FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=8015)
bierzmowanie.
elo
nie wiem co robic wiec prosze was o pomoc
na moje nieszczescie moi bliscy naleza do grupy wierzacych co odbija sie rowniez na mnie. jako, ze brakuje mi troche do doroslosci chca decydowac o moim dalszym rozwoju duchowym (sic!). jako, ze nie widze siebie w roli dzieciaka uskuteczniajacego bierzmowanie czy tez bioracego udzialu w jakimkolwiek innym katolskim obrzadku prosze was o pomoc: czy jest jakis sposob przekonania starych o nieslusznosci tegoz by jakos uniknac udzialu m.in w bierzmowaniu? za wszelka pomoc bylbym bardzo wdzieczny.
pozdrawiam, wiadro
Napisane oryginalnie przez suchy staszek
elo
nie wiem co robic wiec prosze was o pomoc
na moje nieszczescie moi bliscy naleza do grupy wierzacych co odbija sie rowniez na mnie. jako, ze brakuje mi troche do doroslosci chca decydowac o moim dalszym rozwoju duchowym (sic!). jako, ze nie widze siebie w roli dzieciaka uskuteczniajacego bierzmowanie czy tez bioracego udzialu w jakimkolwiek innym katolskim obrzadku prosze was o pomoc: czy jest jakis sposob przekonania starych o nieslusznosci tegoz by jakos uniknac udzialu m.in w bierzmowaniu? za wszelka pomoc bylbym bardzo wdzieczny.
pozdrawiam, wiadro
No w sumie jesli mialbys tolerancyjnych rodzicow to po rozmowie z nimi powinni sobie odpuscic, jednal jesli sa oglopieni przez religie to rozmowa z nimi nic nie da. Jest jednak szanasa (ale starzy sie wqrwia). Nie pamietam co jest wymagane do tej "ceremoni", ale mozesz jeszcze zostac nie dopuszczonym przez samego "ksiedza prowadzacego" Dowiedz sie co jest wymagane
quote:
a powiedzenie, ze nie jestem psychicznie na to gotowy () - tak jak radzil mi qmpel z gg zdaloby egzamin? jak uwazasz :F
917123
Shooler yz rajt.
Z tego co pamietam to trzeba wykuc na pamiec jakie stam definicje i potem to pozdawac. Moze poprostu tego nie zdawaj ale ten kto cie uczy reli bedzie sie pewnie plul. Przed bierzmowaniem daja tez jakiest tam karteczki pod nazwa: "niewolno zgubic bo niezostanie sie dopuszczonym do bierzmowania".Cokolwiek dostaniesz to wywal Posluchaj tego kto cie uczy reli i zrob odwrotnie, moze wyjdzie
Innych pomyslow nie mam
Shooler yz rajt.
Z tego co pamietam to trzeba wykuc na pamiec jakie stam definicje i potem to pozdawac. Moze poprostu tego nie zdawaj ale ten kto cie uczy reli bedzie sie pewnie plul. Przed bierzmowaniem daja tez jakiest tam karteczki pod nazwa: "niewolno zgubic bo niezostanie sie dopuszczonym do bierzmowania".Cokolwiek dostaniesz to wywalPosluchaj tego kto cie uczy reli i zrob odwrotnie, moze wyjdzie
Innych pomyslow nie mam
![]()
Napisane oryginalnie przez [FPP]bizonek
[...]
Ja mia�em bierzmowanie zaraz po chrzcie ;D
917123
A ja nie mialem bo stwierdzilem ze to gloopota. (nie dopuscili mnie bo nie chcialem czegos tam robic) poza tym uwazam ze religia to bzdura (kazda).
Ja mia�em bierzmowanie zaraz po chrzcie ;D
[...]poza tym uwazam ze religia to bzdura (kazda).
917123
Tak Shooler tylko pomysle bedziesz chcial isc do o�enku (chyba ze nie chcesz) no i twoja wybranka bedzie chciala �lub w ko�ciele jej rodzina te� twoja te� ciekawe jak to bedzie wygl�da�o
Ja mialem bierzmowanie w 8 klasie i mialem szczescie wystarczy�o przyjsc powiedziec jakie sie wybiera imie i po sprawie , ale teraz po tym co miala moja siostra , zauwazylem ze tym klechom cos odj.ebalo i pyta� zaczeli. Odradza� bym wszystkim ktorzy mysla zeby nie isc do bierzmowania sam jestem nie praktykujacym katolikiem ale bierzmowanie mam Bo wiem ze glupio wyglada 20-25 letni (albo i wiecej) facet idacy do bierzmowania z gropka mlodzikow
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
religia to bzdura (kazda).
quote:idiotyczny argument
Tak Shooler tylko pomysle bedziesz chcial isc do o�enku (chyba ze nie chcesz) no i twoja wybranka bedzie chciala �lub w ko�ciele jej rodzina te� twoja te� ciekawe jak to bedzie wygl�da�o
You are not going to believe this story. But it is a true story, as true as I sit here writing it - as true as I will die in the morning.
Yes, this story ends with my end, with my death tomorrow
(c) Edgard Allan Poe - The Black Cat
(...)
M�j avatar pochodzi z gazety "NIE" z tematu "Czy w polsce b�dzie jeszcze ta�sza w�dka"
quote:
idiotyczny argument
watpie bym chcial za zone kogos kto nie podziela moich pogladow na wiare etc. ktos kto odrzuca partnera z tak blahego powodu imo nie zasluguje w ogole na slub
saari.deviantart.com
A ja my�l�, �e wog�le nie macie poj�cia o czym m�wicie i wasza postawa wynika z ca�kiem normalnej kolei rzeczy - osi�gni�cia wieku, w kt�rym odrzucacie wszystko to co pr�buje przekaza� starsze pokolenie.
Ja ciesz� si�, �e by�em bierzmowany jeszcze w podstaw�wce. Po bierzmowaniu ca�kiem si� od Boga odwr�ci�em bo uzna�em, �e to wszystko to bzdura. �e buddyzm, zen i innne wschodnie za�o�enia s� lepsze, a potem, �e najlepszy to jestem ja sam. Tylko z tego jedna wielka kupa wysz�a.
Po pewnym czasie pozna�em fajn� dziewczyn�, kt�rej zale�a�o na ko�cielnym �lubie i bym na nowo zacz�� wierzy�. Robi�em to dla niej, a� pewnego dnia odkry�em, �e robi� to ju� dla siebie i ca�a moja dotychczasowa postawa by�a bezsensowna.
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Ja sie juz na ten temat wypowiedzialam i powtorze jeszcze raz : wasz upor niczego w swiecie nie zmieni - jedynie sobie mozecie zaszkodzic
Ja to szczerze mowiac pojmuje tak :
bierzmowanie jest jak matura... zeby sie wszyscy odczepili wyrabiasz sobie papierek.. poza tym pamietaj ze jesli ty nie bedziesz mial bierzmowania to ucierpi na tym twoje dziecko ktore nie bedzie mialo chrztu, nie pojdzie do komunii... nie dosc ze bedzie inne niz reszta dzieci i moze miec przez to troche niemilo w klasie to do tego co jesli bedzie bardzo wierzacym katolikiem? Do 18 roku zycia nie moze samemu decydowac o sobie wiec nie moze samemu isc wypelnic tych sakramentow ktore moga byc dla niego takie wazne.
Hmmm... Jaki racjonalny argumnet... Zyjemy w kraju, gdzie jest wolnosc wyznaniowa, teoretycznie, ale jest. Kazdy ma prawo wierzyc w to co chce. Wiec... Jesli odrazu na starcie dam dziecku swoja religie, przekaze to co ja wierze, to co wtedy? Przeciez takie male dziecko nie potrafi stanowic o tym kim chce byc, a nawet o tym czy chce srac czy jesc. Moze za pare lat to sie unormuje, kiedy papierz kopnie w kalendarz a klechy dostana po dupie od ludzi, bo ja osobiscie mam juz dosyc tego co sie w tym kraju wyprawia. Kosciol wscibia nos we wszystkie sprawy panstwa. Kosciol powinien byc w 100% nautralny. Denerwujem nie religia w szkolach... Te, wrecz nachalne, przekazywanie wiary, ktora kiedys wspanialy Mieszko I nam ofiarowol robi sie nudne. Uwazam, ze o wlasnym sobie mozna stanowic po 18 roku zycia, i dlatego wszelkie sakramenty mam zamiar "ofiarowac" dziecku dopiero wtedy... Ale powaznie... Przy mnie by sie wychowal katolik? :>
Imo wiara niczego oprocz bezsensownych ograniczen nie wnosi do mojego zycia.Dlaczego mam poscic w piatek? Dlaczego mam isc do kosciola w niedziele? Jesli ktos tak naprawde wierzy to poco mu posrednicy (kosciol)?
Od 12 roku zycia nie chodze do kosciola. Potrafilem to logicznie uargumentowac rodzica i sie zgodzili nie zmuszac mnie do brania udzialu w tym.
Kazda religia narzuca nam jakis styl zycia. Dlaczego mam zyc, wedlog zasad ustalonych przez innych ludzi? Nie moge samemu decydowac o tym, co jest dla mnie dobre a co zle? czy ktos jest w stanie w sensowny sposob odpowiedziec na te pytania?
Podobno wiara czyni cuda, daje ludzia sile. Naprawde jestescie tak slabi, ze musicie wierzyc w jakies nie stworzone rzeczy? Nie lepiej uwierzyc w siebie?
Jesli chodzi o dzieci... nie mam zamiaru mieszac dzieciakowi w glowie. Wole po krotce przedstawic mu historie wszystkich religi i wlasne zdanie na ten temat. Dopoki nie bedzie w stanie samemu wybrac drogi, nie bede zmuszal do niczego. Jesli bedzie mial 12-14 lat i sesnsownie wytloomaczy swoj wybror to moze sobie byc zarowno buddysta jak i katolikiem.
Dziecko bedzie "miec nie milo w klasie"? Od 6 klasy podstawowki wyklocalem sie z ksiedzem, od 8 klasy nie chodze na religie do teraz. Nigdy z tego powodu nie bylem ponizany/obrazany w szkole. W podstawowce raczej patrzyli ze podziwem ze mam wlasne zdanie i tolerancyjnych starych.
Pan Wielki Modernator, ktory jest osobiwstym dawca opa dla Deadpool'a, ktorego Dead nie lubi ma racje. Nic dodac nic ujac. Jestem dumny, ze potrafie zyc wedlug wlasnych zasad, tak jak ja chce, tak jak ja potrafie, a reszte mam w dupie.
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
Jesli bedzie mial 12-14 lat i sesnsownie wytloomaczy swoj wybror to moze sobie byc zarowno buddysta jak i katolikiem.
Ka�dy �adnie cztery elementy jednych tchem wymienia i ja te� je wymieni�, co tak b�d� g�upio sta� to: pieni�dze, forsa i oczywi�cie szmal.
Jasne ze jest - zwlaszcza jak ktos nie wie nic o patronie swoim a ksiadz zapyta
poza tym imprezka, prezenty, rodzinka sie cieszy
ucierpi na tym twoje dziecko ktore nie bedzie mialo chrztu, nie pojdzie do komunii...
quote:
nie dosc ze bedzie inne niz reszta dzieci i moze miec przez to troche niemilo w klasie
quote:jesli moje dziecko bedzie chcialo zostac katolikiem to nie mam nic przeciwko. sam nie bede w tym uczestniczyl ale jesli moja zona wyrazi ochote na prowadzanie dziecka na msze etc to nie mam nic przeciwko.
to do tego co jesli bedzie bardzo wierzacym katolikiem? Do 18 roku zycia nie moze samemu decydowac o sobie wiec nie moze samemu isc wypelnic tych sakramentow ktore moga byc dla niego takie wazne.
quote:co nie znaczy, ze trzeba je oglupiac tym gownem. i'll do my best jesli chodzi o wytlumaczenie wszystkiego - nie mozna isc na latwizne i poslac syna/corke na pranie mozgu bo tak robia wszyscy. chcialem jeszcze cos powiedziec o niby-tolerancji dla innych wyznan i 'wlasnych przekonaniach' ale mnie Patryk ubiegl
W dziewiatym roku zycia dzieci zazwyczaj maja komunie. Jest to dla nich wielkie przezycie i bardzo tego oczekuja - widze po moich malych braciach. Wtedy zaczniesz mu tlumaczyc religie i te sprawy? Takie dziecko jeszcze tego nie rozumie![]()
Dlaczego kwestionujecie zasady religijne i martwicie si�, �e macie "�y� wed�ug zasad ustalonych przez innych ludzi" nie kwestionuj�c zasad ustalanych przez innych ludzi a dotycz�ce spraw �wieckich? Z k�d ta niekonsekwencja?
Je�li jeste�cie w swym post�powaniu konsekwentni to czemu nie zakwestionowa� wszelkich innych przepis�w?
"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"
Spowiadanie to psychiczne i seryjne gwa�cenie dziecka!!!!
a czy ja mowie, ze podoba mi sie na tym swiecie wszystko *poza* religia? z tym, ze na nieuczestniczenie w kosciele katolickim mam jakas szanse a na zmienienie niesprawiedliwych w/g mnie przepisow/postanowien na calym swiecie raczej nie za bardzo
quote:fajnooooo, kolejny faktyimity.pl kiddie
Napisane oryginalnie przez MaslaV
Spowiadanie to psychiczne i seryjne gwa�cenie dziecka!!!!
Edytowane przez [FPP]Krypton dnia 04-09-2002 o godz. 16:40
moge prosic o wyjasnienia?
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:05.