FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9573)
Schizy, morderstwa, zboczenia... konkluzja?
Wczoraj moja starsza przyszla do domu i pytala mnie czy czytalam Angore (popularna gazeta w ktorej przedrukowywuja najciekawsze artykuly z innych gazet). Gdy odparlam ze nie dowiedzialam sie o interesujacym choc przerazajacym artykule ktory sie tam pojawil. Dotyczyl on pedala - kanibala ktory na prosbe swego partnera zabil go i zjadl. Wczesniej jeszcze za namowa tego partnera odcieli mu (partnerowi) meskosc i tez zjedli.. faceta zlapala policja gdy umiescil ogloszenie ze szuka nowego partnera z ktorym by sie mogl kochac i ktorego potem moze zjesc. koles zeznal ze zna ok 800 innych takich kanibali.
Historia straszna i co gorsza prawdziwa. jak tak o tym myslalam zaczelam sie zastanawiac.. Ile teraz na tym swiecie jest tragicznych morderstw, jakichs dziwnych zboczen. Non stop czyta sie o czyms co normalnego czlowieka przeraza, a co dzieje sie praktycznie za naszymi oknami.
Psycholodzy jak wiemy zrzucaja wiele z tych rzeczy na przemoc w filmach, gazetach, grach komputerowych. Wydaje mi sie to jednak troche nieprawdopodobne. Ktoz ogladajac np. Szeregowca Ryana czy inna smierc na ekranie ma ochote pozabijac? Reakcje sa raczej odwrotne. Poza tym gdzie moznaby podpatrzec cos takiego jak ta historia powyzej? Mowi sie tez ze po prostu nastaly takie czasy ...ale one nie nastaly ot tak sobie..
I jak nad tym wszystkim myslalam to wpadly mi na mysl szalone krowy. Zwierzeta ktorym podawali cos do czego ich organizmy nie byly przystosowane, zaczely chorowac. Wiadomo tez, ze zywnosc ktora my jemy zawiera rozne substancje chemiczne. Sam mozg tez pracuje w oparciu o inne substancje wiec jest mozliwe, ze to co mamy do jedzenia, choc nie szkodzi wyraznie to moze w jakis sposob oddzialywuje na nasz mozg czyniac slabsze z nich podatnymi na rozne zboczenia. Do tej mojej teorii przekonuje mnie fakt ze ilosc tych ludzi kanibali jest tak wielka (koles mowil ze zna ok 800 innych) i ze te przypadki zostaly odnotowane glownie w Niemczech (czyli na jednym obszarze).
Co wy na ten temat myslicie? Moze i nie odkrylam ameryki, moze juz ktos to wymyslil ale tak wpadlo mi do glowy i chcialam sie podzielic i pogadac o przyczynach dziwnych zachowan ludzi. Tylko prosze o jakies w miare sensowne i nie jednolinijkowe wypowiedzi...
No ale skoro tego chcieli.
Z kolei innego arytyku�u nie czyta�em, ale widzialem, ze jest . Dotyczy� on w�a�nie wp�ywu �arcia na nasz mozg. Ze podobno to co jemy ma duze znaczenie na nasz mozg
W sumie chyba racja, do tego dochodzi zanieczyscenie, ktore sie w naszym mi�chu odklada (no i w mozgu), takie jak o�ow i inne substancje. No a zjadaj�c kurczaka, rybke zjadamy to co one maj� w sobie. Podobno 80% produkcji antybiotykow idzie do pasz dla drobiu, zeby byly zdrowsze :/ Tyle ze my to jemy potem (chyba, ze kto� jest geterianinem ). No jeszce mozna wspomniec o roznych polach magnetycznych, promieniowaniach itp
Napewno to ma na nas jaki� wplyw to co jemy. Wystarczy np. kawa. Cz�owiek robi sie po niej pobudzony, a ja czasem tak�e nerwowy
No, ale roznych narz�dow rozdroczych nie jadam, w ogole ludzi nie jadam A tamci niech sie zjadaj� nawzajem to bedzie ich mniej, byle nie ruszali normalnych ludzi
Sam mozg tez pracuje w oparciu o inne substancje wiec jest mozliwe, ze to co mamy do jedzenia, choc nie szkodzi wyraznie to moze w jakis sposob oddzialywuje na nasz mozg czyniac slabsze z nich podatnymi na rozne zboczenia.
you accept (reject, respect);
quote:
Napisane oryginalnie przez weirdo
ja stawialbym jak juz to na wychowanie, sytuacje rodzinna, jakies traumatyczne przezycia i podobne rzeczy tego kalibru... watpie by zarcie naszprycowane chemikaliami tak wplywalo na ludzi :o
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa
quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Saari :
Saariu: to, ze to osmiuset ludzi tym bardziej dowodzi w/g mnie, ze to wplyw kultury/wychowania w danym panstwie... watpie by cos tak skomplikowanego jak odchyly moralne czy inne zboczenia moglo byc zakodowane genetycznie :o
no offence ale przypomina mi to nawolywanie ojca rydzyka wedlug ktorego w modyfikowanej genetycznie zywnosci znajduja sie specjalne skladniki majace na celu przekabacenie wszystkich na lewicowcow (big lol, ale autentycznie takie farmazony mialy miejsce)
you accept (reject, respect);
Coz... Ponoc kanibalizm ostanio jest popularny...
Lepszy ptaszek w gar�ci ni� sto ciptaszk�w na dachu.
quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Coz... Ponoc kanibalizm ostanio jest popularny...
a ja sie nie zawsze do mody stosuje![]()
saari.deviantart.com
ja ostatnio zupelnie przypadkiem polknelem wrone :>
sprawy by to oczywsicie nie rozwiazalo
zboczenia i perwersje istnialy by nadal tyle
ze nie wychodzilo by to na swiatlo dzienne...
spokojnie mozna by szamac podawana nam papke
i myslec ze wszystko jest ok a na swiecie zyja tylko dobrzy ludzie
naiwna saari'nka :>
tak powaznie to problem moim zdaniem
tkwi w rozwym pofaldowanym szczelnie zamknietym w naszych czaszkach mozgu (kanibale sie slinia)
szkoda tylko ze jedyne co o nim wiemy to to ze
wykorzystujemy niewielki procent jego mozlwiosc... :>
zbli�a� si� do rzeczywisto�ci, je�li mozna si� tak wyrazi�, ale nigdy nie przybli�ymy si� dostatecznie,
gdy� rzeczywisto�� to w niesko�czono�� nast�puj�ce po sobie kroki, stopnie postrzegania, fa�szywe dna,
i dlatego w�a�nie jest niewyczerpalna, nieosi�galna. Mo�na wiedzie� coraz wi�cej i wi�cej o jednej rzeczy
ale nie mo�na wiedzie� o niej wszystkiego - to beznadziejne. Tak wi�c �yjemy w otoczeniu przedmiot�w
bardziej lub mniej przypominaj�cych duchy (...)"
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:19.