FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=71)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=8317)

Posted by tomek on 13-09-2002 17:05:

Unhappy ILOŚĆ FPS CZYLI ZNANY PROBLEM!

Mam P3 533 192 MB RAM GF2 MX400 64MB TV OUT. Q3 Arena nie skacze w ogóle na NAJWYŻSZYCH ustawienach (1024x768 32bit i high detail textures) a ilośc klatek oscyluje w granicach 60 i wiecej. Jednak UT jest chyba bardziej wymagający gdyż przy tych samych ustawieniach ilość klatek to 20-30 a spada nawet do 12 gdy się dużo dzieje. Zmniejszając szczegóły i jakość obrazu dolna granica fps jest jednak zbyt niska a to wyraźnie przeszkadza w grze.
Mam, więc do Was pytanie jak to jest na waszych maszynach i co musiłbym zmienić (dokupić) aby grało mi się w miarę komfortowo....

Posted by PAPUGa on 13-09-2002 22:18:

Re: ILOŚĆ FPS CZYLI ZNANY PROBLEM!

quote:
Napisane oryginalnie przez tomek
Mam P3 533 192 MB RAM GF2 MX400 64MB TV OUT. Q3 Arena nie skacze w ogóle na NAJWYŻSZYCH ustawienach (1024x768 32bit i high detail textures) a ilośc klatek oscyluje w granicach 60 i wiecej. Jednak UT jest chyba bardziej wymagający gdyż przy tych samych ustawieniach ilość klatek to 20-30 a spada nawet do 12 gdy się dużo dzieje. Zmniejszając szczegóły i jakość obrazu dolna granica fps jest jednak zbyt niska a to wyraźnie przeszkadza w grze.
Mam, więc do Was pytanie jak to jest na waszych maszynach i co musiłbym zmienić (dokupić) aby grało mi się w miarę komfortowo....

heh, 60 klatek na Q3 na high detail to nic wielkiego, wiesz?
200FPSów, to byś kogos może zadziwił, ale 60... :/
no, prawda jest taka: UT jest ZNAACZNIE bardziej sprzętożerne :/ niż Q3. wiesz, te wszystkie drzewka, ptaszki, tłuczone szyby, latające kule, etc.

co dokupić? hm...
pogrzebać może w konfigu?
ja mam: A1400MHz, 256DDRam, GF2MX400 (64ram), dysk nie za szybki do tego no i mam na szczęście _stałe_ 53FPSy. (co to i jak osiągnąć stałe FPSy w nastepnym odcinku)

z resztą pogrzeb w boardzie, kiedys był tutaj jakiś wątek, gdzie gracze pisali swoje konfigi sprzętowe i osiągi na nich.....

aha - i wbrew pozorom - RAM się niesamowicie przydaje :d

Posted by tomek on 14-09-2002 10:57:

Re: Re: ILOŚĆ FPS CZYLI ZNANY PROBLEM!

Broń Boże nie chciałem nikogo zadziwić!!! Dla mnie jednak te moje 60 i więcej daje komfort gry. Chyba rozumiesz, że chodzi mi aby, tak jak u Ciebie, było np te 50-60 i nie schodziło niżej. Wtedy po prostu przy dużej zadymie to zwolnienie przeszkadza.
Ale nie odpowiedziałeś... Mam pogrzebać w configu? Zrobiłem to, ale nic wielkiego nie zmieniło. Chodzi mi o to czy powinienem zmienić procka czy raczej dokupić np. do 256 MB RAM? Który z tych trzech elementów: procek, karta graf. , pamieć byłby w ut najbardziej wskazany....

Posted by PAPUGa on 14-09-2002 23:33:

Re: Re: Re: ILOŚĆ FPS CZYLI ZNANY PROBLEM!

quote:
Napisane oryginalnie przez tomek
Mam pogrzebać w configu? Zrobiłem to, ale nic wielkiego nie zmieniło. Chodzi mi o to czy powinienem zmienić procka czy raczej dokupić np. do 256 MB RAM? Który z tych trzech elementów: procek, karta graf. , pamieć byłby w ut najbardziej wskazany....

hm, w konfigu... :/
mowilem, abys pogrzebal w archiwach boarda bo tam to bylo juz walkowane ze 2 miesiace temu

ale spoko - na razie sie rozkoszuj gra na max ustawieniach - potem jak po raz 10-tysieczny zagrasz na abbeju i casie, wylaczysz 32 bity, highdetale, dynamiczne oswietlenie, etc. etc.
ja tak np. sobie zrobilem - 1024, 16bitow, i wszystko (z menu, wyklikiwalnego myszka) w dol, na minimum.
aha - slady krwi zostawilem bo sie przydaje ze wzgledow taktycznych (wiadomo gdzie rannego szukac, aby go dobic)

aha.2 - nawet nie wiesz, jak gra przyspiesza, gdy sie zrobi na 800x600 tyle, ze troszke niezbyt dobrze sie gra :/ programisci chyba przewidzieli ja wylacznie do 1024x768.

no coz - nie ma co ukrywac, ze najwieksza role w FPSach gra karta graficzna. jednak... jesli procek jest ZNACZNIE od niej wolniejszy (np. z zeszlego roku), to nie zauwazysz roznicy kupujac najnowsza karte.
z kolei procek nie obrabia textur i tego wszystkiego, co meczy nasz wzrok...
duzo ramu i szybki dysk to szybsze wchodzenie do gry - przydaje sie przy udanym rush-u.

sam sobie wybierz, co bys chcial zupgrejdowac

Posted by GrEaTEyE on 15-09-2002 20:51:

hmmmm

a ja ci radze dokupić 256 ddramu graficzke zostaw, a procek do minimum 1600+

GrEaTEyE

Posted by tomek on 16-09-2002 12:09:

dzięki

Dziękuje Ci za radę GrEaTEyE, ale to równało by się ze zmianą płyty głównej. Ale słyszałem, że DDR-y cenowo są drogie a osiągi wcale nie takie rewolucyjnie. Ale przy okazji mam do was dwa pytania:
1)Duron\Athlon czy Celeron\Pentium? Słyszałem, że te pierwsze są o wiele lepsze, więc an ile w tym prawdy? (Wiem, że są tańsze)
2)Powiedzcie mi dlaczego UT wyzwala w tych dzieciach (mówię tu o przedziale 16 i w dół) tyle agresji, że jak ktoś komuś tam głowy nie odstrzeli to im się świat wali i wyzywają nawet swoich rodziców... Uważam, że takie osoby należy eliminować z serwerów DLA ICH WŁASNEGO DOBRA. Ta gra wbrew pozorom ma przecież sprawiać ludziom przyjemność! GRA-ZABAWA wyrazy bliskoznaczne.
3)GrEaTEyE-mam kolegę z klasy który jest bardzo dobry w UT i gra podobno w V3 a ja nie moge znaleźć strony tego klanu...

P.S. Mała reflescja: Nasi dziadkowie to mieli takie UT jak wychodzili na ulicę... I wcale nie chwalą sie dziś liczbą..."fragów"

Pozdrawiam!

Posted by GrEaTEyE on 18-09-2002 18:06:

hehe

ja mam 14 lat i zero agresji...no ale...lepiej se kup athlonika xp i bedziesz zadowolony

GrEaTEyE

Posted by Sniezek on 19-09-2002 09:42:

przypominaja mi sie czasy kiedy gralem na p2 266 mhz ehh te wspomnienia :>>> wtedy to nawet stalych 10 nie bylo

Posted by GrEaTEyE on 19-09-2002 14:23:

lol

serio śniezek? ja miałem 40 fps na takim kompie tylko dżiforca jush miałem

GrEaTEyE

Posted by Sniezek on 20-09-2002 12:25:

jasne ty miales kazdy rodzaj kompa wiec wiesz najlepiej,
spoko tez mialem 40 fps tylko na pustym servie patrzac w sciane, ale ty pewnie jestes taki hakier ze miales 40 podczas gry :/

Posted by GrEaTEyE on 21-09-2002 08:02:

ee

no pewnie nie po prostu miałem cfg akurat na swojego kompa, ale jak wpadałem gdzie była walka 3-3 to 1 fps wyskakiwał

GrEaTEyE

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 22:40.