FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=77)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=8269)
Mysz - pytanie
zakladam ze temat byl juz mocno walkowany, ale nie mam specjalnie czasu zeby przegladac stare posty.
Ale do rzeczy
Za niedlugo czeka mnie porzadny update kompa (wrescie po 3 latach ). Jako ze zmienie tez plyte glowna doszedlem do wniosku ze w koncu przesiade sie z mojego wysluzonego A4tech www -35 na jakas myszke ktora bedzie pasowac do obecnych standardow (moze to smieszne ale teraz sie bawie na com'owskiej)
Wobec tego co polecacie ? Do czego glownie mi ma sluzyc ?Oczywiscie do FPPow, a dokladniej do Tactical Ops (to na necie) i UT, Q3 (lubie obie ) w lanie. Cena mysle raczej gdzies do 150 zeta.
Dodam ze jestem przyzwyczajony do codziennego czyszczenia rolek i wady to dla mnie nie stanowi. Przede wszystkim chodzi mi o prezycje i niezawodnosc w tego typu grach
No i jeszcze jedno. Czym sie kierowac przy wyborze klawiatury ? (moze jakis konkretny model) (tez pod fpp). Chcialbym miec skakanie pod prawym ctrl a w mojej obecnej raczej jest to nie mozliwe gdyz za ciezko on chodzi i troche wysilku musze wkladac malym palcem zeby go nacisnac co w praktyce uniemozliwia sprawne skakanie.
Z gory dziekuje za pomoc
nom, napewno bylo kilka podobnych topicow.
co do myszy... trudno jednoznacznie okreslic jaka ma byc mysz. Kazdy ma inne wymagania, jednym sie lepiej gra na kulkowej, innym na myszy na podczerwien. Jednym pasuje kabelek, drudzy wola bezprzewodowe myszy.
ja bym wybral cos bezprzewodowego i mysze na podczerwien. Np. takie cos:
ladne to to jest, bezprzewodowe i na podczerwien . Nazwa: A4-Tech Wireless (mysz+klawiatura) radiowa; cena: 145 PLN
ale wszystko to kwestia gustu, przyzwyczajenia i wymagan.
Nie chce podwazac tu zdania kolegi Emzora ale jesli chodzi o precyzje itp to raczej powyzszy zestaw nie jest najlepszy. Przede wszystkim myszy A4tech to taniocha - co mozna sprawdzic przy wizycie w jakimkolwiek sklepie komputerowym czy na gieldzie. A czy cos tak taniego moze byc dobre? Jesli szukasz napawde dobrego sprzetu to ja osobiscie polecam
Logitech Pilot Mouse + Sama mam taka i uzywam jej juz ze cztery lata..jest naprawde dobra.
Po pierwsze: nie jest radiowa. Myszki radiowe maja tak jak com'owe 60. Nadaja sie do klikania w windowsie ale do grania raczej odradzam.
Po drugie: Jest na PS/2. Po ustawieniu sterownikow masz rate 200 - najwieksze jakie jest (usb ma 100)
Po trzecie: Ma kulke. Trzeba co prawda czyscic ale jak sam powiedziales jestes przyzwyczajony. Myszki z kulka maja te zalete ze nigdy sie nie gubia, chocbys nie wiem jak nimi szarpal i je podnosil, przy zetknieciu z powierzchnia od razu mozesz dzialac. Co do mysz optycznych.. Atech jesli hodzi o to jest tragiczny - sama probowalam i zdecydowanie odradam. Logitechowskich opticali nie znam wiec nie polecam.
Po czwarte: Wersja OEM kosztuje tylko 45zl
Co do klawiatury powiem Ci ze nie ma jakichs strasznych roznic. Mialam juz kilka roznych. Musisz zrocic uwage na to czy bedzie Cii wygodnie - sprawdz wielkosc entera, ulozenie klawiszy... takie rzeczy czesto wychdza dopiero w domu... Do tego wazne jest jeszcze jak wciskaja sie klawisze. Niektore wchodza gladko, niektorze troche ciezej - musisz to sobie sprawdzic. No i jest jeszcze jedna sprawa ale to niestety nie wiem jak sprawdzic. Mianowicie sa klawiatury, ktore przy wcisnieciu np. 4 klawiszy naraz juz niezbyt chca przyjac piaty. Niby nic ale w Quake'u przeszkadza...
To tyle - mam nadzieje ze pomoglam choc troche w wyborze... pamietaj jednak - The choice is yours
ladne to to jest, bezprzewodowe i na podczerwien. Nazwa: A4-Tech Wireless (mysz+klawiatura) radiowa; cena: 145 PLN
Napisane oryginalnie przez [FPP]bizonek
M�j kumpel m�wi �e to radi�wka ;D
A co do myszek do Logitecha Dual Mouseman Optical albo Microsoft Inteliexplorer
komunikuje sie z kompem za pomocy fal radiowych a zamiast kulki ma podczerwien.
Napisane oryginalnie przez [FPP]Emzor
nom, napewno bylo kilka podobnych topicow.
co do myszy... trudno jednoznacznie okreslic jaka ma byc mysz. Kazdy ma inne wymagania, jednym sie lepiej gra na kulkowej, innym na myszy na podczerwien. Jednym pasuje kabelek, drudzy wola bezprzewodowe myszy.
ja bym wybral cos bezprzewodowego i mysze na podczerwien. Np. takie cos:
[tu bylo zdjecie]
ladne to to jest, bezprzewodowe i na podczerwien. Nazwa: A4-Tech Wireless (mysz+klawiatura) radiowa; cena: 145 PLN
ale wszystko to kwestia gustu, przyzwyczajenia i wymagan.
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari
Jesli szukasz napawde dobrego sprzetu to ja osobiscie polecam
Logitech Pilot Mouse + Sama mam taka i uzywam jej juz ze cztery lata..jest naprawde dobra.
Po czwarte: Wersja OEM kosztuje tylko 45zl![]()
Hej ludzie... koles chce wydac do 150 zeta za calosc a wy mu wciskacie dual optical za ponad 200?? Albo Microsofta za jeszcze wiecej? Opanujcie sie.. na zwyklej myszce kulkowej mozna zrobic to samo a za duzo nizsza cene huh..
Hej ludzie... koles chce wydac do 150 zeta za calosc a wy mu wciskacie dual optical za ponad 200?? Albo Microsofta za jeszcze wiecej? Opanujcie sie.. na zwyklej myszce kulkowej mozna zrobic to samo a za duzo nizsza cene huh..
logitech pilot jest b.dobra mysza za niewielka cene.. z tym sie zgodze.. jezeli natomiast chcesz do gier qpic cos bardziej "wykwitnego" to polecan (lecz masz za malo kasy :/ ) Logitech dual optical.. lub.. microsoft intelli mouse explorer 3.0..
to sa mysze, ktore z czystym sumieniem moge polecic, gralem na nich.. i sam chcialbym ktoras z nich miec
Na Dual Logitecha to ma za malo kasy...
http://sirius.pl/product.php?action...=1035&sid=1
Ale na Microshita starczy
http://sirius.pl/product.php?action...=1053&sid=1
quote:
Napisane oryginalnie przez Priest
Wielkie dziekia zwlaszcza Saari za wyczerpujaca odpowiedz
Teraz juz przynajmniej wiem czego mam szukac, a sprzedawca w sklepach nie mam w zwyczaju ufac
Napisane oryginalnie przez Lucas
Heh - jest istotna rzecz - logitech zwerza sie na dole i lepiej sie go trzyma, zas bez tego, jak masz spocone rece - to mysz sie wyslizguje...
mozliwe.. osobiscie nie gralem tyle na tych myszkach, zeby mi sie rece spocily![]()
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]c35
mozliwe.. osobiscie nie gralem tyle na tych myszkach, zeby mi sie rece spocily![]()
quote:
Kiedys bylem w cafe - na nocke - i byla mysz a4tech'a - bardzo storzkowata i gladki plastik - po 2 h ciagle mi sie wyslizgiwala...
Napisane oryginalnie przez [FPP]bizonek
Ja mam A4techa.Nie powiem �e to mysz rewelka, ale do grania si� nie nadaje. :/
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
ja tez mam a4tech'a i rzeczywiscie sie nie nadaje :>
Aha.. kiedys byly lepsze gryzonie tej firmy
PS.
Mi sie ta obecna nie poci
917123
quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
Ty tesh :>
Ja na razie nie mam kaski :o
Na Dual Logitecha to ma za malo kasy...
http://sirius.pl/product.php?action...=1035&sid=1
nie macie kasy, a szukacie w miare dobrej myszki do grania ??
sam taka mam .. jest to model solo 315 .. cena jest okolo 20 zl
z tego co wiem (widzialem) gra nia kilka osob ze SPECNAZ'u
Mam taka dokladnie (Solo 315). Wygodnie sie to trzyma, ale cos mi nie zabardzo jush w lewo dziala. Przerywa...
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 07:41.