FPP BOARD (http://board.fpp.pl//index.php)
- (http://board.fpp.pl//forumdisplay.php?forumid=1)
-- (http://board.fpp.pl//showthread.php?threadid=9820)

Posted by ShreQ on 05-02-2003 11:58:

Red face Gracze i subkultura ?

Ostatnio usłyszałem fajną nowinę, a mianowicie to, że pojawiła się nowa subkultura, graczy. Jak to usłyszałem to myślałem, że spadnę z krzesła. Ciekawe czy ktoś kto to wymyślił wie co kryje się pod pojęciem subkultury. Odnoszę wrażenie, że osoba ta spojżała na statystyki, w których widniała jakaś magiczna liczba np. 2mln i uznała, że to kwalifkuje tą a nie inną społeczność do miana subkultury. Jeśli tak to inteligencją się nikt nie popisał . Ja tam z żadną subkulturą się nie uosabiam. Jak ktoś zauważy to w tym co napisałem krytykuję takie podejście do sprawy ale zastrzegam, że jest to moja osobista opinia na ten temat . Nie ukrywam, że liczę na ożywioną dyskusję i to nie tylko społeczności spod znaku Q ale także innych, chociaż wątpię w to żeby "Konterstrajki" tu zaglądały. Założyłem ten temat, bo chcę się dowiedzieć co o tym sądzą ludzie stykający się na codzień z taką, a nie inną grą. Ciekaw jestem jak potoczy się dalsza dyskusja w tym kierunku, pożyjemy zobaczymy heheheheeh.

My stock Alfa Romeo 145 *sports suspension *TSW HockenHeim R wheel range *Dunlop SP Sport 2020E 195/50R15 tyres *Zender BodyKit

Posted by Infinite on 05-02-2003 13:17:

to ja poprosze o definicje subQ00lt00ry najpierF
a dopiero potem wymysle jakies genialne stwierdzenie

Posted by [FPP]Fausto on 05-02-2003 13:53:

z moich obserwacji wynika z egracze maja wiele cech wspolnych, co po wylaczeniu przed nawias daje jakas grupe ale czy subkulture? w pewnym sensie ale raczej nie w calosci odpowiada jej definicji. ale jestem madry :>>

Posted by ShreQ on 05-02-2003 14:42:

Ja nie znam konkretnej definicjij subkultury

Ale z tego co wiem to jest to dość duża grupa osób posiadających określone zainteresowania oraz dążących do osiągnięcia pewnych określonych celów. Taka grupa osób posiada swoją odrębną kulturę i sposób bycia. Nie ma tam miejsca dla indywidualności, każdy przyjmuje pewne z góry narzucone zasady. Ludzie będący częścią jakiejś subkultury utorzsamiają się z nią. Subkultura jednoczy pewną ilość osób dążących do osiągnięcia jakiegoś celu, jakiego to zależy już od samej subkultury.

To tyle co wiem o pojęciu Subkultury.

My stock Alfa Romeo 145 *sports suspension *TSW HockenHeim R wheel range *Dunlop SP Sport 2020E 195/50R15 tyres *Zender BodyKit

Posted by Q on 05-02-2003 14:57:

to ciekawe! jezeli gracze mieli by byc subkulturą to jak wytlumaczyc graczy metali, graczy skatow, graczy dresiarzy ??
z tego chocby wzgledu jakos nie da sie narazie zrobic z graczy subkultoory

Posted by [FPP]Fausto on 05-02-2003 15:09:

quote:
Napisane oryginalnie przez Q
to ciekawe! jezeli gracze mieli by byc subkulturą to jak wytlumaczyc graczy metali, graczy skatow, graczy dresiarzy ??
z tego chocby wzgledu jakos nie da sie narazie zrobic z graczy subkultoory

hehe no jakis podgrupy subkultury:> np subkultura gracz subsubkultura metal

Posted by killertowa on 05-02-2003 16:42:

Ja jak najbardziej jestem zdania, że gracze stanowią subkulturę.
Kilku z nich poznałem. Popatrzmy na przykłady z Grecji:
Infinitos - co chwila zmienia awatary, raz wygląda tajemniczo raz jak jakiś stary; dodatkowo to chyba jakiś szef bo wali slangiem jak mało kto, do dziś nie mogę rozpracować o co chodziło mu z tą czerwoną, bo chyba nie powiecie mi, że zbeształ gracza za zjedzenie papryki
Gazios - wg. moich obserwacji pełni funkcję tajnego oficera politycznego; w swym czarnym mundurze wtapia się w otoczonie i na wszystkich graczy ma wielkie baczenie
Shoolerios - były oficer polityczny, znudziło mu się jednak rozstrząsanie spraw ideologicznych - zgolił głowę i jeśli komuś się nie podoba subkultura taka - wali z baniaka
Lucios - consiglierii subkultury, sypie paragrafami jak nie byle który; niegdyś pistoleros rozdający bany bez względu na to czy był trzeźwy czy może pijany

Na polskim podwórku sprawy mają się inaczej. U nas gry są legalne. Subkultur graczy nie ma bo to zbyt banalne.

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Posted by Infinite on 05-02-2003 17:20:

ke? infinitos zmienia avatary?
no co ty! przez 1.5roku mialem ten sam wiec chyba moge w koncu zmienic

Posted by emi on 05-02-2003 17:21:

quote:
Napisane oryginalnie przez ShreQ

Ale z tego co wiem to jest to dość duża grupa osób posiadających określone zainteresowania oraz dążących do osiągnięcia pewnych określonych celów. Taka grupa osób posiada swoją odrębną kulturę i sposób bycia. Nie ma tam miejsca dla indywidualności, każdy przyjmuje pewne z góry narzucone zasady. Ludzie będący częścią jakiejś subkultury utorzsamiają się z nią. Subkultura jednoczy pewną ilość osób dążących do osiągnięcia jakiegoś celu, jakiego to zależy już od samej subkultury.

Sugerujac sie tym co tu pisze dochodzimy do wniosku ze gracze to idealna subkultura i cos w tym jest.......

Posted by [FPP]Fausto on 05-02-2003 17:23:

quote:
Napisane oryginalnie przez emi
Sugerujac sie tym co tu pisze dochodzimy do wniosku ze gracze to idealna subkultura i cos w tym jest.......

co tu jest napisane

Posted by emi on 05-02-2003 17:24:

Moze taki przyklad:

Stoi dwoch Japoncow na ulicy w Wawie ,tworza jakas tam subkulture (czyli odrebna kulture wewnatrz innej) ,rozmawiaja tymi smiesznymi krzaczkami i nikt ich nie rozumie.

Stoi dwoch graczy przechodzaca obok emerytka slyszy"...i wtedy zfragowalem tego xenofoba mowie ci jak mu plazma po tylku przejechalem to nie wiedzial ktorym teleportem spieprzac."

Imo podobienstwo jest oczywiste

Posted by emi on 05-02-2003 17:25:

quote:
Napisane oryginalnie przez DrFaustus
co tu jest napisane

Dla czytajacych inaczej to:

Posted by [FPP]Fausto on 05-02-2003 17:33:

argh?

Posted by Hakan on 05-02-2003 17:39:

Nie wiem ale wydaje mi sie ze najpierw do subkultury powinno sie zaliczyc wogole internautow namietnie uzywajacych inetu a dopiero pozniej graczy. Skoro nie spotkalem sie z taka subkultura net-uzytkownikow to raczej nie uznam subkultury graczy.

Nieważne, kim jesteś I co z tobą zrobiono. Prędzej czy później zyskasz
prawo wyboru. Jesteś czymś więcej niż tylko sumą swoich części...
Nieważne jak doszło do twoich urodzin, jak do tej chwili toczyło się twoje życie!
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.

Roger Zelazny „Książe chaosu”

Posted by Lucas on 06-02-2003 08:37:

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa

Lucios - consiglierii subkultury, sypie paragrafami jak nie byle który; niegdyś pistoleros rozdający bany bez względu na to czy był trzeźwy czy może pijany

Jakie bany - ja tylko kasuje topici

Co do tematu - jest maly problem - srodkowisko graczy jest bardzo zroznicowane (chodzby gatunki gier) i ni jak nam Subkultura jednoczy pewną ilość osób dążących do osiągnięcia jakiegoś celu, jakiego to zależy już od samej subkultury.

Gracze nie sa w calej lini zjednoczeni....

Posted by [FPP]Shooler on 06-02-2003 09:11:

quote:
Shoolerios - były oficer polityczny, znudziło mu się jednak rozstrząsanie spraw ideologicznych - zgolił głowę i jeśli komuś się nie podoba subkultura taka - wali z baniaka

Killertowa zmiazdzyles

Posted by [FPP]Saari on 06-02-2003 09:13:

Nie sa ale czyz ludzie w subkulturach sa do siebie zawsze tak samo podobni? Zawsze wystepuja roznice
Nie ma konkretnej definicji subkultury, ale jej czlonkow zazwyczaj lacza te same pasje no i czesci garderoby. W tym przypadku zamiast odpowiedniej bluzki czy spodni trzeba miec odpowiedni komputer (czyli taki na ktorym dana gra dziala )

Posted by slawek on 06-02-2003 09:50:

killertopopoulos Guntletem tylko muska po twarzy, ale język! tym to wszystkich parzy! Choć nie subkulturowy zgoła - potrafi zafundowac i radochę i doła.

Posted by Str4y on 06-02-2003 11:14:

IMHO

Nie zogdze sie z tym, ze w subkulturach nie na miejsca na oryginalnos! Kazdy, nie wazne do jakiej subkultury nalezy lub nie nazlezy stara sie jakos wyrozniac z tlumu, byc innym. Tak jak przytoczyl emi o japonczykach i graczach, mozna przedstawic inne subkultury. Najbardzijej znane sa subkultury zwiazane z muzyka. Muza tak jak gry dzieli sie na rozne odmiany, sa fani metalu , tekno, hh itp. Gry staly sie coraz bardziej popularne i grono graczy zwieksza sie z kazdym dniem, tworza sie grupy ludzi tj. np. Tutaj, na boardzie- MY stanowimy pewna czesc "kultury graczy" - fani Q3. Tak samo jak my nie rozumiemy jezyka japoncow, to zywkly szary uzytkownik kompa nie zrozumie o czy my gracze mowimy! Musialby zaglebiac sie w to zagadnienie i po pewnym czasie jesli by mu sie to spodobalo dolaczyl by do naszej grupy.
Popatrzmy teraz na to z jeszcze innej strony.. dlaczego czesto ludzie przylaczaja sie do subkultur? Czesto jest tak, ze szukaja zaakceptowania przez innych, zrozumienia. Jesli nie udaje im sie tego odnalezc w najblizszym gornie tj. rodzina, znajomi, wtedy szukaja innych miejsc gdzie nie patrzy sie na to czy jestes ladny czy brzydki itp goofna. Wlasnie w subkulturach znajduja ta akceptacje i to im sie podoba, z czasem laczy ich nie tylko np. muzyka ale znajomosc zmienia sie w przyjazn. Oczywiscie nie mowie to o wszystkich, sa ludzie, ktorzy nie maja problemu z odnalezieniem sie w spoleczenstwie ale i tak naleza do subkultur. Tak samo jest z graczami! Zamiast przylaczac sie do jakiejs muzycznej czy innej subkultury, siedza przed kompami, buszujac po necie i grajac. To wlasnie w internecie znajduja przyjaciol, ludzi majacych podobne zainteresowania (w naszym wypadku gry), wtedy czuja sie wartosciowi. Znam sopro takich przypadkow niektorych moich znajomych.. nie maja wielu przyjaciol na realu ale w internecie jest calkiem inaczej, maja sowbode poruszania sie, wypowiedzi np. poprzez takie forum jakim jest Board.fpp. Wlasnie tak tworza sie subkultury graczy, oczywiscie nie mowie, ze wszyscy sa tacy, spora czesc z nas po prostu interesuje sie tym teamtem i lubi to i wcale nie musi miec problemow z akceptacja zeby przynalezec do jakis subkultur.
Podsumowujac uwazam, ze graczy mozna nazwac "kultura", jest to kultura, nowa, ciagle sie rozwijajaca i majaca duze mozliwosci. Dzielic ja mozna wedlug rodzajow gier na pod-kultury, czyli subkultury. Takie jest moje skromne zdanie na ten temat.

www: underb.com

Posted by killertowa on 06-02-2003 11:22:

Slawius - subkulturowiec to już stary, nie jedno brzemię dźwigały jego bary. Dziś dryfuje w Łodzi przez kafejek odmęty. Raz kropnie z raila, raz sam jest kropnięty

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Posted by slawek on 06-02-2003 11:38:

Slawius? to jakieś takie barzy perskie, no może rzymskie.
Co do tych subcośtam - dla ludzi w wieku moim i tow. killertowa to nienowe rzeczywiście, ale chyba całkiem zabawne być znów podczepianym do jakiegoś siakiegoś marginesu czy undergroundu.
Heh, kupie se gacie z krokiem w okolicach kolan. Albo dziecku podpieprzę

Posted by Lucas on 06-02-2003 11:42:

quote:
Slawius - subkulturowiec to już stary, nie jedno brzemię dźwigały jego bary. Dziś dryfuje w Łodzi przez kafejek odmęty. Raz kropnie z raila, raz sam jest kropnięty

Dobre

Slawek ma racje - "us" to koncowka lacinska...

Posted by killertowa on 06-02-2003 13:29:

quote:
Napisane oryginalnie przez Lucas
Dobre

Slawek ma racje - "us" to koncowka lacinska...

No cóż, pewnie jego przodkowie zostali kiedyś niewolnikami i osiedlili się w końcu w Grecji

Posted by Lucas on 06-02-2003 15:55:

quote:
No cóż, pewnie jego przodkowie zostali kiedyś niewolnikami i osiedlili się w końcu w Grecji

Slawius, Servius - brzmi podobnie - moze byc

Posted by slawek on 06-02-2003 16:47:

slawius, servius... spartakus. Tak to leciało.

Posted by Lucas on 06-02-2003 17:58:

quote:
Napisane oryginalnie przez slawek
servius... spartakus

Jedno i drugie - niewolnik

Posted by SakiS on 16-03-2003 21:37:

Angry :P

a cs-striki tu zagladaja

Posted by [FPP]Lipas on 18-03-2003 10:21:

Re: :P

quote:
Napisane oryginalnie przez SakiS
a cs-striki tu zagladaja

to mialobyc pytanie czy stwierdzenie ?

nie jest powiedziane, ze Forum Q3 jest tylko dla fanow tej gry :o

podobnie z CS.

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:22.