FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=8)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9797)

Posted by Link on 03-02-2003 10:46:

Program

Mam zamiar załorzyć klan Q3A i chciałbym zrobić stronę i-netową ,
ale nie mam programów . Czy dostanę informacje z jakiej strony mógłbym zassać program LiveSite 2.00 lub inny nadający się do tworzenia stron i-netowych ??

Posted by [FPP]PaRoWa^^ on 03-02-2003 11:00:

notepad rox odrzuc jakies pajaczki, dreamwavery czy inne chooystwa... notepad wymiata... i w html i w php zrobisz poprostu nieskonczone mozliwosci :>

Posted by [FPP]Saari on 03-02-2003 11:10:

Lul Paroowa a czym sie rozni Pajaczek od notepada poza tym ze ci zaznacza niektore rzeczy na kolorowo i ze pokazuje co mozesz jeszcze modyfikowac?

Imo Pajaczek dla ludzi zaczynajacych zabawe z html'em jest po prostu roxx.. a z czystego lenistwa sama z niego korzystam
Nie polecam natomiast zadnych programow typu Frontpage czy Visual Page - robia bajzel w html'u i jakos te stronki lubia wychodzic nie tak jak sie zaplanowalo

Posted by [FPP]PaRoWa^^ on 03-02-2003 11:29:

bhahaeh saari nie wiedzialem, ze masz jakas wade postawy i musisz uzywac pajaczka ;-) "nie garb sie, jest pajaczek"... tak wracajac do tematu to ten pajaczek to goowienko jest nie przejrzyste, kolorowe i wogule... notepad rzadzi... nawet nie zdajesz sobie sprawy w ilu zastosowaniach mozna notepada uzyc i wogule... a dla loodzi rozpoczynajacych zabawe polecam MS WORDA i zapisanie pliku z koncowka .htm i po krzyku tak naprawde to dla newbies najlepsze powinno byc cos w w stylu front page express bo htmla nie trza znac i wogule jak znasz obsluge worda to i front page'a... ale i tak notepad rox

Posted by [FPP]Saari on 03-02-2003 12:35:

paroowa ja wiem ... moj brat tez uwaza ze paint jest najbardziej zajebistym programem graficznym ale imo to strata czasu i energii dodawac wszystko po pikselku Podobnie jest z tworzeniem stron w notepadzie

Posted by [FPP]Krypton on 03-02-2003 13:23:

A ja bym na poczatek polecal pajaczka, albo (w ostatecznosci) Front Page. Sam od nich zaczynalem i sporo moga nauczyc czlowieka.

Osobiscie preferowalbym zalatwic system php do dodawania newsow

Posted by [FPP]PaRoWa^^ on 03-02-2003 13:28:

a czego ty kcesz od ms painta ?? niedoceniasz potegi softu od microsofta

Posted by G.mbit on 03-02-2003 15:08:

Talking Re Re Kum Kum :P

Notepad rulezzz na całej linii !! Ale dla początkujących inne programy mogą byc dobre (ale nie Front Page !! od niego z daleka !!)
Poza tym nauka html'a nie jest taka trudna
Poświęć trochę czasu i sią nauczysz

Posted by [FPP]glan on 03-02-2003 15:41:

heh dla dopiero uczacych sie polecam zarowno notatnik jak i inny programik totalnie free : 1st page 2000. spore mozliwosci, darmowy, kolorowanie skladni itp... ale tez jest duzo innych fajnych progsow o podobnych mozliwosciach.

paroowa wes sie czlowieku opanuj. to ze ty uzywasz notatnika nie robi od razu z ciebie wielkiego haxoora i mastah'a z html'a. kazdy jakos zaczynal i kazdy ma swoj gust z czego chce korzystac. co do kreatorow to czasem sa pomocne [sam mialem problem z jedna stronka, wrzucilem do adobe go live i tam wkoncu zobaczylem ze jednego taga nie umiescilem i szystko sie przez to jebalo]. druga sprawa to taka ze poprostu robiac cos w trybie WYSIWYG z wlaczonym trybem podgladu html, widzisz i uczysz sie co jaka komenda powoduje.

krypton: nie kazdy moze od razu zalozyc sobie konto z oblsuga php co wiecej kumac to php w takim stopniu zeby odpalic te skrypty systkie

Posted by weirdo on 03-02-2003 15:42:

dowolny edytor html z kolorowaniem tekstu
*nix - xemacs
win - pajaczek badz uzywana przeze mnie arachnophilia - niby nic szczegolnego, taki programik freeware ale w praktyce spelnial wszystkie funkcje jakie byly mi potrzebne... wygooglalem urla do nowej wersji - http://www.arachnoid.com/arachnophilia/

you accept (reject, respect);

Posted by on 03-02-2003 17:32:

editplus.com

Posted by [FPP]PaRoWa^^ on 03-02-2003 21:17:

glan ty masz jakies uprzedzenia do mnie or smth ?? jakis komplex czy co... wyloozuj tak tylko mowie, jesli ci ulzy to powiem ze za takie reklamowki MS mi placi coz zadna praca nie hanbi

Posted by [FPP]glan on 03-02-2003 22:25:

paroowa nie jestem do ciebie uprzedzony ani nic.. poprostu zwracam ci deliktanie uwage ze takie teksty poprostu nie sa dobrze postrzegane a wrecz przeciwnie .. co do tego ze zwrocilem ci uwage w c to poprostu tam sie ni wrzuca swoich c... takie sa realia tamtego tematu...

Posted by bizonek on 03-02-2003 23:56:

w *IX vim
w Winshitach editplus ;-]
A Dreamweaver jest zajebistym edytorem.

Posted by [FPP]Lipas on 03-02-2003 23:59:

powiem tak:
1) do tabel - Dreamwaver
2) do zrodla stronki - Notepad+
3) do grafy - Photoshop
4) sklad - reczny (moze byc Notepad+)

das ist alles.

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Posted by Link on 04-02-2003 15:01:

Notepad-fajnie . Jak ja kurde nie umiem skryptów robić

Posted by [FPP]PaRoWa^^ on 04-02-2003 15:49:

to z notepadem to raczej dowcip... sciagnij sobie Dreamwavera albo Front Page Express - jest ciut lepszy od tego w office, ale i tak czasami, jak chyba saari mowila, placze w kodzie i czasem nie wychodzi to co kcesz... hmmm ale i tak Front page dla poczatkujacych jest najlepszy bo obsluga prosta... Link najlepiej znajdz jakiegos klanowicza, albo kumpla, ktory zajmie sie WWW i po sprawie.

Posted by Link on 04-02-2003 16:50:

Stronkę robię w Webmajsterze (Webmajster 2.0) i jakoś idzie .
Ale nie chcę używać tylko tego programu . Na stronie głównej mam zamiar zamieścić info "Szukam osoby , która pomoże mi ze stronką i pomoże mi zrozumieć HTML" . Ja nawet podstaw nie mam :-( .

Posted by Link on 04-02-2003 19:57:

Możecie mi polecić jakiś DARMOWY program graficzny , tworzący grafikę w formacie gif ??

Posted by [FPP]glan on 05-02-2003 00:49:

quote:
Napisane oryginalnie przez Link
Możecie mi polecić jakiś DARMOWY program graficzny , tworzący grafikę w formacie gif ??

paint shop pro, gimp [ale to ma za duzo okienek ]
a co do znajomosci html'a .. zajrzyj na :
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/

kurs Pawla Wimmera najlepszy kurs html'a po polsku jaki widzialem :}

Posted by [FPP]Shooler on 05-02-2003 23:28:

quote:
Napisane oryginalnie przez Link

Po co ci darmowy program skoro format gif jest opatentowany? I tak zlamiesz prawo

Posted by weirdo on 06-02-2003 00:07:

shool: jak to? pierwszy raz o tym slysze :o
tak z ciekawosci... czy png tez opatentowali? :>

you accept (reject, respect);

Posted by [FPP]Lipas on 06-02-2003 20:06:

ja moge polecic gimpa pod linuxa (pod microshita tesh chyba byl :o )

Posted by [FPP]glan on 06-02-2003 20:11:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
ja moge polecic gimpa pod linuxa (pod microshita tesh chyba byl :o )

byl byl.. i nadal jest.. ale za duzo to to ma okienek i ciezko sie polapac

Posted by [FPP]Fausto on 06-02-2003 22:57:

Najfajniej sie robi strony w edytorze textu do unixa o nazwie ED, potem zrobili z tego duzy uzytek i nazwali vi, a potem VIM czego i tak nikt nie uzywa bo jest za trudny Ale ED rox :> z piwem sie kojarzy [szkoda ze juz umerajacy gatunek [piwa] ]

Posted by Lucas on 06-02-2003 23:17:

Gdzie daja tego dreamwavera???

Posted by [FPP]Lipas on 07-02-2003 00:30:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Gdzie daja tego dreamwavera???

na warezowych sajtach (c) by mihn

Posted by bizonek on 07-02-2003 09:30:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lipas
na warezowych sajtach (c) by mihn

Cojacoja ? :-]
Faust co do vima myslisz się.
Dużo osób go używa. Ma w **** funkcji i ma podswietlanie składni.
a ten edytor to nie ed tylko ee ;-]

Posted by [FPP]Fausto on 07-02-2003 12:19:

ee to przerobka eda... wiem co mowie, spedzilem mase h kiedys zeby napisac cfg na modemie do eggdropa w EDzie ... i krew mnei zalewa jak o nim mysle... Dlatego tez uwazam ze jest genialny do www buehehehe:>

Posted by [FPP]Lipas on 07-02-2003 17:14:

na temat text edytorow pod linucha, to by mozna dluuugo gadac

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 07:45.