przecież możesz tu w sumie napisać o wszystkim. wex jakikolwiek album o sztuce, bo ja wiem, np impresjonistów, i zacznij lać wodę na temat emocji, które obrazy przekazują i na temat siły wyrazu i takich tam. i że wzruszenia, i że w dobie znieczulicy społecznej, i że wrazliwośc sie tworzy od obcowania. a jaki masz materiał, to przeciez obojętne.
przy czym ja się zgadzam w sumie z tematem, tylko tak pisze cynicznie. ubogaca na pewno.
jeśli chodzi o filmy, pisałabym o "hero", on sie głównie opiera na estetyce właśnie, ta symbolika kolorów... i wzięłabym ekspresjonistów, jeśli chodzi o malarstwo, dla tej ogromnej dawki emocji zawartej w ich dziełach. i beksińskiego, bo jest ostatnio na fali, i dobrze, bo potrafi tworzyć bardzo przejmujące wizje. ci ludzie- pająki...
saudek jest powalający, rzeczywiście, ale cholernie trudny w odbiorze, bo budzi sprzeczne emocje - co jak najbardziej pasuje do tematu dodaj do tego, dla złagodzenia, plakaty lenicy. i zdjęcia witkacego, żeby było troche szkolnie też. i koniecznie anioły i witraże wyspiańskiego, jak juz wszkole jestesmy. i klimta trochę, juz poza nią.
ech, ja bym napisała poza tym o dzikości jazzu i rzeczywiście o muzyce klasycznej. i koniecznie o muzyce ludowej, o tym, że od lat ludzie, że na prymitywnych instrumentach, że transe szamanów...