FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9782)

Posted by SweepeR on 01-02-2003 16:25:

Dwie Wieze

Nasuwa mi sie kilka spostrzezen:

Tak sobie mysle, ze jednak nie mozna zbytnio porownywac filmu do ksiazki. Trzeba je rozpatrywac oddzielnie...

Ciekawy jestem jak odbieraja cala historie ludzie, ktorzy nie czytali powiesci... Latwo jest sie w tym wszystkim polapac?

Ale film i tak jest swietny. Jak tylko bede mial pieniadze to sie wybiore jeszcze raz. Mam nadzieje, ze jak wyjdzie trzecia czesc to zrobia taki calonocny maraton i puszcza wszystkie trzy czesci po kolei

Aha. I nie odzywam sie do ludzi, ktorzy wczesniej ogladali ktoras z czesci na DivX zanim poszli do kina... W ogole jesli sa tacy, to niech sie tutaj nie wypowiadaja...

PS. Zawsze wydawalo mi sie, ze Tolkien piszac "dwie wieze" mial na mysli Minas Tirith i Minas Morgul... Tymczasem w filmie jest mowa o "sojuszu dwoch wiez" - Minas Morgul i Isengardu... WTF?

Posted by Lucas on 01-02-2003 17:42:

Re: Dwie Wieze

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]SweepeR
[*] Niekonsekwentnosc w scenariuszu - Gimli, Legolas i Aragorn dostaja konie od Jezdzcow Rohanu, po czym idac przez las Fangorn ich nie maja. Pozniej znowu na nich jada...

Czekaly przed lasem... Widac to jak wychodza z lasu i Gandalf gwizdze po swojego konia...

Posted by Ulraunt. on 01-02-2003 19:53:

Film mi sie podobal... Na koncu leci piosenka Bjork, zna ktos jej tytul lub ma ja ?

Posted by [FPP]Shooler on 01-02-2003 21:05:

Imo film calkiem Ciekawy, muzyka hmmmm rewelacja. Szkoda tylko, ze kiepsko wyszly im sceny (a dokladniej tlo) jak Hobbici biegaja drzewem

OST (6'tego utworu brakuje )

Foundations of Stone
The Taming Of Smeagol
The Riders Of Rohan
The Passage Of The Marshes
The Uruk-Hai
The Black Gate Is Closed
Evenstar (Featuring Isabel Bayrakdarian)
The White Rider
Treebeard
The Leave Taking
Helm's Deep
The Forbidden Pool
Breath Of Life (Featuring Sheila Chandra)
The Hornburg
Forth Eorlingas (Featuring Ben Del Maestro)
Isengard Unleashed (Featuring Elizabeth Fraser & Ben Del Maestro)
Samwise The Brave
Gollum's Song (Performed By Emiliana Torrini)

Posted by [FPP]Saari on 01-02-2003 21:38:

Imo ten film to po prostu rewelacja Wlasnie wrocilam z kina i jestem jeszcze pod ogromnym wrazeniem Jak zwykle scenerie wymiataly, akcja wciagala no i Aragorn z Legolasem nadal przystojni

Troche rzeczywiscie momentami odbiegano od ksiazki ale wierze ze bylo to w dobrej wierze - wyszlo w koncu znakomicie Jedyne co mialam za zle to postac Faramira.. w ksiazce z tego co pamietam nie byl taki jak brat Ale reszta naprawde naprawde kewl

Mozna mowic o wadach, przekreceniach itp ... ale powiem szczerze - jesli w koncu kiedys napisze swoja powiesc to chcialabym zeby ktos nakrecil ja tak wspaniale

Posted by d4 on 01-02-2003 22:16:

Sranie w banie.

Film mi si� �rednio podoba�, nast�pny to ju� tylko na kompie obejrze. Nie mam zamiaru do kina i��.

Patetyzm a� kuje w oczy. Moralne texty mnie dobijaj�. Ju� zasypia�em, ale na szcz�cie kumpel mnie dobudzi� na t� bitwe. Gosh jak Legolas zapierdziela na tej tarczy i strzela strza�ami jak z karabinu, jak potem kolesie z kr�lem na koniach jad� i wycinaj� Uruk-Hai (czy jak im tam) na tym moscie to jawne przegi�cie. W pierwszej cz��i ten Uruk-Hai co�tam potrafi, a tu nagle 10 milion�w ich i nie mo�e nic zdzia�a� no ej co to jest. Nagle kolesie wygnani przez �mije z kr�lestwa ze 100 na miliard sie rozmnarzaj� pod wodz� Gandalfa. Elementy humorystyczne jak Legolas z tym kranoludem si� "mierz�" na ilo�� uci�tych kolesi. Co to jest, komedia czy ba��? Ba��, czy film hameryka�sko patetyczny, jeszcze tylko brakuje flagi USA w tle i by�by komplet.

Nie czyta�em ksi��ki, we wszystkim si� po�apa�em, ale nie dla mnie taki film.

Film mog� podsumowa� tak, fajne efekty komputerowe, dopracowane, w gollumie tylko w paru scenach znalaz�em niedorubki a tak to wypas efekty + patetyzm + nuuuuda.

Ju� wiem, �e Tolkiena czyta� nie b�d�, bo wol� Sapkowskiego, mniej patetyczny jest, a bohater (Wied�min) to zabijaka rozpierdu�nik.

A Frodo wygl�da mi na kolesia co klej w�cha.

Posted by [FPP]Saari on 01-02-2003 22:26:

Imo Dead przesadzasz...

Sapkowski jest niezly ale dwie ostatnie ksiazki zjechal imo totalnie... poza tym ma duzo gorszy styl pisania... po trzecie on przesadza w druga strone.. od tego jego swiata az mi sie zle robilo.. wiem ze to w wiekszosci tak wygladalo ale Sapkowski odarl fantasy z calej pieknosci...

Co do filmu nie bede sie klocic.. nie musial ci sie podobac... zdarza sie :o

Posted by Lucas on 01-02-2003 22:46:

quote:
Napisane oryginalnie przez Deadpool
Sranie w banie.

Film mi si� �rednio podoba�, nast�pny to ju� tylko na kompie obejrze. Nie mam zamiaru do kina i��.

Posted by glover on 01-02-2003 22:53:

Tu tez potwierdzaja sie opinie - fani Tolkiena, ktorzy czytali ksiazke sa bardzo zachwyceni - nie nudzili sie , sledzili tresc filmu , porownywali z trescia. Oczywiscie bitwa i efekty sam miod i wpatrzone oczy w bohaterow.

Pozostali traktuja ten film jako amerykanskie fantasy- patetyzm, troche bohaterskich przegiec, nudna fabula, podobaja sie glownie efekty specjalne i scena bitwy...

Posted by Zimmer on 02-02-2003 02:11:

Bylem w sobote na przedpremiererowym pokazie, jutro wybieram sie po raz drugi.
Film bardzo dobry, imo duzo ciekawszy od pierwszej czesci. Gimli zachowuje sie w koncu jak krasnolud. Rewelacyjnie zrobiony Golum, muza i wogole dlugo by wymieniac. Jest oczywiscie kilka niedorobek (ktory film ich nie ma ), ale nie raza jak w niektorych filmach (no moze z wyjatkiem sceny jak Aragorn, z krolem roztracaja Urug-hai z mostu).
Osoby nazekajace na patos. Niech lepiej nie czytaja trylogi bo tam jest go znacznie wiecej.

Jak ktos chce soundtrack
ed2k://|file|Lord.Of.The.Rings.-.The.Two.Towers.320kbs.rar|173463001|2512a215c22fc4d2d4d14c7fcf7c05ef|/

Posted by SweepeR on 02-02-2003 02:13:

quote:
[B]Elementy humorystyczne jak Legolas z tym kranoludem si� "mierz�" na ilo�� uci�tych kolesi. Co to jest, komedia czy ba��?

Well, tak jest w ksiazce. Skoro juz o tym mowa, to jakos tak malo podkreslona w filmie byla przyjazn pomiedzy Legolasem i Gimlim.

Posted by ufoman on 12-02-2003 00:49:

Film zajebisty, ksiazke jeszcze bardziej.
Ale bardzo sie zdziwilem jak podczas obrony murow zjwili sie Elfowie na pomoc, rozmieszylo mnie to
Ale ponoc to spcjalnie zostalo zrobione aby pokazac wiez miedzy ludzmi a elfami

Posted by killertowa on 12-02-2003 11:03:

Czyta�em ksi��k�, ogl�da�em dwie cz�ci i OBYDWIE TYLKO W KINIE, wi�c mog� pisac i ja
Ksi��ka mi si� bardzo podoba�a, ale fanem Tolkiena nie zosta�em.
Film te� mi si� podoba�. Pewne skr�ty by�y konieczne. Filmy adresowane s� przecie� do nieco innego rodzaju odbiorc�w ni� ksi��ki. Oczywiste jest te� �e te kr�gi odbiorc�w maj� cz�� wsp�ln�. Koniec i kropka.

Strasznie podoba�o mi si� przedstawienie zdobycia twierdzy. Trzeba by� idiot� by by� pierwszym na takiej drabinie

Film jest niebiezpieczny!!Po wyj�ciu z kina mia�em ochot� si� ponapier...... dla roz�adowania adrenalinki. Wystarczy�o jednak dw�godzinne m��cenie bot�w

"Niech przeciwnik mu�nie tw� sk�r� gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj si� na bezpiecznym unikni�ciu - po�� swe �ycie przed nim"

Posted by SweepeR on 12-02-2003 11:44:

Ja sobie ostatnio kupilem LOTR ksiazke po angielsku... Fajnie sie czyta, wlasnie wczoraj wylazlem iod Toma Bombadila...

Posted by [FPP]glan on 12-02-2003 12:17:

quote:
Ja sobie ostatnio kupilem LOTR ksiazke po angielsku... Fajnie sie czyta, wlasnie wczoraj wylazlem iod Toma Bombadila...

heh a ja cos nie moge sie za to zabrac po angielsku.. stoi na polce cala trylogia w wydaniu angielskim ale ni moge sie przemoc.. moze dlatego ze narazie mam do przeczytania sporo innych ksiazek ktore mi chodza po glowie ... [Terry Pratchett "Interesting Times" "Maskarade" "The Truth", S.King cykl o mrocznej wiezy, i kilka innych ] i potem moze wroce do LOTR'a....
czytalem ksiazke po poslku i narazie mi starczy.
a co do samego filmu to przyjemnie sie go oglada, jest tez w nim kilka scen ktorych w ksiazce nie ma... np bitwa Drzewcow z Isengardem... nie powiem ze moje wyobraznia o tym bylo podobne do tego co sie dzialo na filmie
co prawda zebym popadl w zachwyt to nie jest.. ale poprostu nie mam negatywnego nastawienia do filmu

Posted by ufoman on 12-02-2003 12:41:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]glan

a co do samego filmu to przyjemnie sie go oglada, jest tez w nim kilka scen ktorych w ksiazce nie ma... np bitwa Drzewcow z Isengardem...

Hmm uwazasz ze drzewce nie walczyly w insengardzie?? grubo sie mylisz .
Przeczytaj jeszcze raz ksiazke

Posted by Lesio on 12-02-2003 15:28:

1. To nie drzewce wlaczyly tylko Enty, Drzewiec to imie jednego z Entow

2. ufoman: Enty zdobyly Isengard ale glanowi chodzi, ze nie bylo opisu bitwy.

Posted by [FPP]glan on 12-02-2003 15:29:

heh to ze walczyly to wiem ale w ksiazce nie uswiadczysz samej sceny bitwy jest wyjscie na wojne a potem juz dowiadujemy sie o tym w 3 tomie jak juz wszystko sie rozegralo....

Posted by [FPP]krzysiek on 12-02-2003 16:31:

Deadu.
A balem sie ze bede osamotniony w swej ocenie tego filmu.

Dzieki LotR:TT zdalem sobie sprawe ze coraz bardziej nie lubie fantasy a w szczegolnosci tolkienowskiej.

Posted by [FPP]ziel1na on 12-02-2003 18:34:

film bardzo fajny acz kolwiek na poczatku troche nic sie nie dzieje dopiero walka na koncu...
podobal mi sie fajna muza scenariusz i f ogoole, fajne motywy (drzewiec jak sie palil i skoczyl na banke do wody )

ps golum ownz

Posted by bizonek on 12-02-2003 20:24:

:-]
Mi si� film podoba�, ale wyszed�em z kina z niedosmakiem. :-]
A co do Tolkiena i LOTR, ksi��ka jest epicka.

Posted by Jarek on 12-02-2003 20:24:

Re: Dwie Wieze

quote:

PS. Zawsze wydawalo mi sie, ze Tolkien piszac "dwie wieze" mial na mysli Minas Tirith i Minas Morgul... Tymczasem w filmie jest mowa o "sojuszu dwoch wiez" - Minas Morgul i Isengardu... WTF?

Cz�� druga nosi tytu�: Dwie wie�e, poniewa� o�rodkiem opowiedzianych w niej zdarze� jest Orthank - wartownia Sarumana - i Minas Morgul - forteca strzeg�ca tajnego przej�cia do Mordoru

(c) ostatnia strona fellowship.

Posted by [FPP]Lipas on 13-02-2003 09:19:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]bizonek
[...]
z niedosmakiem. :-]
[...]

hmm, a jest takie slowo ??

Yareq - podaj linka.

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by [FPP]Shooler on 13-02-2003 09:55:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
Yareq - podaj linka.

c: \dom\biblioteka\regal pod oknem\2 polka od gory\3 kasiazka po lewej\strona 345\wers 11220\

wszysko musi byc w formie elektronicznej?

Posted by d4 on 13-02-2003 13:01:

Nie dzia�a.

Posted by [FPP]Shooler on 13-02-2003 14:05:

quote:
Nie dzia�a.

Posted by [FPP]Lipas on 13-02-2003 16:14:

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Shooler
c: \dom\biblioteka\regal pod oknem\2 polka od gory\3 kasiazka po lewej\strona 345\wers 11220\

wszysko musi byc w formie elektronicznej?

ale smieszny jestes :/

'U�miechnij si�, w�a�nie jeste� w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by bizonek on 13-02-2003 17:12:

quote:
Nie dzia�a.

Use UNIX.

Posted by [FPP]glan on 13-02-2003 17:23:

Lipas ale tak pisze na koncu pierwszego tomu ksiazki .. nie nasza wina ze nie ma tego w wersji elektronicnej

Posted by Infinite on 13-02-2003 18:40:

ja wam cos powiem na temat Tolkiena
nie przeczytalem ksiazki
tzn zaczelem czytac i powiem ze jest fajnie napisana
jezyk jest mily i dobrze sie ja czyta tylko ze...
jest nuuuuudnaaaaaaaaaaa
mialem malo czasu na czytanie ale kiedy po wielu rozdzialach nic sie poprostu nie dzialo zniechecilem sie potwornie i przeszla mi chec na Tolkiena

wladca jest poprostu NUDNY usypialem przy tej ksiazce
moze to dlatego ze ci hobbici poprostu szli i szli i szli... i... no... eee... szli:/
nawet nie doszli w koncu do tego aragona
poprostu stracilem cierpliwosc:/
glownie spowodowane bylo to tym ze niemam teraz tyle czasu na czytanie co kiedys

ale pewnie jeszcze sie zabiore za wladce znowu

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 10:27.