 21:46:

quote:

Racja! Zaden trailer, zapowiedz etc. nie powie jaki film jest na prawde. Mozna jedynie spekulowac.
Ja w zwiazku z WP zrobie jak w przypadku z Tomb Raider... przez ten okres mam w dupie kazdego ktory mowi, ze film byl do dupy i sam ogladne go w kinie, na kompie, na video i moze na DVD.
Fuck`em all, czy jakos tak
PS. Jesli nie ogladnales filmu, a zabierasz sie za ocenianie to... lepiej sobie to odpusc, ale jesli jednak chcesz zrobic komus na zlosc, to zaznacz, ze sa to tylko Twoje chore DOMYSLY.
PS2. Ofz, zartowalem, chyba...

Posted by alienzero on 02-08-2001 22:23:

Question

pominoles moj poscik deimoss? mi sie wydaje ze chyba dlatego neo ma takie zdanie... taka regula i tyle... no le z ciekawoscie looknac trzeba... chociaz na tr bardziej czekam... juz w wawie chyba w kinach jest

Posted by Mil0sh on 03-08-2001 15:23:

quote:

1. Bo siedze w tych klimatach

i wszystko jasne, i powiedz mi co w "twoich klimatach" sprawia ze mowisz iz wp vedzie kiczem

quote:

2. Widzialem trailer

Lol,i z treilera wywnioskowales ze film bedzie kiczem, powinienes zaczac grac w totolotka. Na podstawie treilera dzieci ida na "shreka" (bo zobaczyly fajna animacje), a shrek dla dzieci nie jest, pozory myla.

quote:

3. Nigdy film nie zadowoli wszystkich!

i co z tego? ZADEN film nigdy nie zadowoli wszystkich, niektorzy nawet bluzgali na matrixa (a to chyba nie jest kicz, prawda?)

quote:

Mialbys racje gdyby to bylo cos nowego, np amazonki a my zachowywalibysmy sie jak rezyserzy ale to nie jest nowe, duzo ludzi czytalo ksiazke,

daj taki tekst na filmweb.pl, czy ty dobrze sie czujesz? Ogladales moze "zielona mile", albo "Skazani na shawshank"? Obydwa filmy sa na podstawie ksiazek S. KInga i zdaniem wielu filmy te sa lepsze od oryginalow. Osobiscie nie czytalem ksiazek Kinga, ale filmy dla mnie byly rewelacyjne.

quote:
poza tym fani sa pokroju naszych od wiedzmina (pamietasz co bylo z jego wizerunkiem?) a przeciez genialni producenci beda chcieli kasy wiec skomercjalizuja go troche... zeby ludzie ktorzy nie maja pojecia nie denerwowali sie ze po polowie filmu nic nie rozumieja...

Skad ty masz takie informacje, tak sobie strzelasz? Przeciez da sie nakrecic film zarowno dla tych ktorzy widzieli film i dla "zielonych". Sami autorzy filmu zapewniaja ze niechca go s********, a "wiedzmin" ma byc luzno oparty na prozie sapka, ma to byc film dla szerokiej widowni, wiec stad sa protesty fanow.

quote:

a przeciez o to chodzi... taki matrix mial to cos.. w kazdym razie wtedy odezwa sie fani tolkiena i trylogii... no i bedzie lipa bo normalni ludzie nie pojda bo i tak nie wiedza o co chodzi... a fanie tez nie bo dla nich film bedzie... tandetny...

Nostradamus przy tobie wymieka

quote:

no chyba ze tolkien cos przy tym robil ale on zyje jesce? nie pamietam... w

Tak zyje i ma sie dobrze. Mieszka sobie na karaibach, elfy mu robia sniadanie, a hobbity piora skarpetki.

quote:

kazdym razie jeszcze jedna rzecz na minus to to ze zelazna regula kina sa kiepskie adaptacje ksiazek... takich o tematyce fantasy glownie...

Tak, nie ma to jak super zelazna regula, tylko dlaczego prawa do ekraznizacji ksiazek kinga sa juz wykupywane zanim sie ksiazka ukaze?

quote:

bo sa i dobre.. szczegoly ktore potwierdzaja regule (co za kretyn wymyslil ot przyslowie???) ale pojde... z ciekawosci... i pewnie w ten sposob film zarobi kupe szmalu... nawet jesli bedzie do doopy

Teraz zaprzeczasz sam sobie, bo sa jednak dobre ekraznizacje ksiazek (dlaczego wp nie ma nia byc) , film zrobi kase (przeciez ani fani, ani zwykli ludzie na niego nie pojda).

Posted by DZASKUL on 03-08-2001 18:26:

Film bedzie hitem napewno w sensie zyskow:

1. Fani ksiazki pojda by sie posmiac by zobaczyc co za kit nakrecili itp itd. Rzaden fan nie oposci tego wkoncu jest fanem.

2. Efekty rozmach jest duzy, a w kinie teraz to sie liczy i ludzie pojda nawet zeby nie wiedzieli co to jest zobacza w TV kilka set tysiecy goblinow i woja itp itd i nie ma szans zeby na to nie poszli, w kinie takie cos ma pieciokrotnie lepsze efekty niz w domu. I dla tych efektow pojdzie kolejny procent ludkow

3. Chcialem przeczytac ksiazke ale mi sie niechce wiec ogladne film kolejny procent.

4. Ta trylogia jest jak Star Wars poprostu obowiazkowa wiec reszta procent (z tych co chodza do kina) pojdzie na ten film.

Jesli do tego wszystkiego dolozymy reklame (duza reklame w tv gazety itp) to sukces morowany.

O sukcecie filmu decyduje nie to czy wam sie to podobalo tylko to ile ludkow poszlo na ten film i ile dzieki temu kasy zarobili.

Posted by alienzero on 03-08-2001 18:31:

Thumbs up

tia, zgadzam sie z tym co wyzej dzaskul naklepal, a jesli pkt 1 sprawdzi sie to film bedzie kiczem... w kazdym razie moim zdaniem milosh nie dorowna ksiazce... w topicu o gracz.net mowiles ze tam mowia co mysla... tu tez.. i ja tak mysle... i jak ci sie to nie podoba to nie wiem czego ty chcesz od boarda...

juz pisalem dzis... tolerancja rulezzz a jak ty bedziesz happy po filmie to gitara...

Posted by Mil0sh on 03-08-2001 19:40:

chodzilo mi oto, zebys poparl swoja teze jakimis sensownymi argumentami. Ja uwielbiam kino i nigdy nie oceniam filmu, dopuki osobiscie go nie zobacze, i tak jest chyba najlepiej.

a teraz maly offtopic na rozluznienie:

nie denerwuj mnie, bo zawolam Songa (c) szczeniak do mnie przed blokiem

Posted by alienzero on 03-08-2001 19:57:

Talking

no to mnie nie denerwuj z tymi filmami bo zawolam Ponga

jak cos to postrasz go mna... chociaz pewnie sam mu sprzedales co trzeba... twardy maly gosc... to jest tak fajnie smieszne

Posted by on 04-08-2001 00:59:

kurde... shit... trailer wydzialem... sa naet spox... tak przeczytam WP to powiem co sadze o tym wszystkim =].

Neo... kurde... ale fajnie... no nie gadaj... zyjesz we wlasnym swiecie? to super... tyz tak chce... huhuhu

Posted by alienzero on 04-08-2001 16:41:

co do filmu - ciekawe czy beda w Polsce:
''Jeden z potentatow na rynku figurek i gadzetow filmowych postanowil wypuscic na rynek serie figurek przedstawiajacych glowne postaci slynnej trylogii Tolkiena. Powstana one przy zastosowaniu najnowszych technologi, lacznie z laserami i komputerowym skanem postaci. Producent zapowiada ukazanie sie 12 figurek m. in.: Gandalfa, Aragorna, Forda, Legolasa, Sarumana, Sama i Gimliego...''
(c)Machina, nr 8 - sierpien 2001

lepiej zeby ktos je do nas sprowadzil...

Posted by Lucas on 04-08-2001 23:23:

Kurcze - jak coraz ciekawsze tematy znajdujecie....

Posted by alienzero on 05-08-2001 15:25:

Thumbs up

kiedys w koncu trzeba przestac sie klocic i dorosnac

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:17.